Dodaj do ulubionych

czołgi w filmach

IP: *.acn.pl 07.05.03, 10:30
Zainspirowany przez Gamlingowski wątek na temat AK-47 u Janka Kosa,
przypomniałem sobie, jak T-34 udawały niemieckie czołgi w trakcie kampani 39
roku (w "Lotnej" Wajdy).
Śmiesznie było też, gdy na "Pattonie" Niemcy jeździli na M48, albo na czymś
podobnym.
Czy ktoś jeszcze widział podobne kiksy?
A z drugiej strony "Tygrys" w "Złocie dla zuchwałych" był jak prawdziwy.
Obserwuj wątek
    • Gość: Flieger Re: czołgi w filmach IP: 212.6.124.* 07.05.03, 11:46
      Gość portalu: azm napisał(a):

> Czy ktoś jeszcze widział podobne kiksy?

Leo 1 jako Tygrys w "A Bridge too far"

Pozdr.

F.

• Gość: Ed Re: czołgi w filmach IP: gw:* / 192.168.115.* 07.05.03, 13:59
      Gość portalu: azm napisał(a):

> Zainspirowany przez Gamlingowski wątek na temat AK-47 u Janka Kosa,
      > przypomniałem sobie, jak T-34 udawały niemieckie czołgi w trakcie kampani 39
      > roku (w "Lotnej" Wajdy).
      > Śmiesznie było też, gdy na "Pattonie" Niemcy jeździli na M48, albo na czymś
      > podobnym.

He, he, przecież M-48 to właśnie Patton ;-)

> Czy ktoś jeszcze widział podobne kiksy?

Tak, w "Komandosach z Nawarony" T-34 udają niemieckie czołgi. Zero przerabiania
      tylko namalowane czarne krzyże, żenada.

> A z drugiej strony "Tygrys" w "Złocie dla zuchwałych" był jak prawdziwy.

Tak, robota scenografów była na medal, na pierwszy rzut oka wyglądały jak
      prawdziwe Tygrysy. Ale wystarczyło spojrzeć na układ jezdny, żeby stwierdzić,
      że niestety były to "obudowane" T-34.
      • shatek Re: czołgi w filmach 09.05.03, 10:20
        Gość portalu: Ed napisał(a):

> Gość portalu: azm napisał(a):
        >
        > > Zainspirowany przez Gamlingowski wątek na temat AK-47 u Janka Kosa,
        > > przypomniałem sobie, jak T-34 udawały niemieckie czołgi w trakcie kampani
        > 39
        > > roku (w "Lotnej" Wajdy).
        > > Śmiesznie było też, gdy na "Pattonie" Niemcy jeździli na M48, albo na czym
        > ś
        > > podobnym.
        >
        > He, he, przecież M-48 to właśnie Patton ;-)
        >
        >
        > > Czy ktoś jeszcze widział podobne kiksy?
        >
        > Tak, w "Komandosach z Nawarony" T-34 udają niemieckie czołgi. Zero
        przerabiania
        >
        > tylko namalowane czarne krzyże, żenada.
        >
        >
        > > A z drugiej strony "Tygrys" w "Złocie dla zuchwałych" był jak prawdziwy.
        >
        >
        > Tak, robota scenografów była na medal, na pierwszy rzut oka wyglądały jak
        > prawdziwe Tygrysy. Ale wystarczyło spojrzeć na układ jezdny, żeby
        stwierdzić,
        > że niestety były to "obudowane" T-34.

BTW w "Czterech pancernych " były takie same "Tygrysy".Gdy obejrzałem "Złoto
        zacząłem się zastanawiać ,czy scenarzyści nie pożyczyli przypadkiem czołgu od
        Polaków...
    • Gość: Misza Moja para groszy :)) IP: 80.80.96.* 07.05.03, 14:09
      W naszym filmie "NA wojnie kak na wojnie.." w roli naszych czolgow widzimy
      prawdziwe T34 i SU-100, zas u "Niemcow" zamiast prawdziwych czolgow widac tylko
      fanerne Pantery i Tygrysy zrobione z T54 ;))

W filmie "Ognennaja duga" opowiadajacym o Kurskiej bitwie, nie ma zadnego
      prawdziwego Tygrysa, a zamiast T34-76 widzimy T34-85 (wariant 1944 roku). A na
      dalekich planach widac "gole" T54/55.

mam nadzieje ze Nikita Michalkow w swym nowym filmie o Wojnie Ojczyznianej
      pokaze nam autentyczna technike z tego okresu. Bo o tym pare razy mowil w
      wywiadach...

Pozdr
      Misza
      • Gość: Misza CD IP: 80.80.96.* 07.05.03, 14:41
        W filmie "Bataliony prosjat ognia" pod koniec filmu widac T62, vo w zadnej
        mierze nie psuje tego filmu ;))
      • dreaded88 T-54 czy T-44? 07.05.03, 18:28
        Wg. Magnuskiego Mosfilm dostał do przeróbek na niemieckie czołgi T-44.
        BTW - x lat nie widziałem żadnego filmu wojennego made in USSR. Czy są w nich w
        ogóle pokazywane jakieś "niemieckie" czołgi inne niż Panther/Tiger - czy
        wychodzi, że np. Pz III i IV pod Kurskiem w ogóle nie było :-) ?
    • Gość: grogreg Re: czołgi w filmach IP: 212.160.165.* 07.05.03, 15:30
      W rosyjskich filmach wystepuja w roli Tygrysa ucharakteryzowane i to bardzo
      dobrze, T-44.
      Ponadto:
      "Zloto dla pazeryny" - Francja AMX-13 udaje niemiecki czolg nieokreslonego typu
      "Czterej Pancerni i Pies" - T-34 udaja Tygrysy, a IS-1 udaja Pantery (w ogole
      nie podobne"
      "Ardeny" USA - M47 udaja Tygrysy Krolewskie (wynika to z kontekstu, nie z
      wygladu)
      "Zloto dla zuchwalych" Tygrys "zmontowany"na podwoziu haubicy M109
      (pierwszorzedna robota)
      "Dowod zycia" USA - PT-91 Twardy robi za nieokreslony czolg rosyjski.
      "Czerwony swit" Sheridan`y robia za sowieckie czolgi (T-72, T-80).
      • Gość: az Re: czołgi w filmach IP: *.acn.pl 07.05.03, 17:56
        Noo, cieszę sie, że mój wątek tak pobudza pamięć :-))

Jest już jedna niezgodność między Sz. Uczestnikami do wyjaśnienia: czy Tygrys
        w "Złocie dla zuchwałych" to obudowany T-34, czy wieża posadzona na podwoziu
        haubicy M109?
        Kto rozsądzi? Ja nie potrafię.
        • wielki_czarownik Fotka by się przydała. /nt 07.05.03, 18:08
          • grogreg Faktycznie T-34 (fotki) 08.05.03, 13:17
            Film (org. "Kelly's Heroes") byl krecony w Jugoslawi. Wypozyczono dwa czy trzy
            jugoslowianskie T-34 i obudowano drewnianymi dekorcjami. Thunderbolt ktory
            ostrzelal Pojazdy z kolumny Kelly'ego tez byl jugoslowianski.

fotki:
            www.salt6.com/tigers.htm
        • Gość: Ed Re: czołgi w filmach IP: gw:* / 192.168.115.* 07.05.03, 19:32
          Gość portalu: az napisał(a):

> Noo, cieszę sie, że mój wątek tak pobudza pamięć :-))
          >
          > Jest już jedna niezgodność między Sz. Uczestnikami do wyjaśnienia: czy Tygrys
          > w "Złocie dla zuchwałych" to obudowany T-34, czy wieża posadzona na podwoziu
          > haubicy M109?
          > Kto rozsądzi? Ja nie potrafię.

Oglądałem ten film parę tygodni temu i specjalnie dobrze się przyjrzałem.
          Jestem na 99,9% pewny, że było to podwozie T-34, które ma przecież bardzo
          charakterystyczny wygląd: pięć dużych kół, koło napędowe z tyłu. Na pewno nie
          było to podwozie M-109, które ma 7 kół jezdnych, znacznie mniejszych niż w T-34
          i koło napędowe z przodu. "Tygrysy" w filmie miały na 100% koło napędowe z tyłu.
    • crannmer Jeszcze pytanko o czterech pazernych 07.05.03, 16:31
      Na poczatku serialu (wczesne lato 1944) zaloga T-34/85 liczy czterech (dowodca
      jest jednoczesnie celowniczym).

A pod koniec pieciu. Tomek macha za fizycznego, Gustlik celuje, a Janek
      wrzeszczy.

Czy to byla inna wersja, czy moze Rudy z poczatku serialu to T-34/76, z braku
      pasujacego grany tylko przez 85?

Pozdr.

F.
      • Gość: Tomasz Powód dosc oczywisty.. IP: *.ibch.poznan.pl 07.05.03, 17:09
        Przyczyna była prozaiczna. W książce jest mowa o załodze T34-76, ale
        kamerzysta mógł się zmiescić jedynie do T34-85.
        • Gość: Flieger Nie za bardzo IP: *.ewetel.net 07.05.03, 17:15
          Gość portalu: Tomasz napisał(a):

> Przyczyna była prozaiczna. W książce jest mowa o załodze T34-76, ale
          > kamerzysta mógł się zmiescić jedynie do T34-85.

Kamerzysta nie musial sie nigdzie miescic, bo do zdjec we wnetrzu uzyty byl
          szkieletowy model ze szkoly wojsc pancernych (sluchaj komentarz tworcow na
          DVD).
          Warunki zadnego czolgu nie pozwalaja na prace w nim z kamera, filmowa do tego.

Najmniejszy pojazd bojowy pozwalajacy na krecenie filmow bez usuwania poszycia
          to U-Boot (typ VII-C)
          :-)

Pozdr.

F.
          • Gość: DSD Re: Nie za bardzo IP: 212.33.88.* 07.05.03, 18:08
            > Najmniejszy pojazd bojowy pozwalajacy na krecenie filmow bez usuwania poszycia
            > to U-Boot (typ VII-C) :-)

BTW, nasz film 'Orzeł' osiągnął prawie pułap realizmu - 'Orła' zagrał bliźniaczy 'Sęp'.
            BTW II, czy ktoś wie czy w filmie 'Liberator' z Narcyzem (czyt. Seagalem) występuje
            prawdziwy pancernik klasy 'Iowa' i jak wiele scen nagrano na jego pokładzie.
            Pamiętam też teledysk Cher (w tytule było coś z cofaniem czasu, 'back time'), na
            którym piosenkarka podnieca załogę okrętu tej klasy, biegając w stanie częściowo
            obnażonym po pokładzie koło wieży 3 x 406.
            BTW III, pamietając wygląd Cher dziwię się entuzjazmowi załogi pancernika :-)))

I ostanie BTW, tym razem luźno związane z tematem - oglądał ktoś film 'Milion lat
            przed naszą erą' z Raquel Welch? (lata 60-te). Film osiągnął status prawie że
            kutlowego w kręgach biologów, a to ze względu na występujące w nim 'potwory':
            sfilmowane w żenujący sposób jaszczurki czy pająki, udające > kilkunastometrowe
            bestie. Można się turlać ze śmiechu.

• dreaded88 Re: Nie za bardzo 07.05.03, 18:24
              Gość portalu: DSD napisał(a):

>
              > I ostanie BTW, tym razem luźno związane z tematem - oglądał ktoś film 'Milion
              l
              > at
              > przed naszą erą' z Raquel Welch? (lata 60-te). Film osiągnął status prawie że
              > kutlowego w kręgach biologów, a to ze względu na występujące w nim 'potwory':
              > sfilmowane w żenujący sposób jaszczurki czy pająki, udające > kilkunastometr
              > owe
              > bestie. Można się turlać ze śmiechu.

Ale sama Raquel niczego sobie...
            • Gość: Ed Re: Nie za bardzo IP: gw:* / 192.168.115.* 07.05.03, 19:51
              Gość portalu: DSD napisał(a):

>> BTW II, czy ktoś wie czy w filmie 'Liberator' z Narcyzem (czyt. Seagalem)
              wystę
              > puje
              > prawdziwy pancernik klasy 'Iowa' i jak wiele scen nagrano na jego pokładzie.

Iowa występuje tylko w ujęciach z dalekiego planu (lotniczego) i nie kręcono na
              niej żadnej ze scen. Sceny na pokładzie kręcono na pokładzie krążownika,
              niestety zapomniałem jakiego typu.
        • Gość: past Re: Powód dosc oczywisty.. IP: 217.8.190.* 08.05.03, 08:03
          w posnańskiej byłej szkole pancernej jest w minimuzeum czołg w którym kręcono
          pancernych , jest bardzo pocięty by kamera mogła pracować polecam
        • shatek Re: Powód dosc oczywisty.. 09.05.03, 10:30
          Z tego co wiem ,T-34-76 to raczej unikat.W filmie używano czołgów nowszej
          wersji ,które wówczas były wciąż produkowane w "Bumarze" i były podstawowymi
          wozami WP.
      • Gość: Flieger Re: Jeszcze pytanko o czterech pazernych IP: *.pppool.de 07.05.03, 20:07
        crannmer napisał:

> Na poczatku serialu (wczesne lato 1944) zaloga T-34/85 liczy czterech
        >(dowodca
        > jest jednoczesnie celowniczym).
        >
        > A pod koniec pieciu. Tomek macha za fizycznego, Gustlik celuje, a Janek
        > wrzeszczy.
        >
        > Czy to byla inna wersja, czy moze Rudy z poczatku serialu to T-34/76, z braku
        > pasujacego grany tylko przez 85?

Poszukalem i na battlefield.ru znalazlem, ze pierwsza polska brygada zostala
        uzbrojona juz w 34-85 i na takich pod Studziankami poczynala.
        Stad czteroosobowa zaloga na poczatku serialu jest nieco dziwna.

(byla jedna wersja 85 z dwuosobowa wieza, ale nie weszla do masowej prosukcji)

Z kolei tak dobrze znana z czolowki serialu jednoczesciowa klapa dowodcy czolgu
        to model juz z 1945 roku :-)

Pozdr.

F.
        • Gość: anlukas Re: Jeszcze pytanko o czterech pazernych IP: *.acn.pl / 10.69.4.* 08.05.03, 00:19
          Błąd. T 34-85 pojawily się w 1 Brygadzie dopiero w czasie uzupolniania strat po
          bitwie.Zobacz Wozy Bojowe LWP Janusz Magnuski.
          • Gość: Flieger Masz racje IP: 212.6.124.* 08.05.03, 07:33
            Gość portalu: anlukas napisał(a):

> Błąd. T 34-85 pojawily się w 1 Brygadzie dopiero w czasie uzupolniania strat
            > po bitwie.Zobacz Wozy Bojowe LWP Janusz Magnuski.

MOj blad. Po lebkach przeczytalem angielski tekst na battlefield.ru.

Co by z kolei wskazywalo, ze przez pierwsza polowe serialu dzielni tankisci z
            sobaka mieli 34-76. Czyzby nie bylo w latach produkcji filmu ani jednego 76 na
            chodzie?

Pozdr.

F.
            • wielki_czarownik Re: Masz racje 08.05.03, 14:41
              Takie T-34 można jeszcze czasami spotkać. Kilka lat temu widziałem gdzieś nad
              morzem że stoi taki jako pomnik. Ale bez wątpienia łatwiej było znaleźć wersję
              85 niż biegać i szukać sprawnego pojazdu typu 76.
    • Gość: Tomasz Re: czołgi w filmach IP: *.ibch.poznan.pl 07.05.03, 17:16
      W filmie Jurija Ozierowa nakręconym w polowie lat 80-tych mozna dostrzec
      T34-76, KW1 a nawet BT7. Czołgi niemieckie to jednak typowe filmowe
      "modyfikacje". Film ten pokazuje wczesne starcia pod Brodami-Dubnem 8. korpusu
      zmechanizowanego i w okolicach Białegostoku 6. (w tym smierć gen. Chackilewicza).
      • Gość: Lacis Re: czołgi w filmach IP: *.lo9.szczecin.pl / 10.10.10.* 08.05.03, 12:37
        Gość portalu: Tomasz napisał(a):

> W filmie Jurija Ozierowa nakręconym w polowie lat 80-tych mozna dostrzec
        > T34-76, KW1 a nawet BT7. Czołgi niemieckie to jednak typowe filmowe
        > "modyfikacje". Film ten pokazuje wczesne starcia pod Brodami-Dubnem 8. korpusu
        > zmechanizowanego i w okolicach Białegostoku 6. (w tym smierć gen.
        Chackilewicza
        > ).

O jaki film chodzi [tytuł] - tom spróbuję sobie go sciągnąć. Bo w "Utomlionnych
        soncom" Michałkowa niezbyt udolnie przerabiano BMD na coś w rodzaju czołgów BT.
    • Gość: and Re: czołgi w filmach IP: 192.9.200.* 08.05.03, 12:53
      Problem w filmie jest mniej więcej taki, jak na polu bitwy. Czołg musi nie
      tylko wyglądać, ale jeździć i strzelać. Skąd wziąć w 2003r. (na przykład, ale
      wcześniej też nie było łatwo) choćby kompanię Tygrysów-Panter-T-34/76-
      Shermanów? Za rozsądną cenę (showbiznes to jednak przede wszystkim biznes!).
      Pozostaje jedynie animacja komputerowa???!!!
    • maniek182 Re: czołgi w filmach 08.05.03, 13:57
      "Bitwa o Ardeny" jeden z najlepszych przykładów jako niemiecke tygrysy i Pantery użyli Pattonów a jako amerykańkie Shermany to użyli Sheridanów(chodzi mi najlepszy lekki zwiadowczy czołg II W.S)tygyesy z "Czterech pancernych" To T-34 z blachami duralimnowymi albo nawet tekturą:PPPod tym wzgędem najnowsze filmy gdzie wykorzystana jest technika komputerowa są lepsze:)
      • Gość: Czlekowstret Re: czołgi w filmach IP: 195.245.226.* 09.05.03, 00:29
        A teraz trochę w inną stronę. Kilka lat temu byłem na poligonie pod Orzyszem,
        było tam mnóstwo T-34 (ciężko już wtedy było poznać jakich) okrytych blachami
        pozorowanymi na pantery (ciekawy był patent na przedłużenie lufy) z
        wymalowanymi dla wzmocnienia morale białymi krzyżami. Totalne postrzelane z
        RGPPanc. Zdawało mi się, że widziałem tam jakiegos IS-3. Gdzieś mam fotki, dla
        chętnych mogę poszukać. Dwa lata temu tam byłem i totalna pustka, tylko dwie 55-
        tki rozstrzelane. Pozdrawiam, Cz.
    • shatek Mało Tygrysów 09.05.03, 10:24
      Z tego ,co wiem NA świecie ostało się zaledwie kilka Tygrysów , z czego
      większośc nie na chodzie.Ale mogę się mylić.......
      • Gość: mjabol Re: Mało Tygrysów IP: *.acn.waw.pl 09.05.03, 11:00
        Gdzieś obiło mi się o uszy, że jest tylko jeden tygrys " na chodzie" i
        znajduje się bodajże w prywatnej kolekcji w Wlk.Brytani ( może ktoś sprostuje
        tę informacje ).
        A propos filmów : na pewno w Klosie nieraz widziałem jak poczciwe BTR-40 i BTR
        152 udawały niemieckie transportery - mialy tylko krzyże namalowane.
        • wielki_czarownik Jest conajmniej jeszcze jeden 09.05.03, 22:07
          W Rosji w Kubince. Tam mają chyba wszystkie czołgi świata!! I większość (lub
          nawet wszystkie) na chodzie.
          • Gość: azm Re: Jest conajmniej jeszcze jeden IP: *.acn.pl 09.05.03, 22:21
            Może by Misza nakręcił jakiś prywatny film w Kubince z czołgami w roli głównej?
            • wielki_czarownik Re: Jest conajmniej jeszcze jeden 09.05.03, 22:54
              Ponoć można tam się nimi za opłatą przejechać!!!
    • Gość: Misza Ogladaliscie film "Zwezda" (Gwiazda) ? IP: *.mp109.aaanet.ru 09.05.03, 21:28
      POchodzi z zeszlego roku. Dopiero pol godziny temu skonczyl jego ogladac.
      JJest dobry. Naliczylem w nim (w jednym ujecju (!)) 6 T34/85 w doskonalym
      stanie, dwa z nich nawet jechali :) Jeszcze bylo okolo 3 Tygrysow zrobionych
      na podstawie T34. Ale byli zrobione bardzo dobrze. Mozna bylo poznac T34 tylko
      po kolach :)) Jeszcze bylo 3 oryginalnych SdKfz 251 tez na chodzi...

POzdr
      Misza
      • wielki_czarownik U nas mało jest waszych filmów 09.05.03, 22:06
        A to wielka szkoda. Chętnie bym obejrzał jakiś wasz film wojenny. Macie duże
        możliwości "sprzętowe". Ale ostatni film rosyjski jaki był u nas w TV to "Brat
        2". A na kasetach i DVD nic nie ma :((((((
        • Gość: Misza Bo sa politycznie niepoprawni... IP: 80.80.119.* 10.05.03, 00:04
          wielki_czarownik napisał:

> A to wielka szkoda. Chętnie bym obejrzał jakiś wasz film wojenny. Macie duże
          > możliwości "sprzętowe". Ale ostatni film rosyjski jaki był u nas w TV
          to "Brat 2". A na kasetach i DVD nic nie ma :((((((

Wiadomo. "Wolne i niezalezne" media i TV pokazuja to co chce wieki brat i
          pokazuja tylko to co odpowiada dzisiejszemu oficjalnemu stanowsiku wobec WWII
          i udzialu RKKA.

Brat 2 ukazal sie dlatego ze podtrzymuje w ludziach przekonanie
          o "nacjonalizmie Rosjan" i wiekiej i "wszechobecnej mafii"

POzdr
          Misza

P.S> U nas malo dzis filmow o WWII. Zas coraz wiecej filmow o wojnach w
          Czeczni. 4-5 rocznie. Ale ich NAPEWNO w POlskim TV nie zobaczysz :))

• Gość: Człekowstręt Re: Bo sa politycznie niepoprawni... IP: 195.245.226.* 10.05.03, 09:31
            Misza, druhu,
            zrób kopie i prześlij wtedy....
            • Gość: Misza Re: Bo sa politycznie niepoprawni... IP: *.mp109.aaanet.ru 10.05.03, 12:46
              Gość portalu: Człekowstręt napisał(a):

> Misza, druhu,
              > zrób kopie i prześlij wtedy....

Mozesz zamowic DVD z naszymi filami przez inet.

zobacz na poczatek www.CTB.ru

Pozdr
              Misza
          • wielki_czarownik Był u nas film o wojnie w Czeczeni 10.05.03, 12:33
            Opowiadał o załodze jakiegoś posterunku atakowanego przez snajpera. Tytuł był
            chyba "Snajper". Świetny był!
            • Gość: Misza Re: Był u nas film o wojnie w Czeczeni IP: *.mp109.aaanet.ru 10.05.03, 12:48
              wielki_czarownik napisał:

> Opowiadał o załodze jakiegoś posterunku atakowanego przez snajpera. Tytuł
              był chyba "Snajper". Świetny był!

:)) Kiedy juz napisalem o tym ze zadnego nie pokaza, to pomyslalem wlasnie o
              tym filmie (jest chyba bardziej proczeczenski niz prorosyjski - dlatego go
              pokazali ;))

Film nazywal sie "Blokpost". Al enajbardziej mi spodobal sie szczur, ktory
              mial jeden z zolnierzy :))

POzdr
              Misza

• wielki_czarownik Re: Był u nas film o wojnie w Czeczeni 10.05.03, 18:53
                Szczur był świetny. A czy to w tym filmie był jeszcze pies Castro?
    • Gość: Malkontent Re: czołgi w filmach IP: *.grudziadz.sdi.tpnet.pl 10.05.03, 16:20
      Kiedyś mieszkałem w Braniewie.Na obrzerzach miasta była wojskowa baza
      remontowa.W tej bazie widziałem kilkakrotnie przerobione czołgi typu IS-2 na
      niemieckie.To było w latach 60-70.W tym okresie kręcono na pobliskim
      czołgowisku sceny wojenne do filmów polskich,min.Kierunek Berlin i innych.Co
      udawały IS-y nie pamiętam.Miały obudowane gąsienice i wieże oraz były
      pomalowane.Widywałem je osobiście kilka razy.A tak nawiasem to czołgowisko
      koło Braniewa było przed II wojną największym czołgowym poligonem w III Rzeszy.
      Jak kręcono Kazimierza Wielkiego Petelskich,to po Braniewie jeździli rycerze w
      zbrojach z plastiku.
      • Gość: Speedy Re: czołgi w filmach IP: *.3w.pl 10.05.03, 23:20
        Pamietam w polowie lat 70-tych jak kręcili taki film "Manewr który ocalił
        Kraków", po krakowie jezdzily SU-76 w niemieckim malowaniu
        • Gość: Skandy Re: czołgi w filmach IP: *.3w.pl 10.05.03, 23:33
          Byl tez film o wojnie w zatoce w 1991. "Prawdziwa odwaga" zdaje sie tytuł ale
          nie dam glowy
          Wystepowaly Abramsy zrobione z australijskich bodaj Centurionow. Jak pamietam
          zrobione swietnie tylko zawiesznie i jakies dziwne proporcje kadluba do wiezy
          itd dawaly poznac ze cos jest nie tak. Ponoc scenariusz sie Pentagonowi nie
          bardzo podobal i nie chcial oryginalow uzyczyc do filmu.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka