IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.09, 09:49
Jaka polecacie szkole jezykowa w ktorej ucza j. angielskiego? Ucze sie juz
własciwie 15 lat ( szkoły i samemu) ale nic z tego nie wynika. Myslałem o
metodzie callana i znalazłem dwie szkoły myspeed i top english- ktora lepsza?
Obserwuj wątek
    • teacherka Re: Angielski 28.08.09, 14:07
      Odradzam Ci metode Callana. Jesli uczysz sie juz tak dlugo, na pewno masz
      solidne podstawy i szkoda ich zmarnowac. Powinnies rozwijac sprawnosc mowienia,
      konwersacji, czyli to do czego sluzy jezyk.

Metoda Callana jest bardzo odtworcza, powoduje, ze lekcje sa nudne i
      nieatrakcyjne, gdyz jest to glownie automatycznie powtarzanie za nauczycielem.
      Dwa, tzw nativi (pomijam fakt, ze czesto ich kwalifikacje pedagogiczne sa
      watpliwe), nie znajac polskiego, nie sa w stanie wytlumaczyc wszystkich zasad
      gramatycznych. Podsumowujac, metoda ta nie daje odpowiednich narzedzi do
      poslugiwania sie jezykiem.
      • Gość: Jasiek Re: Angielski IP: 78.8.104.* 28.08.09, 23:31
        Uczyłem sie w szkołach ( SP, technikum, szkoła policealna) a w domu ucze sie z
        programów Super Memo + czy cos w tym stylu i Profesor Henry. Słówek moge sie z
        tych programów nauczyc, ale juz sobie z programem nie pogadam ani nikt nie
        sprawdzi mojej wymowy. Nie wiem czy mam takie dobre podstawy, znam czas
        terazniejszy, przeszły prosty ale gorzej z ciagłym i z czasem przyszłym.
        Uczyłem sie juz 3 miesiace metoda callana, przez długi czas pamietało sie słówka
        i całe zdania, ale jednak czegoś mi brakowało.

A jak jest z innymi metodami: w szkole Top English stosuja jakas swoja metode-
        czy to tez wyglada jak callan?
        Moja ostatnia nauczycielka angielskiego twierdziła że nie poleca metody callana
        ale nie mozna zaprzeczyc ze daje efekty, odradzała jednak Top English ze maja
        bardzo złych lektorów.

Na stronach szkół jezykowych piszą ze stosuja metode komunikatywną- czyli co?

Na co zwrócić uwage przy wyborze szkoły, na cene? ile powinna wynosic za zajecia
        2x 2 godziny? Jakie szkoły odradzacie?
        • teacherka Re: Angielski 29.08.09, 10:00
          Masz racje, ze z programow komp. nauczysz sie glownie slowek, moze troche
          gramatyki. Ale jezyk do komunikacja. Wiec dlatego w dobrych szkolach metoda
          komunikatywna jest stosowana - nie mylic z Callanem:)
          Tzn ze uczysz sie jezyka naturalnie, na scenkach, na dialogach do
          sluchania/ogladania, na tekstach, czesto tzw authentic, itd, itp. Rozwijasz
          wszystkie sprawnosci - mowienie, pisanie, czytanie i sluchanie, a dodatkowo
          uczysz sie slownictwa oraz potrzebnej porcji gramatyki.
          Szkoly jezykowa moga pozwolic ci na lekcje probna, darmowa, albo popros czy
          mozesz uczestniczyc w jakies jako sluchacz. Zorientujesz sie jak wygladaja
          zajecia. Musi byc ciekawie, zroznicowanie, nie moze to polegac na biernym
          powtarzaniu (callan) czy tez robieniu przez 2 godziny cwiczen gramatycznych.
          Ceny sa rozne, wszystko zalezy ile ty jestes sklonny zaplacic. Zawsze tez mozesz
          szukac prywatnych lekcji:)
        • Gość: Kulpix Re: Angielski IP: 78.8.105.* 29.08.09, 17:34
          Ja uczyłam się chyba 2 lata metodą Callana w szkole My Speed i bardzo sobie chwalilam. Po 15 latach nauki w szkole i na studiach ciągle brakowało mi swobody w mówieniu. Dzieki tej metodzie przelamalam tą barierę i zaczęłam swobodniej się wypowiadać. Byla to moja pierwsza mozliwosc nawiazania kontaktu z native'ami, zarowno w trakcie zajec, jak i poza nimi. Szkola ta organizowala rowniez darmowe zajecia pozalekcyjne - rozne wyklady, ogladanie filmow, wyjscia do pubow. Dzieki temu mozna bylo po raz pierwszy swobodnie zaczac sie czuc w obecnosci obcokrajowca i przelamac bariery. Doszlam do stage'a 11 i uwazam, ze zajecia byly bardzo ciekawe, dynamiczne i z checia na nie chodzilam. Zaznaczam jednak, ze nigdy nine mialam problemow z gramatyka, wiec nie wiem, na ile są skuteczni w tej kwestii.
          • teacherka Re: Angielski 31.08.09, 20:11
            Ciekawi mnie jak mozna nabrac swobody w mowieniu (w sensie kreowania wlasnych
            zdan) uczac sie na lekcji glownie przez powtarzanie formulek typu " the
            difference between ‘any’ and ‘some’ is that we generally use ‘any’ in the
            interrogative and negative, whilst we use ‘some’ in the positive. ‘Any’ is
            non-specific."

Czy moglabys podac jakie ciekawe i dynamiczne formy zajec mialy miejsce podczas
            zajec Callanem?
            • Gość: Mama33 Re: Angielski IP: 78.8.106.* 04.09.09, 22:02
              Zgadzam się! Metoda Callana jest zdecydowanie odtwórcza, dobra może
              dla początkujących, którzy juz po pierwszych zajęciach mają
              wrażenie, że "mówią"... Dobre szkoły to takie, które mają stałych od
              lat, sprawdzonych lektorów: empik school ul. Dąbrowskiego, Open
              school ul. Cechowa. Konwersacje przede wszystkim! Swoją drogą
              wszelkie metody interaktywne, które stosujesz, tym bardziej pomogą.
              Grunt to jak najwięcej obcować z językiem; internet, programy komp.,
              radio, TV, słuchanie płyt w samochodzie itp. Powodzenia;-)
              • Gość: Jasiek Re: Angielski IP: *.ssp.dialog.net.pl 05.09.09, 12:32
                "Dobre szkoły to takie, które mają stałych od
                lat, sprawdzonych lektorów: empik school ul. Dąbrowskiego, Open
                school ul. Cechowa."

ze strony Open School (www.openschool.pl/oszkole.php)

"Witam Was w Akademii Open School, ośrodku nauki języków obcych na europejskim
                poziomie w Bielsku Białej i jedynym miejscu, w którym możecie wybrać preferowaną
                metodę nauki języka angielskiego - metodę Akademii bazującą na tzw. metodzie
                tradycyjnej lub metodę Callana."

Przyznam że im więcej szukam tym mniej chce mi sie isc na kurs angielskiego. Pod
                uwage brałem ( w tej kolejnosci) International House i Oxford Centre.
                IH wygrywa pod wzgledem lokalizacji i kiedys miało dobra renome wiec chyba sie
                nie "zepsuła" . Ceny maja takie same jak wszyscy.
                • teacherka Re: Angielski 05.09.09, 14:19
                  Dobre szkoly to IH i Empik, jesli chodzi o B-B.

Osobiscie Oxford odradzam, poniewaz znam to troche od srodka.
                  Mozesz tez poszukac prywatnych nauczycieli, ktorzy sie dostosuja do Ciebie.
                  Oczywiscie tych z kwalifikacjami i doswiadczeniem - trzeba sprawdzic.
                  • Gość: Jasiek Re: Angielski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.09, 15:02
                    Będę chodził na angielski albo do/na Wyzszej Szkole Ekonomiczno-Humanistycznej
                    na ul Sikorskiego albo do Oxford. W obu miejscach maja kursy jezykowe
                    finansowane z UE. Chyba najlepszy na WSEH bo 10- miesieczny.

Teacherko czy znasz tamtych lektorów?
                    • teacherka Re: Angielski 30.09.09, 20:53
                      Akurat nie znam lektorow z WSEH, ale nalezy zalozyc, ze skoro to szkola wyzsza,
                      poziom tez powinien byc wyzszy.
                      Osobiscie WSEH bym Ci doradzala, nie Oxford.

A czy moglbys napisac dwa slowa na temat tych kursow?
                      • Gość: Jasiek Re: Angielski IP: 78.8.105.* 30.09.09, 22:00
                        O Oxfordzie nie wiadomo jeszcze nic. Na przełomie roku ma się coś wyklarować.
                        Szkoda że nie ma szkolenia z IH ( dostali ocene negatywna).

" Głównym założeniem Projektu jest podniesienie kwalifikacji zawodowych 300
                        osób z terenu województwa śląskiego, zatrudnionych, o niskich kwalifikacjach lub
                        innych dorosłych osób pracujących, które z własnej inicjatywy są zainteresowane
                        nabyciem nowych, uzupełnieniem lub podwyższaniem kwalifikacji w celu utrzymania
                        aktywnej pozycji na rynku pracy. Realizacja tego założenia będzie możliwa dzięki
                        kompleksowym szkoleniom z zakresu nauki języków obcych, nowoczesnych technik
                        komputerowych oraz zajęciom ogólnorozwojowym. Zakończenie kursu zostanie
                        uwieńczone przystąpieniem do egzaminu międzynarodowego FEDE (kursy językowe) i
                        egzaminu ECDL (kursy komputerowe)....
                        "
                        "... Zajęcia odbywać się będą 2 razy w tygodniu po 2 godziny lekcyjne przez
                        10 miesięcy...
                        ... Cechą charakterystyczną Projektu jest nacisk na praktyczną stronę nauczania
                        języków, realizowaną poprzez konsultacje i konwersacje. Do wyboru będą popularne
                        języki obce obszaru UE: angielski, niemiecki, francuski, hiszpański oraz
                        rosyjski.
                        "

Tekst
                        linka

Ja sie zapisywałem na przełomie lipiec/sierpień i byłem już na liście
                        rezerwowej. Wtedy były jeszcze miejsca na kursie komputerowym ECDL. Dzisiaj (30
                        wrzesnia) dzwoniłem i rozpoczęcie planowane jest na listopad ale wszystko
                        zostanie jeszcze ustalone. Kurs językowy trwa 10 miesiecy (140 godzin). Kursy w
                        grupach 10 osobowych, 2x 2 godziny tygodniowo. Każdy uczestnik ma 4 godziny
                        lekcyjne w ciągu dwóch semestrów na indywidualne konsultacje jezykowe.Materiały
                        szkoleniowe zapewnia szkoła.
                        Każde szkolenie kończy się egzaminem. Pozytywny wynik egzaminu umożliwi
                        uzyskanie certyfikatu (FEDE) dla kursów językowych

Do teacherki: Znam egzaminy Cambridge i chyba mniej w Polsce popularne ETS, ale
                        co to są te FEDE i czy "ten papierek coś znaczy"?
                        • Gość: Mama33 Re: Angielski IP: 78.8.107.* 01.10.09, 14:15
                          Szkolenie dofinansowane z UE było w IH w pierwszym i drugim
                          semestrze roku szkolnego 2008/2009.

Odnośnie jeszcze Open school; "tradycyjnie lub Callanem" - nie
                          oznacza TYLKO Callanem, nie?
                          Są tam dobrzy lektorzy od lat np. pani Kinga. Wcześniej chodziłam do
                          empiku, ale świetna lektorka p. Kasia wyjechała zagranicę, więc
                          zmieniłam na OS. Polecam
                      • Gość: ania Re: Angielski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.09, 09:58
                        Jasiek ja znam lektorów z WSEH bo jestem tam studentka. Słuchaj nie
                        ma lepszej szkoly. Poziom wysoki a zajęcia zawsze po angielsku na
                        wysokim poziomie. polecam
    • Gość: ania Re: Angielski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.09, 12:10
      Doradzam korepetycję u kogoś kto ma doświadczenie za granicą i dużą
      wiedzę.Napewno więcej się nauczysz niż w szkole.pozdrawiam
    • Gość: jan Re: Angielski IP: *.152.lesio.net 20.10.09, 23:22
      najlepiej lekcje indywidualne
    • Gość: Ania Re: Angielski IP: *.152.lesio.net 21.10.09, 14:36
      Ciekawe czy są kursy dla osób starszych (emerytów)
    • Gość: anna Re: Angielski IP: *.152.lesio.net 21.10.09, 15:19
      osoba która przyjechała z zadranicy ( tam sie uczyła) to dobry pomysł
      • teacherka przestrzegam 21.10.09, 16:51
        Przestrzegam przed braniem lekcji u tzw. native speakera, tylko dla tego, ze
        jego rodzinnym jezykiem jest angielski. Niejednokrotnie takie osoby po prostu
        nie potrafia przekazac wiedzy, nie znaja doglebnie gramatyki i pojec
        gramatycznych, nie maja pojecia o metodyce nauczania itd. Aby konkretnie nauczyc
        potrzeba kogos, kto nie tylko zna swietnie jezyk obcy, ale po prostu umie uczyc
        = ma przygotowanie do nauczania (np. pedagogiczne; kurs typu CELTA chociazby).
        • angrusz1 Re: przestrzegam 15.02.14, 22:45
          teacherka napisała:

>" Przestrzegam przed braniem lekcji u tzw. native speakera, tylko dla tego, ze
          > jego rodzinnym jezykiem jest angielski. Niejednokrotnie takie osoby po prostu
          > nie potrafia przekazac wiedzy, nie znaja doglebnie gramatyki i pojec
          > gramatycznych, nie maja pojecia o metodyce nauczania itd. Aby konkretnie nauczy
          > c
          > potrzeba kogos, kto nie tylko zna swietnie jezyk obcy, ale po prostu umie uczyc
          > = ma przygotowanie do nauczania (np. pedagogiczne; kurs typu CELTA chociazby)."

Święta racja . Poza tym " native " może oznaczać jakich lokalny język, slang , po prostu bełkot .
    • Gość: Andrzej Konwersacje IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.02.14, 22:33
      Szukam chętnych osób do wspólnych konwersacji w języku angielskim na poziomie A2
    • angrusz1 Re: Angielski 15.02.14, 22:43
      Można samemu się uczyć . Jest tyle książek , tyle CD z nagraniami , można słuchać BBC .
      Trzeba tylko chcieć , chcieć ciężko pracować , ryć . Wyjdzie taniej .
    • Gość: Maria Polecam Szkołę Języków Obcych Time IP: *.ssp.dialog.net.pl 09.09.14, 10:15
      Do szkoły Time w Bielsku chodziła moja córka przez 5 lat. Jestem zadowolona z lektorów, z organizacji szkoły i lokalizacji. Dziecko zdało maturę z najwyższym wynikiem i potrafi porozumiewać się biegle za granicą. Od roku mój mąż uczy się w Time niemieckiego (potrzebny mu w pracy) i też jest zadowolony. Polecam
      • Gość: zzz Re: Polecam Szkołę Języków Obcych Time IP: 78.8.105.* 10.09.14, 17:55
        Tak piękna reklama że aż zapłakałem po jej przeczytaniu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka