Dodaj do ulubionych

ogladanie porodowek - pytanie

16.05.07, 09:22
Powiedzcie mi dziewczyny, czy na obejrzenie porodowki trzeba sie do szpitala
umawiać telefonicznie czy mozna przyjść niezapowiedzianym?
czy chętnie pokazują czy robia jakies problemy?
I jeszcze jedno - wiem, że i w wojewodzkim i na Wyspiańskiego sa szkoly
rodzenia - która lepsza?
Obserwuj wątek
    • madida Re: ogladanie porodowek - pytanie 16.05.07, 10:08
      Z tego co wiem , na oglądać porodówkę to można tylko jeśli zapiszesz się na
      szkołę rodzenia. Tak poprostu " z ulicy" to nie wpuszczają.
      A co do szkoły to na Wyspiańskiego tańsza.Ale nie mam rozeznania która lepsza.
      Akurat znam dziewczyny po szkole w Wojewódzkim i były zadowolone.
    • guciobelin Re: ogladanie porodowek - pytanie 16.05.07, 10:19
      Ja chodziłam do szkoły na Wyspiańskiego, bo tam zdecydowałam sie rodzić i miło
      wspominam te zajęcia. Było 8 lub 10 wykładów (nie pamiętam dokładnie) i 3
      godzinne spotkania z lekarzami-anestezjolog, położnik i pediatra.
      Zajęcia odbywały się raz w tygodniu, trwały 2 godz., zawierał się w tym wykład i
      gimnastyka. Porodówkę oglądałyśmy w ramach zajęć.
      Z tego co wiem to nie ma tam problemu z obejrzeniem sal, o ile nie odbywa się
      jakaś poważna akcja, więc lepiej zadzwonić tuż przed przyjściem.
      Koszt kursu to 150 zł (dwa lata temu), w wojewódzkim było o 100 zł drożej ale
      jak i co to nie wiem. Na pewno mogę polecić tamtejsza poradnię laktacyjna.
      Wiem też, że powstała jeszcze jedna szkoła w B-B, chyba na Mickiewicza ale w tej
      chwili nie mam namiarów, postaram się sprawdzić do popołudnia.

• lumja Re: ogladanie porodowek - pytanie 16.05.07, 10:23
        dzięki dziewczyny za odpowiedzi. Wiem, że w ramach szkoły mozna obejrzec
        porodowke ale jesli sie zdecyduję na ktorys z ww. szpitali (bo w gre wchodzi
        jeszcze eskulap)to wlasnie do tego chcialabym iść do szkoły rodzenia. I dlatego
        porodowki wolalabym obejrzec wczesniej.
        • mpd3 Re: ogladanie porodowek - pytanie 16.05.07, 11:40
          Zdania co do szkół rodzenia są podzielone. Znam takich, którzy uciekli
          (dosłownie) z zajęć szkoły na Wyspiańskiego. Ale są inni, bardzo zadowoleni.
          Wojewódzki też ma zwolenników i przeciwników. Ja akurat chodziłam tam właśnie.
          Rok temu 250zł. Program bardzo podobny jak ten na Wyspiańskiego opisany
          wcześniej. Było w porządku, choć grupa trafiła się nam średnia.
          Co do porodówek - nie wiem. Wiem tylko że w Esculapie trzeba wcześniej poprosić
          o zgodę Witowskiego. Tak przynajmniej było rok temu.
          • lechickachata Re: ogladanie porodowek - pytanie 16.05.07, 19:09
            Ja ponad 2 lata temu wybrałam się na rekonesans do Eskulapa. Niczyjej zgody na
            nic nie potrzebowałam. Nic się nie działo i położona bez problemu mnie oprowadziła.

Gosia
            ♥Michasia ♥
            Odwiedź Kacperka!
      • kwaliczek Re: ogladanie porodowek - pytanie 16.05.07, 21:22
        popieram guciobelin
        Nie wiem, która lepsza, ja z męzem chodzilam na Wyspianskiego i bardzo nam się
        podobalo, szczególnie polozną prowadzącą do dziś mile wspominamy. Teraz jest 9
        zajęc + 2 z lekarzami (pediatra, położnik) za 150zł. Naprawde jako laicy (ja
        jedynaczka, a mąż kiedy urodził mu się młodszy braciszek był ciągle w
        rozjazdach) nie mający pojęcia o powitaniu na świecie, pielęgnacji i opiece nad
        noworodkiem zdobyliśmy ogromną wiedzę i bez problemu dalismy sobie rade sami po
        powrocie do domu z maleństwem.
        A w Wojewódzkim rodziłam i korzystałam z poradni laktac - także polecam !
    • a-nulla Re: ogladanie porodowek - pytanie 16.05.07, 11:58
      Ja chodziłam do szkoły rodzenia na Wyspiańskiego i byłam bardzo zadwolona. A
      porodówki wcześniej nie oglądałam, bo jakoś potrzeby takiej nie czułam. Ale
      zajęcia szkoły rodzenia spokojnie mogę polecić.
      • guciobelin A-nulla 16.05.07, 12:12
        To może my się już widziałyśmy, skoro nasze maluchy w tym samym wieku;-)
        • magdulichaa Re: A-nulla 16.05.07, 13:22
          Na Wyspiańskiego można oglądac sale porodowe, bez problemu o ile nie odbywa sie
          akcja porodowa (to chyba oczywiste), najlepiej zadzwonić wcześniej, tak samo
          jest w Woj. co do szkół rodzenia nie wiem, nie chodziam, a tak ogólnie to dwa
          porody miałam na Wyspiańskiego i byłam , jestem bardzo zadowolona, zwłaszcza w
          tym nowym odremontowanym budynku, faktycznie jest o wiele wyższy standard i
          jakos tak bardziej"domowo" jest
        • a-nulla Re: A-nulla 16.05.07, 13:29
          To wielce prawdopodobne. Ja tam chodziłam jakoś tak w maju-czerwcu-lipcu, ale
          już nie pamiętam w jakie dni.
      • lazania3 Re: ogladanie porodowek - pytanie 16.05.07, 14:43
        ja nie chodziłam do szkoły rodzenia do Wojewodzkiego,a porodówkę zwiedziłam bez
        problemu,nie umawiałam się telefonicznie,przyjechałam,pierwszą napotkaną położną
        zapytałam,czy jest możliwe oglądanie,a ona przyniosła dla mnie i dla męza
        fartuchy i oprowadziła nas po oddziale,odpowiadając bardzo uprzejmie i
        wyczerpująco na moje pytania.pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka