Dodaj do ulubionych

Odnowa lakieru

21.05.04, 12:16
Moje CC ma 8 latek i kolor white.
NIestety lakier nie jest juz pierwszej swierzosci.
Czym przywrocic polysk lakieru? Ale w taki sposob zeby nie polerowac szmatka
caly dzien.
Jakiej uzyc pasty? Moze zalozyc filc na tarcze wiertarki i uzyc jakiejs pasty?
Czekam na opinie.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • vatseq Re: Odnowa lakieru 21.05.04, 12:58
      Są woskido karoserii do lakierów zmatowionych - lekko polerują powierzchnię.
      Taki wosk powinien wystarczyć, jeśli zastosujesz go kilkukrotnie po każdym
      myciu. Poza tym wosk konserwuje lakier i wypełnia mikrorysy, które właśnie
      powodują, że widzisz powierzchnię lakieru jako matową.

vatseq
    • marcin.klonowski Re: Odnowa lakieru 24.05.04, 16:02
      Pałam wstrętem do pucowania karoserii, ale oststnio kolega zrobił mi kawał i
      wypolerował pasta jedną strone auta. Trudno uwierzyć, że to tak działa. To był
      akurat produkt firmy K2, którą cenię za inne środki (rewelacyjny płyn do mycia
      silników).
    • rob_hill Re: Odnowa lakieru 12.12.15, 16:32
      Wydaje mi się, że samemu nie warto robić takie rzeczy. Wg mnie na renowację lakieru dobrze umówić się do specjalistów (na przykład takich jak Diamentowe Auto). Tacy ludzie zazwyczaj zrobią to naprawdę dobrze. Samemu możesz uszkodzić lakier bardziej jakimiś niewłaściwymi środkami czy narzędziami i okazać się może, że pozostaje tylko malowanie... A to raczej już jest droższe niż renowacja :)
      • guido_contini Re: Odnowa lakieru 18.12.15, 19:31
        Bardzo sluszna uwaga rob_hill. Wosk i jnne substytuty dzialaja na chwile. Sprawdzalem to juz duzo wczesniej. No a ile to czasu kosztuje polerowanie samemu i efekt nie do konca zadawalajacy.. Teraz kupujac auto zamawiam konserwacje lakieru firmy DITEC i mam spokoj na 3- 5 lat, w zaleznosci jak eksploatuje sie auto. Oczywiscie, rekomendacja jest mycie reczne.
        W Polsce moze trzeba ponowic konserwacje w krotszym okresie, a to ze wzgledu na zanieczyszczenie powietrza, szczegolnie zima
      • karmiak Re: Odnowa lakieru 26.02.16, 22:02
        Ja się podjąłem takiego wyzwania, bardzo dobry efekt daje wypolerowanie całego samochodu pasta lekko ścierną (delikatnie, najlepiej maszynką które nie są takie drogie) a później całe auto porządnie umyć u założyć wosk - moim zdaniem najlepiej na mokro. Ja użyłem maszynyparowe.com/fast-wax/ tego i efekt był naprawdę zaskakująco dobry. Oczywiście lakiernikowi czy firmie detailingowej też da efekt ale nie da satysfakcji i będzie sporo kosztować :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka