Dodaj do ulubionych

Silnik Miga 25 PF?

03.01.05, 20:12
Jestem tu nowy - przepraszam że sie wcinam z pytaniem które juz może było
omawiane:
Czy ktoś wie coś o silniku Tumańskiego do Miga 25 wersji PF, tego który
osiągnął 3560 km/h 30 lat temu? Otarło mi sie cos o uszy że po przeróbkach
zastosowano go do Miga 31, na ktorego ponoć nie stać Armii Czerwonej ale
sprzedają go Chinom i Indiom.
Andrzej
Obserwuj wątek
    • Gość: Berkut Re: Silnik Miga 25 PF? IP: *.kamieniec-wroclawski.sdi.tpnet.pl 03.01.05, 20:33
      O ile sie nie myle w Migu 31 jest zastosowany inny silnik
      Z tą prędkoscią to tak nie dokońca chyba było bo ten Mig 25 tego nie przeżył :)
      • grogreg Re: Silnik Miga 25 PF? 04.01.05, 14:26
        Przezylby bo byl wlasnie do taki predkosci projektowany. Aczkolwiek potrojna
        predkosc dziwieku osiagano zadko. Paliwa szlo tyle, ze zasiek operacyjny
        mysliwca spadal do 20%, silniki nadawaly sie tylko do remontu a i rezus
        platowca dramatycznie spadal. Sowieci nie opanowali w dostatecznym stopniu
        obrobki tytanu i MiG-25 byl ze stali. To i owo sie czasami przy duzych
        predkoscia odginalo.
        • Gość: Berkiy Re: Silnik Miga 25 PF? IP: *.kamieniec-wroclawski.sdi.tpnet.pl 04.01.05, 14:41
          Nie sądze Mig 25 był przystosowany do duzych prędkośći rzedu 2.8 macha ale nie
          3.2 :)
        • Gość: Berkut Re: Silnik Miga 25 PF? IP: *.kamieniec-wroclawski.sdi.tpnet.pl 04.01.05, 14:42
          Nie sądze Mig 25 był przystosowany do dużych prędkosci rzedu 2.8 macha ale nie
          3.2 M :)
          • grogreg Re: Silnik Miga 25 PF? 05.01.05, 15:29
            Mogl latac z 3 machami. Jest to oficjalne potwierdzone.
            • Gość: A.L. Re: Silnik Miga 25 PF? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.05, 16:01
              Mig-25 mógł osiągać do Mach 3.2, ale seryjne musiały ostrożniej latać:

-dla seryjnej wersji RB max 2.83 Macha: lot z prędkością Mach 2.4 do 15 minut,
              lot w zakresie 2.65 - 2.83 5 minut
              -podobna prędkość max dla wer P czyli 2.83
              -dla wersji dwumiejscowej PU prędkość max ograniczono do 2,65 Macha
    • Gość: Berkut Re: Silnik Miga 25 PF? IP: *.kamieniec-wroclawski.sdi.tpnet.pl 03.01.05, 20:42
      W migu 31 jest zastosowany silnik D30F6 w wersji M a to chyba jakas
      modyfikacja :)
      • Gość: Speedy Re: Silnik Miga 25 PF? IP: 217.17.35.* 04.01.05, 08:41
        Jako ciekawostkę dodam że silnik MiGa-31 (a w zasadzie silniki bo przeciez są
        2) to rozwinięcie silnika Sołowiewa D-30 stosowanego w niesławnej pamięci
        samolotach pasażerskich Ił-62. W wersji myśliwskiej dodano dopalacz i
        powzmacniano to i owo. Mnie najbardziej rozbawiło dodanie pancernej "rury"
        wokól turbiny podyktowane jak się wydaje nie tyle względami taktycznymi (choć
        oczywiscie kazdy kawalek pancerza to rzecz miła) co raczej technicznymi
        (urwanie łopatek turbiny i zniszczenie przez rozlatujące się ich szczątki
        innych silników i róznych instalacji samolotu było głowną i wielokrotnie
        powtarzającą się przyczyną katastrof Iłów-62)
        • grogreg Re: Silnik Miga 25 PF? 04.01.05, 14:22
          To samo bylo przyczyna katastrofy polskiego Il-62 "Kosciuszko".
          Poszla turbina lewego skrajnego silnika i wolne lopatki poszatkowaly sasiedni
          silnik i przewody hydraluczne w ogonie.
    • qubraq Re: Silnik Miga 25 PF? 06.01.05, 22:02
      Jakby to delikatnie powiedzieć: liczby charakteryzujące niektóre osiągi
      specjalnej wersji tego samolotu pochodzą ze źródła rosyjskojęzycznego ale z
      terenu Francji, w której z tytułu pracy jaką wykonywałem dla PRLu musiałem sie
      spotykac zarówno z naszym III sekretarzem jak i reprezentantem SGT, wątpię żeby
      z okazji "ucieczki" Wiktora Bielenko do Japonii chciało się im mnie podpuszczać
      ale raczej dawali mi do zrozumienia że wiedzą o mnie znacznie więcej niz ja sam
      pamietam, choc nie zajmowałem sie juz wtedy samolotami.
      Trudno mi cos powiedziec o tym jak daleko były posunięte zmiany niektórych
      elementów płatowca w wersji PF ale co do tytanu to raczej byłbym ostrożny w
      ferowaniu wyroków o nieporadności Rosjan w dziedzinie jego metalurgii. Byłem w
      zakładzie pod Syktywkarem i swoje widziałem. Ale jednocześnie bardzo dziękuję
      za informacje, tak mi sie na stare lata przypomniały pewne rzeczy z młodości!
      Andrzej

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka