marcowsky 10.11.09, 14:41 Oby setki dożył!Z takim nazwiskiem może sobie spokojnie i dostatnio swoje ostanie dni spędzic;)I pomnik mu postawili. www.wiadomosci24.pl/artykul/rosja_90_urodziny_kalasznikowa_115424.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
odyn06 Re: Dziadek Kałasznikow skończył 90 lat! 10.11.09, 15:16 Fakt. Stworzył (o zastrzeżeniach już pisaliśmy) najbardziej rozpoznawalny na świecie produkt radziecki (rosyjski). Doczekał się milionów egzemplarzy swojej konstrukcji, ale czy na tym zarobił jako autor i strażnik patentu? Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Re: Dziadek Kałasznikow skończył 90 lat! 10.11.09, 15:33 odyn06 napisał: > Fakt. Stworzył (o zastrzeżeniach już pisaliśmy) najbardziej rozpoznawalny na > świecie produkt radziecki (rosyjski). Doczekał się milionów egzemplarzy swojej > konstrukcji, ale czy na tym zarobił jako autor i strażnik patentu? Nie dla pieniedzy wymyslal swoje automaty. No i patentow zadnych nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
aardwolf Re: Dziadek Kałasznikow skończył 90 lat! 10.11.09, 16:09 Nie zrobił dla pieniędzy tylko jak sam mówił by bronić Ojczyzny ale parę lat temu widziałem w jakiejś gazecie (źródła nie pamiętam) wywiad gdzie narzekał że wynalazca M16 jest milionerem a on nie. Czyli ideały ideałami, ale niesprawiedliwość i tak boli. Odpowiedz Link Zgłoś
remov Re: Dziadek Kałasznikow skończył 90 lat! 10.11.09, 16:58 aardwolf napisał: > Nie zrobił dla pieniędzy tylko jak sam mówił by > bronić Ojczyzny W sumie chyba nigdy nie użyto kbk AK/AKM/AK-74 do obrony ZSRS. Ani Rosji. > ale parę lat temu widziałem w jakiejś gazecie (źródła nie > pamiętam) wywiad gdzie narzekał że wynalazca M16 jest milionerem > a on nie. Pomijając to, że Stoner od ponad 12 lat nie żyje, to milionerem też nie był. Odpowiedz Link Zgłoś
remov Re: Dziadek Kałasznikow skończył 90 lat! 10.11.09, 16:59 misza_kazak napisał: > Nie dla pieniedzy wymyslal swoje automaty. Cóż, też... > No i patentow zadnych nie ma. Owszem, ma. Odpowiedz Link Zgłoś
swarozyc Re: Dziadek Kałasznikow skończył 90 lat! 10.11.09, 18:17 Zdaje sie ze sprzedal swoje nazwisko na jakis bimber. Odpowiedz Link Zgłoś
odyn06 Przyjemne i pożyteczne 10.11.09, 19:01 Nie skosi nie zmłóci, a chłopa przewróci:-)) www.drinks24.com/kalashnikov-vodka-1l-submachine-gun-p-741.html Odpowiedz Link Zgłoś
kawitator Re: Dziadek Kałasznikow skończył 90 lat! 10.11.09, 20:13 Niech sobie dziadek Żyje ale to nie on wynalazł skonstruował ten karabinek Pod koniec lat 50 została wydana w nakładzie oczywiście olbrzymim seria książek Piotra Wilniewczyca znanego konstruktora praktyka i teoretyka konstrukcji broni ( to ten między innymi od VIS-a) W tomie drugim "Broń samoczynna" po części teoretycznej opisującej najróżniejsze konstrukcje broni samoczynnej oraz zależności ( tu aparat matematyczny )czyli opis sił ruchu itp itp, jest dział opisujący poszczególne rozwiązania gdzie przedstawia produkowane szerzej lub bardzo oryginalne konstrukcje Porównuje tam koncepcję niemieckiego karabinku szturmowego i Automatu Kałasznikowa Wychodzi z jego opisów ze jet to dokładnie to samo Jako anegdotę można przytoczyć fakt że Niemcy opracowując i wdrażając produkcję amunicji tak zwanej pośredniej cierpieli na duże braki surowcowe i zastąpili częściowo ołowiane wypełnienie pocisku żelaznym trzpieniem pogarszając w ten sposób właściwości balistyczne pocisku Rosjanie konstruując nabój pośredni do do kałacha również zastosowali trzpień stalowy mimo że w tym czasie ołowiu mieli wystarczającą ilość Jak ktoś zainteresowany to mogę podrzucić pdf ;-) tej interesującej pracy Odpowiedz Link Zgłoś
remov I znowu te same bzdury... 10.11.09, 21:25 kawitator napisał: > Niech sobie dziadek Żyje ale to nie on wynalazł skonstruował > ten karabinek Choć nie masz zielonego pojęcia o czym piszesz, to owszem, AK jest konstrukcją stworzoną przez zespół Kałasznikowa. > W tomie drugim "Broń samoczynna" "Broń samoczynna" nie ma drugiego tomu, a owa seria książek składała się z dwóch tytułów "Broń strzelecka" i "Broń samoczynna właśnie". > Porównuje tam koncepcję niemieckiego karabinku szturmowego > i Automatu Kałasznikowa. Wychodzi z jego opisów ze jet to > dokładnie to samo Używasz słów, których znaczenia nie rozumiesz. Biorąc pod uwagę, że w obu przypadkach mowa o karabinku automatycznym (taką nazwę nosi po polsku ta konstrukcja), czyli broni do amunicji pośredniej, to Twoje "odkrycie", że koncepcja owych konstrukcji jest taka sama jest na miarę tego, że woda jest mokra, a słońce świeci. Oczywiście, że koncepcja jest identyczna, tak samo jak identyczna jest koncepcja M16, G36, Mk 16 Mod 0, vz. 58, Beretty ARX 160 i wszystkich innych broni zaliczanej do tej kategorii. Z zasady. Tyle tylko, że chyba nie bardzo potrafisz objąć rozumkiem, że to, że koncepcja jest taka sama, nijak nie przekłada się na konstrukcję jako taką. A tak się dziwnie składa, że od strony mechanicznej to nie ma nic, co łączy AK z StG 44. Najważniejsze rozwiązanie - sposób ryglowania, zamek, suwadło, urządzenie powrotne są całkowicie odmienne! > Jako anegdotę można przytoczyć fakt, że Niemcy opracowując > i wdrażając produkcję amunicji tak zwanej pośredniej cierpieli > na duże braki surowcowe Amunicja została zaprojektowana przed wojną, z tym, że ołów uznano za materiał strategiczny, stąd potrzeba znalezienia zastępczego materiału. Rysunki techniczne naboju 7,92 mm x 33 pochodzą z lipca 1939. > pogarszając w ten sposób właściwości balistyczne pocisku A co takiego zostało rzekomo pogorszone? ;) > Rosjanie konstruując nabój pośredni do do kałacha również > zastosowali trzpień stalowy mimo że w tym czasie ołowiu > mieli wystarczającą ilość Właśnie dlatego zastosowano - zupełnie odmienny skądinąd od niemieckiego - ołowianego rdzenia, rdzeniem stalowym, że był to w ZSRS towar deficytowy. Zastosowanie stali miało zmniejszyć o 50% zużycie ołowiu, którego brakowało. Przypomnę - podobnym laikom do Ciebie - że amunicja 7,62 mm x 39 oraz 7,62 mm x 41 powstawały w czasie wojny. > Jak ktoś zainteresowany to mogę podrzucić pdf tej > interesującej pracy Ale co ta książka ma wspólnego z Twoimi "rewelacjami"? Wypaczyłeś tezy pracy Wilniewczyca, budując na tym sobie jakieś kompletnie fałszywe wywody. Zresztą - wrzuć książkę - pośmiejemy się z kogoś, kto nie bardzo zrozumiał to, co przeczytał. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: I znowu te same bzdury... 11.11.09, 02:40 Jemu chyba wlasnie o to chodzilo.Piszac "W tomie drugim "Broń samoczynna" mial pewnie na mysli wlasnie to co Ty,czyli ze to drugi tom o takim tytule.Mam takie ptanie pl.wikipedia.org/wiki/Nab%C3%B3j_7,92_x_33_mm_Kurz czy to prawda co tam pisza,az tyle tej broni przetrwalo? "Popularność i duża ilość w pełni sprawnych egzemplarzy StG44 sprawiła że w 2004 r. niemiecka firma SM Chemnitzer Sportwaffen und Munitionfabrik GmbH ponownie uruchomiła produkcję amunicji 7,92 x 33 mm." Odpowiedz Link Zgłoś
remov Re: I znowu te same bzdury... 11.11.09, 19:34 browiec1 napisał: > Jemu chyba wlasnie o to chodzilo.Piszac "W tomie drugim "Broń > samoczynna" mial pewnie na mysli wlasnie to co Ty,czyli ze to > drugi tom o takim tytule. Być może, choć to są niezależne książki. > czy to prawda co tam pisza,az tyle tej broni przetrwalo? Owszem, sporo przetrwało, a poza tym od kilku lat samopowtarzalne odmiany znowu pojawiły się w produkcji, tym razem wytwarzane przez niemiecki SSD - www.ssd-weapon.com/ > "Popularność i duża ilość w pełni sprawnych egzemplarzy StG44 > sprawiła że w 2004 r. (...) To już jest naciągana informacja, począwszy od tego, że niektórzy wznowili wytwarzanie amunicji 7,92 mm x 33 znacznie wcześniej, choćby w Serbii ma ją w ofercie Prvi Partizan. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: I znowu te same bzdury... 11.11.09, 22:57 A amunicja 7,92 mm x 33 byla jeszcze w jakiejs innej broni stosowana ze Serbowie ja produkuja? Ciekawa jest ta strona ktora podales,to sa w pelni odpowiadajace oryginalom konstrukcje? I wlasciwie czemu nie robia dokladnych,w pelni automatycznych kopii?Prawo tego zakazuje? Odpowiedz Link Zgłoś
remov Re: I znowu te same bzdury... 12.11.09, 00:15 browiec1 napisał: > A amunicja 7,92 mm x 33 byla jeszcze w jakiejs innej broni > stosowana ze Serbowie ja produkuja? Owszem, choć w niewielkiej liczbie - choćby MKb.42, czy samopowtarzalnych konstrukcjach dla Volkssturmu. Poza tym, oni produkują dla kolekcjonerów. > Ciekawa jest ta strona ktora podales,to sa w pelni odpowiadajace > oryginalom konstrukcje? Poza komorą nabojową - owszem. Współczesne naboje 7,92 mm x 33 odpowiadające C.I.P. jednak się od tych z czasów II w. św. różnią. > I wlasciwie czemu nie robia dokladnych,w pelni > automatycznych kopii?Prawo tego zakazuje? To jest broń na rynek sportowy i myśliwski w Niemczech. Choć oczywiście - jak mi oświadczył przedstawiciel fabryki - gdy będzie legalne zamówienie na samoczynno-samopowtarzalne odmiany w liczbie większej niż, powiedzmy, 200, to też mogą wykonać, dlaczego nie? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: I znowu te same bzdury... 12.11.09, 00:20 No polowanie z czyms takim na zajace musialoby wygladac niezle:) A jak chodzi o tych Serbow-piszesz ze robia ja dla kolekcjonerow-jak rozumiem karabinkow a nie amunicji?:) Ale tak czy inaczej wiele pewnie jej nie sprzedadza,wiec zastabnawia mnie oplacalnosc tego przedsiewziecia. Odpowiedz Link Zgłoś
remov Re: I znowu te same bzdury... 12.11.09, 01:13 browiec1 napisał: > No polowanie z czyms takim na zajace musialoby wygladac niezle:) Przypominam, że w Polsce polowanie z wykorzystaniem amunicji 7,62 mm x 39 jest dozwolone. Podejrzewam, że nie byłoby problemów również z 7,92 mm x 33. > A jak chodzi o tych Serbow-piszesz ze robia ja dla > kolekcjonerow-jak rozumiem karabinkow a nie amunicji?:) Generalnie - dla kolekcjonerów. > Ale tak czy inaczej wiele pewnie jej nie sprzedadza, wiec > zastabnawia mnie oplacalnosc tego przedsiewziecia. A skąd wiesz, że "tak czy inaczej pewnie"? Prvi Partizan sporo eksportuje. A skoro wprowadzono amunicję do produkcji, to oznacza, że jest popyt i jest to opłacalne, nie sądzisz? Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: I znowu te same bzdury... 12.11.09, 02:34 Chodzilo mi nie o polowanie taka amunicja ale takim typem broni. A co do amunicji-napisalem ze pewnie niewiele,bo z tego co zrozumialem i doczytalem on byl stosowany glownie w tym karabinku,obecnie rowniez wlasciwie tylko tam.Tak ze rynek to chyba niezbyt duzy? Odpowiedz Link Zgłoś
remov Re: I znowu te same bzdury... 12.11.09, 11:01 browiec1 napisał: > Chodzilo mi nie o polowanie taka amunicja ale takim typem broni. Oczywiście spotkasz się z ostracyzmem kolegów-myśliwych, ale to wszystko. > A co do amunicji-napisalem ze pewnie niewiele,bo z tego co > zrozumialem i doczytalem on byl stosowany glownie w tym > karabinku,obecnie rowniez wlasciwie tylko tam.Tak ze rynek to > chyba niezbyt duzy? Zastanów się. Gdyby "chyba" był niezbyt duży, to nie wznawianoby w kilku miejscach wytwarzania tej amunicji, prawda? Oczywiście, nie jest to produkcja na miarę 5,56 mm czy 7,62 mm, ale mimo wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: I znowu te same bzdury... 12.11.09, 16:47 No wlasnie dlatego pytam kto taka amunicje i w jakiej ewentualnie ilosci moglby kupic ze jest to oplacalne.Bo wychodzi na to ze wlasciwie tylko posiadach StG44.Nawet zeby bylo ich kilka tysiecy to raczej nie wystrzeliwuja kilku magazynkow dziennie:) Odpowiedz Link Zgłoś
karakalla Re: I znowu te same bzdury... 11.11.09, 22:47 remov napisał: > Tyle tylko, że chyba nie bardzo potrafisz objąć rozumkiem, że to, że > koncepcja jest taka sama, nijak nie przekłada się na konstrukcję > jako taką. A tak się dziwnie składa, że od strony mechanicznej to > nie ma nic, co łączy AK z StG 44. Najważniejsze rozwiązanie - sposób > ryglowania, zamek, suwadło, urządzenie powrotne są całkowicie > odmienne! Że też ten przeklęty Schmeisser (albo Kałasznikow, do wyboru) musiał zastosować magazynek łukowy... Użyłby prostego, bębnowego, a skoro już uparł się na łukowy, mógł jego gniazdo umieścić z boku albo u góry broni. I jeszcze inne umieszczenie muszki... Byłaby jedna kontrowersja i jeden niedający się wykorzenić mit mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
remov O dwoch rosyjskich konkursach 12.11.09, 00:22 karakalla napisał: > Że też ten przeklęty Schmeisser (albo Kałasznikow, do wyboru) > musiał zastosować magazynek łukowy... Owszem, musiał. Praw fizyki pan nie zmienisz, taki kształt nabojów, aby ograniczyć zacięcia przy dosyłaniu, wymusza zakrzywienie magazynka - mniejsze w przypadku mniej stożkowej amunicji, większe w przypadku bardziej stożkowej. Co gorsza niemiecki magazynek miał inną, gorszą cechę, której nie miał radziecki. Przy okazji, bo widzę, że o temacie nie masz pojęcia, wszystkie radzieckie karabinki automatyczne zgłoszone do konkursu - a było ich ponad 20 - miały magazynki łukowe. > Użyłby prostego, bębnowego, a skoro już uparł się na łukowy, > mógł jego gniazdo umieścić z boku albo u góry broni. I takie konstrukcje w pierwszy i drugim radzieckim konkursie na karabinek automatyczny zgłaszano. No, ale to trzeba mieć jakąś wiedzę na ten temat, prawda? > I jeszcze inne umieszczenie muszki... Podstawa muszki i szczerbinka to chyba jedyne elementy, co do których można podejrzewać inspirację niemieckimi konstrukcjami w radzieckich, choć w sumie nie można było inaczej. Jak się chciało mieć muszkę na lufie, to musiała mieć wysoką podstawę, a jak się chciało mieć jak najdłuższą możliwą linię celowniczą, to należało ją odsunąć jak najdalej. Tutaj znowu podobieństwa wymuszone są przez cechy taktyczno-techniczne, a nie kopiowanie. > Byłaby jedna kontrowersja i jeden niedający się wykorzenić > mit mniej. Nie sądzę. Podobieństwo wizualne konstrukcji nadal by myliło laików. Ludzie myślą schematami, a ten, że "Ruskie kopiują" jest - szczególnie w Polsce - mocno zakorzeniony. Nie bez podstaw dodam. Tyle tylko, że ludzie nie mają pojęcia, że Niemce czy Jankesi też kopiują i kopiowali. Ale to taki szczegół, nie mieszczący się w stereotypowym postrzeganiu świata. Odpowiedz Link Zgłoś
karakalla Re: O dwoch rosyjskich konkursach 12.11.09, 00:35 remov napisał: > karakalla napisał: > Przy okazji, bo > widzę, że o temacie nie masz pojęcia, wszystkie radzieckie karabinki > automatyczne zgłoszone do konkursu - a było ich ponad 20 - miały > magazynki łukowe. Wiesz, czytałem m.in. bardzo porządną monografię dotyczącą konkursu, którego efektem był karabinek AK w Broni i Amunicji. Cóż, jesteś we wcieleniu internetowym nadętym bucem, do tego tak tępym, że nie jest w stanie wychwycić żartobliwego tonu wypowiedzi i musisz odpowiadać esejem, deprecjonując przy okazji adwersarza. OK, twój problem i twoich współpracowników, przy okazji jesteś bardzo dobrym znawcą tematyki, dopóki robisz dobre czasopismo, bądź sobie bucefałem. Przy okazji pozdrowienia dla Szczepana T. Odpowiedz Link Zgłoś
remov Re: O dwoch rosyjskich konkursach 12.11.09, 01:20 karakalla napisał: > Cóż, jesteś we wcieleniu internetowym nadętym bucem Cóż, a Ty po prostu anonimowym, internetowym chamem, niczym więcej. A w dodatku osobnikiem, któremu się wydaje, że skoro on napisał coś "zartobliwym tonem" to cały świat od razu ma przeczytać jego przekaz - pozbawiony elementu niewerbalnego tak, jak to sobie wymyślił, bo jak nie, to jego rozmówca jest "bucem". No, ale cóż, ponieważ kultury osobistej nie masz ani za grosz, tak samo jako dojrzałości jako rozmówca, to żegnam raczej oschle. Pokrzykuj sobie dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: O dwoch rosyjskich konkursach 12.11.09, 00:41 A co to byla za gorsza cehca w tym niemieckim magazynku? Odpowiedz Link Zgłoś
remov Re: O dwoch rosyjskich konkursach 12.11.09, 01:15 browiec1 napisał: > A co to byla za gorsza cehca w tym niemieckim magazynku? Był jednorzędowy, przez co cholernie długi, a nie - jak w przypadku AK - dwurzędowy, co pozwalało go skrócić, a zarazem zmniejszyć wysokość samej broni, co jest cechą przydatną przy strzelaniu z postawy leżącej. Odpowiedz Link Zgłoś
speedy13 Re: Dziadek Kałasznikow skończył 90 lat! 10.11.09, 22:15 Hej Wybacz ale sporo z tego co napisałeś to mi się nie zgadza: kawitator napisał: > Niech sobie dziadek Żyje ale to nie on wynalazł skonstruował ten karabinek To akurat jest prawda. Kałasznikowowi, żołnierzowi z podstawowym wykształceniem, który nie opanował jeszcze zbyt dobrze rysunku technicznego udzielało bardzo szerokiej i daleko idącej "pomocy" czy "konsultacji" wielu znanych i doświadczonych rosyjskich konstruktorów broni. Pomagał mu człowiek mający nadzorować przebieg konkursu na karabinek i jego kolega, "bezstronny obserwator" z Głównego Zarządu Artylerii (pod to coś podpadała też organizacyjnie produkcja broni strzeleckiej). Nic dziwnego, że współpraca tylu utalentowanych ludzi zaowocowała fajną bronią... > > Pod koniec lat 50 została wydana w nakładzie oczywiście olbrzymim seria książek > Piotra Wilniewczyca znanego konstruktora praktyka i teoretyka konstrukcji bron > i ( to ten między innymi od VIS-a) Seria to chyba za dużo powiedziane - bo zdaje mi się że były to dwie książki "Broń strzelecka" i "Broń samoczynna". > W tomie drugim "Broń samoczynna" po części teoretycznej opisującej najróżniejsz > e konstrukcje broni samoczynnej oraz zależności ( tu aparat matematyczny )czyli > opis sił ruchu itp itp, jest dział opisujący poszczególne rozwiązania gdzie pr > zedstawia produkowane szerzej lub bardzo oryginalne konstrukcje > Porównuje tam koncepcję niemieckiego karabinku szturmowego i Automatu Kałasznik > owa Wychodzi z jego opisów ze jet to dokładnie to samo Tu nie chcę polemizować bo bardzo bardzo dawno temu to czytałem ale 1) którego karabinu szturmowego? Ten najbardziej znany specjalnie AK nie przypomina, pod żadnym w zasadzie względem. MKb 42(W)? Ryglowany owszem przez obrót, ale układ gazowy jest kompletnie od czapy, ani do AK niepodobny ani do niczego (no, do kb. samopowt. Waltera oczywiście jest). A zresztą co się będę wysilał, tu jest artykuł pewnego bardzo mądrego człowieka w dziedzinie tych mechanizmów www.militech.sownet.pl/ak/index.html#wstep 2) nie pamiętam w ogóle czegoś takiego, i zresztą wątpię by ktoś w książce wydanej w PRL w 1958 roku ośmielił się podważać radziecki geniusz. Jako anegdotę można > przytoczyć fakt że Niemcy opracowując i wdrażając produkcję amunicji tak zwanej > pośredniej cierpieli na duże braki surowcowe i zastąpili częściowo ołowiane wy > pełnienie pocisku żelaznym trzpieniem pogarszając w ten sposób właściwości bal > istyczne pocisku > Rosjanie konstruując nabój pośredni do do kałacha również zastosowali trzpień s > talowy mimo że w tym czasie ołowiu mieli wystarczającą ilość A tu akurat się nie zgodzę. Rosjanie masowo używali w czasie wojny "oszczędnościowych" pocisków karabinowych 7,62x54R ze stalowym rdzeniem; w tym samym celu wdrożyli pistoletowy pocisk 7,62x25 ze stalowym rdzeniem. A akurat w naboju pośrednim wz.43 - tym z czasów wojny, 7,62x41 - zastosowali pocisk z rdzeniem ołowianym. Natomiast po wojnie nabój wz.1943 uległ cudownej metamorfozie, około 1947 zrobił się krótszy, z lżejszym pociskiem i nieco bardziej stożkowatą łuską, krótko mówiąc ten 7,62x39 który dziś wszyscy znamy (nie wiedzieć tylko czemu nazwa mu stara została). I ten faktycznie miał pocisk zwykły z rdzeniem stalowym. W gazecie "Broń i Amunicja" nr 6/2008 jest artykuł o tym naboju, dosyć fajny i ciekawy (o czym wiem najlepiej gdyż to ja go napisałem :D) Jak ktoś zaintere > sowany to mogę podrzucić pdf ;-) tej interesującej pracy No to ja bym bardzo uprzejmie poprosił, z chęcią sobie bym przeczytał jeszcze raz. speedy13@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
kawitator Re: Dziadek Kałasznikow skończył 90 lat! 10.11.09, 23:26 Znalazłem w swoim archiwum tę pozycję niestety to dwa pliki pdf o wadze 55 i 57 Mb plus okładka Musisz podać na priwa jakiś swój serwer FTP na którym mógłbym to umieścić bo poczta chyba nie przełknie takich załączników Sprawdziłrm czy aby nie zwiodła mnie pamięc ale Winiewczyc pisze wyrażnie to ci napisałem powżej On w tych sprawach jest autorytetem w przciwieństwie do piszących tu małolatów bez wychowania Odpowiedz Link Zgłoś
remov Bzdur ciąg dalszy 11.11.09, 19:39 kawitator napisał: > Znalazłem w swoim archiwum tę pozycję niestety to dwa pliki > pdf o wadze 55 i 57 Mb plus okładka Musisz podać na priwa > jakiś swój serwer FTP na którym mógłbym to umieścić Po to ludzie wymyślili wirtualne serwery FTP, jak na przykład www.zshare.net/ i wiele innych. > Sprawdziłrm czy aby nie zwiodła mnie pamięc ale Winiewczyc > pisze wyrażnie to ci napisałem powżej A gdzie tam. Znowu tekstu nie zrozumiałeś, co zresztą nie dziwi, bo boisz się odpowiedzieć na merytoryczne zarzuty. Koncepcja z konstrukcją Ci się pomyliła, a brak Ci odwagi, aby to przyznać. > On w tych sprawach jest autorytetem w przciwieństwie > do piszących tu małolatów bez wychowania Synku, co prawda tym "małolatem" mnie rozbawiłeś, ale wiedzy to jednak - tak samo jak kultury - to dużo Ci jeszcze brakuje, aby polemizować na poziomie. A co do rzekomego "autorytetu" Wilniewczyca, to nawet nie masz pojęcia w ilu sprawach ten autor się mylił. Tyle tylko, że zmarło mu się lata temu, więc raczej nie ma szansy na zmianę swoich poglądów. No, ale każdy ma takie "autorytety" na jakie sobie zasłużył ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kawitator Re: Bzdur ciąg dalszy 11.11.09, 20:26 > Po to ludzie wymyślili wirtualne serwery FTP, jak na przykład > www.zshare.net/ i wiele innych. Pliki juz idą do tych co sie zgłosili Obserwowałem kiedyś Twoją dyskusje na IWEB-ie na ten temat chyba z Variagiem Tam byłeś mniej więcej poprawny tu kozakujesz Jak mówię ześ małolat w stosunku do mnie to akurat wiem co mówię :-)Zreszta Tobie akurat ze wzgledu na miejse zamieszkania pliki moge podrzucic Jeżeli Ci.ę to oczywiscie interesuje Jeżli chodzi o konstrukcje broni to Winiewczyc jest autorytetem i nie zastapisz go w tym względzie bo jesteś za cienki w uszach Nie zamierzam Z Toba polemizować bo i dla mnie nie ma o czym. Odpowiedz Link Zgłoś
remov Re: Bzdur ciąg dalszy 11.11.09, 22:22 kawitator napisał: > Zreszta Tobie akurat ze wzgledu na miejse zamieszkania pliki > moge podrzucic Jeżeli Ci.ę to oczywiscie interesuje Dziękuję za propozycję, ale wolę książki w papierowej postaci. > Jeżli chodzi o konstrukcje broni to Winiewczyc jest autorytetem Nie, nie jest. Chyba, że dla Ciebie, bo nie znasz innej literatury na ten temat, a wiedzę czerpiesz z książek sprzed pół wieku. Od czasów Wilniewczyca wiele się zmieniło, między innymi dostęp do materiałów i to nie tylko w języku polskim. Przy całym szacunku dla nieżyjącego konstruktora, jeżeli chcesz porozmawiać merytorycznie na ten temat to musiałbyś się sporo podciągnąć. > i nie zastapisz go w tym względzie bo jesteś za cienki w uszach Nie masz pojęcia, kim jestem i jak bardzo - używając Twojego slangu dziecięco-młodzieżowego - jestem "cienki". Czy to w uszach, czy gdzieś indziej. > Nie zamierzam Z Toba polemizować bo i dla mnie nie ma o czym. Wiem. Merytorycznie nie masz niczego sensownego do napisania, a Twoje wywody rozjechałem już na miazgę w tym temacie. I wcalę się nie dziwię, że chcesz za wszelką cenę zachować twarz i uciec w ten sposób, zasłaniając się rzekomym autorytetem Wilniewczyca, bo po prostu nie pozostało Ci nic innego. Tylko ignorant zasugerowałby to, co zasugerowałeś w poprzednim wątku. I wypomniałem Ci to ja, wypomniał Speedy, ale widać jesteś zbyt niedojrzały emocjonalnie, aby przyznać się do błędu. Cóż, są i tacy ludzie... Odpowiedz Link Zgłoś
cie778 Re: Dziadek Kałasznikow skończył 90 lat! 10.11.09, 23:22 kawitator napisał: > Jak ktoś zainteresowany to mogę podrzucić pdf A to ja bardzo poproszę na cie778@gazeta.pl z góry dziękuję jasiol Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: Dziadek Kałasznikow skończył 90 lat! 11.11.09, 23:08 iliady i odysei nie napisał HOMER. napiosał to inny poeta -O TYM SAMYM NAZWISKU. Odpowiedz Link Zgłoś
viking2 Re: Dziadek Kałasznikow skończył 90 lat! 12.11.09, 05:00 Jako anegdote slyszalem, ze najlepsze "Kalachy" w calym Pakcie W-wskim produkowano w... Bulgarii, ze wszystkich mozliwych miejsc. Podobno nawet i dziadek Kalasznikow sam to przyznal. Rzecz bylaby o tyle ciekawa, ze rozumialbym, gdyby okazalo sie, ze w NRD albo chociaz w Czechoslowacji - ale w Bulgarii? Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Dziadek Kałasznikow skończył 90 lat! 12.11.09, 09:33 Ja akurat czytałem wersję wprost odwrotną!:)Zaraz po ZSRR były AK produkowane w Polsce a Bułgarskie były na samym końcu - ponoć z bardzo krótką żywotnością lufy! -Pozdrawiam! P.S. O ile mnie wiadomo to Czechosłowacja nie produkowała AK tylko opracowany przez swoich specjalistów na bazie AK karabinek Sa wz.58! Odpowiedz Link Zgłoś
remov Re: Dziadek Kałasznikow skończył 90 lat! 12.11.09, 10:59 marek_boa napisał: > Zaraz po ZSRR były AK produkowane w Polsce a Bułgarskie były > na samym końcu - ponoć z bardzo krótką żywotnością lufy Cóż, z tymi danymi dotyczącymi jakości to bywa różnie, wiele wersji na ten temat już czytałem, łącznie z tym, że wszystkie AK biły na głowę odmiany enerdowskie. Ale kategorycznych sądów w tej kwestii bym nie wydawał. > O ile mnie wiadomo to Czechosłowacja nie produkowała AK > tylko opracowany przez swoich specjalistów na bazie AK > karabinek Sa wz.58! I tak i nie. Owszem, w CSRS produkowany był własny karabinek vz. 58 (nazwa fabryczna to Sa-58), ale nie miał on nic wspólnego z AK i nie był opracowany na jego bazie! I radzę to zapamiętać. To była zupełnie niezależna konstrukcja, ba - nawet z niewymiennymi z AK magazynkami. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Dziadek Kałasznikow skończył 90 lat! 12.11.09, 11:31 Ano to Remek ,że magazynki były niewymienne to akurat czytałem! Tak jak i to ,że na początku broń opracowano na "dziwny" kaliber czyli 7,5 x 45! Później znowu przeprojektowano nabój na 7,62 x 45 i dopiero chyba w 1957 roku zunifikowano go z nabojem 7,62 z 43! No cóż ZEWNĘTRZNE podobieństwo do AK jednak występuje!:) -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
speedy13 Re: Dziadek Kałasznikow skończył 90 lat! 12.11.09, 12:13 Hej marek_boa napisał: > Ano to Remek ,że magazynki były niewymienne to akurat czytałem! Ej chyba nie. W automatycznym karabinku?? Magazynek na 20-30 naboi miałby być niewymienny? Może w czasie I wojny ale nie w latach 50. przecież. W CSRS skonstruowano wcześniej karabinek samopowtarzalny na nabój pośredni. I tam zdaje mi się, bo tych karabinków było całe stado, któryś miał niewymienny mag. Ale ten co wygrał, wz.52, ma wymienny mag. Tak jak i to > ,że na początku broń opracowano na "dziwny" kaliber czyli 7,5 x 45! Później > znowu przeprojektowano nabój na 7,62 x 45 i dopiero chyba w 1957 roku > zunifikowano go z nabojem 7,62 z 43! Wcale nie dziwny, to był bardzo fajny nabój, jeden i drugi. Mnie się bardziej podobają niż AK-owy, mocniejsze są nieco, cięższy dłuższy pocisk. 7,5x45 to oryginalny czeski nabój pośredni z lat 40. W miarę postępującej utraty suwerenności zmuszeni byli jednak przejść najpierw na rosyjski kaliber 7,62 (skonstruowali więc nowy nabój pośredni 7,62x45) a potem i na standardowy nabój. No cóż ZEWNĘTRZNE podobieństwo do AK jedna > k > występuje!:) > -Pozdrawiam! No wiesz, ale to są rzeczy, przed którymi trudno jest uciec. Zewnętrznie podobne, mniej czy bardziej, są wszystkie w zasadzie karabinki. Najwygodniej jest je projektować w taki właśnie sposób: komora zamkowa, a do niej przyczepione pozostałe elementy. Z przodu lufa, z tyłu kolba, z dołu chwyt i magazynek. Można robić magazynek inny niż pudełkowy ale w tego rodzaju broni nie ma sensu za wielkiego. 20-30 naboi to zazwyczaj "styka", większy byłby za ciężki i niewygodny. Pudełkowy jest dosyć niezawodny i łatwo się go napełnia. Jakieś bębny zwykle mają problemy z niezawodnością, większe czy mniejsze. Skoro stosujemy nabój o stożkowatej łusce, siłą rzeczy najwygodniej zrobić zakrzywiony magazynek (można prosty, o ile nie jest za duży; fińskie kbk wywodzące się z AK mają opcjonalnie mag. na 15 naboi - prosty właśnie). Itd. itd. Odpowiedz Link Zgłoś
karakalla Re: Dziadek Kałasznikow skończył 90 lat! 12.11.09, 12:23 > Ej chyba nie. W automatycznym karabinku?? Magazynek na 20-30 naboi > miałby być niewymienny? Może w czasie I wojny ale nie w latach 50. > przecież. Chodzi o niewymienność magazynków między AK a vz. 58. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Dziadek Kałasznikow skończył 90 lat! 12.11.09, 12:25 Speedy sorry ale "zjadło" mnie część tekstu!:) Miało być >> magazynki były niewymienne z AK<<!:) -Pozdrawiam!:) P.S, Za resztę dzienks!:) Odpowiedz Link Zgłoś
remov Re: Dziadek Kałasznikow skończył 90 lat! 12.11.09, 13:30 speedy13 napisał: > Ej chyba nie. W automatycznym karabinku?? Magazynek na 20-30 naboi > miałby być niewymienny? Zamieszkaj w Kalifornii, a przestaniesz się dziwić takim rozwiązaniom ;) > Zewnętrznie podobne, mniej czy bardziej, są wszystkie > w zasadzie karabinki. ...w układzie klasycznym, dodaj. Zresztą wszystkie bezkolbowce też są do siebie mniej czy bardziej podobne. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Dziadek Kałasznikow skończył 90 lat! 12.11.09, 16:52 jak w ogole magazynek moze byc niewymienny?Jak to rozumiec,ze z broni w ogole mozna wystrzelic tylko 20-30 razy? Odpowiedz Link Zgłoś
speedy13 Re: Dziadek Kałasznikow skończył 90 lat! 12.11.09, 17:16 Hej browiec1 napisał: > jak w ogole magazynek moze byc niewymienny?Jak to rozumiec,ze z > broni w ogole mozna wystrzelic tylko 20-30 razy? Teraz to ja cię nie rozumiem. Jak to "jak"? 90% karabinów powtarzalnych ma niewymienny magazynek. Samopowtarzalny kbk Simonowa ma niewymienny. Kb Garand ma niewymienny. Słynny pistolet Mauser C/96. Masa w ogóle broni ma niewymienny mag. wbudowany na stałe. Doładowuje się go amunicją z "łódek", ładowników albo pojedynczymi nabojami. Zdziwienie moje wzbudził pomysł, żeby taki wielki magazynek miał być niewymienny, bo jednak co innego załadować 5 czy nawet 10 naboi (to nawet może być 1 łódka) a co innego 30, to już by trwało bardzo długo w porównaniu z wymianą magazynka. Ale, jak się wyjaśniło, rozmówcy nie chodziło o niewymienny magazynek czeskiego karabinka, tylko o to że nie jest on wzajemnie zamienny z magazynkiem od kbk AK. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Dziadek Kałasznikow skończył 90 lat! 12.11.09, 17:30 To z tym AK to zrozumialem.A teraz reszte.No to oczywiste jest co piszesz,po prostu nie zle zrozumialem samo zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Dziadek Kałasznikow skończył 90 lat! 12.11.09, 17:38 A i zapomnialem dodac-takie lodki czy ladowniki to w sumie spelniaja funkcje magazynkow.Bardziej na niewymienny magazynek pasuje mi ten z broni gladkolufowej,np. Mossberow. Odpowiedz Link Zgłoś
speedy13 Re: Dziadek Kałasznikow skończył 90 lat! 13.11.09, 01:10 Hej browiec1 napisał: > A i zapomnialem dodac-takie lodki czy ladowniki to w sumie spelniaja > funkcje magazynkow.Bardziej na niewymienny magazynek pasuje mi ten z > broni gladkolufowej,np. Mossberow. O jejku. O jejku. No nie. Jednak nie. Magazynek to jeden ze sposobów zasilania broni - zasobnik z nabojami, wyposażony w mocną sprężynę, której siła popycha te naboje tam gdzie trzeba. Może być wymienny lub nie, to jakby drugorzędna cecha jego budowy. Niegdyś lansowano nazwę "magazyn" na ten taki niewymienny, ale to dosyć sztucznie brzmi i nie za mądrze. Łódka to środek do szybkiego napełniania magazynka nabojami, zamiast wpychać je po jednym do magazynka, można jednym ruchem wsunąć całą zawartość łódki. Więc trudno raczej powiedzieć, że spełnia ona funkcję magazynka - nie, nie spełnia. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Dziadek Kałasznikow skończył 90 lat! 13.11.09, 01:54 Ty tu jestes specjalista wiec klocic sie nie zamierzam.Dla mnie jednak sprawa "niewymiennego" magazynka jest troche naciagana.Pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
remov Re: Dziadek Kałasznikow skończył 90 lat! 12.11.09, 13:31 marek_boa napisał: > No cóż ZEWNĘTRZNE podobieństwo do AK jednak występuje! Ale to jest mało istotne. Zewnętrznie to podobne są do siebie StG 44, AK i vz. 58, ale wewnętrznie nie mają z sobą wiele wspólnego. To tak, jakbyś chciał twierdzić, że osoby podobne mają podobne charaktery. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Dziadek Kałasznikow skończył 90 lat! 12.11.09, 16:28 Nie Czepiaj sie Remek! Nie pisałem ,że maja takie same "bebechy" ino ,że zewnętrzne podobne! I tyli! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
karakalla Re: Dziadek Kałasznikow skończył 90 lat! 12.11.09, 11:08 Taką opinię samego Kałasznikowa też pamiętam, została chyba zamieszczona w jakimś artykule poświęconym karabinkowi i jego twórcy w kolorowym magazynie GW, był to może 1994. Faktycznie pochwalił broń produkcji bułgarskiej, ale była to, wg mojej pamięci, jednozdaniowa wzmianka - miały być najlepsze jako najbardziej wytrzymałe. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Dziadek Kałasznikow skończył 90 lat! 12.11.09, 16:46 Tak tak,pamietam ten artykul,nawet na okladce byl wojak z AK:) Odpowiedz Link Zgłoś
viking2 Re: Dziadek Kałasznikow skończył 90 lat! 13.11.09, 04:54 marek_boa napisał: > Ja akurat czytałem wersję wprost odwrotną!:)Zaraz po ZSRR były AK produkowane > w > Polsce a Bułgarskie były na samym końcu - ponoć z bardzo krótką żywotnością luf > y! Przyznam sie, ze tak naprawde, to nie wiem, ktory byl najlepszy - tylko napisalem, ze gdzies czytalem takie stwierdzenie, o tych bulgarskich (pod koniec watku, karakalla i browiec tez to potwierdzaja). No i zdumialem sie, bo Bulgaria nigdy nie slynela z "gotowosci" do produkcji mechanicznej, badz co badz dosc precyzyjnej (jesli produkt mial byc "najlepszy" z 6 czy 7 krajow). A z kolei byloby "normalne", gdyby okazalo sie, ze to NRD robilo najlepsze Kalachy. Chociaz, z drugiej strony, ktos juz kiedys napisal, ze Niemcy wprawdzie robia Mercedesa, BMW i Audi, ale tacy sami Niemcy robili tez i Trabanta... Ale w zyciu bywaja niespodzianki, ktorych czlowiek sie calkiem nie spodziewa (sam taka mialem - z zupelnie innej beczki, bo nie zbrojeniowej, ale mialem kiedys okazje uzywac wymiennych ostrzy z weglikow spiekanych do narzedzi skrawajacych - glownie noze tokarskie i glowice frezowe. Okazalo sie, ze byly... "made in Israel". A byly wyraznie lepsze od szwedzkich Sandvikow). Odpowiedz Link Zgłoś
karakalla Re: Dziadek Kałasznikow skończył 90 lat! 13.11.09, 09:13 Mogę się w poniższym całkowicie mylić, ale Kałasznikowowi mogło chodzić o to, że Bułgarzy pozostali (zdaje się) przy frezowanej komorze zamkowej AK miast przechodzić na tłoczoną komorę AKM, bardziej technologiczną, ale przez niektórych gorzej ocenianą, jako mniej sztywną i wytrzymałą. Również zdaje się, że Irakijczycy poszukując dostawców Kałachów po obaleniu Saddama wyraźnie preferowali te z frezowaną i kupowali produkty Bułgarów. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Dziadek Kałasznikow skończył 90 lat! 13.11.09, 13:50 NRDowo robili chyba najlepsza owczesna elektronike w bloku wschodnim.Moze z tego wszystkiego zapomnieli jak sie robi podstawowy argument dyskusyjny komunisty? Odpowiedz Link Zgłoś