mosze_zblisko_daleka Kolejny wybuch... 12.12.11, 14:51 Tym razem w mieście Jazd. Tam jest fabryka metalowa. Znawcy mówią ze tam wyrabiają centryfugi i części rakietowe. Jest zabitych około 7 w tym kilku zagranicznych... Odpowiedz Link Zgłoś
mosze_zblisko_daleka Syria - dywizja no.18... 12.12.11, 14:58 Wygląda ze dyw.no.18 przestała istnieć... żołnierze opuścili swój posterunek i przyłączyli się do "Wolnej Syrii". Teraz zaczynamy rozumieć dlaczego właśnie dyw. no.4 znajduje się na miejscu dyw. 18 (Homs). Szef dyw. 18 gen. Habib znajduje się na liście Unii i oskarżony za mordy ludności cywilnej. Odpowiedz Link Zgłoś
mosze_zblisko_daleka "Wesolo" w Teheranie... 13.12.11, 18:30 Przychodza wiadomosci ze Ajatulla Hamenai (patron Ahmadi-dziada) bardzo gniewa sie. Wlasnie on mial byc w Isfahanie, kiedy byl tam wybuch... Ochroniarze jego naradzili ze jest tam wszystko w porzadku i bezpiecznie. Nawet syn jego tak mowil, Ahmadi oczywiscie tez. Teraz sa areszty na calego ... Odpowiedz Link Zgłoś
mosze_zblisko_daleka Atak na magazyny hamasu w Gazie 11.12.2011 14.12.11, 06:47 Można widzieć ze są to budynki pośród cywilnej ludności. Po wybuchu są dodatkowe wybuchy "cywilnych magazynów"... www.youtube.com/watch?v=A2t9QfLywh0&feature=uploademail Odpowiedz Link Zgłoś
mosze_zblisko_daleka Syria: 14.12.11, 07:45 Szef "Wolne Wojsko Syryjskie" Riad Al Assad wydal rozkaz atakować infrastruktury, siłownie, rafinerie, mosty... Kilka dni temu atakowano z RPG w mieście Homs rafinerie. Odpowiedz Link Zgłoś
mosze_zblisko_daleka Gaza... 15.12.11, 06:54 Wczoraj w Gazie mieli uroczystosc 24 lat powstania hamasu. Bralo udzial 100,000 ludzi. Szef hamasu w Gazie Ismail Hanije powiedzial, ze do tej pory zabito 1365 Zydow i caly tlum krzyczal "Allah Akbar", "Allah Akbar" (Pan jest Wielki)... On dodal tez ze Bractwo razem z hamasem zrobia inny "porzadek" na swiecie i beda sie "opiekowac" z okupantem w Palestynie...a ja nie umiem plywac... Odpowiedz Link Zgłoś
mosze_zblisko_daleka Syria-Daraa... 15.12.11, 12:48 Dzis nowa faza w Daraa. Bojownicy zaatakowali posterunki wojskowe i busy z zolnierzami. Jest zabitych zolnierzy rezimu ponad 27 i kikuset rannych... P.S. teraz spadly u nas 3 rakiety wypalone z Gazy Odpowiedz Link Zgłoś
mosze_zblisko_daleka Turcja szykuje sie... 16.12.11, 04:17 www.todayszaman.com/news-265860-top-turkish-military-council-reviews-preparedness-for-war.html Odpowiedz Link Zgłoś
mosze_zblisko_daleka IDF, nowa formacja "dalekiego zasięgu" 16.12.11, 06:28 Jest to ugrupowanie strategiczne: www.idf.il/1283-14178-EN/Dover.aspx Odpowiedz Link Zgłoś
mosze_zblisko_daleka hizbule... 18.12.11, 08:28 1. Persowie wstrzymali forsę dla hizbulow i teraz zaczynają się problemy finansowe. 2. Korupcja jednego finansjera, co wpakował do swojego banku około 1.5 miliarda dolarów tez gra nie dobrze na konto hizbulow. 3. Wynikiem ze brakuje gotówka to hizbule od nowa zaczęli zasadzać Cannabis na północnym Libanie. (do tej pory patrony z Teheranu wzbraniali wyrabiać Haszysz) 4. Na-sral-la nie zgadzał się wysyłać hizbulow na pomoc reżimu w Damaszku, ale Teheran bardzo naciskali i biedak nie ma rady. 5. Ciężką bron, którą hizbule zabrali od Syrii znajduje się w dzielnicach Maronów wiedząc ze tam Izrael nie zaatakuje. 6. Mord premiera Hariri Na-sra-la nic nie wiedział ze za jego plecami Imad Murnije (później zabity w Damaszku) Prez. Assad tez nie wiedział nic o tym spisku i dlatego Murnije wysadzony został w jego samochodzie Pajero. 7. Syn Murnije został zatrzymany przez hizbulow, którzy myślą ze on pracuje przeciw Na-sral-la. 8. Tutaj nie ma nawet jednej sekundy "nie ciekawej".... Odpowiedz Link Zgłoś
anton_pl Re: "Bliski Wschód no. 2" 18.12.11, 11:56 www.altair.com.pl/start-7176 Atak na Iran jest coraz bliższy - amerykanie przerzucają już w rejon zatoki perskiej małe jednostki patrolowe do osłony swoich głównych baz morskich w regionie, głównie Bahrajn przed małymi jednostkami irańskimi, bo musi wiedzieć jeden z drugim że Iran ma setki dużych motorówek, które mogą nawet posłużyć jako żywe torpedy... Odpowiedz Link Zgłoś
mosze_zblisko_daleka Ja nie myślę... 18.12.11, 16:24 Ze w końcu będzie atak na Persję... 1. Persja to nie Irak. Jest o wiele za duży i ma tez o wiele więcej ludności. 2. Podobnie myślałem kiedy Saddam zaatakował Persję podczas pierwszej wojny w zatoce.. 3. Sankcje polityczne i zatrzymanie importu i eksportu jest więcej skuteczne. 4. Oni zaczynają się gryźć miedzy sobą. 5. Od czasu do czasu są tam jakieś robaki i też nieraz coś tam wybucha. 6. Ich baza w Syrii i Libanie bardzo waha się. Świat co dzień zmienia się i wygląda że nie idzie to na korzyść Persów. Powiedz mój Drogi kto ich teraz "lubi" nawet Rosja i Chiny już zaczynają myśleć inaczej co będzie po Asadzie i po hizbulow... 7. Ten region zmienia się szybko i nikt jeszcze nie rozumie co będzie JUTRO. 8. Każdy trzyma karty swoje bardzo blisko. 9. Wygląda ze świat zmienia się na setki lat... 10. W Polsce jeszcze nie czujecie tego, ale tutaj pracujemy 30 godzin na dobę i to nie wystarcza jeszcze.... 11. Nie masz teraz tutaj jednego dnia żeby coś nie zmieniło się (nawet u nas) 12. Jedynie co można powiedzie teraz = to tylko być bardzo silnym (żeby wrogom żadna myśl nie przychodziła) . 13. Zobacz czy ktoś gwarantuje Tobie ze EURO wytrzyma ten kryzys (czy ktoś u was szykuje się jeśli Unia rozpadnie...??) Później potrwa dziesiątki lat żeby każde państwo wytrzymało ten kryzys. 14. Jest jeszcze dużo argumentów, ale ja jestem opsymista... (pesymista+optymista) ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
anton_pl Re: Ja nie myślę... 18.12.11, 17:28 W CNN mówią że na placu Tahrir znowusz się leją... Odpowiedz Link Zgłoś
mosze_zblisko_daleka Never a dull second... 18.12.11, 22:31 Cos dzieje sie na granicach: 1. Jordania postawiła 150 czołgów na syryjskiej granicy. 2. Granica turecko-syryjska tez nagromadzone są wojska. 3. Granica iracka-syryjska tez. 4. W Libanie wszystko kotłuje sie. 5. Jest jeszcze jedna granica o której nic nie pisze... 6. Jest dużo dezerterów z syryjskiego wywiadu wojskowego. Oni znajdują sie w Turcji i "śpiewają"... 7. Są plotki ze premier Ardogan bardzo chory... Czy potrzeba jeszcze nowych wiadomości? 8. Idę spać... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
rzewuski1 Re: Never a dull second... 18.12.11, 23:23 cóz jedni wojna z Iranem drudzy wojna z Syria nie za duzo tego panowie? Odpowiedz Link Zgłoś
anton_pl Re: Never a dull second... 19.12.11, 09:05 www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=4iboFV-yeTE&skipcontrinter=1 Film z 17.12.2011 - demokratyzacja Egiptu postępuje w zastraszającym tempie... Odpowiedz Link Zgłoś
mosze_zblisko_daleka Erdogan i Penerbahce... 19.12.11, 09:30 Dla tych co nie znają Penerbahce to jest najlepsza i najbogatsza grupa od piłki nożnej w Turcji. (turecka Barcelona). Wiec jest teraz proces o korupcji tego klubu i patronem Aziz Jaldrim, który kupował mecze żeby Penerbahce wygrała... Co to ma do czynienia z premierem, otóż premier jest fanem tego klubu. Patronowi grozi 132 lat wiezienia, wiec co robi partia premiera ? W tureckim parlamencie zrobili rezolucje ze za korupcje można dostać TYLKO 3 lata do wiezienia zamiast 12.... Odpowiedz Link Zgłoś
mosze_zblisko_daleka "Mądry" lew z Damaszku 20.12.11, 06:41 Wczoraj był jeden z najokrutniejszych dni w Syrii. Zamordowano 48 ludzi i 72 żołnierzy-dezerterów... Grupa dezerterów, która znajdowała się w okolicy Idlib dostała "wiadomość" żeby przyjść na pewne miejsce zrobić grupowe zdjęcie... Tak przyszło 72 żołnierzy i miedzy nim było 21 oficerów aż do rangi pod pułkownika na "grupowe zdjęcie" , ale zamiast kamer czekali na nich mordercy, którzy otworzyli ogień maszynowy i później każdy dostał jeszcze kule w głowę (żeby upewnić ) Może na razie reżim wygrywa, ale to jest już ostatnia gra... Też możecie myśleć że ja jestem z tego mordu zadowolony, przecie oni są moim wrogiem. To nie jest tak. Oni są moim wrogiem na polu walki, ale oni też są ludźmi, którzy maja dzieci swoje, matki swoje i chcą żyć tak jak ty i ja.... Odpowiedz Link Zgłoś
jorl Re: "Bliski Wschód no. 2" 20.12.11, 09:54 Czx Ty Mosze jestes sam tak ciemny ze myslisz ze inni sa tacy sami? Piszesz ze Rosja ma azyl Asadowi dac a ze jednoczesnie ze nie chce w Syrii stracic swoja baze. A przeciez te dwie sprawy sie wykluczaja. Taka prymitywna propagande moglys sobie darowac. No i nie wylewaj krokodylich lez na jakimis Arabamj bo waszym celem jest aby wojny u Arabow jak najwieksze byly. I czynnie w tym pomagacie. Pozdrowienis Odpowiedz Link Zgłoś
mosze_zblisko_daleka CHanuka... 20.12.11, 17:10 Dziś był kolejny wybuch w Isfahanie... Oni nic nie mówią, wiec życzę im żeby nadal nie przyznawali i żeby nadal nie wybuchali... pl.wikipedia.org/wiki/Chanuka Odpowiedz Link Zgłoś
mosze_zblisko_daleka Uśmiechnij się na Chanukę... 20.12.11, 17:42 Czy w Polsce jest tak samo...? mail.google.com/mail/u/2/?ui=2&ik=086f3ea63a&view=att&th=1345c0426daf4b00&attid=0.1&disp=inline&zw Odpowiedz Link Zgłoś
mosze_zblisko_daleka Barak & Barak... 21.12.11, 04:21 W tym tygodniu spotkał Barak Obama z Ehud Barak. Po kilku godzin powiedział pan Panetta że Persja jest blisko atomówki nawet mniej niż rok... Panetta dodał że Ameryka zrobi wszystko, ale wszystko żeby nie doszło do tego... Odpowiedz Link Zgłoś
mosze_zblisko_daleka Idlib - Syria... 22.12.11, 14:57 Cos tam dzieje sie. Wyglada ze w Poniedzialek 26.12.2011 region Idlib bedzie proklamowany jako "Wolna Syria" i tam beda wzbronione loty... Dlatego mozna rozumiec, dlaczego rezim "naciska" silno i wysyla lotnictwo i czolgi zeby stlumic bunt. Po raz pierwszy w Haleb (Aleppo) byly demonstracje w uniwersycie przeciw rezimie. Haleb to "kluczowe miasto" (juz pisalem o tym)... Odpowiedz Link Zgłoś
rpg_7 Re: Idlib - Syria... 22.12.11, 23:10 może to nie na miejscu porównanie, ale nasi do Syryjczyków byli o kilka klas lepsi przy nieporównywalnie mniejszych ofiarach śmiertelnych... no chyba że ktoś to wszystko wspiera i koordynuje z zewnątrz, a nie trzyma się z daleka... Odpowiedz Link Zgłoś
mosze_zblisko_daleka Bloomberg... 23.12.11, 08:15 Strona podaje ze jakis program Persja "dostala" od Izraela.... www.bloomberg.com/news/2011-12-23/israel-didn-t-know-high-tech-gear-was-sent-to-iran-via-denmark.html Odpowiedz Link Zgłoś
mosze_zblisko_daleka Syria, nowosci... 23.12.11, 08:35 1. Rosja postanowila zeby rezim Assada nie upadl, wiec co robia: A. W tym tygodniu przyszly 2 baterie rakiet lad-morze Jahont i od razu instalowano blisko morza. Dwie baterie maja 75 rakiet. Wszystko jest instalowane i obsluga jest TYLKO rosyjska. B. Rosja przyslala 3 miliony masek anty gazowych....? Otoz mozna spytac sie dlaczego? Odpowiedz jest prosta. Syria wystawila 21 rakiet Scud na tureckiej granicy w tym 5 rakiet maja glowice chemiczne....! Wszystko nie jest ukryte, tak zeby zachod i Turcja zauwazyli ze Syria robi to powaznie. Turcja widzac to postawila cale wojsko swoje na granicy syryjskiej w pogotowiu wojennym... C. Syria widzac co dzije sie na granicy z Jordania, wyslala jednostki pancerne i piechote zmotoryzowana. D. Flotyllia rosyjska plynie do Syrii, przynoszac ze soba bron anty l/P (lodz podwodna). E. Turcja zakonczyla juz przygotowanie zeby zrobic na terenie syryjskim strefe bezpieczna i tega Assad probuje zapobiec. F. Teraz przyszla wiadomosc, ze Rosja przyslala tez rakiety Iskander-E ale te rakiety sa obslugowane TYLKO przez ROSJAN i zeby one nie "wedrowaly" do innego kraju... H. no jak widzicie nie ma tutaj nawet sekundy "nie ciekawej"... I. Dzis zapalamy 4 swieczke Chanuki. Odpowiedz Link Zgłoś
mosze_zblisko_daleka Izrael-Turcja... 23.12.11, 09:10 Izraelski rzad nie pozwala dostarczac nowoczesny system wywiadowczy dla Turcji. Umowa podpisana byla kilka lat temu kiedy panowal "miodowy miesiac". Strata kikaset milionow zielonych... Odpowiedz Link Zgłoś
mosze_zblisko_daleka Mig-25 nad Izraelem, prawie strącony... 24.12.11, 20:11 www.youtube.com/watch?v=2h4svwO3mOI Odpowiedz Link Zgłoś
ramol6 Re: Mig-25 nad Izraelem, prawie strącony... 24.12.11, 21:11 Myślałem mosze, że dałeś jakiś najnowszy ''news", a tu taki staroć. Poza tym "prawie" robi wielką różnicę ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
mosze_zblisko_daleka Re: Mig-25 nad Izraelem, prawie strącony... 24.12.11, 22:23 Myślałem że wszyscy świętujecie... Ale doprawdy to była dobra lekcja dla każdego. Oni czuli sie bezpieczni na takiej wysokości (100,000 feet) wiedząc ze nikt nie dojdzie do nich. Ale to była izraelska zasadzka, która prawie trafiła i od tej pory przestano loty nad Izraelem. Jeśli ciekawi to można napisać więcej... Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Mig-25 nad Izraelem, prawie strącony... 24.12.11, 23:46 Mosze po tej "zasadzce" jeszcze kilkukrotnie samoloty MiG-25 pojawiały się nad Izraelem! W ten sposób jak ty mógłbym napisać - "Wojna Yom Kippur prawie wygrana przez Arabów"! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
mosze_zblisko_daleka Re: Mig-25 nad Izraelem, prawie strącony... 25.12.11, 06:01 Marku, ja pisze ze po wypaleniu specjalnej rakiety przez Phantom, która przeszła blisko Miga więcej nie pokazali się na izraelskim terytorium. Oczywiście było kilka lotów, aż do tego wypalenia... Pzdr, Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Mig-25 nad Izraelem, prawie strącony... 25.12.11, 10:43 Mosze zasadzek z Izraelskiej strony na pilotowane przez Radzieckich pilotów MiGi-25 operujące z Egiptu było kilka - żadna z nich nie przyniosła rezultatu! www.airwar.ru/history/locwar/bv/mig25/shturm.html www.airwar.ru/history/locwar/bv/mig25isr/mig25isr.html Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
mosze_zblisko_daleka Re: Mig-25 nad Izraelem, prawie strącony... 25.12.11, 16:05 No tak to prawda, żaden nie strącono. Czy uważasz ze zaprzestanie lotów nad izraelskim terytorium przez Migi-25 to nie jest izraelskie zwycięstwo?? Nie trzeba nieraz zabić kogoś, żeby pokazać kto jest silniejszy. Moje MOTO jest nie bądź sprawiedliwy, bądź mądry... albo: "Głupi wyjdzie z tego, a mądry nie wejdzie do tego"... Czy o innej zasadzki pamiętasz jak strącono 5 Mig-21 razem z rosyjskimi lotnikami? Kiedyś już pisałem tutaj, możesz poszukać. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Mig-25 nad Izraelem, prawie strącony... 25.12.11, 17:25 Mosze nie muszę niczego szukać!:) Loty Radzieckich MiG-ów-25 nad Izraelem zakończono w marcu 1972 roku po śmierci Nasera i na polecenie Sadata w li0pcu 1972 roku Radzieckie samoloty i instruktorzy opuścili Egipt! -Pozdrawiam! P.S. Jako ciekawostkę napiszę jeszcze ,że Powinieneś się jednak cieszyć Mosze ,że ani jednego takiego samolotu nie zestrzelono nad Izraelem - gdyby do tego doszło MiG-i miały przestać robić zdjęcia i zacząć latać z bombami FAB-500T! Bomby dostarczono do Egiptu a bodaj w 1971?! Odpowiedz Link Zgłoś
mosze_zblisko_daleka Sprostowanie... 25.12.11, 18:13 Drogi Marku, ja pamiętam bardzo dobrze (jak dziś) Naser umarł w Wrześniu 1970r. na atak serca jak dowiedział się co dzieje się w Jordanii na "Czarny Wrzesień" gdzie król Husein zabił więcej Palestyńczykow niż Żydzi... pl.wikipedia.org/wiki/Gamal_Abdel_Naser en.wikipedia.org/wiki/Black_September_in_Jordan Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Sprostowanie... 25.12.11, 18:58 Sorry Mosze! Oczywiście Masz rację! Gamal Abdel Naser zmarł 28 września 1970 roku Mój błąd! -POzdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
vandermerwe Re: Sprostowanie...+1 26.12.11, 08:29 "na atak serca jak dowiedział się co dzieje się w Jordanii na "Czarny Wrzesień" gdzie król Husein zabił więcej Palestyńczykow niż Żydzi... " Mosze, Nasser byl pod koniec zycia powaznie chorym czlowiekiem i jego smierc niewiele miala wspolnego z wymienionym wydarzeniem ( choc akurat przewodniczyl konferencji w Kairze, ktora zakonczenczyla sie podpisaniem porozumienia w sprawie konfliktu w Jordanii - zmarl po powrocie z lotniska, po pozegnaniu delegatow). Potwierdzeniem moga byc wspomnienia Mohameda Heikala. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mosze_zblisko_daleka ALManar (latarnia morska) 24.12.11, 20:21 TV hizbulow "Almanar" podała ze kilka izraelskich samolotów transportowych wylądowało w państwach zatoki perskiej przynosząc ludzi i jakiś ekwipunek... Odpowiedz Link Zgłoś
mosze_zblisko_daleka "Wybuch w Damaszku" 25.12.11, 06:22 Do tej pory nic nie pisałem o tym wybuchu. Opozycja od początku oskarżyła reżim ze on to uczynił... Teraz przychodzą jeszcze nowe wiadomości, ze wszyscy zabici i ranni nie są członkowie wywiadu czy wojskowi. (wybuch był w siedzibie wywiadu) Zabici byli zatrzymani za bunt i spisek anty rządowy...(tak mówi opozycja) Oni byli zebrani z wszystkich wiezień i wpakowano ich razem w miejscu gdzie był wybuch... Każdego dziwiło jak po kilku minut reżim oskarżył Al Kaida za wybuchy (tak szybko oni pracują??) Po kilku godzin oskarżyli tez Bractwo o braniu udziału w mordzie... Bractwo od razu zaprzecza wszystko mówiąc ze to nie ich droga i nigdy nie robili samobójcze ataki... Wygląda ze ktoś jednym strzałem, chciał trafić w kilka ptaszków... Odpowiedz Link Zgłoś