Dodaj do ulubionych

Czy bedą okręty bezzałogowe?

25.06.18, 12:30
www.portalmorski.pl/inne/39740-bezzalogowy-statek-akademii-morskiej-w-szczecinie-coraz-blizej
Co o tym myslicie?
Obserwuj wątek
    • menel13 Re: Czy bedą okręty bezzałogowe? 25.06.18, 15:03
      Będą.
      • ignorant11 Re: Czy bedą okręty bezzałogowe? 01.07.18, 23:02
        menel13 napisała:

> Będą.

Ja też mysle, że ku temu to zmierza...
    • maxikasek Re: Czy bedą okręty bezzałogowe? 01.07.18, 23:51
      W Holandii mają w tym roku zacząć testować 5 barek o napędzie elektrycznym przewożące 24 kontenery. Mają być bezzałogowe, ale w pierwszym roku testowania (z uwagi na ruch wodny na kanałach i brak infrastruktury do ich obsługi) będa posiadały załogi.
      AM w Szczecinie buduje model. Brak informacji jakiej wielkości. Kilka metrów? Póki nie nie zbudowano jeszcze Centrum Eksploatacji Obiektów Pływających AM, gdzie te modele mają być konstruowane. Również testy na "DOświadczalnym akwenie AM" wskazują raczej na basen OSRM ;-)

Ale ad rem- to oczywiście będą. Tak jak są latające drony , a będą też samochody.
      • maxikasek Re: Czy bedą okręty bezzałogowe? 02.07.18, 00:02
        Japonia ogłosiła że pierwsze latające samochody mają zacząć regularne loty podczas olimpiady w 2020. Obecnie trwają legislacje prawne mające dopuścić je do użytkowania .
      • menel13 Re: Czy bedą okręty bezzałogowe? 02.07.18, 13:49
        maxikasek napisał:

> W Holandii mają w tym roku zacząć testować 5 barek o napędzie elektrycznym prze
        > wożące 24 kontenery. Mają być bezzałogowe, ale w pierwszym roku testowania (z u
        > wagi na ruch wodny na kanałach i brak infrastruktury do ich obsługi) będa posia
        > dały załogi.

Bo tak naprawdę największym problemem jest człowiek. Z punktu widzenia maszyny to jak rowerzysta na autobanie.
    • stasi1 Re: Czy bedą okręty bezzałogowe? 02.07.18, 09:04
      Kiedyś na pewno, kwestia tego kiedy? W końcu samoloty już są
    • patmate Re: Czy bedą okręty bezzałogowe? 05.07.18, 20:39
      Na razie nie. Komputery się wieszają, filtry mogą się zapchać, instalacja się popali. Za dużo niedoróbek - właściwie nie ma statku któy by wszedł do służby bez długiej listy roszceń gwarancyjnych. To nie samochód z jednym silnikiem i jednym akumulatorem.
      Pdzr
    • tanebo2.0 Re: Czy bedą okręty bezzałogowe? 06.07.18, 08:07
      Myślę że większą rewolucją byłyby statki o napędzie elektrycznym. Oczywiście problem leży w akumulatorach. Ja bym stawiał na taki pl.wikipedia.org/wiki/Nadprzewodnikowy_zasobnik_energii i statek ma zasięg okrętu o napędzie jądrowym...
      • ignorant11 Re: Czy bedą okręty bezzałogowe? 06.07.18, 20:07
        tanebo2.0 napisał:

> Myślę że większą rewolucją byłyby statki o napędzie elektrycznym. Oczywiście problem leży w akumulatorach. Ja bym stawiał na taki pl.wikipedia.org/wiki/Nadprzewodnikowy_zasobnik_energii i statek ma zasięg okrętu o napędzie jądrowym...

A tam nadprzewodniki:)) Jak ja 30 lat temu pracowałem nad gorącymi, to od tego czasu zadnego postepu nie było..., moze to i moja wina:)))

Elekstryka na morzu w słónej wodzie:)))

Fuj, fuj...

Ale za to jak rewolucja to tylko KONSERWATYWNA czyli.. ZAGLOWCE!
      • bmc3i Re: Czy bedą okręty bezzałogowe? 10.07.18, 18:43
        Przyszloscia jest naped magneto-hydrodynamiczny.
    • anmur-49 Re: Czy bedą okręty bezzałogowe? 12.07.18, 11:01
      Izrael eksploatuje bezzałogowe łodzie patrolowe. Technologia więc już jest, jej dopasowanie do większych jednostek to kwestia czasu. Problem z łącznością. Musi to być dwukierunkowa łączność pozwalająca przekazywać w jedną stronę wizję z kamer na jednostce, sygnały radarowe, z echosondy, sygnały o parametrach pracy silnika, przechyłach, ew. też temperaturze w ładowni, a w razie potrzeby - o sytuacjach awaryjnych i ich parametrach. To w przypadku statku (jednostki cywilnej), jeśli to miał by być okręt, to pewnie przybyło by informacji do przekazu drugie tyle, albo i więcej. W drugą stronę muszą iść sygnały sterujące położeniem steru, obrotami śrub, pracą silników, sygnalizacją i łącznością według Międzynarodowego Prawa Morskiego, a w przypadku okrętu działaniem uzbrojenia. Problemów bez liku. A jak na jakimś ruchliwym akwenie znajdą się dziesiątki statków, albo podczas operacji wojskowej cała eskadra okrętów, to z zapewnieniem odpowiedniej ilości kanałów łączności radiowej będzie problem. No i dochodzi kwestia zabezpieczenia łączności przed zhakowaniem np. przez terrorystów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka