18.04.12, 21:44
Dziś wieczorem zaczynamy dzień żałoby na Szoa.
Na drugi tydzień będzie rocznica poległych żołnierzy, którzy na zawsze pozostaną młodzi.
Na uroczystości żałobnej w Jad WaSzem, powiedzial premier Netanjahu, żeby nie lekceważyć co mówią w Teheranie...
Ja myślę ze on ma na myśli czyścic szable...

www.youtube.com/watch?v=0YONAP39jVE&feature=related
www.youtube.com/watch?v=D_915bYVoLw&feature=related
www.youtube.com/watch?v=0NpcaU2XlPY&feature=relmfu
www.youtube.com/watch?v=U8VQz69Id7c&feature=related
www.youtube.com/watch?v=xOAXIrsynw8&feature=related
www.youtube.com/watch?v=qzwB4_P5ak4&feature=related
www.youtube.com/watch?v=M-QcgfEsvnI&feature=related
Zlituj się nad Twoim Narodem

www.youtube.com/watch?v=4HBNyj6KVxo&feature=related
Obserwuj wątek
    • ignorant11 Re: Szoa... 18.04.12, 22:50
      mosze_zblisko_daleka napisał:

> Dziś wieczorem zaczynamy dzień żałoby na Szoa.
      > Na drugi tydzień będzie rocznica poległych żołnierzy, którzy na zawsze pozostan
      > ą młodzi.
      > Na uroczystości żałobnej w Jad WaSzem, powiedzial premier Netanjahu, żeby nie l
      > ekceważyć co mówią w Teheranie...
      > Ja myślę ze on ma na myśli czyścic szable...
      >
      > www.youtube.com/watch?v=0YONAP39jVE&feature=related
      > www.youtube.com/watch?v=D_915bYVoLw&feature=related
      > www.youtube.com/watch?v=0NpcaU2XlPY&feature=relmfu
      > www.youtube.com/watch?v=U8VQz69Id7c&feature=related
      > www.youtube.com/watch?v=xOAXIrsynw8&feature=related
      > www.youtube.com/watch?v=qzwB4_P5ak4&feature=related
      > www.youtube.com/watch?v=M-QcgfEsvnI&feature=related
      > Zlituj się nad Twoim Narodem
      >
      > www.youtube.com/watch?v=4HBNyj6KVxo&feature=related
      >

Dlaczego dzisiaj?
      Data wiąże sie z jakims wydarzeniem?
      • mosze_zblisko_daleka Re: Szoa... 19.04.12, 06:09
        Tutaj pisze dlaczego wybrana jest data:

en.wikipedia.org/wiki/Yom_HaShoah

Pali sie nasze miasteczko:

faujsa.fau.edu/jsa/search_music_LP.php?jsa_num=402877&queryWhere=&queryValue=402877&artisttext=&artist=contains&titletext=brent&title=contains&selectgenre=&selectlanguage=&musiconly=&id=&select=title&side=B&track=06&fetch=&pagenum=1

Dzis czytamy: bibliaswieta.com/bible/%252FEZE/37

Ezechiela Rozdział 37 - Biblia Gdańska
        Biblia Gdańska » Ezechiela » Rozdział 37

1
        Była nademną ręka Pańska, i wywiódł mię Pan w duchu, i postawił mię w pośrodku pola, które było pełne kości;
        2
        I przewiódł mię przez nie w około a w około, a oto było ich bardzo wiele na onem polu, a oto były bardzo suche.
        3
        I rzekł do mnie: Synu człowieczy! ożyjąli te kości? I rzekłem: Panujący Panie! ty wiesz.
        4
        W tem rzekł do mnie: Prorokuj o tych kościach, a mów do nich: Kości suche, słuchajcie słowa Pańskiego!
        5
        Tak mówi panujący Pan o tych kościach: Oto ja wprowadzę w was ducha, a ożyjecie;
        6
        A włożę na was żyły, i uczynię, że porośnie na was mięso, i powlekę was skórą, a dam wam ducha, i ożyjecie, i poznacie, żem Ja Pan.
        7
        Prorokowałem tedy, jako mi rozkazano; i stał się szum, gdym ja prorokował, a oto poruszenie; i przystąpiły kości, kość do kości swojej.
        8
        I ujrzałem, a oto na nich żyły, i mięso porosło, i powleczone były skórą po wierzchu; ale ducha nie było w nich.
        9
        I rzekł do mnie: Prorokuj do ducha, prorokuj, synu człowieczy! i rzecz do ducha: Tak mówi panujący Pan: Od czterech wiatrów przyjdź, duchu! i natchnij te pobite, a niech ożyją.
        10
        Prorokowałem tedy jako mi był rozkazał, i wstąpił w nie duch, a ożyły, i stanęły na nogach swoich, wojsko nader bardzo wielkie.
        11
        I rzekł do mnie: Synu człowieczy! te kości są wszystek dom Izraelski. Oto mówią: Wyschły kości nasze, i zginęła nadzieja nasza, wygładzeni jesteśmy.
        12
        Dlategoż prorokuj, a mów do nich: Tak mówi panujący Pan: Oto Ja otworzę groby wasze, i wywiodę was z grobów waszych, ludu mój! i przywiodę was do ziemi Izraelskiej!
        13
        I dowiecie się, żem Ja Pan, gdy Ja otworzę groby wasze, a wywiodę was z grobów waszych, ludu mój!
        14
        I dam w was ducha mego, a ożyjecie, i dam wam odpocząć w ziemi waszej; i dowiecie się, że Ja Pan mówię to i uczynię, mówi Pan.
        15
        I stało się słowo Pańskie do mnie, mówiąc:

www.youtube.com/watch?v=M2yUCA1qqDk&feature=related
        www.youtube.com/watch?v=nU5L1Y847wU
        • ignorant11 Re: Szoa... 19.04.12, 09:17

Yom to po hebrajsku znaczy dzien?
          • mosze_zblisko_daleka Re: Szoa... 19.04.12, 11:07
            Tak
    • misza_kazak Re: Szoa... 19.04.12, 09:33

> Zlituj się nad Twoim Narodem

I w tym cale Zydzi - "swiety" narod jest najlepszy i jest nieomylny, bo tzw. bog jemu pomaga, a rozni tam goje sa brudem pod paznokciami...
    • mosze_zblisko_daleka Re: Szoa...z Iranu wspolczucie 19.04.12, 11:08
      www.youtube.com/watch?v=maYcSG2dgMw&feature=player_embedded
      P.S.
      tylko z Rosji cos nie cos...a oni najwiecej ucierpieli
      • zlorf_flanelostopy Trochę Off Topic, ale... 19.04.12, 18:12
        Chyba Ci się Mosze spodoba:

"Muzułmanie nie są szczęśliwi!
        Nie są szczęśliwi w Strefie Gazy
        Nie są szczęśliwi w Egipcie
        Nie są szczęśliwi w w Libii
        Nie są szczęśliwi w Maroku
        Nie są szczęśliwi w Iranie
        Nie są szczęśliwi w w Iraku
        Nie są szczęśliwi w Jemenie
        Nie są szczęśliwi w Afganistanie
        Nie są szczęśliwi w Pakistanie
        Nie są szczęśliwi w Syrii
        Nie są szczęśliwi w Libanie

Więc gdzie są szczęśliwi?

Są szczęśliwi w Kanadzie
        Są szczęśliwi w Australii
        Są szczęśliwi w Anglii
        Są szczęśliwi w Francji
        Są szczęśliwi we Włoszech
        Są szczęśliwi w Niemczech
        Są szczęśliwi w Szwecji
        Są szczęśliwi w USA
        Są szczęśliwi w Norwegii
        Są szczęśliwi w krajach, które nie są muzułmańskie.

I kogo za to winią?
        Nie Islam
        Nie swoich przywódców
        Nie siebie

Winią za to kraje, w których są szczęśliwi.
        I chcą zmienić te kraje tak, aby były podobne do tych, z których pochodzą...w których są nieszczęśliwi...
        Wybaczcie mi ale...
        Jak bardzo głupi jesteście?"
        • mosze_zblisko_daleka Re: Trochę Off Topic, ale... 20.04.12, 08:55
          Fajne, ale to mozna o kazdym - tylko zmienic "off topic"... ;-)

P.S.
          czy mozna dostac tlumaczenie na arabski/angielski...
    • mosze_zblisko_daleka Hiram Bingham 4... 20.04.12, 15:45

en.wikipedia.org/wiki/Hiram_Bingham_IV
      • mosze_zblisko_daleka Re: Hiram Bingham 4... 20.04.12, 15:48
        Who was Hiram Bingham and why is he getting a stamp?

Just an interesting piece of evidence of the curious behavior of the Roosevelt administration toward the Jews during WWII :-

Former Secretary of State Colin Powell gave a posthumous award for "constructive dissent" to Hiram (or Harry) Bingham, IV. For over fifty years, the State Department resisted any attempt to honor Bingham. For them he was an insubordinate member of the US diplomatic service, a dangerous maverick who was eventually demoted. Now, after his death, he has been officially recognized as a hero.

Bingham came from an illustrious family. His father (whom the fictional character Indiana Jones was based) was the archeologist who unearthed the Inca City of Machu Picchu, Peru, in 1911. Harry entered

the US diplomatic service and, in 1939, was posted to Marseilles , France , as American Vice-Consul.

The USA was then neutral and, not wishing to annoy Marshal Petain's puppet Vichy regime, President Roosevelt's government ordered its representatives in Marseilles not to grant visas to any Jews. Bingham found this policy immoral and, risking his career, did all in his power to undermine it.

In defiance of his bosses in Washington , he granted over 2,500 USA visas to Jewish and other refugees, including the artists Marc Chagall and Max Ernst and the family of the writer Thomas Mann. He also

sheltered Jews in his Marseilles home, and obtained forged identity papers to help Jews in their dangerous journeys across Europe . He worked with the French underground to smuggle Jews out of France into Franco's Spain or across the Mediterranean and even contributed to their expenses out of his own pocket. In 1941, Washington lost patience with him. He was sent to Argentina , where later he continued to annoy his superiors by reporting on the movements of Nazi war criminals.

Eventually, he was forced out of the American diplomatic service completely.

Bingham died almost penniless in 1988. Little was known of his extraordinary activities until his son found some letters in his belongings after his death. He has now been honored by many groups and organizations including the United Nations and the State of Israel.

PLEASE honor his memory and re-send this.

• mosze_zblisko_daleka Re: Szoa... 22.04.12, 21:03
      www.youtube.com/watch?v=0E-i22ifEGI&feature=related
    • mosze_zblisko_daleka Re: Szoa...Izrael 64 lat 27.04.12, 07:00
      www.youtube.com/watch?v=UYI07miDfro&feature=uploademail
    • say69mat Re: Szoa... 28.04.12, 00:30
      Myśląc o Szoa ... myślę o Wandei. Wydaje mi się, że tam to się całe nieszczęście nowożytnej i współczesnej ludzkości zaczęło. Zobacz, porównaj metodologię kolumn piekielnych komisarza Carriera i Einsatzkommando. Cytuję za Wiki:

'21 stycznia 1794 r. rozpoczęła się pacyfikacja Wandei kierowana przez gen. Turreau i komisarza Carriera. Przeciwko ludności cywilnej departamentu skierowano 12 "kolumn piekielnych", które systematycznie paliły wsie i miasta, eksterminując ich ludność. Między innymi w Angers zamordowano 2000 ludzi, w Venzis 1500, w Le Loroux-Bottereau 700, w La Gaubretière 700, w Les Lucs-sur-Boulogne 564 w tym 110 dzieci. W ciągu półtora roku zamordowano co najmniej 120 000 cywilów, czyli około 15% ludności departamentu. W miastach leżących nad Loarą, m.in. w Nantes, na rozkaz Carriera zamordowano ok. 2000 cywilów umieszczając ich na barkach, które następnie zatapiano (tzw. noyades)[4].'

Okrucieństwo stało się narzędziem ideologii sprawującej władzę w imię ludzkiego rozumu. I to narzędziem na niespotykaną uprzednio skalę. To zestawienie pozwoliło mi zauważyć pewien fenomen, może ... prawidłowość.

O ile celem Rewolucji Francuskiej, było uwolnienie mas spod dyktatu 'Krzyża'. O tyle, celem rewolucji nazistowskiej było uwolnienie mas spod dyktatu ... Aseret Ha-Dibrot. Zauważ, że znakiem nazistów była ... swastyka. Przecież swastyka, to również symbol złamanego ... 'Krzyża'??? Kolejny trop, naziści z niewydarzoną pasją tępili Żydów żyjących według tradycji Judaizmu. Bardzo często zręcznie wykorzystując lokalne animozje, aby to ludność lokalna dokonywała eksterminacji swoich sąsiadów. Z kolei, Żydzi zasymilowani w obrębie danej kultury narodowej mieli znacznie większe szanse na przetrwanie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka