odyn06 07.11.09, 20:26 Bliżej o tym samolocie: www.hudi.republika.pl/Tu-142.htm Mam pytanie: czy utrzymywanie takich samolotów, przy rozwoju techniki kosmicznej w rozpoznaniu, śledzeniu za celem i jego lokalizacji ma dzisiaj sens? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ignorant11 Ruskie spadalo:)) 07.11.09, 20:35 odyn06 napisał: > Bliżej o tym samolocie: > www.hudi.republika.pl/Tu-142.htm > Mam pytanie: czy utrzymywanie takich samolotów, przy rozwoju techniki > kosmicznej w rozpoznaniu, śledzeniu za celem i jego lokalizacji ma dzisiaj sens > ? Sława! Wazne ze nie musimy ich zestrzeliwac... Gdzie wystartuja to sie rozbija jak npw Radomiu. To dobrze, nasze OP sa BEZPIECZNE. Seria katastrof w Rosji To kolejny tragiczny wypadek samolotu w Rosji. W niedzielę jedenaście osób zginęło w katastrofie transportowego Ił-76 w Jakucji, na Syberii. Należąca do MSW maszyna rozbiła się w pobliżu miasta Mirnyj. W ubiegły wtorek rosyjski samolot rozbił się na lotnisku pod Mińskiem. Zginęło pięć osób, wszystkie które znajdowały się na pokładzie. Nieco ponad miesiąc temu w czasie lądowania Tu-134 w Samarze nad Wołgą zginęło siedem osób. Forum Słowiańskie gg 1728585 Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: :(:(:(:( 07.11.09, 20:44 Tak o to Ignorant kolejny raz Dowodzi,że Polska norma głupoty i złego smaku może zostać wielokrotnie przekroczona!:( Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Katastrofa rosyjskiego Tu-142 07.11.09, 20:40 Odyn jeśli chodzi Ci o sens utrzymywania ciężkich samolotów dalekiego rozpoznania i zwalczania op to chyba wyczerpująco odpowiedzieli Ci na to pytanie sami Amerykanie budując swego czasu ponad 700 sztuk (wszelkich wersji) podobnego samolotu czyli P-3 "Orion" a obecnie zamawiając nowy tego typu samolot czyli Boeing P-8 "Posejdon"! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
odyn06 Re: Katastrofa rosyjskiego Tu-142 08.11.09, 18:33 Jasne. Oriony przechodzą do gaszenia pożarów, a o Posejdonie nie słyszałem. Dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Katastrofa rosyjskiego Tu-142 08.11.09, 19:42 Matre Dios Odyn proponuję poszperać w necie to sam Stwierdzisz ,że ilość samolotów "Orion",które zbudowano jako strażackie to ułamek tego co jeszcze lata jako maszyny ZOP! W dodatku o ile w USA samolot ten ma być zastąpiony przez "Posejdona" to i tak pozostało mnóstwo cytrynowa siła krajów ,których na "boga mórz" nie stać i będą nadal utrzymywać i modernizować "Oriony"! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: W sumie.... 07.11.09, 21:32 Tym nie mniej ktos w silach lotniczych powinien beknac za ostatnie wydarzenia,bo te katastrofy nabieraja juz rozmiaru plagi. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_ogarek Re: W sumie.... 08.11.09, 21:06 > Tym nie mniej ktos w silach lotniczych powinien beknac za ostatnie > wydarzenia,bo te katastrofy nabieraja juz rozmiaru plagi. Sorry, ale czego inneg sie spodziewales ? Rosjanie zaczeli ostatnio sporo (jak na srednia ostatnich lat) latac. A sprzet nie najnowszy a personel "zastany"... Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Re: Katastrofa rosyjskiego Tu-142 07.11.09, 22:26 > Mam pytanie: czy utrzymywanie takich samolotów, przy rozwoju techniki > kosmicznej w rozpoznaniu, śledzeniu za celem i jego lokalizacji ma dzisiaj sens Wbrew filmow made in hollywood, satellity to nie panaceum i asmoloty rozpoznawcze sa jednym z waznejszych elemetow wspolczesnej wojny. POdano liste zmarlnych lotnikow: Dowodca oddzialu Wadim Kapkin pomocnik dowodcy Aleksej Timofeev szturman-navigayot Pawel Czolka szturman Aleksej Ablosnkij szturman-operator Artem Blank operator pokladowy Walerij Woronkow operator pokladowy Andrej Fefilow starszy technik pokladowy KOnstantin Szolochow operator stanowisk ogniowych Nikolaj Palamar inzynier pokladowy Sergej Guljajew starszy technik grupy Ewgenij Dolgow. Zielmlja puchom rebjata... Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Szkoda ludzi 07.11.09, 22:41 Miejmy nadzieję, że czarne skrzynki się znajdą i będzie wiadomo co się stało. Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Re: Szkoda ludzi 07.11.09, 23:26 wielki_czarownik napisał: > Miejmy nadzieję, że czarne skrzynki się znajdą i będzie wiadomo co się stało. Na pewno znajda, bo samolot lezy na gleboki kilkadziesiat metrow. Odpowiedz Link Zgłoś
odyn06 Re: Szkoda ludzi 08.11.09, 19:21 Na ilu silnikach taki samolot mógłby samodzielnie kontynuować lot? Czy poradziłby sobie na dwóch przeciwstawnych? Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Szkoda ludzi 08.11.09, 19:57 Bezproblemowo Odyn! Nie wiem na ile w tym prawdy ale się mnie o uszy obiło,że silniki NK-12NW w jakie jest wyposażony ten samolot to chyba najmocniejsze silniki turbośmigłowe jakie seryjnie zamontowano na samolocie - prawie 14800 KM! Tylko rakietowa-strategiczna wersja tej maszyny czyli Tu-95MS ma mocniejsze ale już o nie wiele - NK-12MP ma moc 15000 KM! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 odyn:))) 08.11.09, 22:21 odyn06 napisał: > Na ilu silnikach taki samolot mógłby samodzielnie kontynuować lot? Czy > poradziłby sobie na dwóch przeciwstawnych? Sława! TY naprawde wierzysz w radzieckich ubermenschów:))) A prezcie oni na 4 nie dali rady... :))) buahahhahha Forum Słowiańskie gg 1728585 Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: odyn:))) 09.11.09, 12:37 odyn06 napisał: > S.....laj czubku z "mojego" wątku. Sława! Rozumiem Twoja frustracje zawiodłes sie na mitach Borysa Polewoja:)) A swoja droga to mozesz teraz zapalic o 14 swieczek wiecej na nastepne swieto sowieckiego trupka:))) Forum Słowiańskie gg 1728585 Odpowiedz Link Zgłoś
odyn06 Re: odyn:))) 09.11.09, 13:23 Powtarzam: s.......laj czubku z mojego wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
cie778 Re: Katastrofa rosyjskiego Tu-142 08.11.09, 18:24 odyn06 napisał: >.. czy utrzymywanie takich samolotów, przy rozwoju techniki kosmicznej w rozpoznaniu, > śledzeniu za celem i jego lokalizacji ma dzisiaj sens? 1. Czas i możliwość reakcji. Satelity sprawdzają wszystko ale okresowo, jeśli chcesz nadzorować ciągle konkretny obszar to potrzebujesz ich przynajmniej kilka co okrutnie winduje koszty. W dodatku zmiana obszaru kontrolowanego przez satelitę jest możliwa ale w niewielkim zakresie i stosunkowo rzadko a okres reakcji (czas zmiany orbity) spory. 2. Rozdzielczość i możliwości systemów rozpoznawczych. O ile radar z satelity przypuszczalnie wykryje mniej więcej to samo co z samolotu, to już wszelakie inne środki rozpoznawcze (obserwacja w pasmach widzialnych lub IR, pola magnetyczne lub akustyczne) będą z samolotu dużo bardziej efektywne. IR lub widzialne - choćby dlatego, że samolot może latać pod chmurami. Magnetometry mają w ogóle niewielki zasięg i trzeba było latać nisko. A podstawa zwalczania OP czyli wykrywanie akustyczne w ogóle się nie da realizować z orbity, bo jego zasadniczą częścią są boje jednorazowego użytku zrzucane z samolotu/śmigłowca. 3. Możliwość podwieszenia uzbrojenia - tak jak z pławami. Z satelity torpedy pop nie zrzucisz. pozdrawiam jasiol Odpowiedz Link Zgłoś
odyn06 Re: Katastrofa rosyjskiego Tu-142 08.11.09, 19:12 Dzięki jasiol za wyjaśnienie. marny ze mnie marynarz, bo moje osiągnięcie z tego tytułu to dłuuugie rzyganie na ODS przed desantowaniem w Wicku:-)) Odpowiedz Link Zgłoś
cie778 Re: Katastrofa rosyjskiego Tu-142 08.11.09, 21:29 odyn06 napisał: > Dzięki jasiol za wyjaśnienie. marny ze mnie marynarz A do usług Szanownemu Panu. A co do marynarzy, to się do tego nie przyznają ale przy zwalczaniu OP i tak nikt nie jest w stanie obejść się bez lotnictwa - w końcu okręty ZOP to przecież ruchome lądowiska dla Ka-28, SuperLynxów albo H-60 ;-) pozdrawiam jasiol Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Katastrofa rosyjskiego Tu-142 08.11.09, 22:27 odyn06 napisał: > Dzięki jasiol za wyjaśnienie. marny ze mnie marynarz, bo moje osiągnięcie z teg > o > tytułu to dłuuugie rzyganie na ODS przed desantowaniem w Wicku:-)) Sława! "zarzygany pokład... ZARZYGANA CUMA... aLE OD RZYGANIA JESZCZE... NIE UMARŁ..." Umiejtnosc rzygania to pierwszy stopien wtajemniczenia w zeglarskie( rzyglarsie) rzemiosło:)) Forum Słowiańskie gg 1728585 Odpowiedz Link Zgłoś
jack79 A tu bardzo blisko katastrofy 08.11.09, 20:54 bombowiec odrzutowy tuż nad ziemią robi większe wrażenie niż myśliwiec :) www.youtube.com/watch?v=SAhWU19etQM a to? www.youtube.com/watch?v=nhj8ITvp-pw&feature=related to jakiś film? ktoś zna tytuł? Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: A tu bardzo blisko katastrofy 08.11.09, 21:07 To drugie to wiele juz razy omawiana scena z filmu "Suma wszystkich strachów". Odpowiedz Link Zgłoś
jack79 Re: A tu bardzo blisko katastrofy 08.11.09, 21:21 > To drugie to wiele juz razy omawiana scena z filmu "Suma wszystkich > strachów". dzięki za tytuł Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Spoko Panowie:))) 08.11.09, 22:38 Sława! Juz od 0000 zacznie sie Nowy TYdzień:)) A nim napewno robije sie cos nowego u dzikusów:))) odyn! Ty to potrafisz wyczuc KONIUKLTURE:))) Zobaczmy czy ten watek osiagnie 500postów z nowymi ruskimi spadadlami:))) Forum Słowiańskie gg 1728585 Odpowiedz Link Zgłoś