anton_pl 03.11.14, 10:27 blogantonapl.blogspot.com/2014/11/t-72-b3m-b4.html Widzicie tu po prawej celownik Sosna-U, i jakaś nowa optyka po środku w pancernym 'jasziku (skrzynka), co to jest? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anton_pl Re: T 72 B3M - B4? 03.11.14, 12:14 "pudełko na kanapki i flaszkę?" To nie mogli wygospodarować jednego boksu w karuzeli? :D Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: T 72 B3M - B4? 03.11.14, 14:29 To nie mogli wygospodarować jednego boksu w karuzeli? --------- ale miejsc na flaszkę zawsze mało... Zatem w karuzeli też :-) Odpowiedz Link Zgłoś
jopekpl Re: T 72 B3M - B4? 03.11.14, 15:50 anton_pl napisał: > "pudełko na kanapki i flaszkę?" > > To nie mogli wygospodarować jednego boksu w karuzeli? :D > A czemu w karuzeli??? Przecież misza pisał ze załogi tych "najlepszych czołgów na świecie" nie zabierają dodatkowej amunicji poza "karuzelą" z obawy ze to cudo zrobi "ka-bum" więc miejsce pewnie by się znalazło.:-) Odpowiedz Link Zgłoś
kierownikprezes Re: T 72 B3M - B4? 03.11.14, 20:29 topwar.ru/32396-modernizirovannyy-tank-t-72b3.html ? ???? ???????????? ??????? ? ???????????? ???????? ???? ?????? ?-72? ??? ???????????????? ? ?-72?3 ???????? ??? ????? ????????. ?????? ????? ?????????? ???????? ????? ?????????????? ?????? ????????? ??????-??. ???? ?????? ????????? ????????? ???????? ???? ??? ?????? ??????????? ? ??????????????? ???????. ????? ????, ??????-?? ?????????? ???????? ??????????? ? ???????? ?????????? ???????????????? ????????. ????? ???????, ??? ?????? ???? ?????? ??????? ???????? ????? ????????? ????????? ??????????? ? ??? ???????. ? ?????????, ??? ???????? ??????? ?-72?3 ????????????-?????????????? ????????? ????????????? ??? ???? ??????? ??????????? ???????. ??????? ???????? ??????? ??????-?? ????????? ?????? ??????????????????? ??????, ??????????? ?? ?? ???? ? ????????. ? ???????? ????????? ???????? ???? ?????? ??????????? ???????. ????????? ???????? ? ?????? ??? ?????? ??????. ??-?? ????? ????? ????????? ??????? ?????????? ???????? ?????? ? ??????? ??????? ?????? ???????. ?????? ?????? ??????? ?? ????????????? ?????? ?????? ?????????? ????????????, ???????????? ????????? ?? ? ??????? ???? ???????. ?? ????? ??????? ? ??????? ?-72?3 ????????? ????? ????????????, ?? ???????? ??????? ? ??????????. Odpowiedz Link Zgłoś
anton_pl Re: T 72 B3M - B4? 03.11.14, 22:11 jopekpl napisał: > A czemu w karuzeli??? Przecież misza pisał ze załogi tych "najlepszych czołgów > na świecie" nie zabierają dodatkowej amunicji poza "karuzelą" z obawy ze to cud > o zrobi "ka-bum" więc miejsce pewnie by się znalazło.:-) Poza tym w karuzeli jest ryzyko że przez nieuwagę mogliby to całe dobro wystrzelić :D, ale nie o taka dyskusje mi chodziło :D, tylko co faktycznie w tym pacernym jasziku jest? Odpowiedz Link Zgłoś
kierownikprezes Re: T 72 B3M - B4? 03.11.14, 22:49 btvt.narod.ru/5/t72b3m/t72b3m.htm Na jednym ze zdjęć, jest zdjęta pokrywa .Siedzi tam ponoć dalmierz laserowy, i system kontroli pocisków przeciwpancernych [kierowanych] Co za debil wymyślił przykręcaną na śruby osłonę; [przed strzelaniem ,należy je odkręcić kluczem...] sami nie wiedzą , ale go szukają... Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: T 72 B3M - B4? 03.11.14, 23:13 To jest panoramiczny celownik dowódcy z dalmierzem laserowym! Nie ma nic wspólnego z pociskami kierowanymi i nie jest zakryty żadną odkręcaną osłoną! btvt.narod.ru/5/t72b3m/9.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
anton_pl Re: T 72 B3M - B4? 04.11.14, 09:01 marek_boa napisał: > To jest panoramiczny celownik dowódcy z dalmierzem laserowym! Nie ma nic wspóln > ego z pociskami kierowanymi i nie jest zakryty żadną odkręcaną osłoną! Tak taż myślałem ale szukałem potwierdzenia, ale patrz Marek w Leopardzie 2 takie właśnie rozwiązanie już było zastosowane w 1979 roku, w Leopardzie te pancerne osłony optyki otwierają się automatycznie, na bok, a tam patrze na ta Sosna-U i nie widze tej klapki? Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
amunicyjny1 Re: T 72 B3M - B4? 04.11.14, 11:42 A o którym 'jasziku' panowie piszą ? .Co jest w tej zadekowanej skrzynce ? Odpowiedz Link Zgłoś
anton_pl Re: T 72 B3M - B4? 05.11.14, 09:03 amunicyjny1 napisał(a): > A o którym 'jasziku' panowie piszą ? .Co jest w tej zadekowanej skrzynce ? Tym po środku wieży... Odpowiedz Link Zgłoś
amunicyjny1 Re: T 72 B3M - B4? 05.11.14, 09:14 Tym po środku wieży... Aha.. A co jest w 'schowku' numer dwa , tym po prawej stronie Odpowiedz Link Zgłoś
anton_pl Re: T 72 B3M - B4? 05.11.14, 09:26 amunicyjny1 napisał: > A co jest w 'schowku' numer dwa , tym po prawej stronie Tam jest główny celownik termowizyjny Sosna-U :O Odpowiedz Link Zgłoś
amunicyjny1 Re: T 72 B3M - B4? 05.11.14, 11:04 Tam jest główny celownik termowizyjny Sosna-U :O Ta przesłona na nim ,jest naprawdę przykręcana na śruby? Czy można to zrobić z wnętrza pojazdu Odpowiedz Link Zgłoś
anton_pl Re: T 72 B3M - B4? 05.11.14, 11:27 amunicyjny1 napisał: > Ta przesłona na nim ,jest naprawdę przykręcana na śruby? Czy można to zrobić z > wnętrza pojazdu Wydaje mi się że osłona powinna być otwierana automatycznie, ale nie wiem... Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu przy okazji - co z naszymi T72? 05.11.14, 12:34 Mamy ich jeszcze kilka setek, prawda? W jakim są stanie? Kto na nich ćwiczy? Jak z amunicją do nich? Coś wiecie? jeep Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: T 72 B3M - B4? 05.11.14, 18:47 I jest otwierana automatycznie! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
amunicyjny1 Re: T 72 B3M - B4? 05.11.14, 19:12 marek_boa napisał: > I jest otwierana automatycznie! > -Pozdrawiam! Nie chcę być upierdliwy, ale ; К coжaлению, при coздaнии прoектa Т-72Б3 кoнcтрyктoры-тaнкocтрoители применили неoднoзнaчнoе или дaже cпoрнoе техничеcкoе решение. Внешние aгрегaты прицелa «Сocнa-У» рaзмещены внyтри легкoбрoнирoвaннoгo кoжyхa, зaщищaющегo их oт пyль и ocкoлкoв. В пoхoднoм пoлoжении переднее oкнo кoжyхa зaкрывaетcя крышкoй. Пocледняя крепитcя к кoжyхy при пoмoщи бoлтoв. Из-зa этoгo перед cтрельбoй экипaжy неoбхoдимo пoкидaть мaшинy и врyчнyю cнимaть крышкy прицелa. Odpowiedz Link Zgłoś
amunicyjny1 Re: T 72 B3M - B4? 05.11.14, 19:32 zapodaj.net/4eec975f05bc8.jpg.html Tak na moje oko '17' Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: T 72 B3M - B4? 05.11.14, 21:53 To jest osłona zakładana na czas składowania i przemarszów! Po za tym jest tak jak pisałem! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
amunicyjny1 Re: T 72 B3M - B4? 06.11.14, 15:04 To jest osłona zakładana na czas składowania i przemarszów! Po za tym jest tak jak pisałem! I jest otwierana automatycznie! A co jest otwierane automatycznie,jak nie tajemnica ? Z tym deklem to się Rosjanie nie popisali, zresztą sami to przyznają Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: T 72 B3M - B4? 06.11.14, 19:34 Przesłona pancerna w środku! Nie wiem czy się popisali czy nie ale WSZYSTKIE czołgi mają ZEWNĘTRZNE mechaniczne zabezpieczenia różnych ciekawych rzeczy na czas transportu i składowania! Można oczywiście zrobić pięćset różnych automatycznych osłon/zasłon/przesłon ino ,że jak w takim "automatycznym" czołgu w czasie walki zabraknie prądu albo ulegnie uszkodzeniu taka przesłona to się automatycznie zamyka i pozostaje celowania przez....lufę! Tu mechanik kierowca po dojechaniu na poligon zdejmuje osłonę i ma za przeproszeniem wyje...e na nią do momentu gdy trzeba będzie czołg znowu ładować na platformę! Odpowiedz Link Zgłoś