Gość: mco Re: Bielsko = naprawde fajne IP: 86.43.77.* 24.07.07, 18:00 no i co takiemu odpisac...z jednej strony komplement z drugiej obelga ....lepiej nic nie pisac Odpowiedz Link Zgłoś
pawel_bielsko Re: Bielsko = naprawde fajne 24.07.07, 18:47 To, ze fajne to wiemy. Ze slaskie to polprawda. Dziekujemy. Odpowiedz Link Zgłoś
nuova Re: Bielsko = naprawde fajne 24.07.07, 18:58 Uprzedziliście mnie, chłopcy ;)) Do amoremio: cieszymy się, ze Ci się podoba. Już wiesz, ze BB nie jest ślaskim miastem. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Staruszek Bielsko pobudka....czas na lad i porzadek !! IP: *.dsl.bell.ca 09.08.07, 21:00 Komuś bardzo zależy na tym, by Polska była wciąż barbarzyńskim skansenem. Zamiast infrastruktury kulturowej, od domów czy pałaców młodzieży począwszy, a na obiektach sportowych - skończywszy, w Polsce wciąż przybywa piwiarń i całodobowych sklepów z alkoholem. Jedyną i powszechną rozrywką młodych Polaków, staje się piwkowanie i ćpanie. W ramach swoistej arcyliberalizacji, polikwidowano w Polsce osiedlowe komisariaty policji. Dla zwykłych mieszkańców życie w wielkich miastach Polski, często staje się udręką. Tabuny zdziczałych, dwunożnych potworów, potrafią wyć przez całą noc. Oczywiście towarzyszy temu, demolowanie osiedlowej infrastruktury itp zjawiska. Ludzie myślą o powtórce z Włodawy, o rozstrzygnięciu problemu na drodze samosądu. Jednak czy tak powinno być w wolnym państwie?. Czy lokalna władza publiczna nie powinna być czasem powołaniem i misją a nie synekurą, nie korytem, służącymm wyłącznie do indywidualnego bogacenia się?. Dzięki obojętności wiecznie wybieranych łgarzy i pasożytów, Polska stopniowo przekształca się w swoistą Planetę Małp, chichoczących małp, cieszących się jakąś trudną do akceptacji wolnością fizjologiczno-zwierzęcą. Komu zależy na tym, by młodzi Polacy gardzili własną kulturą, językiem, wiarą i dobrymi obyczajami?. Głupota i nieodpowiedzialność, może stawać się rzeczą gorszą od faszyzmu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Bielsko pobudka....czas na lad i porzadek !! IP: *.nycmny.east.verizon.net 13.08.07, 00:56 Bylem w Bielsku rok temu i byly puchy. Absolutny brak nocnego zycia, po 22 na ulicach nie bylo zywej duszy. Nie wiem o co panu chodzi. Moze piszemy o innych miastach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mach_2 Re: Życie nocne IP: *.c201.msk.pl 13.08.07, 13:14 "po 22 na ulicach nie bylo zywej duszy" Fakt, że B-B to nie Kraków. Trzeba jednak zauważyć, że w Katowicach jest identycznie - jeśli w B-B ulice pustoszeją ok. 18 (po 22 już nic nie ma, jak piszesz), to Katowice zasypiają po 21. Niedawno byl artykul na ten temat: forum Katowice, podforum Opinie i komentarze. miasta.gazeta.pl/katowice/1,35063,4354575.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aliveinchains Re: Życie nocne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.07, 15:37 Gość portalu: mach_2 napisał(a): > "po 22 na ulicach nie bylo zywej duszy" Po 22 wybrałem się w piątek na piwo - ludzi sporo czy to na rynku, czy na chrobrym, czy na 11 listopada, knajpy też pełne ...nie wiem gdzie wy chodzicie... Co do Kraka, przed najazdami angoli i innych dzieki tanim liniom, początek lipca w Krakowie wyglądał mniej więcej tak jak BB obecnie...tłumów nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mach_2 Re: Życie nocne IP: *.c201.msk.pl 13.08.07, 16:27 Ja tylko odpowiadalem na post Jacka - nie twierdzę, że B-B jest strasznie ospale. Jeśli jednak ktoś tak sądzi, to w innych miastach wcale nie jest lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Biala Re: Bielsko = naprawde fajne IP: *.bielsko.dialog.net.pl 24.07.07, 19:26 A ja mysle ze to prowokacja ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mach_2 Re: Bielsko = naprawde fajne IP: 77.223.201.* 24.07.07, 19:31 Odpowiadasz na : Gość portalu: Biala napisał(a): > A ja mysle ze to prowokacja ;) Ja też, i to marna. Odpowiedz Link Zgłoś
nuova Re: Bielsko = naprawde fajne 24.07.07, 19:58 Gość portalu: mach_2 napisał(a): > Odpowiadasz na : > Gość portalu: Biala napisał(a): > > > A ja mysle ze to prowokacja ;) > > > Ja też, i to marna. Ale dlaczego węszycie prowo? Ja tam zadowoliłabym się tym, ze komuś BB się spodobało (o ile tak jest w istocie) i tyle. A żenapisał śląskie, bo niektórzy nie wiedzą, żeśmy sztucznie przydzieleni do śl. :) Eeee tam. A moze ja jestem łatwowierna, ale komplement częściowo przyjmuję, jako mieszkanka BB :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monroe Re: Bielsko = naprawde fajne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.07, 04:00 rostbb napisał: > Prowokacja na 100 % Z konta gazety zamiast zwykłego nicka?! Daję 50/50 ;) Odpowiedz Link Zgłoś
tychgier Re: Bielsko = naprawde fajne 01.08.07, 16:16 nuova napisała: > Gość portalu: mach_2 napisał(a): > > > Odpowiadasz na : > > Gość portalu: Biala napisał(a): > > > > > A ja mysle ze to prowokacja ;) > > > > > > Ja też, i to marna. > > Ale dlaczego węszycie prowo? > Ja tam zadowoliłabym się tym, ze komuś BB się spodobało (o ile tak jest w > istocie) i tyle. A żenapisał śląskie, bo niektórzy nie wiedzą, żeśmy sztucznie > przydzieleni do śl. :) > Eeee tam. > A moze ja jestem łatwowierna, ale komplement częściowo przyjmuję, jako > mieszkanka BB :)) najpierw dziecinko poczytaj troche o historii bielska to potem nie bedziesz sie osmieszac piszac o "sztucznym przydzielaniu do sl." "Nie znac historii to byc zawsze dzieckiem" jak pisal Cicero Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mach_2 Re: Bielsko = naprawde fajne IP: 77.223.201.* 01.08.07, 17:30 BIELSKO-BIAŁA (bo taka jest oficjalna nazwa miasta) jest ośrodkiem w Beskidach, na pograniczu Śląska Cieszyńskiego i Malopolski. Odpowiedz Link Zgłoś
fyrlok Re: Bielsko = naprawde fajne 25.07.07, 02:39 Szkryflosz ino: Bielsko - i mosz recht. Ja, gynau. Ano. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ddt Re: Bielsko = naprawde fajne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.07, 07:46 Ale bardzo proszę po polsku. Odpowiedz Link Zgłoś
nuova Re: Bielsko = naprawde fajne 25.07.07, 13:24 Fyrlok, tyś je ze ślonska abo z Bielska ? Odpowiedz Link Zgłoś
rodowiczmaryla Re: Bielsko = naprawde fajne 25.07.07, 15:01 > ze ślonska abo z Bielska supergupie pytanie, supergupie Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: Bielsko = naprawde fajne 25.07.07, 19:39 No, mondre to niy je. Arogancko(=chamsko) ignorancja(=niewiedza), bych pedziol. Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Bielsko = naprawde fajne 25.07.07, 15:50 Ja Biylsko je ślonske,Biała za rzykom,grynca mosi kajś być. Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: Bielsko = naprawde fajne 25.07.07, 19:41 Miyszkac w B. i takie teksty! Prowokacja ? Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: Bielsko = naprawde fajne 25.07.07, 19:41 dot. nuova, ale chyba klar Odpowiedz Link Zgłoś
mr.superlatywny Re: Bielsko = naprawde fajne 26.07.07, 17:28 > slaskie popieram bo prawda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kapr Re: Bielsko = naprawde fajne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.07, 13:41 he he, a ja jestem ciekaw, ilu z tych madrych slazakow mialoby odwage powiedziec, ze Bielsko jest slaskim miastem (historycznie zgoda, sztucznie przypisanym do woj. sl - zgoda, ale tylko to!), np. na rynku w Bielsku... :) I to na glos, prosto w oczy mieszkancom... :) Przed kompem, to kazdy odwazny, ale w relau, to juz troche gorzej... :) Ps. Gdzie te czasy, jak bylo woj. bielskie... :) Odpowiedz Link Zgłoś
rodowiczmaryla Re: Bielsko = naprawde fajne 31.07.07, 21:58 > historycznie zgoda, sztucznie przypisanym do woj. sl - zgoda, ale tylko to! Popracuj konsek nad logikom, przyjezdny Hadziaju-Hadziajowiczu. Odpowiedz Link Zgłoś
tychgier Re: Bielsko = naprawde fajne 01.08.07, 16:08 Gość portalu: kapr napisał(a): > he he, a ja jestem ciekaw, ilu z tych madrych slazakow mialoby odwage > powiedziec, ze Bielsko jest slaskim miastem (historycznie zgoda, sztucznie > przypisanym do woj. sl - zgoda, ale tylko to!), np. na rynku w Bielsku... :) I > to na glos, prosto w oczy mieszkancom... :) Przed kompem, to kazdy odwazny, ale > > w relau, to juz troche gorzej... :) > Ps. Gdzie te czasy, jak bylo woj. bielskie... :) I co sila bedziesz mnie "przekonywal" do jedynie slusznej opcji? ehh typowe polaczkostwo, a pozniej taki jelop jeszcze sie dziwi ze wszedzie polakow maja za burakow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znudzony koleś Cała Polska uważa mieszkańców BB za hanysów IP: 66.232.113.* 27.07.07, 16:42 o tym że miasto powstało z połączenia Białej i Bielska mało kto wie, woj .śląskie = hanysy, takie są skojarzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mach_2 Re: Cała Polska uważa mieszkańców BB za hanysów IP: 77.223.201.* 27.07.07, 17:35 > .śląskie = hanysy, takie są skojarzenia. Niekoniecznie. Wiem z doświadczenia. Jeśli już mówimy o skojarzeniach, to prędzej "woj. śląskie = Śląsk". Na Śląsku mieszkają jednak różni ludzie, nie tylko Hanysy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kapr Re: Cała Polska uważa mieszkańców BB za hanysów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.07, 14:42 he he, to tak jakbys o Sosnowcu powiedzial Hanysy... A tez lezy w woj. slaskim... Odpowiedz Link Zgłoś
rodowiczmaryla Re: Cała Polska uważa mieszkańców BB za hanysów 31.07.07, 22:03 Syneq: Fakt, ze sie was tukej tela najechalo ze skosnookich mongolostanow nie znaczy, ze to miasto sie kolebie do balalajki. Historia, kozdy kamiyn, kozdo fasada je slonsko. Jak brak wom korzyni, to sie przylonczcie, wintegrujcie. Slonsk je goscinny, to je wspanialomyslno oferta. Ale charakteru Bielska nie przefarbujecie. Chyba ze niy wjycie, co to schizophrenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kapr Re: Cała Polska uważa mieszkańców BB za hanysów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.07, 14:58 rodowiczmaryla, a Ty z Bielska ze tak cisnienie skacze? :) a pozatym to Maryla jest chyba z Wa-wy i nie godo pseudo gwarą... i uwazaj na oczy (skosne?), bo Ci je wungiel zapruszy, he he Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Angus Re: Cała Polska uważa mieszkańców BB za hanysów IP: 193.111.30.* 01.08.07, 15:31 Bzdurne te dyskusje i do niczego nie prowadzące, jak zwykle zresztą. Bielsko śląskie, nie śląskie ... Przecie kazdy wie lub może sie dowiedzieć jaka była przeszłość miasta. B-o - Księstwo Cieszyńskie i Śląsk w CK Monarchii, Biała- Korona i Galicja. Ot, miasta na pograniczu, od zawsze. Taki jest charakter tego dwumiasta - łączy różne tożsamości. A Wy ciągle będziecie spierać. Cóż, niektórzy lubią taką zabawę w przeciąganie liny. Sam jestem z Białej w trzecim pokoleniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nona Re: Cała Polska uważa mieszkańców BB za hanysów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.07, 09:08 Dokładnie. Po co dajecie się prowokować do głupawych dyskusji? Każdy jest tym za kogo się uważa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: Cała Polska uważa mieszkańców BB za hanysów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.07, 09:17 Gość portalu: Nona napisał(a): > Dokładnie. Po co dajecie się prowokować do głupawych dyskusji? Każdy jest tym z > a > kogo się uważa. No nie do końca. Prywatnie możesz sobie być tym za kogo sie uważasz ale jest jeszcze coś takiego jak podział administracyjny - BB może być w woj. ślaskim albo małopolskim a to już jest różnica i wydaje mi sie że tak naprawde o to biega w tej dyskusji :). Historii nie zmienisz i nie masz na nia wpływu , na przyszłośc masz wpływ i niektórym ludziom typu rodowiczmaryla by sie nie spodobało jakby kiedyś BB zmieniła przynalezność regionalną. tak btw - ile osób mieszka w Białej a ile w Bielsku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nona Re: Cała Polska uważa mieszkańców BB za hanysów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.07, 09:49 Oczywiście, że prywatnie. Myślisz, że mam jakikolwiek wpływ na system? Dlatego te dyskusję są głupawe. Mieszkam na Śląsku, trudno, nie bedę płakać. Przeboleję nawet to, że wrzucają mnie do jednego wora z ludźmi, którzy swoim durnym zachowaniem, mentalnościa buraka i zwyczajnym chamstwem tworzą sterotyp ślązaka nielubianego jak Polska długa szeroka. W nosie mam takie podziały, ludzi oceniam indywidualnie, dlatego swoją przynależność do Śląska nie będę rozpatrywac w kategorii osobistego dramatu. Innym na tym forum radzę to samo, no chyba że ktoś ma wbudowany komplikator - proszę bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
reksio.84 Re: Bielsko = naprawde fajne 02.08.07, 12:28 to prawda. Aktualnie przebywam znowu w Bielsku (Bystrej Śląskiej ale to prawie dzielnica Bielska) i czuje sie jak u siebie w domu, w ślaskim mieście :-D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aliveinchains Re: Bielsko = naprawde fajne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.07, 15:44 ślaskie? ok. Ale dodaj cieszyński (ustriacki) bo to zasadnicza różnica. reksio.84 napisał: > to prawda. Aktualnie przebywam znowu w Bielsku (Bystrej Śląskiej ale to prawie > dzielnica Bielska) i czuje sie jak u siebie w domu, w ślaskim mieście :-D Czegóż tu typowo górnośląskiego się doszukałeś w Bystrej? Górnosląskich rezydentów i wczasowiczów? Odpowiedz Link Zgłoś
reksio.84 Re: Bielsko = naprawde fajne 09.08.07, 20:02 > Czegóż tu typowo górnośląskiego się doszukałeś w Bystrej? Górnosląskich > rezydentów i wczasowiczów? O wlasnie. 1. Śląska rodzina zamieszkuje akurat w Bystrej i Bielsku. 2. wczasowicze i rezydenci ze Śląska, wszedzie mozna usłyszec jesli nie język slaski to specyficzną ślaską wymowę (że sie tak wyraze) np w Magnusie czy Ski Parku (w Ski nawet kierowniczka ośrodka jest z Chorzowa). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemek Re: Bielsko = naprawde fajne IP: *.ssp.dialog.net.pl 10.08.07, 00:02 No pacz pan, to Łeba też jest Śląsk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aliveinchains Re: Bielsko = naprawde fajne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.07, 12:06 > O wlasnie. > 1. Śląska rodzina zamieszkuje akurat w Bystrej i Bielsku. > 2. wczasowicze i rezydenci ze Śląska, wszedzie mozna usłyszec jesli > nie język slaski to specyficzną ślaską wymowę (że sie tak wyraze) np > w Magnusie czy Ski Parku (w Ski nawet kierowniczka ośrodka jest z > Chorzowa). > Ano właśnie potwierdziłeś me przypuszczenia...to niczemu dowodzi że BB i okolice to GŚl.. Archtektura BB przypomina bardziej miasta czeski np Ostrawa, Brno, Frydek--Mistek niż Katowic czy Bytomia. Kultura -niegdyś niemiecka związana z monarchią austriacką obecnie typowo małopolsko-cieszyńska: celowo podaję tę pierwszą z naciskiem na góralskość. Bystra, owszem śląsk Cieszyński, ale akurat w Bystrej nie było typowo kultury śląskiej" jak np w Cieszynie, Skoczowie, Jasienicy, Czy Czechowicach...to już byli w wiekszości śląscy górale- katolicy. i można tak w kółko ale po co? Może góry ci przypominały hałdy? A ruiny byłych fabryk hutę Balidon? Odpowiedz Link Zgłoś
albrecht1 Re: Bielsko = naprawde fajne 10.08.07, 12:22 Gość portalu: aliveinchains napisał(a): > Może góry ci przypominały hałdy? A > ruiny byłych fabryk hutę Balidon? Stereotyp. Kiedyś Górny Sląsk był dzielony na Biały, Czarny i Zielony. To nie tylko hałdy, kopalnie, huty, zanieczyszczone powietrze. To zupełnie tak, jakby powiedzieć że Gr. Śląsk to tylko GOP (zresztą nie cały GOP leży na Ślasku). Aby się o tym przekonać polecam lekturę artykułu: Piękna mapa rolniczego Śląska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aliveinchains Re: Bielsko = naprawde fajne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.07, 14:08 > Stereotyp. Kiedyś Górny Sląsk był dzielony na Biały, Czarny i > Zielony. To nie tylko hałdy, kopalnie, huty, zanieczyszczone > powietrze. To zupełnie tak, jakby powiedzieć że Gr. Śląsk to tylko > GOP (zresztą nie cały GOP leży na Ślasku). > Aby się o tym przekonać polecam lekturę artykułu: > Piękna mapa rolniczego Śląska > A gdzie na górnym śląsku masz góry? Górny Śląsk to dawny śląsk pruski. Każdy, kto coś odrobinę zna się na historii tak kojarzy i niech już tak pozostanie. Argumentow na odrębnośc ślaska Cieszyńskiego jest od cholery, ale po co powielać temat. Góry na GŚl ?- fakt przeoczyłem, pasmo Biskupiej Kopy ha ha!..jadę tam we wrześniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemek Re: Bielsko = naprawde fajne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.07, 15:02 > A gdzie na górnym śląsku masz góry? A Tarnowskie Góry to co? :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
reksio.84 Re: Bielsko = naprawde fajne 15.08.07, 11:21 > Ano właśnie potwierdziłeś me przypuszczenia...to niczemu dowodzi że > BB i okolice to GŚl.. Bielsko to GŚl. Poza tym o co chodzi? Ktos napisał ze Bielsko to ślaskie miasto... i ma racje, nie wiem jak można walczyć z historią, to że teraz jest zamieszkiwane przez nieślązaków to inna sprawa. Słowo "ślaskie" jest tu jednoznacznie kojarzone z centralnym GOPem co jest niezrozumiałe ale też świadczy o tutejszych forumowiczach. Ja napisałem ze czuje sie jak u siebie w domu i dlaczego nie miałbym mieć prawa do takiego odczucia? Nie neguje bielskiej architektury, kultury, itd ale to własnie te czynniki sprawiają że Bielsko i okolice są "przyjazne" i pozwalają mi sie czuc jak u siebie (to chyba dobrze swiadczy o miescie i okolicach?). Krag ludzi (rodzina z pochodzenia nie Śląska), który otacza mnie w Bielsku-Białej również oczywiscie robi swoje. Odpowiedz Link Zgłoś