Dodaj do ulubionych

pytanie do stewardess

31.05.04, 13:29
tak sie sklada, ze do tej pory wszystkie moje loty odbywaly sie przez jakas
wode. Czy jesli lot odbywa sie nad suchym ladem (bo ja wiem, Warszawa -
Budapeszt) to tez musicie demonstrowac jak korzystac z kamizelek ratunkowych?
Obserwuj wątek
    • rusofilka Re: pytanie do stewardess 31.05.04, 13:35
      Tak, ponieważ wodować można nie tylko w morzu czy oceanie. Zresztą samolot
      dwusilnikowy nie może lecieć nad zbiornikiem wodnym naikrótszą drogą. Musi się
      trzymać linii brzegowej. Dlatego loty do USA nie odbywają się bezposrednio
      przez ocean.
      Np. samoloty trzysilnikowe moga pokonywać trasy nad zbiornikami wodnymi
      najkrótszą drogą.
      • just_jack Re: pytanie do stewardess 31.05.04, 13:38
        No tak, nie pomyslalem o wiekszych jeziorach.
      • expert66 Re: pytanie do stewardess 31.05.04, 17:14
        Z tym lataniem wzdłuż linii brzegowej to niezupełnie prawda. Zobacz mój post na
        temat wyznaczania traku atlantyckich.
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=531&w=12867129&a=12884852
        Samolot dwusilnikowy musi być 120-180 min. (na Pacyfiku nawet ponad 200 min.)
        od lotniska spełniającego warunki (pogoda, pas, itd.).
      • lotpl Re: pytanie do stewardess 31.05.04, 22:22
        Czy Rusofilka się wypowiedziała jako F/A czy jako pracownica biur Lotu? np.
        przed cytowanym lotem do BUD nikt w kamizelkach nie paradował tak samo przed
        lotem do SVO itd itd itd
    • Gość: roland Re: pytanie do stewardess IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.04, 13:42
      No a jak jest lepiej, wodować czy szukać dogodnego miejsca ma ladzie,
      oczywiście jak nie ma lotniska w pobliżu?
      • Gość: Mimi Re: pytanie do stewardess IP: *.localdomain / 193.129.161.* 31.05.04, 13:49
        He,he..A ja poprosze o jakikolwiek przyklad pomyślnego wodowania samolotu
        pasażerskiego!!!
        • Gość: roland Re: pytanie do stewardess IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.04, 13:51
          Fakt, nie było, ale w końcu samoloty sa obliczone na taką okoliczność.
          • Gość: Mimi Re: pytanie do stewardess IP: *.localdomain / 193.129.161.* 31.05.04, 14:15
            Teoretycznie tak ale póki co niebyło żadnego pomyslnego wodowania i sama
            możliwośc jest mało prawdopodobna. A juz na pewno nie na otwartym Atlantyku np.
            Te kamizelki są chyba tylko dla wiekszego komfortu pasażerów albo ewentualnie
            dla firm ubezpieczeniowych;-)
        • expert66 Re: pytanie do stewardess 31.05.04, 17:23
          Gość portalu: Mimi napisał(a):

> He,he..A ja poprosze o jakikolwiek przyklad pomyślnego wodowania samolotu
          > pasażerskiego!!!

Było przynajmniej jedno (które mi natychmiast przychodzi na myśl) - prawie
          udane: 2 maja 1970 r., Dc 9 na Antylach. Samolot wodował podczas fatalnej
          pogody z powodu wyczerpania się paliwa. Przeżyło 40 z 63 osób na pokładzie.

aviation-safety.net/database/1970/700502-0.htm
    • Gość: AAAAAA Re: pytanie do stewardess IP: 195.94.205.* 31.05.04, 18:35
      Jak lecisz nad ladem to nie prezetuje sie kamizelek
      • Gość: ibis Re: pytanie do stewardess IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.04, 18:42
        Nieraz też nad morzem nie prezentują.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka