Dodaj do ulubionych

czym smarujecie chleb dzieciom?

12.01.09, 08:19
Chodzi mi o coś roślinnego, bez masła, śmietany czy jakiejkolwiek pochodnej
mleka. Eksperymentalnie planuję wycofać mleko i jego przetwory z diety Nata na
jakiś czas i sprawdzić czy choć odrobinę poprawia się stan skóry na jego
policzkach. Póki co jest szorstki i czerwony :(
Obserwuj wątek
    • madida Re: czym smarujecie chleb dzieciom? 12.01.09, 10:14
      Bieluch,Rama Cream,Dżem,Miód, generalnie wszelkie smarowne serki
      twarożkowe- no ale to nabiał to pewnie nie dla Nata;/
      • ma2ma Re: czym smarujecie chleb dzieciom? 12.01.09, 10:19
        wlosi smaruja chleb tylko i wylacznie oliwa z
        oliwek...tzn.polewaja...sprobuj moze i twojemu maluchowi zasmakuje,
        to najzdrowsze smarowidlo
      • karolina_pp Re: czym smarujecie chleb dzieciom? 12.01.09, 13:16
        Broń Boże Rama ani żadna inna margaryny - nie powinno się podawać dzieciom
        margaryny jak najdłużej - każda zawiera nikiel, który może powodować bardzo
        przykre uczulenia - niestety jestem tego żywym przykładem :(
    • ciri_77 ostatnio Ania je chleb z olejem lnianym 12.01.09, 11:12
      bo dostała jakiejś awersji do masła i mleka (choruje mi dziecko trzeci
      tydzień)Olka jada chleb z masłem
    • sabciass Re: czym smarujecie chleb dzieciom? 12.01.09, 13:01
      dla dzieci ze skazą poleca się do smarowania oliwę z oliwek.
      • mpd3 dziękuję! wiedziałam, ze można na Was liczyć :) 12.01.09, 17:04
        Masło, serki itp. odpadają, bo właśnie chodzi o ich wyeliminowanie na jakiś
        czas. Karolina, Twoja uwaga jest niezmiernie cenna dla mnie. Dzięki! Nie miałam
        pojecia o niklu i właśnie planowałam zakupić jakąś margarynę... Może wkopałabym
        Nata w jeszcze gorsze uczulenie...
        Oliwa i olej lniany brzmią mi tu najrozsądniej. Ciekawam co na to Natek...
        A tak nawiasem: jak długo po usunięciu z diety alergenu trzeba będzie czekać na
        poprawę stanu skóry? Orientujecie się? Ja nie mam pewności że to przez nabiał,
        ale chcę poeksperymentować.
        • u_brzoska Re: dziękuję! wiedziałam, ze można na Was liczyć 12.01.09, 20:16
          Tak tak, margaryny dla maluchow odpadają.
          Alergen usuwa sie z organizmu do 3 tyg-miesiaca. Ja tez odstawilam Bereni mleko
          (ale maslo zostawiam), bo odkad ma regularne sniadanka mleczne, na skorze pod
          kolanami i na lokciach pojawily sie jej liszajowate, swedzace zmiany. Po
          miesiacu jesli nie bedzie efektu odstawiam czekolade (mala dostaje wprawdzie
          tylko gorzka, ale niestety tez moze uczulac :( )
          Nie ma lekko....
          Pozdrawiam
          • mpd3 Re: dziękuję! wiedziałam, ze można na Was liczyć 13.01.09, 08:44
            A no właśnie... Natek też od długiego czasu na śniadanie jadał wyłącznie musli z
            mlekiem. Jadł sporo nabiału, więc postanowiłam zacząć eksperyment właśnie od
            tego. Choć szczerze mówiąc wolałabym żeby to nie mleko było przyczyną jego
            kłopotów ze skórą, bo całkowite odstawienie nabiału jest o wiele trudniejsze niż
            np. odstawienie czekolady.
            • kwaliczek Re: dziękuję! wiedziałam, ze można na Was liczyć 13.01.09, 11:39
              u nas tez od pewnego czasu swędzące liszajowate zmiany pod kolanami i przy
              nadgarstkach. Po doraźnym podaniu wapna swędzi mniej, na razie odstawiliśmy
              kakao i czekoladę, czekamy na efekty
            • u_brzoska Re: dziękuję! wiedziałam, ze można na Was liczyć 13.01.09, 20:11
              mpd3 napisała:

> A no właśnie... Natek też od długiego czasu na śniadanie jadał wyłącznie musli
              > z
              > mlekiem. Jadł sporo nabiału, więc postanowiłam zacząć eksperyment właśnie od
              > tego. Choć szczerze mówiąc wolałabym żeby to nie mleko było przyczyną jego
              > kłopotów ze skórą, bo całkowite odstawienie nabiału jest o wiele trudniejsze ni
              > ż
              > np. odstawienie czekolady.

To prawda, ale podobno najbardziej uczulajace jest samo mleko. Jogurty, kefiry -
              mniej. Dlatego ja skupilam sie tylko na mleku, ale fakt-moja corka to niejadek,
              wiec nabialu je b.malo, tylko zolty ser, sporadycznie bialy, zadnych danonkow
              ani jogurtow nie lubi. No nic, zobaczymy :)
              Pozdrawiam
              • mpd3 Re: dziękuję! wiedziałam, ze można na Was liczyć 14.01.09, 08:28
                u_brzoska napisała:

> To prawda, ale podobno najbardziej uczulajace jest samo mleko. Jogurty, kefiry
                > -
                > mniej. Dlatego ja skupilam sie tylko na mleku, ale fakt-moja corka to niejadek,
                > wiec nabialu je b.malo, tylko zolty ser, sporadycznie bialy, zadnych danonkow
                > ani jogurtow nie lubi. No nic, zobaczymy :)
                > Pozdrawiam

Ja zaczynam od odstawienia całego nabiału. Jak nastapi poprawa to stopniowo
                zacznę wprowadzać znowu jogurt, kefir itd. Danonków nie podawałam nigdy i nie
                zamierzam ;) Gdyby uczulało go wyłącznie mleko, nie byłoby tak źle. Nawet
                polubił sojowe. Ogromnym minusem jest jedynie jego cena :(

Poczytałam sobie o margarynach. Napewno nie podam ich dziecku. Dzięki
                dziewczyny, że zwróciłyście na to uwagę.
    • malflu lokalny Bielmar 12.01.09, 22:49
      Jak karmiłam Pata i odstawiłam prawie wszystko co od krowy to sobie jadłam miss
      kromeczki (a i zawsze się śmiałam to tej
      nazwy...urokliwej)www.bielmar.pl/index.php?GRUPA=2&ID=108&SELECTED=108.
      Ja tam dzieciakom smaruję raz masłem, raz Ramą raz jakimś serkiem ....ogólnie
      nie wierzę żeby jakiekolwiek smarowanie było mało przetworzone :-(
      • mpd3 Re: lokalny Bielmar 13.01.09, 08:40
        malflu napisała:

>....ogólnie
        > nie wierzę żeby jakiekolwiek smarowanie było mało przetworzone :(

Tak więc oliwa czy olej lniany, tłoczone na zimno, wydają się dobrym
        roziwązaniem, zwłaszcza jeśli to rzeczywiście alergia. Ja od dziś na minimum 3
        tygodnie robię z Nata wegana :) Potem się zobaczy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka