Dodaj do ulubionych

zapraszam do rzeczowej dyskusji

IP: 80.51.254.* 21.11.03, 17:07
co mozna zmienic albo co zrobic , albo co powinny zrobić władze maista dla
BB i turystów...
każdy zna historie BB, jego szanse, zagrozenia, potencjał itp itd wiec
zapraszamn do tajkiej dyskusji ale bez tego typu przepychanek
pseudoargumentów jakie reprezentuje głównie malop.niech to b ędzie naprawde
rzeczowa dyskusja... a wiem ze taka jest mozliwa bo obserwowałem
wczesniejsze dyskusje kilku naparwde bardzo mądrych forumowiczów...

jakie macie pomysły??
zgodnei z tym co napisałem wczeniej dalej uwazam ze włądze maista powinny
zajć sie prawdziwą promocją miasta-miedzy innymi kolejki. Tym czym dla
sopotu jest molo tym dla BB mogłabybyć szyndzielnia...
nasz mały wiedeń wg mnie jest neidoceniany przez turystów... z jedengo
głównego powodu-brak jakiejkolwiek promocji...
w dotychcxasowym kierunku rozwoju brakuje dziedziny turystyki!!! wiodącą
raczej chyba nie moze być ale powinna byc główną. Takie położenie jakie mamy
musibyć wykorzystane, jakie miasto nad morzem czy duze czy małe nie
wykorzystuje morza??? tak samo powinno być z górami. Tatr jak zakopane nie
mamy ale za to mamy Beskidy no i ten niepowtarzalny charakter, dużo wiecej
rozrywek, powinna być dużo lepsza baza hotelowa... itp itd..
aquapark juz niech lepiej dokończą ale niech juz nie bedzie wiecej
nieprzemyslanych inwestycji miasta..
Obserwuj wątek
    • albrecht1 Re: zapraszam do rzeczowej dyskusji 22.11.03, 08:29
      Przemysł tekstylny padł nam juz jakiś czas temu. Pozostałe po nim obieky
      zagospodarowywane są z róznym skutkiem. Od równania z ziemią Weluxu, poprzez
      samoistna dewastację Finexu, do całkiem sensownej działalności w starej Befamie.
      Gdyby udało się rozwinąć to co w ostatnim przypadku juz jakoś funkcjonuje, to
      byłaby szansa na rozwój bazy usługowo-turystycznej w centrum miasta.
      Co do kolejki, to masz Rad rację. Tutaj trzebaby położyć szczególny nacisk na
      rozwój tego obszaru. Na poczatek parking jak najbliżej dolnej stacji. Podrugiej
      stronie strumyka byłby potrzebny do tego plac. Obecnie nieco absurdalnym jest
      pozostawianie za 6 zł. samochodu 20 min. od kolejki.
      Przydałaby się nartostrada z prawdziwego zdarzenie (na razie jest droga
      pożarowa) łącząca Szyndzielnię, Saharę i Dębowiec, a przedłużeniem tej trasy
      byłby szlak na Klimczok. Saharę trzebaby wydłużyć w dół do Olszówki z
      odpowiednim wyciągiem.
      • Gość: rad Re: zapraszam do rzeczowej dyskusji IP: 80.51.254.* 22.11.03, 15:35
        albrecht1 napisał:

> Przemysł tekstylny padł nam juz jakiś czas temu. Pozostałe po nim obieky
        > zagospodarowywane są z róznym skutkiem. Od równania z ziemią Weluxu, poprzez
        > samoistna dewastację Finexu, do całkiem sensownej działalności w starej
        Befamie
        > .
        > Gdyby udało się rozwinąć to co w ostatnim przypadku juz jakoś funkcjonuje,
        to
        > byłaby szansa na rozwój bazy usługowo-turystycznej w centrum miasta.

jest ona niezbedna jak na takie miasto i jego połozenie stąd władze maista
        powinny coś w tym kierunku zrobić.. bo każde miasto chciałoby mieć takie
        położenie-miasta mazurskie korzystają z jezior, na pomorzu z moża inne miasta
        z gór wqiec czemu my nie mamykorzystać z Beskidów??? wystarczy troche dobrej
        woli, pewnych kroków i promocji
        > Co do kolejki, to masz Rad rację. Tutaj trzebaby położyć szczególny nacisk
        na
        > rozwój tego obszaru. Na poczatek parking jak najbliżej dolnej stacji.
        Podrugiej
        >
        > stronie strumyka byłby potrzebny do tego plac. Obecnie nieco absurdalnym
        jest
        > pozostawianie za 6 zł. samochodu 20 min. od kolejki.

o kolejce na Szyndzielnie oprócz najblizszych turystów to tak napoarwde mało
        kto wie-analogicznie o kolejce w Krynicy dużwo wiećej Polaków albo słyszało
        albo widziało w tv-pamiętam jak swego czasu prawie co chwile leciały reklama
        jezelio tak to mozna nazwać krynickiej kolejki i przy okazji samej kolejki..

> Przydałaby się nartostrada z prawdziwego zdarzenie (na razie jest droga
        > pożarowa) łącząca Szyndzielnię, Saharę i Dębowiec, a przedłużeniem tej trasy
        > byłby szlak na Klimczok. Saharę trzebaby wydłużyć w dół do Olszówki z
        > odpowiednim wyciągiem.
        w 100% zgadzam sie

ja jeszcze zwróce uwagę na nasze piękny zabytki.. to też istotny element.. no
        i infrstrukture drogową czyli łatwy dojazd do lug (jeszcze z granicy.. łatwy
        dojazd (npo turystów) z pólnocy kraju no i z zachodu też, nieco gorszy ze
        wschodu ale to moze sie zmieni.
        • albrecht1 Re: zapraszam do rzeczowej dyskusji 22.11.03, 22:10
          Gość portalu: rad napisał(a):

> ja jeszcze zwróce uwagę na nasze piękny zabytki.. to też istotny element..

i owszem. Żeby je jednak podziwiać trzeba mieć gdzie mieszkać. Nie każdego stać
          na Prezydenta czy Magurę.
          • wikin Re: zapraszam do rzeczowej dyskusji 23.11.03, 11:38
            temat rzeka, do którego ciągle nie mam czasu się ustosunkować

przede wszystkim pamiętajmy że turystyka ma być jednym w kilku kierunku
            rozwoju miasta, bo niektórzy patrząc z zewnątrz widzą w BB tylko jedno wielkie
            zaplecze turystyczne śląska
            to powinien być kierunek wiodący dla południowych dzielnic miasta i w tamtym
            obszarze powinna być większość inwstycji
            pamiętajmy, że pobyt w BB - dużym mieście, jest mniej atrakyjny niż w uroczych
            kurorcikach górskich jakimi są Szczyrk, Korbielów, Zwardoń i wiele innych, tak
            jak chętniej pojedziemy nad morze do Łeby czy Jastarni niż do Gdańska.
            Dlatego w pierwszej kolejności miasto może liczyć na jednodniowych turystów
            zainteresowanych nartami, pieszą wędrówką po górach czy chwilą nad czystą
            rzeczką
            poza tym BB nie ma takiej bazy noclegowej jak choćby pobliski Szczyrk, bo mało
            kto w mieście buduje dom z myślą o wynajmie, tylko na swoje potrzeby
            dlatego w obiektach niezwiąznych bezpośrednio z górami (aquapark) nie ma co
            liczyć na tłumy turystów i powinny one być budowane z myślą o mieszkańcach

teoretycznie można sobie wyobrazić drugi kierunek rozwoju turystycznego
            miasta - zabytki centrum miasta pod szyldem "mały wiedeń", ale tu chyba jest
            bardzo wiele do zrobienia, to nie tylko przywrócenie dawnego blasku miastu,
            ale nadanie miastu takiego klimatu jak ma choćby Kraków, więc stworzenie
            prawdziwego ośrodka akademickiego,
            • albrecht1 Re: zapraszam do rzeczowej dyskusji 23.11.03, 12:06
              wikin napisał:

> temat rzeka, do którego ciągle nie mam czasu się ustosunkować

Zawsze można puścic wodze wyobraźni.

>
              > przede wszystkim pamiętajmy że turystyka ma być jednym w kilku kierunku
              > rozwoju miasta, bo niektórzy patrząc z zewnątrz widzą w BB tylko jedno
              wielkie
              > zaplecze turystyczne śląska.

O tym coś pisał Celt na b.b.pl, ale na razie stanęło na straganiarzach :-).

> to powinien być kierunek wiodący dla południowych dzielnic miasta i w tamtym
              > obszarze powinna być większość inwstycji

Tutaj się zgodzę. Na pólnocy, rejon Lenko, Fiata ul. Grażyńskiego i dalej w
              kierunku "dwupasmówki" oraz obszar medzy Makro i Miedzyrzeczem, to istniejące i
              potencjalne tereny przemysłowe. Już teraz widać jak zmienia się krajobraz w
              tamtym rejonie. A jeśli ruszy Park Technologiczny rozwój może być coraz większy.

> teoretycznie można sobie wyobrazić drugi kierunek rozwoju turystycznego
              > miasta - zabytki centrum miasta pod szyldem "mały wiedeń", ale tu chyba jest
              > bardzo wiele do zrobienia, to nie tylko przywrócenie dawnego blasku miastu,
              > ale nadanie miastu takiego klimatu jak ma choćby Kraków, więc stworzenie
              > prawdziwego ośrodka akademickiego,

To jest bardzo długofalowe działanie. Pierwsze oznaki to renowacja starówki, w
              tym bielskiego rynku.
              • albrecht1 Re: zapraszam do rzeczowej dyskusji 23.11.03, 13:50
                Inicjatywy o charakterze przemysłowym
                www1.gazeta.pl/metroon/1,0,1614090.html
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=53&w=8763215
                i turystycznym www1.gazeta.pl/metroon/1,0,1687313.html
              • wikin Re: zapraszam do rzeczowej dyskusji 23.11.03, 16:55
                albrecht1 napisał:

> Zawsze można puścic wodze wyobraźni.

całkiem niedawno napisałem tu parę słów swojej wizji miasta, poszukam tego
                później

> > przede wszystkim pamiętajmy że turystyka ma być jednym w kilku kierunku
                > > rozwoju miasta, bo niektórzy patrząc z zewnątrz widzą w BB tylko jedno
                > wielkie
                > > zaplecze turystyczne śląska.
                >
                > O tym coś pisał Celt na b.b.pl, ale na razie stanęło na straganiarzach :-).

no właśnie widziałem,
                ale zgadzam się z tematem głównym tam, bo kilka razy spotkałem się z głupimi
                opiniami ludzi, którzy znają BB przejazdem, że jedyną szansą dla miasta jest
                turystyka,

> Tutaj się zgodzę. Na pólnocy, rejon Lenko, Fiata ul. Grażyńskiego i dalej w
                > kierunku "dwupasmówki" oraz obszar medzy Makro i Miedzyrzeczem, to
                istniejące i
                > potencjalne tereny przemysłowe. Już teraz widać jak zmienia się krajobraz w
                > tamtym rejonie. A jeśli ruszy Park Technologiczny rozwój może być coraz
                większy.

w centrum już nie ma przemysłu, zostało pare fabryczek w rejonie Apeny

> > teoretycznie można sobie wyobrazić drugi kierunek rozwoju turystycznego
                > > miasta - zabytki centrum miasta pod szyldem "mały wiedeń", ale tu chyba je
                > st
                > > bardzo wiele do zrobienia, to nie tylko przywrócenie dawnego blasku miastu
                > ,
                > > ale nadanie miastu takiego klimatu jak ma choćby Kraków, więc stworzenie
                > > prawdziwego ośrodka akademickiego,
                >
                > To jest bardzo długofalowe działanie. Pierwsze oznaki to renowacja starówki,
                w tym bielskiego rynku.

nie zobaczę nie uwierzę
                ale mam wrażenie, że w tym roku przeprowadzono więcej remontów starych kamienic
                co z bielskimi uczelniami,jest ich kilka, choć może lepiej by była jedna, ale
                silna ? czy nie byłoby korzystne ściągnącie ich do centrum ? Wspomnieliśmy coś
                o pustym halach fabrycznych, czyż one by nie mogły być częściowo
                zgospodarowane przez uczelnie ?
                • albrecht1 Re: zapraszam do rzeczowej dyskusji 23.11.03, 20:30
                  wikin napisał:

> co z bielskimi uczelniami,jest ich kilka, choć może lepiej by była jedna, ale
                  > silna ? czy nie byłoby korzystne ściągnącie ich do centrum ? Wspomnieliśmy
                  coś
                  > o pustym halach fabrycznych, czyż one by nie mogły być częściowo
                  > zgospodarowane przez uczelnie ?

O właśnie adaptacja hal to całkiem dobry pomysł. Myslę, że mamy jedną dużą ATH
                  na Błoniach, i kilka mniejszych wyzszych uczelni w centrum. Myslę, że za kilka
                  lat, kiedy niż demograficzny dotrze do wyzszych uczelni, zycie samo zweryfikuje
                  jakość i ilość szkół.
                  • Gość: rad Re: zapraszam do rzeczowej dyskusji IP: 80.51.254.* 23.11.03, 21:55
                    też dobry pomysł na zagospodarowanie hal, jednak zrobienie tam szkół wy.ższych
                    to no nie wiemc zy taki idealny pomysł. Mój przdmówca wspomiał już o niżu
                    demograficznym. Ale faktem jest że sciągniecie jakiejs duzej i renomowanej by
                    sie przydało.
                    • wikin Re: zapraszam do rzeczowej dyskusji 24.11.03, 08:43

> też dobry pomysł na zagospodarowanie hal, jednak zrobienie tam szkół
                      wy.ższych
                      > to no nie wiemc zy taki idealny pomysł. Mój przdmówca wspomiał już o niżu
                      > demograficznym. Ale faktem jest że sciągniecie jakiejs duzej i renomowanej by
                      > sie przydało.

tak mi wpadło, gdy sobie pochodziłem po tych halach, nie wiem na ile to
                      możliwe, czy choćby koszty nie za duże, ale skoro Bank Handlowy i Ratusz mogły
                      to może ma to sens
                      • Gość: rad Re: zapraszam do rzeczowej dyskusji IP: 80.51.254.* 24.11.03, 16:45
                        wikin napisał:
                        > tak mi wpadło, gdy sobie pochodziłem po tych halach, nie wiem na ile to
                        > możliwe, czy choćby koszty nie za duże, ale skoro Bank Handlowy i Ratusz
                        mogły
                        > to może ma to sens

ma ma i to duży sens... a pomysł tak jak napisałem bardzo ciekawy podpisuje
                        sie pod nim nogami i rzęsami..
                        tylko gdyby chociaż od czasu do czasu zglądali tu z magistratu...
                        • albrecht1 Re: zapraszam do rzeczowej dyskusji 24.11.03, 19:07
                          Rad, a prawa autorskie ;-)?
                          • wikin Re: zapraszam do rzeczowej dyskusji 24.11.03, 20:05
                            albrecht1 napisał:

> Rad, a prawa autorskie ;-)?

niech to będzie mój wkład w rozwój miasta,
                            ale taka mała dygresja
                            tysiące ciekawych pomysłów pojawia się od zwykłych szarych obywateli, choćby
                            na takim forum jak to,
                            co więcej prawie codziennie w teleexpresie i innych wiadomościach chwalą jakiś
                            gminę/urząd za wprowadzenie nietypowego, ale opłacalnego rozwiązania,
                            przecież nikt nie żąda pieniędzy za te pomysły,
                            może warto w ratuszu zatrudnić osobę, która by wyłapywała takie pomysły ??

no tak, tylko kto wyłapie ten pomysł ;-)
                            • albrecht1 Re: zapraszam do rzeczowej dyskusji 24.11.03, 20:18
                              Można podesłać maila z linkiem do Ratusza. Najlepiej do kilku decydentów na raz.
                              • Gość: rad Re: zapraszam do rzeczowej dyskusji IP: 80.51.254.* 24.11.03, 22:07
                                no właśnie- i ustanowiumy święto trzech braci ;) forumowiczów z rozszerzeniem
                                na wiecej jak ktoś sie przyłączy..
                                praw autorskich możemy sie zrzec jeśli nazwią naszymi nickami ulice w mieście ;)

a co do linku to jezlei władze nie wychodzą z propozycjami do ludzi to ktoś
                                musi wziaść sprawy w swoje ręce.... poczekajmy jeszcze chwile też na inne
                                plany / propozycje i podeślemy zobaczymy co napiszą i odpiszą...
                      • albrecht1 Re: zapraszam do rzeczowej dyskusji 24.11.03, 19:11
                        wikin napisał:

> tak mi wpadło, gdy sobie pochodziłem po tych halach, nie wiem na ile to
                        > możliwe, czy choćby koszty nie za duże, ale skoro Bank Handlowy i Ratusz
                        mogły
                        > to może ma to sens

W centrach większych miast na szeroko pojętym Zachodzie, dawne budynki
                        fabryczne są zagospodarowywane nawet dla potrzeb mieszkaniowych. Adaptują je
                        malarze, architekci, ludzie lubiący przestrzeń i niecodzienne wnetrza.
                        Oprócz wspomnianej Befamy, podobne kroki poczynił Techmex i Agata w halach przy
                        Partyzantów.
                        Takie postindustrialne biurowce moga być ciekawą rzeczą w krajobrazie miasta.
                        • wikin Re: zapraszam do rzeczowej dyskusji 24.11.03, 20:47
                          albrecht1 napisał:

> wikin napisał:
                          >
                          > > tak mi wpadło, gdy sobie pochodziłem po tych halach, nie wiem na ile to
                          > > możliwe, czy choćby koszty nie za duże, ale skoro Bank Handlowy i Ratusz
                          > mogły
                          > > to może ma to sens
                          >
                          > W centrach większych miast na szeroko pojętym Zachodzie, dawne budynki
                          > fabryczne są zagospodarowywane nawet dla potrzeb mieszkaniowych. Adaptują je
                          > malarze, architekci, ludzie lubiący przestrzeń i niecodzienne wnetrza.
                          > Oprócz wspomnianej Befamy, podobne kroki poczynił Techmex i Agata w halach
                          przy
                          >
                          > Partyzantów.
                          > Takie postindustrialne biurowce moga być ciekawą rzeczą w krajobrazie miasta.

tak wiem, szkoda, że to zagospodarowywanie się nie zaczęło się od centrum
                          np. chętniej bym widział budynki fineksu i podwórza śródmiejskich kamienic
                          zagospodarowane na mniejsze lub większe pasaże handlowe i multikino (moze nie
                          tak duże jak kinoplex, by była w mieście konkurencja) zamiast Sfery, nawet
                          market Albert tam jest !!
                          po pierwsze mogłoby to ciekawie wyglądać
                          po drugie Sfera nie jest w ścisłym centrum, co powoduje pustoszenie tego
                          ścisłego centrum
                          ale pewnie poszedł ktoś na łatwiznę, znalazł się pierwszy lepszy inwestor,
                          więc nie wypuśćmy go,
                          co do uczelni to bym ją widział w okolicach ul.1 Maja, m.in. tereny Befamy,
                          Ryteksu, parę przestronnych hal jest, taka dzielnica akademicka ??
                          • Gość: rad Re: zapraszam do rzeczowej dyskusji IP: 80.51.254.* 24.11.03, 22:10
                            architekci potrafią zdziałać cuda... a co do centrum to z drugiej strony tez
                            nie wyprzedawać za bezcen byleby zagopsodarowac...
              • Gość: rad Re: zapraszam do rzeczowej dyskusji IP: 80.51.254.* 23.11.03, 18:28
                heh noi wąłsnie puscmy wodze fantazji wszak na tym polega metoda burzy mózgów-
                często to co wydaje sie nieprawdopodobne staje sie szybciej rzeczywistością
                niż sie moze wydawac.... ale do rzecz

zauwazyłem ze wsyzscy sie zgadzamy co do turystyki ę zpowinna być główną ale
                nie wiodącą gałezią BB bo najwazniejszym nie moze być.
                Dobrze też że ktoś już niie pamiętam kto ale chyba wikin podchwycił mój
                popmysł zwiazany z "małym wiedniem" czyli promocją miasta (jegio zabytków) pod
                takim hasłem. Życzyłbym sobie zeby czasami władze maista zajrzały tutaj...
                Co do parku technoilogicznego to proponuje ulokowac gdzieś na skraju miasta
                oczywsicie najmniej atrakcyjnym terenie-tak jak to jest w Tychach..
                no i oczywsicie szeroko promocja bielskiej szyndzielni i miasta w całym kraju

jakie jeszcze propozycje macie???????
                • albrecht1 Re: zapraszam do rzeczowej dyskusji 23.11.03, 20:27

> Co do parku technoilogicznego to proponuje ulokowac gdzieś na skraju miasta
                  > oczywsicie najmniej atrakcyjnym terenie-tak jak to jest w Tychach..

Tak właśnie sie stało. Teren parku to dosłownie skraj miasta pogranicze
                  Wapienicy i Miedzyrzecza przy dwupasmówce na Cieszyn. Teren jest juz uzbrojony.
                  Pora by cus wyrosło z ziemi.

> no i oczywsicie szeroko promocja bielskiej szyndzielni i miasta w całym kraju

Jasne, choćby przez takie medium jak Sieć. Strona UM Bielsko jest dla mnie ciut
                  siermięzna. No i ludzie, porządne (sorry za wyrażenie) oczojebne znaki
                  prowadzące od dworca do samej kolejki, zeby nawet slepy dojechał.

> jakie jeszcze propozycje macie???????

Jeśli turystyka to sieć wypozyczalni nart, rowerów górskich i do jazdy po
                  mieście = scieżki rowerowe np. od Trzech Lipek, poprzez Wita Stwosza do
                  starówki, a potem wokół lotniska, Kamienica, Olszówka, Mikuszowice, Lipnik.
                  No i internet. Łatwiejszy i tańszy dostep.
                  • Gość: rad Re: zapraszam do rzeczowej dyskusji IP: 80.51.254.* 23.11.03, 21:52
                    albrecht1 napisał:

> Gość portalu: rad napisał(a):
                    >
                    > > Co do parku technoilogicznego to proponuje ulokowac gdzieś na skraju miast
                    > a
                    > > oczywsicie najmniej atrakcyjnym terenie-tak jak to jest w Tychach..
                    >
                    > Tak właśnie sie stało. Teren parku to dosłownie skraj miasta pogranicze
                    > Wapienicy i Miedzyrzecza przy dwupasmówce na Cieszyn. Teren jest juz
                    uzbrojony.
                    >
                    > Pora by cus wyrosło z ziemi.

> > no i oczywsicie szeroko promocja bielskiej szyndzielni i miasta w całym kr
                    > aju
                    >
                    > Jasne, choćby przez takie medium jak Sieć. Strona UM Bielsko jest dla mnie
                    ciut
                    internet ma wielkie mozliwosci również jak chodzi o promocje dlatego popieram
                    nogami i rzęsami
                    > siermięzna. No i ludzie, porządne (sorry za wyrażenie) oczojebne znaki
                    > prowadzące od dworca do samej kolejki, zeby nawet slepy dojechał.
                    też popieram bo poruszyłem ta kwestie-obercne tabliczki są zbyt małe i jest
                    ich zbyt mało
                    tak wiec znowu popieram nogami i rzęsami
                    > > jakie jeszcze propozycje macie???????
                    >
                    > Jeśli turystyka to sieć wypozyczalni nart, rowerów górskich i do jazdy po
                    > mieście = scieżki rowerowe np. od Trzech Lipek, poprzez Wita Stwosza do
                    > starówki, a potem wokół lotniska, Kamienica, Olszówka, Mikuszowice, Lipnik.
                    > No i internet. Łatwiejszy i tańszy dostep.

no jak wida cmozna zrobić wiel nie najwyższym kosztem. to też popierma nogami
                    i rzęsami
      • Gość: max Re: zapraszam do rzeczowej dyskusji IP: *.wsbif.edu.pl / *.wsbif.edu.pl 25.11.03, 13:20
        Albrecht, nie ma się co napalać na rozbudowe infrastruktury narciarskiej. To
        moim zdaniem chybiony pomysł z innej epoki. Teraz, gdy ludzie się dużo łatwiej
        przemieszczają nikt nie bedzie traktował takiej górki jak Szyndzielnia jako
        stacji narciarskiej - nie te warunki klimatyczne i topograficzne. Narciarstwo
        to mylny trop, nie jestesmy w stanie konkurować nawet ze Szczyrkiem czy Wisłą,
        nie mówiąc o bliskiej Słowacji czy Alpach, które maja i będą miały dużo lepsze
        warunki śniegowe. Powinnismy raczej pomysleć, zamiast o nowej nartostradzie, o
        porządnych trasach dla rowerzystów górskich, sezon dla nich nie trwa dwa
        miesiące lecz 10 miesięcy i sport jest coraz bardziej popularny. A może by na
        Saharze wybudować mamucią skocznię, której w Polsce nie ma a przymiarki do
        budowy już sie rozpoczęły. W końcu Innsbruck to miasto chyba podobnej wielkości
        i ma u siebie dużą piekna skocznię. A dla narciarzy powinien starczyc Dębowiec
        i inne małe górki na popołudniowe wypady z dziećmi, to jest taki model
        wypoczynku który może się udać w dużym mieście. A może warto nawet zainwestować
        w duże centrum rozrywki dla dzieci, w koncu najwięcej na wakacjach wydaje się
        na dzieci (sam coś o tym wiem, mam dwójkę)i jakby ludzi wypoczywających w
        Szczyrku, Wiśle, Ustroniu czy Korbielowie przyciągnąc choc raz na tydzień do BB
        to miasto bardzo by na tym zyskało. A uczelnie w centrum to miły, ale ryzykowny
        projekt: wyobrażcie sobie np. dwa tysiące studentów na zjeżdzie sobotnio-
        niedzielnym wjeżdzajacych swoimi samochodami do centrum! Miasto jest
        zakorkowane i bez tego, w centrum trzeba mysleć o inwestycjach nie
        zwiększajacych ruchu kołowego. A może źle oceniam studentów, może
        przyjeżdżaliby na zajęcia na rowerach?
        • wikin Re: zapraszam do rzeczowej dyskusji 25.11.03, 14:54
          Gość portalu: max napisał(a):

> Albrecht, nie ma się co napalać na rozbudowe infrastruktury narciarskiej. To
          > moim zdaniem chybiony pomysł z innej epoki. Teraz, gdy ludzie się dużo
          łatwiej
          > przemieszczają nikt nie bedzie traktował takiej górki jak Szyndzielnia jako
          > stacji narciarskiej - nie te warunki klimatyczne i topograficzne. Narciarstwo
          > to mylny trop, nie jestesmy w stanie konkurować nawet ze Szczyrkiem czy
          Wisłą,
          > nie mówiąc o bliskiej Słowacji czy Alpach, które maja i będą miały dużo
          lepsze
          > warunki śniegowe.

Zapominasz o mieszkańcach i tysiącach śląskich narciarzy robiących wypad na
          jeden dzień na narty, nadal nie wszystkich stać na tygodniowy wyjazd na narty,
          albo zwyczajnie nie mają czasu,
          chyba koszty nie byłyby aż tak duże, zważywszy, że jest już gotowa kolejka

Powinnismy raczej pomysleć, zamiast o nowej nartostradzie, o
          > porządnych trasach dla rowerzystów górskich, sezon dla nich nie trwa dwa
          > miesiące lecz 10 miesięcy i sport jest coraz bardziej popularny.

tu zgoda, zdecydowanie ich za mało

A może by na
          > Saharze wybudować mamucią skocznię, której w Polsce nie ma a przymiarki do
          > budowy już sie rozpoczęły. W końcu Innsbruck to miasto chyba podobnej
          wielkości

z mamucią przesadziłeś, ale chodziło mi po głowie czy władze miasta nie mogły
          coś zrobić by pozyskać taką inwestycję dla naszego miasta. Z drugiej strony
          jakoś specjalnie nie wierzę w to że za 2-3 lat skocznia w Wiśle będzie gotowa
          (nie ma nawet gwarancji że w budżecie się znajdą deklarowane kwoty, tylko
          wielki zapał), więc może i ktoś we władzach miastach tak pomyślał jak ja.

> i ma u siebie dużą piekna skocznię. A dla narciarzy powinien starczyc
          Dębowiec
          > i inne małe górki na popołudniowe wypady z dziećmi, to jest taki model
          > wypoczynku który może się udać w dużym mieście.

no tylko dla dzieci, dla mnie ta górka była za mała już w 4 klasie podstawówki

A może warto nawet zainwestować
          >
          > w duże centrum rozrywki dla dzieci, w koncu najwięcej na wakacjach wydaje się
          > na dzieci (sam coś o tym wiem, mam dwójkę)i jakby ludzi wypoczywających w
          > Szczyrku, Wiśle, Ustroniu czy Korbielowie przyciągnąc choc raz na tydzień do
          BB

pomysł OK, ale
          to tak jak z aquaparkiem, nie masz co liczyć na tłumy turystów z tych
          miejscowości, dopóki będzie ładna pogoda
          no chyba że Disneyland stanowiący sam w sobie cel podróży

> to miasto bardzo by na tym zyskało. A uczelnie w centrum to miły, ale
          ryzykowny
          >
          > projekt: wyobrażcie sobie np. dwa tysiące studentów na zjeżdzie sobotnio-
          > niedzielnym wjeżdzajacych swoimi samochodami do centrum! Miasto jest
          > zakorkowane i bez tego, w centrum trzeba mysleć o inwestycjach nie
          > zwiększajacych ruchu kołowego. A może źle oceniam studentów, może
          > przyjeżdżaliby na zajęcia na rowerach?

w soboty, niedziele korki są mniejsze, budowa hulanki chyba nie jest sztuką dla
          sztuki i powinna odciążyć nieco centrum (przynajmniej wierzę, że już 3-cie z
          kolei władze miasta budujące tę trasę wiedzą co robią)
          poza tym raczej mam na myśli uczelnię ze znaczną ilością studentów dziennych
          (wyszedłem w końcu od klimatu jaki trzeba by miastu nadać, a co miastu po
          wpadających na parę godzin studentach spoza miasta)
        • albrecht1 Re: zapraszam do rzeczowej dyskusji 25.11.03, 21:32

> Albrecht, nie ma się co napalać na rozbudowe infrastruktury narciarskiej. To
          > moim zdaniem chybiony pomysł z innej epoki. Teraz, gdy ludzie się dużo
          łatwiej
          > przemieszczają nikt nie bedzie traktował takiej górki jak Szyndzielnia jako
          > stacji narciarskiej - nie te warunki klimatyczne i topograficzne.

I tak i nie. Fakt, Szyndzielnia to psia górka. Ale gdyby odnowiono i
          przebudowano Saharę, to już co innego. Co do klimatu to się nie zgodzę. Na
          Klimczoku snieg leży dośc długo nawet do końca kwietnia. A dziś armatki snieżne
          są dużym wsparciem, co widać w pobliskim Szczyrku.

> Powinnismy raczej pomysleć, zamiast o nowej nartostradzie, o
          > porządnych trasach dla rowerzystów górskich, sezon dla nich nie trwa dwa
          > miesiące lecz 10 miesięcy i sport jest coraz bardziej popularny.

Co do rowerów zgadzam się bez zastrzeżeń. Sam jeżdżę od marca do nawet grudnia,
          jeśli jest taka pogoda jak dziś.

• Gość: rad Re: zapraszam do rzeczowej dyskusji IP: 80.51.254.* 25.11.03, 21:55
            warunki klimatyczne nie są złe (z reguły juz od połowy listopada trwa normalna
            zima-ten rok jest wyjatkowy)-wiadomo ze alpejskim kurortem nie będziemy ale np
            waruki kliamtycnze są nie złe.. wiadomo też ze tylko na narciarstwo sie nie
            mozemy nastawic bo to nie mozliwe ale powinno byc znaczacą pozycją w
            dziedzinie turystyki.Mamy takie połozenie ze jesteśmy doskonałym miejscem
            wypadowymw beskid ślaski i żywiecki...... potrzebna jest tylkolepsza baza
            hotelowa/motelowa

> Co do rowerów zgadzam się bez zastrzeżeń. Sam jeżdżę od marca do nawet
            grudnia,
            >
            > jeśli jest taka pogoda jak dziś.
            tak jak wspomniałem też popieram i to bardzo.. takie położenie to grzech nie
            wykorzystać.. miasto jest za mało rozreklamowane w kraju a co dopiero za
            granicą.. a mały wiedeń ma duże szanse nawet je moge określić jako bardzo duże
        • Gość: mcmaxim Re: zapraszam do rzeczowej dyskusji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.03, 12:59
          > A uczelnie w centrum to miły, ale ryzykowny
          > projekt: wyobrażcie sobie np. dwa tysiące studentów na zjeżdzie sobotnio-
          > niedzielnym wjeżdzajacych swoimi samochodami do centrum! Miasto jest
          > zakorkowane i bez tego, w centrum trzeba mysleć o inwestycjach nie
          > zwiększajacych ruchu kołowego.

dokonczyc obwodnice, zamknac dla ruchu samochodowego od zjazdu na walowa 3 Maja
          i Zamkowa na bardzo duzym odcinku, ponownie wybrukowac, tory tramwajowe, i
          jazda ;-) ogolnie, trzeba polozyc nacisk na porzadny transport publiczny, i
          widac ze nowy dyr MZK sie stara, sie stara :)

pozdro

:: mcmaxim of the dark hell ::
          :: mcmaxim@//nospam//boo.pl ::
          • wikin Re: zapraszam do rzeczowej dyskusji 08.12.03, 08:00
            > dokonczyc obwodnice, zamknac dla ruchu samochodowego od zjazdu na walowa 3
            Maja
            >
            > i Zamkowa na bardzo duzym odcinku, ponownie wybrukowac, tory tramwajowe, i
            > jazda ;-) ogolnie, trzeba polozyc nacisk na porzadny transport publiczny, i
            > widac ze nowy dyr MZK sie stara, sie stara :)

obwodnica będzie lada chwila, przynajmniej ta wewnętrzna, ale nie sądzę by aż
            tak bardzo odciążyła centrum, w końcu w mieście duży jest ruch lokalny, więc
            zamknięcie zamkowej i 3 maja chyba jest nierealne,
            o tym co by się działo w mieście gdyby nie było ciągu ulic partyzantów-zamkowa-
            3maja, można było się przekonać podczas przebudowy przejsćia podziemnego koło
            placu chrobrego
            ja bym wolał zamiast przywracać stare wolne, grzęznące w korkach tramwaje,
            postawić na jakieś bezkolizyjne linie - tzw. szybki tramwaj, takie projekty
            realizują Kraków i Poznań
            • albrecht1 Re: zapraszam do rzeczowej dyskusji 08.12.03, 19:11
              wikin napisał:

> ja bym wolał zamiast przywracać stare wolne, grzęznące w korkach tramwaje,
              > postawić na jakieś bezkolizyjne linie - tzw. szybki tramwaj, takie projekty
              > realizują Kraków i Poznań

Wikin/ można całkiem szybko i chyba w miarę tanio stworzyć coś co w Trójmieście
              funkcjonuje jako SKM (Szybka Kolejka Miejska). Powiedzmy od Wilkowic do
              Czechowic-Dziedzic wykorzystując istniejącą bazę techniczną PKP. Idealna trasa
              średnicowa przez centrum miasta szynobusów w układzie Pn-PD i Wsch-Zach. Bez
              korków, spalin, składy kursujące co 10 min. Przydatne szczególnie teraz, kiedy
              Hulanka blokuje ruch kołowy.
              • wikin Re: zapraszam do rzeczowej dyskusji 08.12.03, 20:37
                albrecht1 napisał:

> wikin napisał:
                >
                > > ja bym wolał zamiast przywracać stare wolne, grzęznące w korkach tramwaje,
                >
                > > postawić na jakieś bezkolizyjne linie - tzw. szybki tramwaj, takie projekt
                > y
                > > realizują Kraków i Poznań
                >
                > Wikin/ można całkiem szybko i chyba w miarę tanio stworzyć coś co w
                Trójmieście
                >
                > funkcjonuje jako SKM (Szybka Kolejka Miejska). Powiedzmy od Wilkowic do
                > Czechowic-Dziedzic wykorzystując istniejącą bazę techniczną PKP. Idealna
                trasa
                > średnicowa przez centrum miasta szynobusów w układzie Pn-PD i Wsch-Zach. Bez
                > korków, spalin, składy kursujące co 10 min. Przydatne szczególnie teraz,
                kiedy
                > Hulanka blokuje ruch kołowy.
                >
                >
                gdzieś chyba nawet o tych rozwiązaniach już wspomniałem, oczywiście nie jestem
                ich autorem, bo wracają one co jakiś czas od lat 80-tych
                do Wapienicy rzeczywiście nie ma najmniejszego problemu, bo pociągi tam
                kursują rzadko i mogłyby i uzupełniać kursy lokalne, a miejsce na dodatkowy
                tor jest
                gorzej na trasie Czechowice-Bystra (a może dalej Szczyrk), bo tu ruch większy,
                czasem trafi się pospieszny, a nawet intercity, a miejsca na dwa dodatkowe
                tory jak w SKM nie znajdziesz
                ale trasa jest idealna, od granic miasta do centrum jedzie się parę minut,
                możnaby zrobić od niej odejścia na złoty łany/langiewicza (pod linią wysokiego
                napięcia biegnącą od EC na złote łany jest pas wolnej przestrzeni) i
                karpackie/beskidzkie (może zamienić ul.kochanowskiego w torowisko)
                • Gość: mcmaxim Re: zapraszam do rzeczowej dyskusji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.03, 16:23
                  wiec tak... tramwaj wcale nie grzeznie w korku gdy ma wydzielony tor. a
                  pozatym nie mysle o powracaniu do pojedynczego toru, jak juz to podwojny! ruch
                  daloby sie zamknac, ludzie by przywykli nie jezdzic przez srodek miasta tylko
                  naokolo - dam sobie glowe obciac ze min. 50% ruchu srodkiem miasta to tranzyt.
                  jesli chodzi o cos w stulu s-bahn - opisalem w innym poscie. tak czy siak,
                  gdyby sie cos takiego udalo, byloby toll, ale malo prawdopodobne - pkp nie
                  zrobi, a obcego nie wpusci :-/ 2 tor nie potrebny tak wogole - wystarczylaby 1
                  mijanka w polowie drogi miedzy BB Hbf a Wapienica, bo z BB Hbf sa na prawie
                  calej dlugosci 2 tory do wilkowic (poza tunelem).

pozdro,

• Gość: rad bardzo ciekawe koncepcje-popieram IP: 80.51.254.* 09.12.03, 16:27
                    alternatywa dla ruchu kołowego w miescie musi byc...
                    • Gość: mcmaxim Re: bardzo ciekawe koncepcje-popieram IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.03, 16:44
                      owszem, ciekawe koncepcje... szkoda ze malo kto tutaj sie zajmuje rzeczowymi
                      dyskusjami. a ruch trzeba ograniczyc bo on jest jednym z glownych powodow
                      niszczenia budynkow i stanu zdrowia ludzi.

pozdro
                      • Gość: rad Re: bardzo ciekawe koncepcje-popieram IP: 80.51.254.* 10.12.03, 22:55
                        Gość portalu: mcmaxim napisał(a):

> owszem, ciekawe koncepcje... szkoda ze malo kto tutaj sie zajmuje rzeczowymi
                        > dyskusjami. a ruch trzeba ograniczyc bo on jest jednym z glownych powodow
                        > niszczenia budynkow i stanu zdrowia ludzi.
                        >
                        > pozdro
                        racja. ząłożyłem ten wątek bo lubie rzeczowe dyskusje a nie puste hała często
                        kłamliwe..

chciałbym zeby też władze miasta czasami tu zaglądały.. i czerpały pomysły.
                        później wnikliwa analiza i albo wdrozenie w życie albo na półkę .mieszkańcy
                        przecież lepiej weidzą czego trzeba miastu niż urzednicy
                        ruch "prywatny" w mieście trzeba ograniczyć.. na rzecz komunikacji zbiorowej.
                        Skoro tory sa to czemu je nie wykozrystać np naszybkie tramwaje lub szynobusy,
                        wszka to jest dużo tańsze szybsze i bardziej komfortowe niz te PKPowskie
                        składy ciagle zawieszan...
                  • wikin Re: zapraszam do rzeczowej dyskusji 09.12.03, 20:43

> wiec tak... tramwaj wcale nie grzeznie w korku gdy ma wydzielony tor. a
                    > pozatym nie mysle o powracaniu do pojedynczego toru, jak juz to podwojny!

ale gdzie zamierzasz w centrum wydzielić tor, nawet gdy zamkniesz dla
                    samochodów ul.3 Maja, to puścić (szybki, czyli nie grząznący w korkach)
                    tramwaj ulicą dla ruchu pieszego to niebezpieczeństwo dla ludzi

ruch > daloby sie zamknac, ludzie by przywykli nie jezdzic przez srodek miasta
                    tylko
                    > naokolo - dam sobie glowe obciac ze min. 50% ruchu srodkiem miasta to
                    tranzyt.

a co z tymi co dojeżdżają do centrum ??

> jesli chodzi o cos w stulu s-bahn - opisalem w innym poscie. tak czy siak,
                    > gdyby sie cos takiego udalo, byloby toll, ale malo prawdopodobne - pkp nie
                    > zrobi, a obcego nie wpusci :-/ 2 tor nie potrebny tak wogole - wystarczylaby
                    1
                    > mijanka w polowie drogi miedzy BB Hbf a Wapienica, bo z BB Hbf sa na prawie
                    > calej dlugosci 2 tory do wilkowic (poza tunelem).

ale w tunelu są dwa tory (to wiem od dzieciństwa), drugiego toru brak na
                    krótkim odcinku od teatru do białki, naprawdę niewiele, raczej chodzi o
                    pogodzenie ruchu przelotowego z lokalnym, czyli dwa tory dla ruchu lokalnego
                    by to miało sens (częste kursy) i jeden tor dla pociągów dalekobieżnych (w tym
                    osobowy do żywca, jak i IC do budapesztu), razem 3
                    • Gość: mcmaxim Re: zapraszam do rzeczowej dyskusji IP: *.cyberczad.pl 10.12.03, 19:10
                      > > wiec tak... tramwaj wcale nie grzeznie w korku gdy ma wydzielony tor. a
                      > > pozatym nie mysle o powracaniu do pojedynczego toru, jak juz to podwojny!
                      >
                      > ale gdzie zamierzasz w centrum wydzielić tor, nawet gdy zamkniesz dla
                      > samochodów ul.3 Maja, to puścić (szybki, czyli nie grząznący w korkach)
                      > tramwaj ulicą dla ruchu pieszego to niebezpieczeństwo dla ludzi

wiesz... mieszkalem 0przez pewien czas w mannheim w niemczech. tam tramwaj
                      jedzie wlasnie takim traktem jak u nas 11 listopoada, tylko troche szerszym niz
                      3 maja, i jakos nikomu nie zagraza... a pozatym po ograniczeniui ruchu w
                      centrum mozna srodkiem jezdni wydzielic miejsce na dwa tory a po bokach
                      zostawic miejsce dl;a ruchu specjalnego - autobusyt, karetki czy cos, ale nie
                      ogolnego.

> >dam sobie glowe obciac ze min. 50% ruchu srodkiem miasta to
                      > tranzyt.
                      >
                      > a co z tymi co dojeżdżają do centrum ??
                      sie przesiada na tramwaje albo autobusy! czy to jest normalne ze 1 osoba jedzie
                      duzym autem sama? wg mnie nie, i poki nie jest to na prawde konieczne do pracy
                      czy szkoly moze dojechac autobusem czy tramwajem.

> ale w tunelu są dwa tory (to wiem od dzieciństwa), drugiego toru brak na
                      > krótkim odcinku od teatru do białki,
                      toi zle wiesz :) 2 tor konczy sie jakies 5-10 metrow za wlotem do tunelu od
                      strony BB Glowna, i ja o tym wiem bo osobiscie pieszo zwiedzalem pare razy ten
                      tunel ;) a przewa jest do PO LIPNIK, jesli dobrze pamietam, a nie do bialki, bo
                      nad bialka jest wolne przeslo na 2 tor ale go tam nie ma ;) temat na inna
                      dyskusje i inne forum a raczej grupe pl.misc.kolej zreszta niedawno tam byl ;)

> czyli dwa tory dla ruchu lokalnego
                      > by to miało sens (częste kursy) i jeden tor dla pociągów dalekobieżnych (w
                      > tym
                      > osobowy do żywca, jak i IC do budapesztu), razem 3

przepraszam... a po co trzeci osobny tor dla ruchu dalekobieznego??? a pozatym -
                      gdzie zamierzasz go zmiescic? bo ja nie widze dla niego miejsca, chocby w
                      trasie na zywiec, np. w tunelu, a co dopiero na szlaku na cieszyn miedzy BB Gl
                      a BB Wapienica :)

pozdrawiam

• albrecht1 Re: zapraszam do rzeczowej dyskusji 10.12.03, 21:27
                        Panowie, my tu gadu gadu a coś z naszej dyskusji zaczyna przybierać realne
                        kształty
                        www.bielsko.biala.pl/index1.php3?nazwa=informacje/wyswietl&nzw=3625
                        • wikin Re: zapraszam do rzeczowej dyskusji 10.12.03, 22:17
                          albrecht1 napisał:

> Panowie, my tu gadu gadu a coś z naszej dyskusji zaczyna przybierać realne
                          > kształty
                          > www.bielsko.biala.pl/index1.php3?nazwa=informacje/wyswietl&nzw=3625

żywiec z suchą też ożywiają w ten sposób linię je łączącą, krok w dobrym
                          kierunku
                        • Gość: mcmaxim Re: zapraszam do rzeczowej dyskusji IP: 195.116.232.* 12.12.03, 23:00
                          ale to jest totalna glupota i kretynizm! na zelektryfikowana 10 lat temu linie
                          puszczac spalinowki! boze... co za glupota...
                          tak samo odpowiedz do wikin: 2 toru sie poki co polozyc nie da w tunelu -
                          przykro mi. jesli znasz sie troche na kolejach, napisze krotko: ma zle wymiary,
                          i nie puszcza skrajni jaka jest przyjeta w dzisiejszych czasach dla pociagow.
                          to w skrocie.
                          mam duzo ciekawych pomyslow, i mam tez pomysl utworzenia jakiejs grupy
                          lobbingowej. jezeli ktos mysli podobnie - proponuje spotkanie na zywo. wpierw
                          kontakt mailowy. moj w stopce.
                          pozdrawiam

• wikin Re: zapraszam do rzeczowej dyskusji 10.12.03, 22:16

> > > wiec tak... tramwaj wcale nie grzeznie w korku gdy ma wydzielony tor.
                        > a
                        > > > pozatym nie mysle o powracaniu do pojedynczego toru, jak juz to podwo
                        > jny!
                        > >
                        > > ale gdzie zamierzasz w centrum wydzielić tor, nawet gdy zamkniesz dla
                        > > samochodów ul.3 Maja, to puścić (szybki, czyli nie grząznący w korkach)
                        > > tramwaj ulicą dla ruchu pieszego to niebezpieczeństwo dla ludzi
                        >
                        > wiesz... mieszkalem 0przez pewien czas w mannheim w niemczech. tam tramwaj
                        > jedzie wlasnie takim traktem jak u nas 11 listopoada, tylko troche szerszym
                        niz
                        >
                        > 3 maja, i jakos nikomu nie zagraza... a pozatym po ograniczeniui ruchu w
                        > centrum mozna srodkiem jezdni wydzielic miejsce na dwa tory a po bokach
                        > zostawic miejsce dl;a ruchu specjalnego - autobusyt, karetki czy cos, ale
                        nie
                        > ogolnego.

powiedzmy, że dla zwykłego tramwaju to masz rację, takie rozwiązania są i w
                        polskich miastach, choćby katowicka 3 Maja

> > >dam sobie glowe obciac ze min. 50% ruchu srodkiem miasta to
                        > > tranzyt.
                        > >
                        > > a co z tymi co dojeżdżają do centrum ??
                        > sie przesiada na tramwaje albo autobusy! czy to jest normalne ze 1 osoba
                        jedzie

to wymaga naprawdę sprawnej i taniej (więc dofinansowanej) komunikacji

> duzym autem sama? wg mnie nie, i poki nie jest to na prawde konieczne do
                        pracy
                        > czy szkoly moze dojechac autobusem czy tramwajem.
                        >
                        > > ale w tunelu są dwa tory (to wiem od dzieciństwa), drugiego toru brak na
                        > > krótkim odcinku od teatru do białki,
                        > toi zle wiesz :) 2 tor konczy sie jakies 5-10 metrow za wlotem do tunelu od
                        > strony BB Glowna, i ja o tym wiem bo osobiscie pieszo zwiedzalem pare razy
                        ten
                        >
                        > tunel ;) a przewa jest do PO LIPNIK, jesli dobrze pamietam, a nie do bialki,
                        bo
                        >
                        > nad bialka jest wolne przeslo na 2 tor ale go tam nie ma ;) temat na inna
                        > dyskusje i inne forum a raczej grupe pl.misc.kolej zreszta niedawno tam
                        byl ;)

wyrażając się precyzyjnie to masz rację
                        chodziło mi o to że w tunelu jest miejsce na drugi tor, tylko trzeba go położyć
                        dalej drugi tor zaczyna się parę za przejazdem kolejowym przy ul.
                        Sempołowskiej, a więc parę metrów za białką, ale tam też nie ma problemu go
                        dostawić,
                        miałem na myśli, że najwięcej jest do zrobienia na odcinku od białki do tunelu

> > czyli dwa tory dla ruchu lokalnego
                        > > by to miało sens (częste kursy) i jeden tor dla pociągów dalekobieżnych (w
                        >
                        > > tym
                        > > osobowy do żywca, jak i IC do budapesztu), razem 3
                        >
                        > przepraszam... a po co trzeci osobny tor dla ruchu dalekobieznego??? a
                        pozatym
                        > -
                        > gdzie zamierzasz go zmiescic? bo ja nie widze dla niego miejsca, chocby w
                        > trasie na zywiec, np. w tunelu,

tak by było najlepiej, to ma być pojazd bliższy tramwajowi, dużo przystanków,
                        częste kursy, więc trudno będzie ułozyć rozkład,
                        co w momencie gdy jakiś przelotowy się spóźni, żaden taki szynobus nie będzie
                        mógł ruszyć, bo pierwszeństwo będą miały zwykłe pociągi

a co dopiero na szlaku na cieszyn miedzy BB Gl
                        > a BB Wapienica :)

tu chyba nie ma problemu zrobić dwa tory

pozdrawiam również
                    • albrecht1 Re: zapraszam do rzeczowej dyskusji 10.12.03, 21:32
                      wikin napisał:

>, czyli dwa tory dla ruchu lokalnego
                      > by to miało sens (częste kursy) i jeden tor dla pociągów dalekobieżnych (w
                      tym
                      > osobowy do żywca, jak i IC do budapesztu), razem 3

Nie przesadzałbym z ilością torów. W końcu za parę dni PKP ogranicza liczbę
                      lokalnych połączeń. Dziś nie te czasy co lat temu kilkanaście, gdzie w
                      godzinach szczytu w pociągu z Żywca nie można było znaleźć miejsca nawet dla
                      stojących.
                      A ile w ciągu doby mamy połączeń intercity czy miedzynarodowych? Myślę, że ta
                      infrastruktura co jest, w wystarczającym stopniu nadaje się na miejskie
                      szynobusy. Pomysł z odgałęzieniem na os. Złote Łany czy Karpackie jest jak
                      najbardziej naj-. Tylko czy jest to możliwe przy takiej różnicy wzniesień?
                      • wikin Re: zapraszam do rzeczowej dyskusji 10.12.03, 22:15
                        albrecht1 napisał:

> wikin napisał:
                        >
                        > >, czyli dwa tory dla ruchu lokalnego
                        > > by to miało sens (częste kursy) i jeden tor dla pociągów dalekobieżnych (w
                        >
                        > tym
                        > > osobowy do żywca, jak i IC do budapesztu), razem 3
                        >
                        > Nie przesadzałbym z ilością torów. W końcu za parę dni PKP ogranicza liczbę
                        > lokalnych połączeń. Dziś nie te czasy co lat temu kilkanaście, gdzie w
                        > godzinach szczytu w pociągu z Żywca nie można było znaleźć miejsca nawet dla
                        > stojących.
                        > A ile w ciągu doby mamy połączeń intercity czy miedzynarodowych? Myślę, że
                        ta
                        > infrastruktura co jest, w wystarczającym stopniu nadaje się na miejskie
                        > szynobusy.

linia na zwardoń jest w priorytetach UE i można się spodziewać po jej
                        modernizacji zwiększenia ruchu nią na południe Europy, a kolej chyba kiedyś
                        powstrzyma proces ograniczania ruchu ??
                        poza tym to ma być pojazd bliższy tramwajowi, dużo przystanków, częste kursy,
                        więc trudno będzie ułozyć rozkład,
                        co w momencie gdy jakiś przelotowy się spóźni, żaden taki szynobus nie będzie
                        mógł ruszyć, bo pierwszeństwo będą miały zwykłe, szybsze pociągi

Pomysł z odgałęzieniem na os. Złote Łany czy Karpackie jest jak
                        > najbardziej naj-. Tylko czy jest to możliwe przy takiej różnicy wzniesień?

myślę że tak - i ten rynek się rozwija, a pojazdy spełniają coraz wyższe
                        wymagania stawiane przez odbiorców
                        • Gość: rad Re: zapraszam do rzeczowej dyskusji IP: 80.51.254.* 10.12.03, 23:03
                          > Pomysł z odgałęzieniem na os. Złote Łany czy Karpackie jest jak
                          > > najbardziej naj-. Tylko czy jest to możliwe przy takiej różnicy wzniesień?

pewnie że jest-patrz Sanfrancisko czy trasy w innych bardziej górzystych
                          miastach i miejscach np szwajcaria czy austria... poza tym skoro potrafi si
                          wysłać osnde kosmiczną na jaką planetę odległą o lata świetlne i która potrafi
                          precyzyjnie wyladowac w zaplanowanym miejscu to czemu tak proste zadanie nie
                          mogłobybyć zrobione????
                          • albrecht1 Re: zapraszam do rzeczowej dyskusji 11.12.03, 16:15
                            Macie rację panowie. Skoro Ignacy Domeyko kolej budował w Andach, to w u nas
                            jest to tym bardziej możliwe.
                            A przy okazji. Kiedyś w tym wątku mówilismy o reklamie kolejki na Szyndzielnię.
                            Myslę, że powinniśmy uczyć się od Międzybrodzia. Dziś w Zetce słyszałem reklamę
                            tego nowego stoku na Żar. Tak się robi turystykę, hej!
                            • Gość: rad APEL do włodarzy miasta IP: 80.51.254.* 11.12.03, 20:55
                              albrecht1 napisał:

> Macie rację panowie. Skoro Ignacy Domeyko kolej budował w Andach, to w u nas
                              > jest to tym bardziej możliwe.
                              > A przy okazji. Kiedyś w tym wątku mówilismy o reklamie kolejki na
                              Szyndzielnię.
                              >
                              > Myslę, że powinniśmy uczyć się od Międzybrodzia. Dziś w Zetce słyszałem
                              reklamę
                              >
                              > tego nowego stoku na Żar. Tak się robi turystykę, hej!

dokładnie. Nieskromnie przyznam że temat reklamy Szyndzielni poruszyłem ja już
                              jakiś czas temu.. W obecnych czasach bez reklamy nic sie nie ostatnie...
                              Reklama kolejki jest jak najbardziej potrzebna bo kto wie że istnieje kolej
                              gondolowa na szyndzielnie i jakże piękna panorama z tej góry -opórcz
                              lokalnego "rynku" - pd części woj śląskiego tzn turystów aglomeracji
                              katowickiej...
                              kazdy zna odpwoiedź ... MAŁO KTO żeby niepowiedzieć że wogóle nikt nie słyszał
                              o kolei gondolowej na szyndzielnie. Tą znajomoscią mogą sie pochwalić jedynie
                              mieszkańcy lokalnego rynku: od Tarnowskich Gór/Katowic po Żywiec oraz od
                              Cieszyna po Zator/Wadowice.
                              natomiast już o kolei na gubałówke, kolei w krynicy czy teraz na góre żar
                              słyszy lub słyszała lub zna/wie o niej cała Polska!!

ale skoro włodzarzy stać na ten luskus żeby pieniadze i turysci przechodziły
                              bokiem to cóż tylko płakać pozostaje. I wcale mnie nie dziwią pogłoski czy
                              artykuły na temat bielskiej kolejki że jest nierentowna, bo jak może byc skoro
                              tak mało osób wie o niej?????? skoro jest brak prawie że jakiejkolwiek
                              promocji??? a moze komuś zależy żeby za jakis czas ją zamknąć lub zlikiwdować
                              z powodu nierentowności a później przejąć za przysłowiowy bez cen????

czy naprawde taka reklama aż tyle koszyuje żeby nie było stać takiego miasta
                              jakim jest BB na dużo szerszą reklame poza tymi kilkoma tabliczkami mało
                              zauważalnymi i w dodatku tylko w mieście????
                              ..........
                              • albrecht1 Re: APEL do włodarzy miasta 12.12.03, 18:06
                                > I wcale mnie nie dziwią pogłoski czy
                                > artykuły na temat bielskiej kolejki że jest nierentowna, bo jak może byc
                                skoro
                                > tak mało osób wie o niej??????

Gwoli scisłości, to sama kolejka przynosi zyski, jedak księgowośc ZIAD-u
                                wykazuje "papierowe" lecz wysokie koszty amortyzacji i w efekcie mamy ujemny
                                dochód. Pewnie dlatego trwają teraz przetasowania w samej spółce, dzielenie jej
                                na mniejsze podmioty, itp.
                                Pominąwszy to co wyżej, kolejce należy się porządna reklama w ogólnopolskich
                                mediach. Te druciane boroczki przy Stalowniku, czy trasie na Katowice niewiele
                                pomogą.
                                • Gość: rad Re: APEL do włodarzy miasta IP: 80.51.254.* 13.12.03, 00:48
                                  > Gwoli scisłości, to sama kolejka przynosi zyski, jedak księgowośc ZIAD-u
                                  > wykazuje "papierowe" lecz wysokie koszty amortyzacji i w efekcie mamy ujemny
                                  > dochód. Pewnie dlatego trwają teraz przetasowania w samej spółce, dzielenie
                                  jej
                                  >
                                  > na mniejsze podmioty, itp.
                                  no włąsnie..
                                  > Pominąwszy to co wyżej, kolejce należy się porządna reklama w ogólnopolskich
                                  > mediach. Te druciane boroczki przy Stalowniku, czy trasie na Katowice
                                  niewiele
                                  > pomogą.
                                  >
                                  i o to włąśnie apeluje. dziś słyszałem reklame na rmf-ie ..kolei w Krynicy a
                                  przy okazji tamtejszych tras narciarskich... cóz pozostaje tylko pozazdroscić
                                  nawet takiej reklamy
                                  • albrecht1 Re: APEL do włodarzy miasta 14.12.03, 11:36
                                    Poniżej podaję link do oficjalnej strony PKL, gdzie są najświeższe wiadomości
                                    dotyczace Żaru. Chciałoby się zakrzyknąć- żeby tak u nas, kolejka i
                                    kilkukilometrowa trasa, oświetlona z armatkami.
                                    www.pkl.pl/
                                    • Gość: rad Re: APEL do włodarzy miasta IP: 80.51.254.* 14.12.03, 21:36
                                      możliwosci mamy i to WIELKIE ale jakoś brak chęci albo nie zdawanie sobie z
                                      tego sprawy....
                                      ahhhh aż miło sie patrzy szkoda że to nie dotyczy naszej
    • albrecht1 Elektroniczna administracja 09.12.03, 18:10
      Polecam poniższy artykuł.
      www1.gazeta.pl/wyborcza/1093892,34513,1815445.html?as=2&ias=2
      I od razu propozycja dla naszego podwórka. Niech tak będzie, więcej tak musi
      być prędzej czy później, we wszystkich urzędach. Kichać na wezwania np.
      skarbówki, w którym określa się godzinę przyjścia między 10 a 13.
      A tak wieczorem wypełnię stosowne zeznanie, wyjaśnienie czy inny "niezmiernie
      wązny druczek" i wyślę przez sieć.
      Magistrat, który posiada normę ISO 9000 i coś tam, powinien pierwszy o to
      zadbać. Rejestracja samochodów, pobór podatków, pozwolenia na budowę. Wszystko
      to i jeszcze więcej można zrobić dziś za pomocą Internetu.

---
      Albrecht
      bielitz.w.interia.pl
      • wikin Re: Elektroniczna administracja 10.12.03, 12:34
        albrecht1 napisał:

> Polecam poniższy artykuł.
        > www1.gazeta.pl/wyborcza/1093892,34513,1815445.html?as=2&ias=2
        > I od razu propozycja dla naszego podwórka. Niech tak będzie, więcej tak musi
        > być prędzej czy później, we wszystkich urzędach. Kichać na wezwania np.
        > skarbówki, w którym określa się godzinę przyjścia między 10 a 13.
        > A tak wieczorem wypełnię stosowne zeznanie, wyjaśnienie czy inny "niezmiernie
        > wązny druczek" i wyślę przez sieć.
        > Magistrat, który posiada normę ISO 9000 i coś tam, powinien pierwszy o to
        > zadbać. Rejestracja samochodów, pobór podatków, pozwolenia na budowę.
        Wszystko
        > to i jeszcze więcej można zrobić dziś za pomocą Internetu.

cóż, państwowe, czy jak kto woli publiczne, instytucje, nie mające konkurencji
        i nie klientów, ale petentów są najbardziej oporne
        banki, ubezpieczyciele itd. rozumieją to dobrze (choć mogłoby być jeszcze
        lepiej) i radzą sobie bez ustawowego podpisu elektronicznego
        • albrecht1 Re: Elektroniczna administracja 10.12.03, 21:53
          Powoli, ospale ciągle w ogonie, lecz ku postepowi zmierza monopol
          administracji. Dziś mamy już komputery i skanery i drukarki nawet we wszystkich
          instytucjach. A jeszcze 10 lat temu, czekałem w wydziale architektury, aż pani
          przepisze stosowną decyzję na maszynie w x egzemplarzach bez omyłki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka