Dodaj do ulubionych

bielskie murale

09.11.06, 00:14
dla wiekszosci bedzie to malo interesujace, a nawet moze wydawac sie to idiotyczne - chcialbym zaproponowac inicijatywe ochrony "bielskich murali".Sa to malowidla z czasow socrealizmu. W Bielsku sa to przewaznie "reklamy" zakladow wlokieniczych, takie malowidla mozna spotakc m.in na ul. ks. Stojalowskiego czy ul. 1 maja, niestety(jak dla mnie)jest ich coraz mniej, a tego typu "ozdob" budynkow nie spotyka sie na Zachodzie, dlatego tez moze warto je zachowac, odnowic, podswietlic i pokazac, prosze uwierzyc, ze dla ludzi z zachodu jest to atrakcja, dla przykaldu moge podac wycieczki po Nowej Hucie w Krakowie - oczywiscie jest to zupelnie inna skala, ale...
Obserwuj wątek
    • Gość: adam Re: bielskie murale IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.06, 17:32
      niektóre są [były] naprawdę ciekawe, ja np. z ubolewaniem przyjąłem wieść o
      zamalowaniu malowidła z Jelczem-dżwigiem - PRACUJĄC DLA KRAJU PRACUJESZ DLA
      SIEBIE przy pl. Żwirki. Zachowanie takich malowideł to moim zdaniem przejaw
      dystansu do historii, a nie patrzenia na nią tylko z perspektywy teczek w IPN.
      • ni.kolaj Re: bielskie murale 09.11.06, 21:33
        o tak!:) pamietam ta ciezarowke, byla na takim blado-rozowym tle, niestety nie zdazylem jej sfotografowac,
        • Gość: yagda Re: bielskie murale IP: *.bielsko.dialog.net.pl 12.11.06, 23:54
          Ja też go pamiętam,zresztą chyba najlepiej własnie ten...nawet uwiecznilam go
          kiedys na wideo...musze poszukac...trzeba to pokazac tym, którzy juz nie beda
          mieli okazji go podziwiac...a tak btw to przydaloby sie cos w stylu
          www.murale.mnc.pl
          • pablohoney Re: bielskie murale 13.11.06, 23:45
            to symbol czasow bardziej uniwersalny niz magnetofon grundig i bardziej namacalny niz kolejki za miesem. powinien byc zachowany i pielegnowany jak syrenka przy prezydencie i malowidla na sklepieniu budynku dworca glownego. dobrze by bylo czasem spojrzec na to malowidlo i przypomniec sobie jesli nie zapach zupy mlecznej w przedszkolu to komitety kolejkowe dlugie jak wysieg tego jelcza. to swietna alternatywa dla reklam wielkoformatowych, sztuka, historia i bareja w jednym. coraz mniej murali w naszym miescie...
            i47.photobucket.com/albums/f158/riukiu/rozne/image011.jpg
    • Gość: Marek Re: bielskie murale IP: *.bielsko.dialog.net.pl 19.11.06, 21:40
      popieram!! chrońmy bielskie murale!!!
    • Gość: elibek Re: bielskie murale IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.06, 19:06
      a niech mnie! dobrze ze KTOS zwrocil na to uwage! :) proponuje bacznie
      rozejrzec sie po Bielsku i zlapac czujnym okiem wiecej takich pozostalosci!
      • Gość: siebie Re: bielskie murale IP: *.profiline.pl 20.11.06, 19:23
        Bardzo dobra inicjatywa! Aż żal mnie sciska, kiedy widzę te rozwalające się
        malowidła - ktos koniecznie musi się za to wziąć!!
        • ni.kolaj Re: bielskie murale 20.11.06, 20:33
          Moi Drodzy:), obowiazkowo - nie dajmy im umrzec:) Postaram sie przejsc w przyszlym tyg. do UM BB, moze cos podpowiedza - np jakies podpisy, pisma...czekam na tez na Wasze propozycje
          SAVE MURALES!!!
          • Gość: elibek Re: bielskie murale IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.07, 20:52
            Moze nowy radny nam pomoze w tym wzgledzie? ;) pozd
            • Gość: Adam Re: bielskie murale IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.07, 22:40
              z lekkim opuźnieniem ale w końcu ktoś się zainteresował muralami
              miasta.gazeta.pl/katowice/1,35056,3832629.html
    • ni.kolaj Re: bielskie murale 08.01.07, 01:34
      miasta.gazeta.pl/katowice/1,35056,3832629.html
      a jednak sie udalo zainteresowac kogos ta sprawa - super, dziekuje, zaczynamy
      dzialac...
      SAVE MURALES!!!
      • Gość: sis from krk Re: bielskie murale IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.07, 00:29
        W prawdzie nie widzialam bielskich murali[bylam w Bielsku tylko raz], ale w
        pelni popieram akcje majaca na celu ich ocalenie.Widzialam murale innych miast i
        jeszcze nie spotkalam takich, ktore jakos burzylyby moje odczucia estetyczne, bo
        aby byc szczera musze powiedziec, ze nie dbam o traumatyczne czy tez idylliczne
        wspomnienia z PRL-u, ale sa rzeczy i zjawiska, ktore warto zachowac, bo sa
        piekne. A jesli komus kontekst "komitetu kolejkowego" nie przeszkadza, a wrecz
        pomaga przylaczyc sie do akcji poparcia dla murali, to tym lepiej, bo przeciez
        takich co twierdza, ze "za komuny bylo lepiej" nie brakuje. Pozdrawiam i
        powtarzam za inicjatorem (?)
        SAVE MURALES :)
        • Gość: Paweł/Lublin Re: bielskie murale IP: *.pronet.lublin.pl 15.01.07, 00:05
          W pełni popieram pomysł, odnowienia i zachowania murali. I to nie tylko
          Bielskich :) Muszę cos pomysleć i zaktywizować jakas grupę ludzi co by
          zaszczepić pomysł i w moim mieście :)
    • Gość: Szakal Re: bielskie murale IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.07, 22:24
      100% agree. Róbmy zdjęcia i wrzucajmy je na forum. A potem może wystawa w
      sferze, telewizja fajerwerki i dziewczęta proszące o autografy.....no
      rozmarzyłem się. Na początek zróbmy listę co gdzie można znaleźć..
      • ni.kolaj Re: bielskie murale 21.01.07, 23:40
        osoby z: pomyslami, chetne by pomoc w zbieraniu podpisow i chcace podpisac
        wniosek z poparciem ochrony murali, prosze o kontakt: murale@poczta.fm
        ...:::s a v e m u r a l e s:::...
    • ni.kolaj Re: bielskie murale 22.01.07, 20:01
      dla chcacych dowiedziec sie cos wiecej co to takiego te murale -
      www.murale.mnc.pl/
    • bart_step Re: bielskie murale 06.02.07, 05:07
      Witam!

No i jak postępy w akcji zachowania murali? Byłoby fantastyczniej, gdyby udało
      się zapalić do tej inicjatywy władze miejskie.

Pozdrawiam!
      • ni.kolaj Re: bielskie murale 22.03.07, 00:04
        no zbieramy, zbieramy:), mamy juz troche, ale wiecej trzeba
        szukamy chetnych do zlozenia podpisu, mozna by ustalic jakiej miejsce w ktorym
        bylaby caly czas lista - prosze o propozycje

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka