kstmrv 04.02.12, 18:42 www.altair.com.pl/start-7412 Co za s@#t Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kstmrv Re: Sikorsky 05.02.12, 14:27 No i 25 mln $ na remont poooszło: www.tvn24.pl/12691,1733118,,,bylo-o-krok-od-katastrofy--bo-mechanik-zapomnial-o-korku,wiadomosc.html A z cyklu "Perełki": Zderzenie dwóch B-52 w Wietnamie (to musiało zaje@#cie wyglądać, zderzenie takich dwóch wielkich klocków) en.wikipedia.org/wiki/Operation_Arc_Light Zderzenie dwóch B-52 w 1958 (a to jeszcze zaje@#ciej, bo tuż na ziemią) www.historylink.org/index.cfm?DisplayPage=output.cfm&file_id=8561 Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Sikorsky 22.02.12, 16:59 No co za skur.ysynstwo. dziennikzbrojny.pl/aktualnosci/news,3,988,aktualnosci-ze-swiata,opoznione-migi Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Sikorsky 22.02.12, 17:17 Ino ,że to trochę nie tak Browiec! Informacja jest nie ścisła! Za modernizację Peruwiańskich MiG-ów-29 nie odpowiada sama RSK "MiG" tylko spółka Peruwiańsko-Rosyjska działająca w Peru - "Aviamir S.A.C.! Tam były jakieś wałki i to nie liche - pierwsza transza z 20 mln $ jaka została wyasygnowana przez Peruwiański MON na rzecz tego kontraktu w 2009 roku W OGÓLE nie dotarła do RSK "MiG"! No i "RSK" brakuje w danej chwili po prostu mocy przerobowych! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Sikorsky 22.02.12, 17:28 Tez sa tak zajeci jak stocznie?:P No i chyba w takim ukladzie nie powinni brac zlecenia. Dla porownania- dziennikzbrojny.pl/aktualnosci/news,2,986,aktualnosci-z-europy,jeden-e-3d-wiecej Odpowiedz Link Zgłoś
kstmrv Re: Sikorsky 22.02.12, 23:04 Kolejne crashe: 4 żołnierzy sił specjalnych USA zginęło w Afryce: www.altair.com.pl/start-7488 F-16: aviation-safety.net/wikibase/wiki.php?id=143872 C-130: aviation-safety.net/wikibase/wiki.php?id=143883 AH-64D: aviation-safety.net/wikibase/wiki.php?id=143885 A z cyklu "Perełki": Lądował kiedyś EA-6B na lotniskowcu. I tak wylądował że w efekcie było 14 zabitych i 35 rannych. Odpowiedz Link Zgłoś
speedy13 Re: Sikorsky 23.02.12, 11:15 Jak dla mnie, to jak ktoś zginie to raczej tragedia a nie perełka. Ale jeśli chodzi o absurdalne katastrofy to powiedziałbym, że to jest całkiem niezłe: ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D1%83-95#cite_note-vif2-17 katastrofa z 25.08.1965: dwa Tu-95, w czasie ćwiczeń przełamywania obrony plot., prowadząc ogień z działek pociskami zakłócającymi, jeden po drugim eksplodowały sobie w powietrzu nad Morzem Czarnym w rejonie Odessy. Jak się okazało, podczas strzelania z górnej wieżyczki, przy pewnych położeniach luf dochodziło do oderwania przez gazy wylotowe pokrywy wlewu paliwa znajdującego się gdzieś tam w pobliżu, i zapalenia oparów nafty. Odpowiedz Link Zgłoś
kstmrv Re: Sikorsky 23.02.12, 19:55 > dwa Tu-95 Niedawno pisałem o innych perełkach w których zderzały się... B-52. A skoro już jesteśmy przy zderzeniach - zderzyły się 2 śmigłowce Marines, 7 trupów: us.cnn.com/2012/02/23/us/arizona-marines-killed/index.html?hpt=hp_t1 Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Sikorsky 23.02.12, 20:03 kstmrv napisał: > > dwa Tu-95 > > Niedawno pisałem o innych perełkach w których zderzały się... B-52. > A skoro już jesteśmy przy zderzeniach - zderzyły się 2 śmigłowce Marines, 7 tru > pów: > us.cnn.com/2012/02/23/us/arizona-marines-killed/index.html?hpt=hp_t1 Pare tygodni temu lecialem rejsowym samolotem, w pewnym momencie zobaczylem przez okno samolot linii TWA ktory prostopadle przelcial tuz przed nosem i nieco nizej mojego samolotu, tak blisko ze gdyby mijanie nie bylo tak szybkie, bylbym wstanie odczytac numery samolotu. Minal mój samolot w odleglosci nie wiekszej niz 300 metrow. Mysle ze to byl czujs blad, bo samoloty rejsowe tak blisko siebie nie przelatują. W kazdym razie ja zaniemowilem z wrazenia, jak blisko bylo zderzenia w powietrzu. Odpowiedz Link Zgłoś
kstmrv Re: Sikorsky 24.02.12, 15:56 bmc3i napisał: > Pare tygodni temu lecialem rejsowym samolotem, w pewnym momencie zobaczylem prz > ez okno samolot linii TWA ktory prostopadle przelcial tuz przed nosem i nieco n > izej mojego samolotu, tak blisko ze gdyby mijanie nie bylo tak szybkie, bylbym > wstanie odczytac numery samolotu. Minal mój samolot w odleglosci nie wiekszej n > iz 300 metrow. Mysle ze to byl czujs blad, bo samoloty rejsowe tak blisko siebi > e nie przelatują. W kazdym razie ja zaniemowilem z wrazenia, jak blisko bylo zd > erzenia w powietrzu. Skoro już jesteśmy przy samolotach cywilnych: www.altair.com.pl/start-7516 Czyli nie dość że 787 wciąż nie mają docelowych parametrów (zużycie paliwa większe o 10%), to jeszcze Boeing dokłada do ich produkcji. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Sikorsky 24.02.12, 16:03 kstmrv napisał: > Skoro już jesteśmy przy samolotach cywilnych: > www.altair.com.pl/start-7516 > Czyli nie dość że 787 wciąż nie mają docelowych parametrów (zużycie paliwa więk > sze o 10%), to jeszcze Boeing dokłada do ich produkcji. Oni sobie na pewno poradzą, juz kilkadziesiat lat produkują samoloty cywilne, bez dotacji panstwoch jak Airbus, i jeszcze nie zbankrutowali Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Skoro jestesmy przy cywinlnych 25.02.12, 16:44 Jesli juz wywolales temat,to lepiej zeby do samolotu dokladali ale zeby byl bezpieczny,niz zeby gubil kola w trakcie lotu. www.alert24.pl/alert24/1,84880,11230730,Awaryjne_ladowanie_w_Petersburgu__Samolot_stracil.html Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Skoro jestesmy przy cywinlnych 25.02.12, 17:08 Albo ,żeby się podwozie otwierało co nie Browiec?!:) -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
kstmrv Re: Sikorsky 25.02.12, 12:14 kstmrv napisał: > A skoro już jesteśmy przy zderzeniach - zderzyły się 2 śmigłowce Marines, 7 tru > pów: > us.cnn.com/2012/02/23/us/arizona-marines-killed/index.html?hpt=hp_t1 Zidentyfikowano trupy, to nie były zwykli szeregowcy i kaprale, większość miała stopień kapitana lub majora: us.cnn.com/2012/02/24/us/arizona-marines-killed/index.html?hpt=hp_t3 A tymczasem rozbił się Superhornet. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Sikorsky 25.02.12, 16:43 4 na 7 to zawodowi piloci smiglakow z dosc dlugim doswiadczeniem a ten by chcial szeregowcow,buahahaha:) Odpowiedz Link Zgłoś
kstmrv Re: Sikorsky 26.02.12, 21:53 kstmrv napisał: > Zidentyfikowano trupy, to nie były zwykli szeregowcy i kaprale, większość miała > stopień kapitana lub majora: > us.cnn.com/2012/02/24/us/arizona-marines-killed/index.html?hpt=hp_t3 A tymczasem ci dwaj żołnierze zastrzeleni wczoraj w Kabulu to pułkownik i major: www.tvn24.pl/12691,1736164,0,1,talibowie-smierc-amerykanow-to-odwet-za-spalenie-koranu,wiadomosc.html Odpowiedz Link Zgłoś
kstmrv Re: Sikorsky 26.02.12, 22:16 kstmrv napisał: > kstmrv napisał: > > > Zidentyfikowano trupy, to nie były zwykli szeregowcy i kaprale, większość > miała > > stopień kapitana lub majora: > > us.cnn.com/2012/02/24/us/arizona-marines-killed/index.html?hpt=hp_t3 > > A tymczasem ci dwaj żołnierze zastrzeleni wczoraj w Kabulu to pułkownik i major > : > www.tvn24.pl/12691,1736164,0,1,talibowie-smierc-amerykanow-to-odwet-za-spalenie-koranu,wiadomosc.html A dziś w Afganistanie granat ranił 7 członków oddziałów specjalnych USA: Protesters threw a hand grenade at the base, injuring seven U.S. military personnel believed to be Special Forces members us.cnn.com/2012/02/26/world/asia/afghanistan-burned-qurans/index.html?hpt=hp_t2 Odpowiedz Link Zgłoś
m87orkan ksmtrv, miłośniku sowieckiej techniki 25.02.12, 16:22 polecam ci przejechać się ruskim autobusem, a potem chociaż Solarisem (o aucie nie mówię, bo bezrobotni na utrzymaniu mamy aut przeważnie nie posiadają), opowiedz o wrażeniach. Ja jechałem w Belgradzie, w max dwuletnim podmiejskim LIAZ wszystko skrzypiało, odrywał się jakiś plastik od ściany i dosłownie odpadły dwa siedzenia, a silnik na jałowym biegu sam sobie zmieniał obroty wg uznania. P.S. czy wyjaśnisz nam tę wielką tajemnicę, dlaczego zużywasz tyle energii na udowodnienie, że sprzęt z USA rozsypuje się po strzale, jest krzywy, sam wybucha etc? Dlaczego regularnie nam to udowadniasz z uporem godnym lepszej sprawy? Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: ksmtrv, miłośniku sowieckiej techniki 25.02.12, 16:39 Orkan,ale gdzie on to udowodnil bo chyba musialem przegapic:P Odpowiedz Link Zgłoś