Dodaj do ulubionych

geopolityczna szachownica na Pacyfiku...

28.10.10, 05:28
Amerykanie przymierzają się do zbudowania nowej lub/i rozbudowania starych własnych baz wojskowych na Guam. Jednym z powodów zapewne jest problem z obecnością na japońskiej Okinawie(Rosjanie mają, a raczej mięli, tożsamy problem z ukraińskim, krymskim Sewastopolem i ichnią Flotą Czarnomorską), jednak wszyscy zainteresowani wiedzą, że chodzi o hipotetyczny teatr działań wojennych na Pacyfiku. Oczywiście, nie z fetyszyzowaną, komunistyczną Koreą Północną, lecz mocartwowymi Chinami...(III Wordl War...?)

Taka jest - dla nas bolesna, jak sądzę - prawda... Globalny środek ciężkości przesunął się z Atlantyku na Pacyfik. Z Niemiec chcą wycofać się Brytyjczycy, a i z czasem amerykańska obecność będzie tam minimalna, potrzebna wyłącznie do obsługi wojskowych lotnisk.

To wymaga - dla chcących zachować supermocarstwową pozycję USA(przynajmniej wedle deklaracji) i odpowiadającą temu silną obecność militarną w tym regionie świata - sporych inwestycji. Jakieś prawie 13 mld dollarów. Tyle mają tam zainwestować. Zastanawia mnie, czy w tę szacunkową sumę wliczono również kompleksową obronę plot/prak/antybal., czy wyłącznie samo budownictwo i infrastrukturę. W każdym bądz razie, będą musieli napakować tam sporo Patriotów, THAADów i lądowych SM-3, inaczej 2 czy 3 chińskie głowice nuklearne i po "potędze" Guam...

www.konservat.pl/?sp=art&art=1028&path=arty2010#nc
www.globalsecurity.org/military/facility/guam.htm
en.wikipedia.org/wiki/Guam
pl.wikipedia.org/wiki/Guam

PS. Pamiętacie pojawiające się doniesienia i spekulacje nad chińskimi przeciwokręt. pociskami balistycznymi z manewrującymi głowicami? Są jakieś nowe informacje na ten temat?

Ambicje Chin są ogromne i globalne. Takie kroki podejmują i na to pozwala ich rosnący jak na drożdzach potencjał. Wszyscy zainteresowani ostatnimi wydarzeniami z Turcji, Izraela, Iranu, "i okolic", wiedzą o znacznym ochłodzeniu relacji Ankary z Waszyngtonem i Tel'Aviv'em. Między innymi z tego powodu odwoływane są kolejne turecko-izraelsko-amer. ćwiczenia wojskowe. Zwłaszcza lotnicze. Niewielu jednak wie, że ostatnio doszło to intrygujących ćwiczeń wojskowych, lotniczych, na terytorium tureckim. Z goszczącymi tam samolotami z Chin. Rzecz naprawdę ciekawa, ponieważ przypuszczalnie doszło do walk, pojedynków, między tureckimi F-16 a chińskimi MiG'ami i Suchoj'ami. Być może "tłukły" się F-16 Block 50/52 z Su-30MKI! Orientujecie się, czy doszło to jakichś, jakichkolwiek przecieków o wynikach tegoż?

foxmulder.blox.pl/2010/10/Chinskie-mysliwce-w-Turcji.html
www.debka.com/article/9078/

Napisałem wyżej o "World War III"... Czy taki będzie podstawowy skład stron konfliktu - USA oraz Chiny, natomiast Pacyfik pochłonie powtórnie - po World War II - tyle wraków maszych pływających i latających?

Wedle Clausewitza, jak wiemy, wojna jest przedłużeniem polityki wewnętrznej danego państwa. Pytanie, czy ekon.-gosp. regres USA da się jeszcze powstrzymać bez rozwiązań siłowych i czy tego typu reklamówka, a raczej antyreklama, wyprodukowana i wypuszczona w obieg medialny przez amerykańską organizację publiczną CAGW, nie jest zapowiedzią przyszłej wojny?

politykier.pl/kat,1025817,wid,12799726,wiadomosc.html?ticaid=5b235#
Obserwuj wątek
    • ignorant11 Przesada 28.10.10, 11:47
      Sława!

Przesada z ta rychła wojna oczywiscie.

Choc faktem jest rosnacy potencjał Azji, nie tylko Chin ale równiez Indii, Korei równiez Indonezji...

To sa najludniejsze i najwieksze państwa swiata.

Jednak potencjał chrl jest przeceniany.

To jedna wielka montownia( Balcerowicza) całkowicie zalezna od Zachodu.

A nadwyzki chrl sa tez mocno iluzoryczne skoro moga byc inwestowane JEDYNIE w USA.

Powtarza sie schemat z ropa, gdy zarobione przez Arabó petrodolary szły do USA:)))

Chiny podobno potezne nadal maja potecjał min 2 razmy mniejszy niz 10cio krotnie mniej liczna Japonia.

Trzeba pamietac, ze "potega" Chin mozna skończyc jedym pociagnieciem pióra wprowadzajac cła na import z Chin i jednoczesnie znoszac bariery z handku z Indiami czy Indonezja, Brazylia...

Forum Słowiańskie
      gg 1728585
      • wiarusik Re: Przesada 29.10.10, 21:39
        indonezja??? długo nie,a potem wcale.
        indie mają potencjał,ale trwoni go biurokracja,korupcja i system kastowy.
        chiny nie są montownią-one produkują podzespoły i często je razem łączą,czyli full service.
        a tego cła nikt nie wprowadzi,to chiny mogą pociągać za pióro.
        • ignorant11 Re: Przesada 30.10.10, 00:02
          wiarusik napisała:

> indonezja??? długo nie,a potem wcale.
          > indie mają potencjał,ale trwoni go biurokracja,korupcja i system kastowy.
          > chiny nie są montownią-one produkują podzespoły i często je razem łączą,
          > czyli full service.
          > a tego cła nikt nie wprowadzi,to chiny mogą pociągać za pióro.

Komunisci chiński moga sie jedynie modlic o przetrwanie
          • wiarusik Re: Przesada 30.10.10, 14:03
            w tym sęk,że wcale nie muszą.
    • chronski Re: geopolityczna szachownica na Pacyfiku... 29.10.10, 18:48
      Chiny już dawno dokonały wyboru.W czasie 20-30 lat dojdzie do zjednoczenia Chin i Tajwanu.
      Następnym celem będzie Syberia.
      • wiarusik Re: geopolityczna szachownica na Pacyfiku... 29.10.10, 21:41
        amen.przy okazji zobaczymy sojusz rosyjsko-amerykański przeciw chinom i wtedy busiowłazidupcy zaskwierczą żałośnie ;)
        • wiarusik Re: geopolityczna szachownica na Pacyfiku... 29.10.10, 21:42
          rosyjscy amerykanofoby zresztą też :P
      • berkut1 Re: geopolityczna szachownica na Pacyfiku... 29.10.10, 23:35
        > Chiny już dawno dokonały wyboru.W czasie 20-30 lat dojdzie do zjednoczenia Chin
        > i Tajwanu.
        > Następnym celem będzie Syberia.

A numery w lotto też przepowiadasz ?
      • ignorant11 Juz biora Syberie 31.10.10, 12:31

chronski napisał:

> Chiny już dawno dokonały wyboru.W czasie 20-30 lat dojdzie do zjednoczenia Chin
        > i Tajwanu.
        > Następnym celem będzie Syberia.

Sława!

Nie nastepnym, ale biezacym celem.

Cała gospodarka Syberii jest juz podporzadkowana Chinom, a porty takie jak Nachodka, Władywostok pracuja na rzecz Japonii Korei i Chin.

Na Sachalinie rzadza Koreańczycy z Japończykami.

Nie muszą zajmowac militarnie, wystarczy podporządkowanie ekonomiczne, zreszta jest ono znacznie trwasze i pewniejsze niz chwilowa rosyjska okupacja militarna:)))

Forum Słowiańskie
        gg 1728585
    • bmc3i Re: geopolityczna szachownica na Pacyfiku... 30.10.10, 00:13
      Pisaany dziaj jestem, wiec zwlaszsza browca dziisiaj jestem, I zwlszzca niech mu Ziemia lekką oibedzie
      • ignorant11 Re: geopolityczna szachownica na Pacyfiku... 30.10.10, 00:32
        bmc3i napisał:

> Pisaany dziaj jestem, wiec zwlaszsza browca dziisiaj jestem, I zwlszzca niech
        > mu Ziemia lekką oibedzie

O ale sie narabałes:)))

Na zdrowie!
      • wiarusik Re: geopolityczna szachownica na Pacyfiku... 30.10.10, 14:03
        powinni zamykać w więzieniu za zasiadanie za klawiaturę pod wpływem:P
        • bmc3i Re: geopolityczna szachownica na Pacyfiku... 31.10.10, 01:04
          wiarusik napisała:

> powinni zamykać w więzieniu za zasiadanie za klawiaturę pod wpływem:P

Tak, teraz na trzezwo jestem Twojego zdania.
    • ignorant11 Nadal mamy pax americana:))) 30.10.10, 00:35

Sława!

SZczególnie gdy weźmiemy sojuszników jak Japonie, Koree, Australie.

To od razu widac jakimi pariasami sa Chińczycy nawet do ski z Rosjanami:)))

Forum Słowiańskie
      gg 1728585
    • wiarusik Re: geopolityczna szachownica na Pacyfiku... 30.10.10, 14:06
      jestem zdania,że polskie służby specjalne i wojska specjalne powinny nawiązać ścisłą współpracę z odpowiednikami z chin,żeby w razie co rosyjskie atomówki nie wystartowały.a wiadomo,że małe skośnookie chińczyki nie przypominają rosjan ani tyci.
      • wiarusik Re: geopolityczna szachownica na Pacyfiku... 30.10.10, 14:08
        taką ciekawostkę dodam,jako dowód że chińską kulturę trzeba poznać i POKOCHAĆ;)
        www.youtube.com/watch?v=PI8wLCdd79M&feature=related
        www.youtube.com/watch?v=GYaQiqZTvbo&feature=related
        • ignorant11 Re: geopolityczna szachownica na Pacyfiku... 31.10.10, 00:24
          wiarusik napisała:

> taką ciekawostkę dodam,jako dowód że chińską kulturę trzeba poznać i POKOCHAĆ;)
          > www.youtube.com/watch?v=PI8wLCdd79M&feature=related
          > www.youtube.com/watch?v=GYaQiqZTvbo&feature=related

Sława!

Nic odkrywczego słabiutko jak na wynalazców jedwabiu i paieru, bo prochu podobno nie koniecznie:))

Forum Słowiańskie
          gg 1728585
      • marek_ogarek Re: geopolityczna szachownica na Pacyfiku... 31.10.10, 14:46
        Szczerze to jakbymmial wybierac to juz wolalbym byc pod okupacja rosyjska niz chinska. To sa dopiero sk...ny.
        A wogole to czas pomyslec na czym w przyszlosci ma sie opierac bezpieczenstwo Polski. NATO bylo dobre, ale cos mi sie zdaje ze go w konc diabli waezma. UE bezpieczenstwa nie zapewnia. Co wiecej tez ja moim zdaniem w koncu diabli wezma i moze to byc calkiem nie tak daleko...
        • ignorant11 Re: geopolityczna szachownica na Pacyfiku... 31.10.10, 16:21
          marek_ogarek napisał:

> Szczerze to jakbymmial wybierac to juz wolalbym byc pod okupacja rosyjska niz c
          > hinska. To sa dopiero sk...ny.

To myslenie niewolnicze szukac lepszego pana:))

Ja nie chce byc pod zadna okupacja ani tez nie chce nikogo okupowac.

Nawet Moskwy:)))

Co najwyzej niech oddaja Krolewiec i kopa w d...
          Zatem moj program wobec kacapi jest jednak dosc pozytywny:)))

> A wogole to czas pomyslec na czym w przyszlosci ma sie opierac bezpieczenstwo P
          > olski. NATO bylo dobre, ale cos mi sie zdaje ze go w konc diabli waezma. UE bez
          > pieczenstwa nie zapewnia. Co wiecej tez ja moim zdaniem w koncu diabli wezma i
          > moze to byc calkiem nie tak daleko...

Ja juz dawno to sformulowalem jako Jagiellonia bis czyli nowa lepsza Jagiellonia.

oczywiscie nie chodzi o to by obsadzac oscienne trony swomi kandydatami, ale o wspolprace w dość szeroko pojetej ESW z Czechami, Slowacja, Wegrami, Austria po Rumunie i Bulgarie,

Z Ukraina Białorusia i Baltami, ale tez Skandynawami aby zapewnic sobie dominacje na Bałtyku

KOniecznie we wspołpracy z USA, za Busha ujawnił sie rozłąm na stara i nowa Europe i trezba z niego skorzystac, Obama nie bedzie wieczny:)))

Oczywiscie nie wykluczam wspołpracy z Japonia Chinami, Indiami Turcja...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka