Dodaj do ulubionych

prośba do moderatora

IP: 217.96.34.* 24.05.03, 12:57
90% wątków na tym forum jest zakładanych albo rychło "kolonizowanych" przez
ludzi z Ruchu Autonomii Śląska i ich ideowych kolegów. Piszą oni otwarcie, że
nie są z BB związani osobiście i interesuje ich tylko szerzenie swojej
ideologii. Coraz więcej głosów na forum wzywa do bojkotu lub usunięcia z
forum tych gości. Oni po prostu zabijają forum, odstraszają do niego każdego,
kto nie jest zainteresowany niszową tematyką śląską czy niemiecką. Nie mam
nic przeciwko temu, by na forum od czasu do czasu na ten temat podyskutować,
ale teraz to forum służy wyłącznie RAŚ i antagonistom do obrzucania się
obelgami. Czas na interwencję moderatora, bo inaczej to forum zostanie
zamordowane i stanie się pierwszą ofiarę RAŚ. Proszę, BB zasługuje na
normalne wielotematyczne forum!Inaczej normalni ludzie przenoszą się gdzie
indziej!!!
Obserwuj wątek
    • szymeck Re: prośba do moderatora 24.05.03, 14:26
      Za dużo tego dobrego.
      Forum schodzi na psy.
    • slezan Re: prośba do moderatora 24.05.03, 18:26
      Zwracam uwagę, że spośród kilkunastu wątków, dotyczących w jakimś stopniu RAŚ,
      założonych niedawno, kilkanaście powstało z inicjatywy ludzi, tórzy RAŚ atakują
      (w większości przypadków inicjujące wątek posty były obraźliwe tak w formie jak
      i w treści). Zwolennicy RAŚ założyli dwa wątki na temat swego ugrupowania
      figurujące w tym momencie na pierwszej stronie bielskiego forum: wilym napisał
      o udziale RAŚ w kampanii referendalnej (wątek ten choć związany RAŚ dotyczy
      ogólnie polskiej demokracji), natomiast ja pozwoliłem sobie napisać odpowiedź
      na wiele insynuacji, jakie pojawiły się w wypowiedziach rozmiatych prowokatorów
      lub osób niezorientowanych.
      • arcykr3 Re: prośba do moderatora 30.05.03, 07:24
        slezan napisał:

> Zwracam uwagę, że spośród kilkunastu wątków, dotyczących w jakimś stopniu
        RAŚ,
        > założonych niedawno, kilkanaście powstało z inicjatywy ludzi, tórzy RAŚ
        atakują>
        > (w większości przypadków inicjujące wątek posty były obraźliwe tak w formie
        jak i w treści).
        Obraza RAŚ-u - co za ciężkie przewinienie... ;-)
        Sami się obrażacie pisząc to, co piszecie.

Zwolennicy RAŚ założyli dwa wątki na temat swego ugrupowania
        > figurujące w tym momencie na pierwszej stronie bielskiego forum: wilym
        napisał
        > o udziale RAŚ w kampanii referendalnej (wątek ten choć związany RAŚ dotyczy
        > ogólnie polskiej demokracji), natomiast ja pozwoliłem sobie napisać
        odpowiedź
        > na wiele insynuacji, jakie pojawiły się w wypowiedziach rozmiatych
        prowokatorów
        I ty nazywasz innych prowokatorami? Ty, który napisałeś: "III Rzesza tez była
        państwem prawa - jej prawo było przestrzegane i to do
        tego
        stopnia, że strażnicy z Oświęcimia, którzy znęcali się nad więźniami w
        sytuacjach nieporzewidzianych przepisami, zostali pociągnięci do
        odpowiedzialności. Tak więc dobre państwo musi być państwem prawa"?
        • slezan Re: prośba do moderatora 30.05.03, 15:29
          Pozowałeś na inetlektualistę, ale po paru ostatnich Twoich wypowiedziach czar
          prysł niczym bańka mydlana. Po pierwsze okazało się, że nie rozumiesz
          podstaowwych pojęć ogólnych, którymi sie posługujesz. To jeszcze pół biedy.
          Gorzej, że uparcie trwasz w niewiedzy, mimo iż wykazano Ci Twoją ignorancję.
          Nie to jest jednak najgorsze. Chwalisz sie tu swoim doktoratem, a nie potrafisz
          zacytować w sposób uczciwy wypowiedzi adwersarza - powtarzasz po tomku ileś tam
          obcinając ostatnie zdanie i tym samym zmieniając wydźwięk całości. Nadmienię
          jeszcze, że podałem źródło mojej wiedzy na temat karania strażników w
          Oświęcimiu. Do tego się Pan Profesor nie raczył odnieść.
          Nie udawaj kogoś, kim nie jesteś.
          • arcykr3 Re: prośba do moderatora 02.06.03, 00:49
            slezan napisał:

> Pozowałeś na inetlektualistę, ale po paru ostatnich Twoich wypowiedziach
            czar
            > prysł niczym bańka mydlana.
            Bo zbyt gorliwie wytykam ci kryptonazizm?

> Po pierwsze okazało się, że nie rozumiesz
            > podstaowwych pojęć ogólnych, którymi sie posługujesz.
            Na przykład?

> Gorzej, że uparcie trwasz w niewiedzy, mimo iż wykazano Ci Twoją ignorancję.
            Bo mnie o wiedzę chodzi, ale o skojarzenia.

> Chwalisz sie tu swoim doktoratem, a nie potrafisz>
            > zacytować w sposób uczciwy wypowiedzi adwersarza - powtarzasz po tomku ileś
            tam
            > obcinając ostatnie zdanie i tym samym zmieniając wydźwięk całości.
            Niektórzy starsi ludzie mogliby nie dotrwać do końca tej "całości".

Nadmienię
            > jeszcze, że podałem źródło mojej wiedzy na temat karania strażników w
            > Oświęcimiu.
            No i co z tego?

> Nie udawaj kogoś, kim nie jesteś.
            Niby kogo udaję?
            • slezan Re: prośba do moderatora 02.06.03, 09:56
              arcykr3 napisał:

> slezan napisał:
              >
              > > Pozowałeś na inetlektualistę, ale po paru ostatnich Twoich wypowiedziach
              > czar
              > > prysł niczym bańka mydlana.
              > Bo zbyt gorliwie wytykam ci kryptonazizm?

Z podobną gorliwością przydupasy Gomułki wytykały Adenauerowi rewizjonizm i
              rewanżyzm. Sądziłem jednak, że tamten typ "inetelektualisty" wylądował na
              śmietniku historii. Cóż, myliłem się. Nie po raz pierwszy i nie ostatni.

>
              > > Po pierwsze okazało się, że nie rozumiesz
              > > podstaowwych pojęć ogólnych, którymi sie posługujesz.
              > Na przykład?

Nie zamierzam się powtarzać. Już o tym pisałem.

> > Gorzej, że uparcie trwasz w niewiedzy, mimo iż wykazano Ci Twoją ignorancj
              > ę.
              > Bo mnie o wiedzę chodzi, ale o skojarzenia.

A cóż to za talmudyczny język? Ostatniego zdania nie zrozumiałem i chyba tym
              razem nie wynika to z mojej ociężałości intelektualnej.

> > Chwalisz sie tu swoim doktoratem, a nie potrafisz>
              > > zacytować w sposób uczciwy wypowiedzi adwersarza - powtarzasz po tomku ile
              > ś
              > tam
              > > obcinając ostatnie zdanie i tym samym zmieniając wydźwięk całości.
              > Niektórzy starsi ludzie mogliby nie dotrwać do końca tej "całości".

Cóż za troska! Jestem głęboko poruszony! Szkoda, że ta sama troska nie
              towarzyszyła Ci, gdy produkowałeś swoje wypociny na temat Ślązaków.
              Jest takie powiedzenie - w domu powieszonego nie mówi się o sznurze. Ale w
              nauce, Panie Profesorze, nakaz ten nie obowiązuje.
              >
              > Nadmienię
              > > jeszcze, że podałem źródło mojej wiedzy na temat karania strażników w
              > > Oświęcimiu.
              > No i co z tego?

Widzę, że mam do czynienia z prawdziwie Wielkim Naukowcem. Przypominają mi się
              anekdoty o tym, jak członkowie ekipy Gierka robili matury, a nawet doktoraty....
              >
              • arcykr3 Re: prośba do moderatora 02.06.03, 10:57
                slezan napisał:

> Z podobną gorliwością przydupasy Gomułki wytykały Adenauerowi rewizjonizm i
                > rewanżyzm. Sądziłem jednak, że tamten typ "inetelektualisty" wylądował na
                > śmietniku historii. Cóż, myliłem się. Nie po raz pierwszy i nie ostatni.
                Swoimi cytatami sprawiasz czasem wrażenie, że specjalnie chcesz wyjść na
                kryptonazistę albo kogoś takiego...
                >
                > > > Po pierwsze okazało się, że nie rozumiesz
                > > > podstaowwych pojęć ogólnych, którymi sie posługujesz.
                > > Na przykład?>
                > Nie zamierzam się powtarzać. Już o tym pisałem.
                Jakoś sobie nie przypominam...
                >
                > > > Gorzej, że uparcie trwasz w niewiedzy, mimo iż wykazano Ci Twoją igno
                > rancj
                > > ę.
                > > Bo mnie o wiedzę chodzi, ale o skojarzenia.>
                > A cóż to za talmudyczny język? Ostatniego zdania nie zrozumiałem i chyba tym
                > razem nie wynika to z mojej ociężałości intelektualnej.
                Miało być: "Bo mnie nie o wiedzę chodzi, ale o skojarzenia.
                >
                > Cóż za troska! Jestem głęboko poruszony! Szkoda, że ta sama troska nie
                > towarzyszyła Ci, gdy produkowałeś swoje wypociny na temat Ślązaków.
                Ślązacy twardziele i byle co ich nie wzruszy. A Polacy mają słowiańskie,
                wrażliwe dusze...

> Jest takie powiedzenie - w domu powieszonego nie mówi się o sznurze. Ale w
                > nauce, Panie Profesorze, nakaz ten nie obowiązuje.
                A co ty wiesz o prawdziej nauce?> >
                > > Nadmienię
                > > > jeszcze, że podałem źródło mojej wiedzy na temat karania strażników w>
                > > > Oświęcimiu.
                > > No i co z tego?>
                > Widzę, że mam do czynienia z prawdziwie Wielkim Naukowcem. Przypominają mi
                się
                > anekdoty o tym, jak członkowie ekipy Gierka robili matury, a nawet
                doktoraty...
                No, rzeczywiście, nocne ślęczenie przy pomiarach, jeżdżenie do Krakowa po
                literaturę, nauka "na szybko" umiejętności wykraczających poza fizykę
                (chemicznych, elektrotechnicznych, informatycznych, odczytywania rysunku
                technicznego), itd. to wszystko przejawy nieuczciwej protekcji wobec mnie...
                Ujawniłeś, slezanku, kolejną typową śląską wadę - osądzanie na podstawie
                czegoś, co wcale nie miało miejsca, ale wg. osądzającego - miało. A ja tylko
                zacytowałem dosłownie to, co sam napisałeś...
                • slezan Re: prośba do moderatora 02.06.03, 11:13
                  arcykr3 napisał:

> Swoimi cytatami sprawiasz czasem wrażenie, że specjalnie chcesz wyjść na
                  > kryptonazistę albo kogoś takiego...

Wyraźnie określiłem swoje poglądy polityczne i swój stosunek do nazizmu. Ty
                  natomiast nie wytłumaczyłeś się z ewidentnego powinowactwa ideowego z NSDAP, na
                  które nieśmiało wskazałem. Nie stwierdziłem przy tym, że jesteś nazistą, ale
                  skoro stawiasz innym zarzuty, to sam powinieneś być niczym łza.

> >
                  > > > > Po pierwsze okazało się, że nie rozumiesz
                  > > > > podstaowwych pojęć ogólnych, którymi sie posługujesz.
                  > > > Na przykład?>
                  > > Nie zamierzam się powtarzać. Już o tym pisałem.
                  > Jakoś sobie nie przypominam...

Państwo prawa, państwo opiekuńcze.

> Ślązacy twardziele i byle co ich nie wzruszy. A Polacy mają słowiańskie,
                  > wrażliwe dusze...

Czy Tomasz z Akwinu bądź inny światły mąż wyróżnił słowiańską duszę spośród
                  ogółu dusz? To mnie zaintrygowało...

> A co ty wiesz o prawdziej nauce?> >

A jako to jest ta prawdziwa? Frenologia?
                  W przeciwieństwie do Ciebie nie uważam własnej osoby za dość interesującą, by
                  pisać o niej na forum.

> No, rzeczywiście, nocne ślęczenie przy pomiarach, jeżdżenie do Krakowa po
                  > literaturę, nauka "na szybko" umiejętności wykraczających poza fizykę
                  > (chemicznych, elektrotechnicznych, informatycznych, odczytywania rysunku
                  > technicznego), itd. to wszystko przejawy nieuczciwej protekcji wobec mnie...
                  > Ujawniłeś, slezanku, kolejną typową śląską wadę - osądzanie na podstawie
                  > czegoś, co wcale nie miało miejsca, ale wg. osądzającego - miało. A ja tylko
                  > zacytowałem dosłownie to, co sam napisałeś...

Aleś się chłopie zsilesianizował! Bo z tym osądzaniem jest dokładnie tak samo
                  jak z moim nazizmem. Zacytowałeś niecały akapit wyrwany z kontekstu. Uchybiłeś
                  przy tym regułom "prawdziwej nauki" wypaczając sens wypowiedzi przez okrojenie
                  ostatniego zdania i nie zaznaczając miejsc pominiętych.
                  • arcykr3 Koniec 03.06.03, 05:12
                    slezan napisał:

> Wyraźnie określiłem swoje poglądy polityczne i swój stosunek do nazizmu. Ty
                    > natomiast nie wytłumaczyłeś się z ewidentnego powinowactwa ideowego z NSDAP,
                    na>
                    > które nieśmiało wskazałem.
                    Jesteś bezczelnym chamem. Nie odpowiadam ci więcej.
                    • slezan Re: Koniec 03.06.03, 10:02
                      arcykr3 napisał:

> slezan napisał:
                      >
                      > > Wyraźnie określiłem swoje poglądy polityczne i swój stosunek do nazizmu. T
                      > y
                      > > natomiast nie wytłumaczyłeś się z ewidentnego powinowactwa ideowego z NSDA
                      > P,
                      > na>
                      > > które nieśmiało wskazałem.
                      > Jesteś bezczelnym chamem. Nie odpowiadam ci więcej.

Kto mieczem wojuje, ten od miecza ginie. Jak Kuba Bogu, tak Bóg Kubie.
                      Powiedzeń na tę okoliczność jest sporo. Zarzuciłeś mi nazistowskie sympatie, co
                      stanowi ewidentne pomówienie, więc się doigrałeś. Przy czym ja nie jestem na
                      tyle "bezczelnym chamem", by pisać o Twoich sympatiach. Wskazałem jedynie na
                      ideowe powinowactwo, jakie występuje niewątpliwie między socjalistami wszelkiej
                      maści. A ponieważ czytam Twoje posty uważnie, pamiętam co miałeś do powiedzenia
                      na temat państwowej opieki socjalnej.
          • arcykr3 Wypowiedź prawdziwego "intelektaulisty" :-( 02.06.03, 01:01
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=59&w=6280684&a=6281295
            Wstydź się, slezanku, wstydź się...
    • tomek9991 Samokrytyka 24.05.03, 18:50
      Przyznaję sie, że mimo, iż wzywałem dwukrotnie do zaprzestania polemiki z RAŚ,
      to mnie sprowokowali.
      Ale naprawdę nie mogłem przejść obojętnie nad tym, że slezan i kumple nazywają
      hitlerowskie Niemcy państwem prawa, a Polskę nazywają małpą.
    • albrecht1 Re: prośba do moderatora 24.05.03, 20:08
      Gość portalu: jo napisał(a):

> 90% wątków na tym forum jest zakładanych albo rychło "kolonizowanych" przez
      > ludzi z Ruchu Autonomii Śląska i ich ideowych kolegów. Piszą oni otwarcie, że
      > nie są z BB związani osobiście i interesuje ich tylko szerzenie swojej
      > ideologii.

Uścislę Jo. Jestem sympatykiem Ruchu Autonomii Ślaska, lecz nigdy nie
      deklarowałem że Bielsko jest mi obojetne. Jestem z nim, jako miejscem gdzie się
      urodziłem i mieszkam, bardzo mocno związany.
      Sporo wypowiedzi, by nie rzec inwektyw, było autorstwa ludzi z Bielska. Przekre
      to, lecz można przejrzeć poszczególne wątki, by się o tym przekonać.
      Szczególnie przykre jest to dlatego, iż dotychczas nasze forum było wolne od
      tego typu "poziomu" = 0,00 m. nad poziomem tafli rynsztoka.
      Forum jest po to by dyskutować, wymieniać różnice, często skrajnych poglądów.
      Trudno oczekiwać, byśmy wszyscy zgadzali się we wszystkim.
      Istnieją jednak standarty takiej dyskusji, powszechnie stosowane i akceptowane.
      Jeśli chcemy by to forum zachowało swoje cywilizowane oblicze musimy ich
      przestrzegać. Najwyraźniej jesteśmy mniej dostrzegalnym forum dla moderatorów.
      Być może zobaczą te wpisy dopiero w poniedziałek rano, kiedy wrócą z weekendu.
      Dlatego mam propozycję. Niech redakcja przekaże część swoich uprawnień
      moderatora zaufanej osobie z forum, tak by na bieżąco usuwała "kwiatki" jakie
      teraz mamy wątpliwą przyjemność czytać. Najwyraźniej taki samorząd dyskutantów
      jest potrzebny.
      Ze swej strony proponuje Jo. Szkoda, że nie "daje znaku życia" Fibin. Byłby też
      dobrym moderatorem.
      • Gość: . [...] IP: *.echostar.pl 25.05.03, 12:21
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • albrecht1 Re: prośba do moderatora 25.05.03, 02:50
      Przepraszam pomyliłem się. Najbardziej aktywny w zaśmiecaniu tego forum jest
      pan z IP echostar z Poznania.
    • arnold17 RASisci atakuja Opole! 25.05.03, 12:38
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=65&w=6174881
    • Gość: jo Re: prośba do moderatora IP: 217.96.34.* 28.05.03, 16:40
      Czy ktoś to czyta i się tym przejmuje w tej cholernej Gazecie?! Spójrzcie ile
      jest ostatnio wpisów, ilu odwiedzających... To Forum umiera przez te
      RASistowskie pyskówki!
      • gazeta_katowice Re: prośba do moderatora 29.05.03, 11:57

> Czy ktoś to czyta i się tym przejmuje w tej cholernej Gazecie?! Spójrzcie ile
        > jest ostatnio wpisów, ilu odwiedzających... To Forum umiera przez te
        > RASistowskie pyskówki!

Czyta. I się przejmuje. Kilka wątków ewidentnie dotyczących spraw Śląska
        przeniosłem do podforum tematycznego ”Śląsk, Polska, Niemcy” na F. Katowice.
        Jednak trudno, żebym przenosił wątki założone tu przez od dawna aktywnych
        uczestników FB. Nie mogę też usuwać poszczególnych postów (o ile nie naruszają
        regulaminu) nawet jeśli są napisane przez osoby zwykle aktywne na innych
        forach. Moim zdaniem jedyną metodą jest ingnorowanie takich wpisów i ciekawe
        dyskusje o sprawch rzeczywiście Was nurtujących. Mam też prośbę o zgłaszanie mi
        mailem linków do postów łamiących regulamin, które mogły mi umknąć.
        Pozdrawiam
        Grab

• arcykr3 pytania do moderatora 30.05.03, 07:28
          gazeta_katowice napisał:

> Czyta. I się przejmuje. Kilka wątków ewidentnie dotyczących spraw Śląska
          > przeniosłem do podforum tematycznego ”Śląsk, Polska, Niemcy” na F.
          > Katowice.
          Bielsko też Śląsk, więc w czym problem? A może Sz.Pan ma inne zdanie?

> Jednak trudno, żebym przenosił wątki założone tu przez od dawna aktywnych
          > uczestników FB. Nie mogę też usuwać poszczególnych postów (o ile nie
          naruszają
          > regulaminu) nawet jeśli są napisane przez osoby zwykle aktywne na innych
          > forach.
          Czy to foum ma być dla "samych swoich"? Jeśli tak, dlaczego?
          • gazeta_katowice Re: pytania do moderatora 30.05.03, 11:11
            arcykr3 napisał:

> Bielsko też Śląsk, więc w czym problem? A może Sz.Pan ma inne zdanie?
            > Czy to foum ma być dla "samych swoich"? Jeśli tak, dlaczego?

Forum z założenia jest dla wszystkich. Chodzi tylko o to, żeby choć z grubsza
            przestrzegać jego tematyki. A to jest forum miejskie Bielska-Białej.
            Pozdrawiam
            Grab
            • Gość: arcykr3 Re: pytania do moderatora IP: *.devs.futuro.pl 30.05.03, 11:43
              gazeta_katowice napisał:

> Forum z założenia jest dla wszystkich. Chodzi tylko o to, żeby choć z
              grubsza
              > przestrzegać jego tematyki. A to jest forum miejskie Bielska-Białej.
              Ale na jakim forum miałem zadać pytanie, czy mieszkańcy BB chcieliby mieszkać
              w automomii śląskiej, czy może raczej w małopolskiej?
              • gazeta_katowice Re: pytania do moderatora 30.05.03, 11:48
                Gość portalu: arcykr3 napisał(a):

> Ale na jakim forum miałem zadać pytanie, czy mieszkańcy BB chcieliby mieszkać
                > w automomii śląskiej, czy może raczej w małopolskiej?

Właśnie na tym. A czy coś się z tym wątkiem stało?
                • arcykr3 Re: pytania do moderatora 30.05.03, 13:25
                  No i sam szanowny moderator przyczynił się do "rozdmuchania" treści
                  obcych "prawdziwym bielsko-bielszczanom". ;-)
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=53&w=5068671&a=5068671&v=2&strona=0
                  Ciekawe, że głosy "prawdziwych bielsko-bielszczan" w tym (reprezentatywnym
                  przecież, bo najdłuższym na 1. stronie forum "Bielsko-Biała") wątku stanowią
                  wyraźną mniejszość. Opierając się na sile protestów przeciwko przynależnośći
                  BB do woj. ślaskiego spodziewałem się większej ich aktywności. Może to właśnie
                  jest przyczyna zjawiska, które stało się inspiracją dla inicjatora tego wątku -
                  "Ślązacy" są bardziej aktywni od "bielszczan". (Może to sprawa większych
                  dochodów tych pierwszych i stąd ich łatwiejszy dostęp do internetu?)
                  • Gość: mari4 Re: pytania do moderatora IP: *.bielsko.dialog.net.pl 30.05.03, 16:02
                    Szkoda mojego czasu i nerwów aby z Tobą i podobnymi do Ciebie dyskutować.Nie
                    byłam,nie jestem i nigdy nie będę Ślązaczką chociaż mieszkam w Białej i Bielsku
                    prawie od urodzenia (kilkadziesiątlat).
                    • albrecht1 Re: pytania do moderatora 30.05.03, 22:20
                      Gość portalu: mari4 napisał(a):

> Szkoda mojego czasu i nerwów aby z Tobą i podobnymi do Ciebie dyskutować.Nie
                      > byłam,nie jestem i nigdy nie będę Ślązaczką chociaż mieszkam w Białej i
                      Bielsku
                      >
                      > prawie od urodzenia (kilkadziesiątlat).

Pani wybaczy lecz nie rozumiem wzburzenia. Jak napisał arcy3 Bielsko to Śląsk.
                      Wystarczy spojrzec pod ten adres
                      www.bielsko.com.pl/index.php?teksty&ciekaw2/hist
                      Są powody do dumy: pierwsza biblioteka publiczna na Slasku :).
                      Jeśli jesteś innego zdania, bardzo proszę wyslij petycję do Urzędu Miejskiego,
                      by zmienił pierwszą część herbu naszego miasta: orzeł górnoslaskich piastów i
                      lilie wrocławskich (dolnośląskich) biskupów.
                      Nie trzeba być Ślazakiem/Ślazaczką (to naprawde nie jest obowiazkowe), by żyć w
                      tym regionie. Bardzo proszę, nie myl tych pojęć.
                      Pozdrawiam
                      • Gość: jo Re: pytania do moderatora IP: 217.96.34.* 31.05.03, 13:07
                        albrecht1 napisał:

> Gość portalu: mari4 napisał(a):
                        >
                        > > Szkoda mojego czasu i nerwów aby z Tobą i podobnymi do Ciebie dyskutować.N
                        > ie
                        > > byłam,nie jestem i nigdy nie będę Ślązaczką chociaż mieszkam w Białej i
                        > Bielsku
                        > >
                        > > prawie od urodzenia (kilkadziesiątlat).
                        >
                        > Pani wybaczy lecz nie rozumiem wzburzenia. Jak napisał arcy3 Bielsko to
                        Śląsk.
                        > Wystarczy spojrzec pod ten adres
                        > www.bielsko.com.pl/index.php?teksty&ciekaw2/hist
                        > Są powody do dumy: pierwsza biblioteka publiczna na Slasku :).
                        > Jeśli jesteś innego zdania, bardzo proszę wyslij petycję do Urzędu
                        Miejskiego,
                        > by zmienił pierwszą część herbu naszego miasta: orzeł górnoslaskich piastów i
                        > lilie wrocławskich (dolnośląskich) biskupów.
                        > Nie trzeba być Ślazakiem/Ślazaczką (to naprawde nie jest obowiazkowe), by żyć
                        w
                        >
                        > tym regionie. Bardzo proszę, nie myl tych pojęć.
                        > Pozdrawiam
                        >

Masz racje tylko w jednym: można być Ślązakiem i bielszczaninem jednocześnie,
                        choć są to wypadki nader rzadkie i występujące głównie w świecie wirtualnym. Co
                        do śląskości Bielska: odmawiasz uporczywie przyjęcia argumentu, że nie ma
                        takiego miasta jak Bielsko, lecz jest miasto Bielsko-Biała. Twoje rozważania i -
                        sądząc po zaangażowaniu emocjonalnym - marzenia są zatem związane z
                        nieistniejącym realnie bytem i mają znaczenie li tylko historyczne. Tutaj
                        zreszta też bardzo naciągasz, bo uczciwiej byłoby powiedzieć o tym że Bielsko
                        było miastem niemieckim niż ględzić coś ciągle o śląskości tego kawałka ziemi.
                        Chyba że dla Ciebie niemieckość = śląskość. Ponieważ jesteś, pomimo sporej
                        wiedzy, której Ci nie odmawiam, impregnowany na nowe argumenty (chyba z powodów
                        ideologicznych) więc nie chce mi się już z Toba dalej dyskutować. Jest taka
                        piękna pogoda że wolałbym dyskutować na te tematy gdzieś na łące albo w lesie,
                        obojętne czy w Beskidzie Śląskim czy Żywieckim czy Małym.
                        • albrecht1 Re: pytania do moderatora 31.05.03, 16:17

> Masz racje tylko w jednym: można być Ślązakiem i bielszczaninem
                          jednocześnie,
                          > choć są to wypadki nader rzadkie i występujące głównie w świecie wirtualnym.

Mylisz się. Zapraszam do zachodnich części miasta np. Wapienicy. Obok siebie
                          zamieszkują Nowi Bielszczanie (Bielsko-Bialanie trzymając się Twojej
                          nomenklatury) ze Starymi Bielszczanami, regionalnie uznających się za ludzi
                          stela ze
                          Śląska. Czasem można u starszych ludzi posłuchać cieszyńskiej gwary.

Co
                          >
                          > do śląskości Bielska: odmawiasz uporczywie przyjęcia argumentu, że nie ma
                          > takiego miasta jak Bielsko, lecz jest miasto Bielsko-Biała.

Nieprawda. Nie bądź takim takim formalistą Jo. Ciekawe ilu ludzi w Bielsku
                          właśnie w potocznym jezyku uzywa pełnej nazwy? Zazwyczaj mówi się "jadę do
                          Bielska", "wracam z Bielska", jeden z bielskich portali ( na pewno nie mój) w
                          adresie ma "bielsko.com.pl".

Twoje rozważania i
                          > -
                          > sądząc po zaangażowaniu emocjonalnym - marzenia są zatem związane z
                          > nieistniejącym realnie bytem i mają znaczenie li tylko historyczne. Tutaj
                          > zreszta też bardzo naciągasz, bo uczciwiej byłoby powiedzieć o tym że Bielsko
                          > było miastem niemieckim niż ględzić coś ciągle o śląskości tego kawałka
                          >ziemi.

Z Twojej natomiast wypowiedzi wnioskuję emocjonalna niechęć do pojęcia "śląski".
                          Moje wypowiedzi owszem często mają kontekst historyczny. Ta tematyka akurat
                          mnie bardzo ciekawi.
                          Piszesz, ze Bielsko było miastem niemieckim. Ano było, teraz jest polskim, ale
                          w sensie regionalnym było i jest miastem górnoślaskim. Różne państwa
                          przejmowały, dzieliły ten region, lecz on zawsze pozostawał częścią Górnego
                          Ślaska, niezależnie od emocjonalnych ocen różnych osób. Na poparcie tej tezy
                          znalazłem wiele publikacji niemal przez całe ubiegłe stulecie, również
                          opracowania z lat 80 i 90 za czasów woj. bielskiego. Najnowsze prace dotyczące
                          współczesnej historii nszego miasta ostatnich kilku lat, lokują ją w historii
                          regionu zwanego Ślaskiem. Nie zmienią tego, żadne emocjonalne wypowiedzi, że
                          ktoś nie czuje się , nie jest Ślązakiem. Współcześni mieszkańcy Szczecina,
                          Gdańska, Wrocławia, jakoś nie zaprzeczają i głosza we świat teorii, że te
                          miasta nie są częścią Pomorza, czy Dolnego Ślaska, nie przemianowują ich na np.
                          Nowy Lwów czy region zachodniowołyński bądź pomorska wileńszczyzna.
                          Szanowny Jo połączenie w roku 1951 dwóch organizmów Bielska i Białej
                          Krakowskiej (do 1925 r. znanej jako Biała), wcale nie "wypisało" Bielska z
                          regionu , w którym istniało od setek lat. Świadczy o tym wspomniany przeze mnie
                          we wcześniejszej wypowiedzi pierwszy człon herbu miasta. Czemuż, przez ostatnie
                          pół wieku nie wymyslono jednolitego herbu Podbeskidzia? Brak równiez
                          jakiegokolwiek dokumentu, który by o tym świadczył.
                          Wrcając do niemieckości miasta. Szanowny Jo, Wrocław/Breslau równiez był
                          niemiecki, lecz inaczej niż np. Hannower, Gdańsk/Danzig, czy malutkie
                          miasteczko Bayreuth we Frankonii. Tamtejsi mieszkańcy, owszem czują się
                          Niemcami lecz również( a może przede wszystkim) Frankami. Przynależność do
                          okreslonego państwa, w tym przypadku do Niemiec nie oznacza likwidacji
                          przynależności regionalnej. Po wojniach w końcu XVIII w. Prusy i Austria nadal
                          wrzadziły Śląskiem. Pierwsze państwo w stopniu zdecydowanie większym niż
                          Austria. I dlatego owszem jestem impregnowany, ale na brak rzeczowych
                          argumentów. Jestem natomiast otwarty na rzeczową dyskusję, taką jak np. niegdyś
                          na tym, czy krakowskim forum toczyłem swego czasu z Małopolaninem.
                          Pozdrawiam i zyczę udanego pobytu na świezym powietrzu. Sam również udaję się w
                          plener.
                    • arcykr3 Pytania do gorolki ;-) 02.06.03, 00:30
                      Gość portalu: mari4 napisał(a):

> Szkoda mojego czasu i nerwów aby z Tobą i podobnymi do Ciebie dyskutować.
                      To spoglądaj co drugi wyraz na Beskidy... ;-)

Nie
                      > byłam,nie jestem i nigdy nie będę Ślązaczką chociaż mieszkam w Białej i
                      Bielsku>
                      > prawie od urodzenia (kilkadziesiątlat).
                      A czy ja napisałem, że jesteś Ślązaczką? (Ja też nie jsetem Ślązakiem, ale to
                      nie ma znaczenia. "Miły mi Platon, ale milsza mi prawda") Czy Śląsk = miejsce,
                      gdzie żyją Ślązacy? Więc mieszkasz w małopolskiej Białej czy w śląskim
                      Bielsku?

• Gość: gorolka2 Re: Pytania do gorolki ;-) IP: 217.96.34.* 02.06.03, 11:54
                        arcykr3 napisał:

> Gość portalu: mari4 napisał(a):
                        >
                        > > Szkoda mojego czasu i nerwów aby z Tobą i podobnymi do Ciebie dyskutować.
                        > To spoglądaj co drugi wyraz na Beskidy... ;-)
                        >
                        > Nie
                        > > byłam,nie jestem i nigdy nie będę Ślązaczką chociaż mieszkam w Białej i
                        > Bielsku>
                        > > prawie od urodzenia (kilkadziesiątlat).
                        > A czy ja napisałem, że jesteś Ślązaczką? (Ja też nie jsetem Ślązakiem, ale to
                        > nie ma znaczenia. "Miły mi Platon, ale milsza mi prawda") Czy Śląsk =
                        miejsce,
                        > gdzie żyją Ślązacy? Więc mieszkasz w małopolskiej Białej czy w śląskim
                        > Bielsku?
                        >

Mój Koziołku, mieszkam w Bielsku-Białej, bo tylko takie miasto istnieje
                        realnie. Śląskie Bielsko i galicyjska Biała istnieją już tylko w podręcznikach
                        historii oraz w Twojej Koziołku wyobraźni. Nie wierzysz to przyjedź i poznaj to
                        miasto.
                        • slezan Re: Pytania do gorolki ;-) 02.06.03, 16:06
                          To bardzo ciekawe zjawisko. Napływowa ludność w Bielsku identyfikuje się nie z
                          bogatą przeszłością tego śląskiego miasta, ale z decyzjami administracyjnymi
                          władz nazistowskich i komunistycznych (uwtorzenie miasta B.-B.). Zupełnie
                          inaczej jest w śląskich mejscowościach, gdzie nie doszło do tak gwałtownych
                          zmian struktury etnicznej. Dowodem secesja Radzionkowa, Lędzin, Bierunia,
                          Radlina, Miasteczka Śląskiego itd. włączonych kiedys do innych miast na mocy
                          decyzji władz. Ciekawym fenomenem jest dla mnie postawa mieszkańców Czerwionki-
                          Leszczyn. Tam nikt nie powie o sobie, że jest z C.-L. Albo jest z Czerwionki,
                          albo z Leszczyn, albo z jeszcze innej części tego miasta.
                          • Gość: jo Re: Pytania do gorolki ;-) IP: 217.96.34.* 03.06.03, 12:08
                            Mylisz się podwójnie. Po pierwsze wspólny los tego dwójmiasta nie zaczął się do
                            decyzji hitlerowskich czy komunistycznych, lecz był realnością już wiele
                            dziesiątków lat wcześniej: mimo różnic narodowościowych, administracyjnych czy
                            historycznych w czasach Austrii i później Austro-Węgier był to faktycznie jeden
                            organizm miejski jeśli chodzi o gospodarkę czy komunikację. Jeśli Ci się wydaje
                            że decyzja o połączeniu mist w 1951 roku spadła z nieba i była czyimś
                            widzimisię, to po prostu nie znasz historii tego miasta. Po raz drugi mylisz
                            się, gdy piszesz o tym, że poczucie nowej tozsamości ("bielsko-bialskiej") jest
                            związane z ludnościa napływową. To nieprawda, boleję nad tym, ale wydaje mi się
                            że ludność napływowa (głównie z okresu budowy FSM) nie ma w większości żadnej
                            tozsamości lokalnej czy regionalnej, natomiast świadomość odrębności wobec
                            Śląska i Małopolski jest bardzo mocna właśnie wśród starych bielszczan i bialan
                            oraz tych, którzy pochodząc z najblizszej okolicy dali się przez to miasto
                            wchłonąć, także w sensie kulturowym.
                            zachęcam do większej pokory w formułowaniu sądów, bo często pewność siebie jest
                            tylko świadectwem niewiedzy i płynącej stąd arogancji.
                            Pozdrawiam
                            • slezan Re: Pytania do gorolki ;-) 03.06.03, 12:32
                              Wydana w międzywojniu monografia Bielska mówi o stosunkach między bielszczanami
                              a mieszkańcami Białej i o poczuciu wyższości pierwszych wobec drugich. Tak
                              więc, w świetle owej publikacji, o wspólnej tożsamości nie może być mowy. To,
                              że dwa miasta, które bezpośrednio ze sobą graniczą, tworzą praktycznie jeden
                              organizm w sensie gospodarczym i komunikacyjnym nie jest niczym niezwykłym i
                              nie musi wiązać się ze wspólną tożsamością. Właśnie na to wskazywałem w
                              wymienionych przykładach organizmów, w których mimo związków administracyjnych
                              nie powstała wspólna tożsamość lokalna.
                              Co do tego, czyim udziałem stała się nowa tożsamość "bielsko-bialska" mam inne
                              doświadczenia. I chodzi tu nie tylko o protesty mieszkańcow Jaworza i Jasienicy
                              przeciwko planom włączenia ich do woj. małopolskiego.
                              Sugeruję bardziej uważne czytanie wypowiedzi, z którą polemizujesz. Imputowanie
                              adwersarzowi poglądów, ktorych nie wyartykułował, może być poczytane za przejaw
                              arogancji lub braku argumentów przeciw jego tezom.
                        • arcykr3 Miasto z 'Koziołkowymi' herbami ;-) 03.06.03, 05:35
                          Gość portalu: gorolka2 napisał(a):

> Mój Koziołku, mieszkam w Bielsku-Białej, bo tylko takie miasto istnieje
                          > realnie.
                          Dlaczego "Koziołku"? A po której stronie rzeki Białej mieszkasz?

Śląskie Bielsko i galicyjska Biała istnieją już tylko w podręcznikach
                          > historii oraz w Twojej Koziołku wyobraźni.
                          A co z cytatem:
                          "Bielsko nazywa się czasami małym Wiedniem. Poświadczają to fasady licznych
                          budynków stworzonych ze "stołecznym" rozmachem i wystrojem typowym dla
                          architeltury wiedeńskiej końca XIX wieku. (...)
                          W Białej leżącej po drugiej stronie rzeki, dominuje budowniectwo kameralne,
                          ale z bodactwem bajkowej niekiedy ornamentyki". Żródło: Przewodnik po trasie
                          Warszawa - Katowice - Cieszyn.

Bielsko:
                          www.bielsko.biala.pl/index1.php3?nazwa=pocztowki/galeria2&nr=5
                          www.bielsko.biala.pl/index1.php3?nazwa=pocztowki/galeria2&nr=12
                          Biała:
                          www.bielsko.biala.pl/index1.php3?nazwa=pocztowki/galeria2&nr=1
                          www.bielsko.biala.pl/index1.php3?nazwa=pocztowki/galeria2&nr=8
                          www.bielsko.biala.pl/index1.php3?nazwa=pocztowki/galeria2&nr=9
                          Czy te budynki stoją obecnie, czy też przestały być "realne"?
          • Gość: albrecht Re: pytania do moderatora IP: *.bielsko.dialog.net.pl 30.05.03, 21:51
            arcykr3 napisał:

> Bielsko też Śląsk, więc w czym problem? A może Sz.Pan ma inne zdanie?

Zgadzam się. Trudno pomijać czy usuwać watki dotyczace Śląska z tego forum.
        • Gość: jo Re: prośba do moderatora IP: 217.96.34.* 31.05.03, 13:14
          gazeta_katowice napisał:

> Gość portalu: jo napisał(a):
          >
          > > Czy ktoś to czyta i się tym przejmuje w tej cholernej Gazecie?! Spójrzcie
          > ile
          > > jest ostatnio wpisów, ilu odwiedzających... To Forum umiera przez te
          > > RASistowskie pyskówki!
          >
          > Czyta. I się przejmuje. Kilka wątków ewidentnie dotyczących spraw Śląska
          > przeniosłem do podforum tematycznego ”Śląsk, Polska, Niemcy” na F.
          > Katowice.
          > Jednak trudno, żebym przenosił wątki założone tu przez od dawna aktywnych
          > uczestników FB. Nie mogę też usuwać poszczególnych postów (o ile nie
          naruszają
          > regulaminu) nawet jeśli są napisane przez osoby zwykle aktywne na innych
          > forach. Moim zdaniem jedyną metodą jest ingnorowanie takich wpisów i ciekawe
          > dyskusje o sprawch rzeczywiście Was nurtujących. Mam też prośbę o zgłaszanie
          mi
          >
          > mailem linków do postów łamiących regulamin, które mogły mi umknąć.
          > Pozdrawiam
          > Grab
          >
          Dziękuję za odpowiedź. Mam wrażenie, trafiając czasem na inne fora Gazety, że
          te osoby które dominuja na naszym forum są równie aktywne na innych forach,
          często pod innymi pseudonimami. Wiem że to trudne zadanie, ale jakoś trzeba ich
          eliminować, nie dlatego że piszą straszne rzeczy (choć czasem rzeczywiście tak
          jest), ale dlatego że znam wiele osób które omijają to forum szerokim łukiem
          właśnie ze względu na tematykę i sposób dyskusji. Widać to nawet po ostatnich
          tygodniach - forum umiera , ludzie przenoszą się na inne portale których
          jeszcze nie skolonizował RAŚ. Szkoda, bo akurat forum gazetowe skupiało
          ciekawych ludzi. No ale skoro nic się nie da zrobić...
          • slezan Re: prośba do moderatora 01.06.03, 13:01
            I Ty zarzucasz innym, że są zaimpregnowani na argumenty? Niezła kpina. Wykazano
            Ci, że większość wątków związanych z RAŚ założyli nie sympatycy Ruchu, ale jego
            zaciekli przeciwnicy (czy raczej jeden przeciwnik). W międzyczasie pojawiły się
            kolejne wypociny tego osobnika, co jednak, jak widzę, w ogóle nie dało Ci do
            myślenia. Słuchasz kogoś poza sobą samym?
            • arcykr3 Re: prośba do moderatora 02.06.03, 00:40
              slezan napisał:

> Ci, że większość wątków związanych z RAŚ założyli nie sympatycy Ruchu, ale
              jego>
              > zaciekli przeciwnicy (czy raczej jeden przeciwnik).
              Któż jest tym złoczyńcą?
          • arcykr3 Re: prośba do moderatora 02.06.03, 00:39

> Widać to nawet po ostatnich
            > tygodniach - forum umiera , ludzie przenoszą się na inne portale których
            > jeszcze nie skolonizował RAŚ.
            Widać początki Ery Internetu przebiegają pod znakiem śląskiego pędu do
            dominacji... Gdyby jeszcze w realnym życiu Ślązacy byli tak aktywni, to GOP
            byłby dominującą aglomeracją w Europie Środkowo-Wschodniej, z czego sam byłbym
            zadowolony. (BB byłoby oddalonym przedmieściem, jak Szczecin dla Berlina).

> Szkoda, bo akurat forum gazetowe skupiało
            > ciekawych ludzi. No ale skoro nic się nie da zrobić...
            To się zacznijnie sami "produkować". Najlepszą obroną jest atak...
    • Gość: asia Re: prośba do moderatora IP: *.dial.pl 30.05.03, 09:03
      Tak, tak jestem jak najbardziej za!!! Wstyd za to forum, jest jednym z
      najgorszych forów regionalnych, sympatycy RAŚ i inne tego typu osobniki niech
      się wyniosą na fora związane z tym tematem a nie zaśmiecają tego swoimi durnymi
      postami.
      • arcykr3 "Fora ze dwora" ;-) 02.06.03, 00:44
        Gość portalu: asia napisał(a):

> Tak, tak jestem jak najbardziej za!!! Wstyd za to forum, jest jednym z
        > najgorszych forów regionalnych,
        To pozakładaj łaskawie "lepsze" wątki, np. "Kiedy do Katowic bedzie można
        jeżdzić pociągiem 160 km/h?"

sympatycy RAŚ i inne tego typu osobniki niech
        > się wyniosą na fora związane z tym tematem
        Pierwszy raz o tobie słyszę, cesarzowo Joanno.

• arcykr3 Re: prośba do moderatora 02.06.03, 10:58
      Jak widać, autor wątku uzyskał efekt przeciwny do zamierzonego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka