Dodaj do ulubionych

kwaliczek!!!!!

04.12.06, 11:22
słuchaj mam pytanie...chodziłaś z Alicją do poradni gastrologicznej w
szpitalu pediatrycznym, tak???? Czytałam jakis post który pisałaś do madidy
bodajże.....czy możesz mi powiedzieć dlaczego tam cie skierowano??? Mam
problem z Zosią....ma bardzo słaby apetyt, mizernie przybiera na wadze (w
ostatnim tygodniu tylko 40 gram)....byłam na konsultacji u pani gastrolog,
ale kazała jeszcze zrobić morfologię i usg brzuszka...posiewy moczu i kału
nie wskazują na pasożyty czy jakieś bakterie, podejrzewano skazę białkową ale
test IgE też to wykluczył....przypuszcza że mała może mieć lekką anemie i
stąd brak apetytu i mały przyrost wagi......nie mam pojęcia czy ten lekarz
może mi jakoś pomóc....może znasz jakiegoś naprawdę dobrego specjalistę w
tych sprawach????
Obserwuj wątek
    • kwaliczek Re: kwaliczek!!!!! 04.12.06, 12:22
      hej lady
      tak jak pisałam do madidy, NIE polecam Pani gastrolog-enterolog ze Szpitala
      Pediatrycznego bo to doktorka starej daty. Sama chciałam skierowanie do niej bo
      myślalam że nam cos pomoże, gdy Ala miala 3,5 m-ca i nie mijące kolki, placz w
      czasie karmienia i przedłuzajaca się biegunkę (myslalam wtedy że nasza ówczesna
      pediatrzyca bagatelizuje badanie na posiew kału)
      Przede wszystkim zrób morfologię i OB - z tego będzie wynikac czy mała ma anemię
      - to moze byc powód małych przyrostów. My robilismy równiez posiew kału (są 2
      bakterie ale nie patogenne czyli nie groźne - gdyby były patogenne byłoby to
      wyraznie zaznaczone na wyniku badania) oraz badanie ogólne moczu które wyszło
      prawidłowo więc posiewu już nie było sensu robic (skoro OB i morfologia równiez
      w normie). Nas skierowano na morf. i OB ze względu na bladość Ali - podejrzewano
      anemię - ale wszystko jest w pozrądku, po prostu taką ma cerę.
      Alicja przybierała słabo miedzy 6 a 7 tyg więc dokarmialismy ją mieszanką i o
      mały włos a całkowicie straciłabym pokarm. Od 8 tyg już jest wszystko w porządku
      a mała na szczescie dostaje tylko piers (na szczescie ze wzgl na skazę).

Zarówno odwiedzani wczesniej pediatrzy, dermatolodzy jak i pani gastrolog
      okazali się na tyle niekompetentni że zaden z nich oglądając skóre i słuchajac o
      "kolkach" nie zasugerował nawet skazy. Dopiero dobrowolna dieta z mojej strony i
      wizyta u znakomitej alergolog z Pszczyny to potwierdziła.
      Jezdzimy własnie do dr Michalik do Pszczyny która jest specjalistą ds chorób
      dziecięcych a jednoczesnie alergologiem. Wizyta na NFZ możliwa dopiero w lutym,
      teraz już tylko wizyty prywatne niestety dość drogie (80zł) ale nam bardzo
      pomogła. My jezdzimy do niej srednio raz na 2,3 m-ce
      www.cgs-pszczyna.pl/uslugi.html
      Niedawno zmieniłam też pediatrę, na dr Kaźmierczak (jest chyba z Bielska a na
      NFZ przyjmuje w Bestwinie), poleciła mi ją ciri_77, żałuję ze tak pozno się o
      niej dowiedzielismy bo na pewno by skazę stwierdziła wczesniej.

mysty kiedys polecała na forum dr Krupę z Bielska
      www.pediatria-krupa.pl/
      zapytaj ją jeszcze czy on jest dobrym diagnostą, bo Tobie własnie diagnosta jest
      potrzebny
    • kwaliczek Re: kwaliczek!!!!! 04.12.06, 12:25
      acha jeszcze jedno - testy IgE i wszelkie inne stwierdzajace alergie pokarmową
      bądź oddechowa wykonuje się dopiero u dzieci w wieku szkolnym (pow. 6 lat)
      poniewaz wszystkie robione wczesniej wychodza niemiarodajnie i są de facto do
      wyrzucenia. Ja chcialam Ali zrobic testy w wieku 2-3 lat, alergolog powiedziała
      że można ale po co skoro i tak te wyniki będą nie konca prawdziwe. Zwykle przy
      alergiach stosuje się tzw metode eksperymentów wprowadzajac powoli produkty
      alergizujące po 12-15 mcach i obserwuje dziecko.
      • ladydaisy Re: kwaliczek!!!!! 05.12.06, 09:59
        badzo ci dziękuję za informacje.....na wyniki morfologi czekam, potem do
        pediatry, zobaczymy co powie.....do gastrologa jeszcze raz pójdziemy na to usg
        brzuszka i ciekawe co babka zdiagnozuje.....w ostateczności pojedziemy z małą
        do Pszczyny....
        Jedno co nie pociesza to że Zosia ma od kilku dni ciut lepszy apetyt, ciekawe
        tylko czy coś przybrała na wadze...zaczynam mieć obsesję ważenia......dobrze że
        nie mam wagi elektronicznej w domu bo pewnie wazyłabym ją codziennie po każdym
        posiłku.....
        a co do kompetencji lekarzy to się nie wypowiem....po cholerę kazali nam zrobić
        te testy IgE sama nie wiem.....powinni wiedzieć że na to za wcześnie.....a co
        ja przeżyłam u Frydy jak małej pobierali krew do badania (z żyłki na rączce,
        nie z paluszka!!!!!) to szkoda gadać. Za to moja super lekarka oprócz zalecenia
        IgE słowem nie wspomniała o zrobieniu morfologii.....takim to sposobem znów
        musieliśmy małą kłuć....a przeciez można było zrobić te dwa badania z jednej
        próbki.....szkoda słów......
    • ewa1w do ytch samych badań można pobierać krew 08.12.06, 22:14
      z paluszka-polecam laboratorium ul Aleksandrowicka 25, tańsze od Frydy
      inświetne podejście do dzieci

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka