Dodaj do ulubionych

Bojkot Miszy-hitlerka.

IP: *.bg.am.lodz.pl 09.05.03, 12:55
W zwiazku z tym ze mamy na forum hitlerowaca jedynym rozwiazaniem pozostaje bojkot.Bo doprawdy tego nie mozna tolerowac.A wchodzenie w dyskusje tylko utwierdza degenerata w tym ze jest normalny...Od tej pory nie dyskutujemy z Misza cokolwiek by pisal tak jakby go nie bylo.JAKO DOWOD JEGO SLOWA O JENCACH.POTWORNE!!!
> > Właśnie więzień, to więzień, a wtym wypadku raczej jeniec. A tych się nie
> > rozstrzeliwuje. No chyba, że Rosja nie jest cywilizowanym krajem.
Na to Misza-hitlerowiec--->
> Wezien i jeniec to jest to samo. Do tego Stalin nie popelnil przestepstwa.
> Rosja nie podpisala umow Genewskich dot. jencow. Stalin mogl spalic ich zywcem
> i to bylo wylacznie sprawa ZSRR.--->Oj Misza to ty hitlerowiec jestes a z takimi sie nie dyskutuje do takich sie strzela.
No i widzicie kogo wychowuja teraz w Rosji- mordercow.Obecnie w Rosji zachodza paskudne zmiany.I jak widzicie to jest wykladowca
na uniwersytecie a nie jakis patalach z kolchozu.No i co z takimi robic.Strzelac?Tylko potwierdzimy ich chora wyobraznie ze swiat
sklada sie z mordercow.Oni sa jak wsciekle psy.Nie jest to ich wina ale jak im kazac to beda gazowac ludzi.
I jeszcze na koniec nie chcialbym zebyscie mysleli ze wszyscy Rosjanie sa tacy.Wiekszosc jest zdecydowanie rozsadna tylko maja nieszczescie miec takich degeneratow u wladzy.Biedni sponiewierani ludzie...
Obserwuj wątek
    • Gość: Ed Re: Bojkot Miszy-hitlerka. IP: gw:* / 192.168.115.* 09.05.03, 13:26
      Gość portalu: BRvUngern-Sternber napisał(a):

> W zwiazku z tym ze mamy na forum hitlerowaca

Raczej stalinowca.
    • being28 Re: Bojkot Miszy-hitlerka. 09.05.03, 13:28
      Z Misza to juz tak jest od dawna. Po prostu nie ma sensu dyskutowac z nim bo i
      tak cos odpisze. Niech juz zyje w tym swoim swiecie wartosci.
      NIE ODPISUJMY NA JEGO WYPOCINY!!!
      • Gość: Zulu Re: Bojkot Miszy przygniecionego--nie IP: *.telia.com 09.05.03, 14:50
        Proponowalbym zrobic cos dobrego dla niego i powoli my wytlumaczyc jak swiat
        jest ulozony i jak cywilizowany swiat funkcjonuje.Odciecie sie nic nie da:On
        to pisze dlatego ze byl tak nauczony od dziecka czyli nalezy do straconej
        generacji dla swiata.Zrobcie mu wyklad na temat co to jest dobro i zlo.On
        tych pojec nie rozroznia liczy bumazka i rozkaz,uwazam ze i tak sie zmienil
        przez obcowanie z nami.Lepiej popracowac nad nim.Moze kiedys w prezydenty
        pojdzie bedziemy mieli przyjaciela,kazdy nauczyciel bulawe w plecaku nosi.
        • Gość: caton Re: Bojkot Miszy przygniecionego--nie IP: 217.153.114.* 12.05.03, 15:26
          Może masz rację, ale ja osobiście straciłem już nadzieję na rzeczową dyskusję z
          tym człowiekiem. Naprawdę - trzy palce na sercu!! - starałem się dyskutować z
          nim na spokojnie i po prostu w wyważony sposób (jest takie ładne słówko -
          asertywnie ;-) ) prezentować mu swój punkt widzenia. Ale do niego naprawdę nic
          nie dociera. Czekam - może pojawi się na tym forum inny Rosjanin. Tu nie chodzi
          o bojkot, ale z Miszą naprawdę "nie chce mi się gadać". To strata czasu. Do
          dyskusji, w której bierze udział ktokolwiek nie do końca zgadzający się z jego
          zdaniem, Misza wnosi tylko pianę na ustach. Howgh.
    • Gość: zwiadowca Re: Bojkot Miszy-hitlerka. IP: 141.18.6.* 09.05.03, 14:44
      Rzeczywiscie chodzi raczej o staniliniste... Jest uparty jak osiol w swoich
      pogladach, ale jednego odmowic Miszy nie mozna - inteligencji. Nie wdaje sie w
      dyskusje z nim od czasu sporego watku "To nie prawda, ze Rosja stracila..." Po
      co sobie szargac nerwy...
      • Gość: mjabol Re: Bojkot Miszy-hitlerka. IP: *.acn.waw.pl 09.05.03, 15:49
        Gość portalu: zwiadowca napisał(a):

> Rzeczywiscie chodzi raczej o staniliniste... Jest uparty jak osiol w swoich
        > pogladach, ale jednego odmowic Miszy nie mozna - inteligencji. Nie wdaje sie
        w
        > dyskusje z nim od czasu sporego watku "To nie prawda, ze Rosja stracila..."
        Po
        > co sobie szargac nerwy...

Inteligencja inteligencją a poglądy poglądami. Jak czytałem jego wypowiedzi w
        wątku "Stalin czy Hitler" o Stalinie to włos mi sie jeżył na głowie.
        Misza jako wielkoruski nacjonalista jest nie reformowalny, gorsi od niego sa
        jego forumowi fani, takie miszowe dupolizy z osobą wielkiego_czarownika na
        czele.
        • wielki_czarownik Sprzeciw! 09.05.03, 16:11
          Zobaczcie na moją dyskusję z Miszą - tą z której pochodzi cytat w głównej
          treści tego wątku (Hitler a Stalin). Nasze poglądy są całkowicie przeciwstawne.
          Więc czemu jestem nazywany jego dupolizem? Ja się z Miszą zgadzam w kwestiach
          antyamerykańskich, natomiast zupełnie mi nie po drodze z jego prorosyjskim
          nacjonalizmem - dowód - wątek (Hitler a Stalin). Moim zdaniem dobrze jest móc
          porozmawiać z kimś, kto myśli inaczej, a nie tylko wysłuchiwać wzajemnego
          potakiwania sobie. Ja się więc do bojkotu nie przyłączam, a co poniektórym
          radzę najpierw przeczytać całą moją rozmowę z Miszą, a potem dopiero zabierać
          głos!
          • Gość: mjabol Re: Sprzeciw! - przyjęty! do wlk-czarownika IP: *.acn.waw.pl 09.05.03, 16:33
            Przeczytałam bardzo dokładnie Twój dialog z Miszą i musze przyznać że w chwili
            próby obroniłeś swój honor i honor Polski. Mamy różne poglądy na wiele spraw (
            choćby do Czeczeni )ale w chwili gdy Misza pokazał swoje prawdziwe
            czekistowskie oblicze wykazałeś się determinacją i patriotyzmem więc
            odszczekuje to co powiedziałem wcześniej na Twój temat.pozd

Ps. natomiast Misza przegiął zdecydowanie. Wije się jak piskorz kiedy jego
            ukochana Rosja wreszcie pada na pysk nie odnajdując się w nowoczesnym świecie.
            Stąd pewnie takie bluźnierstwa o dobroci Stalina.
            • wielki_czarownik Nie ma sprawy. Pozdrawiam. /nt 09.05.03, 16:36
    • dreaded88 Misza jako dowód klęski fukuyamizmu i globalizmu 09.05.03, 16:30
      Bojkotować najłatwiej, ale lepiej pomyśleć. To, co pisze Misza, jest, o ile
      dobrze oceniam, oddaniem ducha rosyjskich elit o nastawieniu eurazjatyckim.
      W każdym razie trzeba przyjąć do wiadomości, że tezy o nieuchronnym i
      mechanicznym triumfie demokracji, wolnego rynku i ideologii praw człowieka są
      fałszywe. Te rzeczy są relatywizowalne do kultury Zachodu, której częściami
      Rosja, Chiny, Indie, świat islamu itp. nie są i nie będą - chyba, że się je
      podbije i siłą zokcydentalizuje. W związku z tym mamy na forum małe
      huntingtonowskie zderzenie cywilizacji. Można jeszcze przywołać naszego
      Konecznego i jego dzieło o cywilizacji bizantyńskiej.
      • wielki_czarownik Racja. Misza to człowiek wschodu. 09.05.03, 16:42
        On myśli inacze niż my, ma inny system wartośi i inaczej postrzega relacje
        jednostka-państwo. Wielu z was to razi, ale nie można mówić, że tylko my mamy
        rację. Misza to po prostu człowiek z innego kręgu kulturowego, który patrzy na
        świat z innej perspektywy. Dla człowieka zachodu najważniejsza jest jednostka.
        Dla Miszy najważniejsze jest państwo. Dlatego należy zrozumieć jego poglądy.
        Można z nimi dyskutować lub nie. Można się z nimi zgadzać lub nie, ale nie
        można mówić, że są gorsze. One są po prostu inne.
        Chociaż niestety Miszy brak wiedzy o prawdziwym przebiegu wojny 1920. Nie ma
        się co tu jednak dziwić. W końcu w Rosji o tej wojnie nic uczciwie chyba
        jeszcze nie napisano.
        • mupasz1 Re: Racja. Misza to człowiek wschodu. 09.05.03, 20:26
          Zgadzam się z tobą, że to problem w różnicach wartości i pojmowania swiata. I
          dobrze że taki Misza z nami wymienia poglądy. w Chinach na zarzuty, że nie mają
          wolnej prasy i demokracji odpowiadają, że wolność u nich to pełna miska ryżu. i
          jeszcze jedno - jeżeli ktoś z innego kraju zreszta może byc i z polski napisze
          coś niezbyt poprawnie to nie należy zaraz mu odpisywać, że jest głupi czy co
          podobnego. Szukanie tanich zaczepek źle świadczy o piszącym - on tak naprawdę
          nie słucha co druga strona napisała
    • Gość: JOrl Re: Bojkot Miszy-hitlerka. IP: *.dip.t-dialin.net 09.05.03, 17:01
      Ja interesuje sie historia. I stwierdzam, a mam tez dostep do literatury w
      Niemczech,bo tam mieszkam, ze polskie ksiazki historyczne sa bardzo malo
      profesjonalne. I przeinaczaja fakty historyczne, albo je inaczej jak byly
      interpretuja. I to co mozna w Polsce kupic historycznego ma mala wartosc
      poznawcza. Zato duzo propagandowa. Ja np. mam miedzy innymi w domu wielotomowa
      (24 ksiazki)historie powszechna. Napisana przez profesjonalistow historykow
      Szwajcarow. I tam np. Stalin jest duzo blizej opisana jak pisze Misza, niz jego
      przeciwnicy na tym forum.
      No ale coz. Rosja jest wrogiem Polski to i nic dziwnego. Tylko niedobrze, jesli
      sie falszywie ocenia sytuacje. Tez u wroga. Bo to wtedy naprawde zle mozna na
      tym wyjsc.
      Pozdrowienia
      • Gość: mjabol Re: Bojkot Miszy-hitlerka. IP: *.acn.waw.pl 09.05.03, 17:17
        Gość portalu: JOrl napisał(a):

> Ja. I tam np. Stalin jest duzo blizej opisana jak pisze Misza, niz jego
        >
        > przeciwnicy na tym forum.
        >
        >
        >

Najpierw naucz się pisać po polsku historyku za trzy grosze.
      • wielki_czarownik Re: Bojkot Miszy-hitlerka. 09.05.03, 17:19
        Mieliby ci Szwajcarzy u siebie stalinizm to by nie wypisywali takich pierdoł.
      • Gość: Blysku niemiecka literatura historyczna IP: *.nowysacz.cvx.ppp.tpnet.pl 09.05.03, 18:16
        Jak wiadomo, niemieccy historycy, w odroznieniu od polskich to sama prawda, tylko prawda i szczera prawda. Zwlaszcza w sprawach polskich, a juz szczegolnie w polsko-rosyjskich(ew.radzieckich). Ale nie ma sie co dziwic, przeciez Niemcy to nasz tradycyjny sojusznik i przyjaciel.
        • Gość: JOrl Re: niemiecka literatura historyczna???? IP: *.dip.t-dialin.net 09.05.03, 18:32
          Gość portalu: Blysku napisał(a):

> Jak wiadomo, niemieccy historycy, w odroznieniu od polskich to sama prawda,
          tyl
          > ko prawda i szczera prawda. Zwlaszcza w sprawach polskich, a juz szczegolnie
          w
          > polsko-rosyjskich(ew.radzieckich). Ale nie ma sie co dziwic, przeciez Niemcy
          to
          > nasz tradycyjny sojusznik i przyjaciel.

Jak mysle, drogi Blysku Twoj post odnosi sie do mojego. I wlasnie swiadczy
          dokladnie o tym co ja mowie. Przeinaczanie faktow. Wyraznie napisalem, ze ja
          mam szwajcarskie ksiazki historyczne. A Ty skreciles na niemieckie. Aby sobie
          jakies argumenty podpasowac.
          Ale prawda, jest ona po niemiecku. Tylko, ze moze wiesz, w Szwajcarii
          obowiazuja 3 jezyki. I autorzy tej ksiazki maja tez nazwiska takie bardziej
          francuzkie.
          Jeszcze raz, potwierdziles swoim postem moje zarzuty. Nieprofesjonalnosci.

Ale oczywiscie prawda jest ze Niemcy NIE sa przyjacielem Polski. Nawet jak
          polscy ministrowie i inni politycy juz 13 lat o tym trabia. Tylko po co to
          robia?
          Pozdrowienia

• Gość: miki Re: niemiecka literatura historyczna???? IP: *.dip.t-dialin.net 10.05.03, 00:02

> Gość portalu: Blysku napisał(a):
            >
            > > Jak wiadomo, niemieccy historycy, w odroznieniu od polskich to sama prawda
            > ,
            > tyl
            > > ko prawda i szczera prawda. Zwlaszcza w sprawach polskich, a juz szczegoln
            > ie
            > w
            > > polsko-rosyjskich(ew.radzieckich). Ale nie ma sie co dziwic, przeciez Niem
            > cy
            > to
            > > nasz tradycyjny sojusznik i przyjaciel.
            >
            > Jak mysle, drogi Blysku Twoj post odnosi sie do mojego. I wlasnie swiadczy
            > dokladnie o tym co ja mowie. Przeinaczanie faktow. Wyraznie napisalem, ze ja
            > mam szwajcarskie ksiazki historyczne. A Ty skreciles na niemieckie. Aby sobie
            > jakies argumenty podpasowac.
            > Ale prawda, jest ona po niemiecku. Tylko, ze moze wiesz, w Szwajcarii
            > obowiazuja 3 jezyki. I autorzy tej ksiazki maja tez nazwiska takie bardziej
            > francuzkie.
            > Jeszcze raz, potwierdziles swoim postem moje zarzuty. Nieprofesjonalnosci.
            >
            > Ale oczywiscie prawda jest ze Niemcy NIE sa przyjacielem Polski. Nawet jak
            > polscy ministrowie i inni politycy juz 13 lat o tym trabia. Tylko po co to
            > robia?
            > Pozdrowienia
            wiesz,Twoi "wspaniali"historycy moga w Szwajcari publikowac bzdury za ktore w
            niemczech idzie sie do wiezienia.Taki np David Irwing.W Szwajcari publikuje i
            bywa.W niemczech czeka na niego wiezienie.
            >
            >
          • Gość: Blysku Re: niemiecka literatura historyczna???? IP: *.nowysacz.cvx.ppp.tpnet.pl 10.05.03, 11:23

> Gość portalu: Blysku napisał(a):
            >
            > > Jak wiadomo, niemieccy historycy, w odroznieniu od polskich to sama prawda
            > ,
            > tyl
            > > ko prawda i szczera prawda. Zwlaszcza w sprawach polskich, a juz szczegoln
            > ie
            > w
            > > polsko-rosyjskich(ew.radzieckich). Ale nie ma sie co dziwic, przeciez Niem
            > cy
            > to
            > > nasz tradycyjny sojusznik i przyjaciel.
            >
            > Jak mysle, drogi Blysku Twoj post odnosi sie do mojego. I wlasnie swiadczy
            > dokladnie o tym co ja mowie. Przeinaczanie faktow. Wyraznie napisalem, ze ja
            > mam szwajcarskie ksiazki historyczne. A Ty skreciles na niemieckie. Aby sobie
            > jakies argumenty podpasowac.
            > Ale prawda, jest ona po niemiecku. Tylko, ze moze wiesz, w Szwajcarii
            > obowiazuja 3 jezyki. I autorzy tej ksiazki maja tez nazwiska takie bardziej
            > francuzkie.
            > Jeszcze raz, potwierdziles swoim postem moje zarzuty. Nieprofesjonalnosci.
            >
            > Ale oczywiscie prawda jest ze Niemcy NIE sa przyjacielem Polski. Nawet jak
            > polscy ministrowie i inni politycy juz 13 lat o tym trabia. Tylko po co to
            > robia?
            > Pozdrowienia
            >
            >
            Jak ci nie wkleje drogi profesjonalisto twoich slow o twoim dostepie do historycznej literatury niemieckiej, "bo tam mieszkasz" to bedziesz mi dalej marudzil, ze sobie tych Niemcow w twoim poscie wymyslilem? Potem dopiero "skreciles" w strone szwajcarskiej historii podajac ja jako PRZYKLAD. Nastepnym razem nie pieprz o swojej znajomosci niemieckiej literatury historycznej (nie mowie o niemieckojezycznej, moj profesjonalny wykladowco szwajcarskiej geografii lingwistycznej), to nie bedzie nieporozumien.
      • Gość: miki Re: Bojkot Miszy-hitlerka. IP: *.dip.t-dialin.net 09.05.03, 20:55

> Ja interesuje sie historia. I stwierdzam, a mam tez dostep do literatury w
        > Niemczech,bo tam mieszkam, ze polskie ksiazki historyczne sa bardzo malo
        > profesjonalne. I przeinaczaja fakty historyczne, albo je inaczej jak byly
        > interpretuja. I to co mozna w Polsce kupic historycznego ma mala wartosc
        > poznawcza. Zato duzo propagandowa. Ja np. mam miedzy innymi w domu
        wielotomowa
        > (24 ksiazki)historie powszechna. Napisana przez profesjonalistow historykow
        > Szwajcarow. I tam np. Stalin jest duzo blizej opisana jak pisze Misza, niz
        jego
        >
        > No ale coz. Rosja jest wrogiem Polski to i nic dziwnego. Tylko niedobrze,
        jesli
        >
        > sie falszywie ocenia sytuacje. Tez u wroga. Bo to wtedy naprawde zle mozna na
        > tym wyjsc.
        > Pozdrowienia

Powiedz jeszcze na jakiej podstawie twierdzisz ze "Twoje"ksiazki sa te wlasciwe?
        Czyzbys byl historykiem z wyksztalcenia?Na jakiej podstawie stwierdzasz ze
        Polskie ksiazki przeinaczaja fakty?Byles moze swiadkiem jakis historycznych
        faktow?Historycy Niemieccy twierdzili jakis czas temu (niektorzy do dnia
        dzisiejszego)ze odpowiedzialnosc za ll wojne spada na Polakow.Wreszcie powiedz
        ktore niemiekie ksiazki nieprzeinaczaja.Czy te ktore mowia ze byly komory
        gazowe w Aschwitz,czy te ktore mowia ze nie?Czy mowia prawde podreczniki ktore
        twierdza ze Petersburski,Przewalski,Oginski byli Rosjanami?
      • Gość: BRvUngern-Sternber Brawo szwajcarscy historycy hitlerowcy!! IP: *.bg.am.lodz.pl 12.05.03, 14:54

> Ja interesuje sie historia. I stwierdzam, a mam tez dostep do literatury w
        > Niemczech,bo tam mieszkam, ze polskie ksiazki historyczne sa bardzo malo
        > profesjonalne. I przeinaczaja fakty historyczne, albo je inaczej jak byly
        > interpretuja. I to co mozna w Polsce kupic historycznego ma mala wartosc
        > poznawcza. Zato duzo propagandowa. Ja np. mam miedzy innymi w domu
        wielotomowa
        > (24 ksiazki)historie powszechna. Napisana przez profesjonalistow historykow
        > Szwajcarow. I tam np. Stalin jest duzo blizej opisana jak pisze Misza, niz
        jego
        >
        > No ale coz. Rosja jest wrogiem Polski to i nic dziwnego. Tylko niedobrze,
        jesli
        >
        > sie falszywie ocenia sytuacje. Tez u wroga. Bo to wtedy naprawde zle mozna na
        > tym wyjsc.
        > Pozdrowienia--->Dzieki za informacje.Dobrze wiedziec ze szwajcarscy historycy
        uwazaja ze Stalin mila prawo gazowac ludzi.Zaiste prawdziwi historycy-
        humanisci.Musze przyznac ze moje zaufanie do jakosci historykow na zachodzie
        wzroslo:o))).A raczej :o(((.Widocznie marza im sie czasy Kalwina ktory w
        Genewie palil na stosach wszystkich ktorzy byli nie po mysli...To byly czasy...
    • Gość: barnaba Jak nie chcesz, to z nim nie rozmawiaj (nt) IP: *.lodz.msk.pl / 10.120.17.* 09.05.03, 18:58
      • Gość: ------- Misza to produkt Eclipse Operation IP: *.transcanada.com 09.05.03, 19:42
        Panowie historycy...
        czytam duzo WASZYCH wypowiedzi na temat Miszy oraz jego czekistowskich
        pogladow.
        Zgadzam sie z WAMI wszystkimi co zostalo powiedziane na temat
        "wykladowcy" rosyjskiego uniwersytetu.
        Czy ktos z Was zna historie oraz szczegoly wykonania "Eclipse operation" ?

Dla ulatwienia podan nazwisko niezyjacego juz historyka Rayan Cornelius,
        ktory z szczegolami opisal wlasnie ta wojskowa sprawe i zachowanie sie
        "zwycieskiego" zolnierza Armi Czerwonej....
        Dlatego nie dziwcie sie, ze w dobie obecnej mamy takich Miszowi jemu
        podobnych... kontynuja tradycje swego kraju... Pozdrawiam:))))
    • Gość: Misza Do wszystkich po trochu :)) IP: *.mp109.aaanet.ru 09.05.03, 21:20
      Witam!
      Musze pwoiedziec ze nie pierwszy raz chca mnie bajkotowac, ale zwykle to
      zdarzalo sie na forum Swiat. Ale widze ze i wsrod militarzystow znalesli sie
      prawdziwi "demokraci" :) Milo widziec
      Problem w tym ze ta metoda jest nieskuteczna, bo nikt na "blokade" nie
      idzie oprocz tego desperata-neurostenika ktory ja probuje "wprowadzic" :))
      Lepiej uzwyac moja (na razie nie zapatentowana :)) prosta i skuteczna
      metode: zakladasz wlasna liste ludzi z ktorymi nie chcesz rozmawiac i... nie
      rozmawiasz. Ja taka liste mam. BRvUngern-Sternber zasluzyl na prawo znajdowac
      sie na niej (choc by z tego powodu ze ma niezrozumialego i dlugiego nicka :))

Do Eda:

Jestem ROsjaninem, ktory docenia wklad Stalina w rozwoj i progress Rosji oraz
      w nasze Zwyczestwo w wojne Ojczyznianej.
      Nielubie Stalina (bo po co mial bym to robic ?:) Ale szanuje go jak kadzy
      objektywny czlowiek (poczytaj slowa wielu krytykow a nawet wrogow STalina -
      rzadko kto mowi ze nie czuje do niego duzy szacunek - patrz np. Churcilla).
      Kazdy kto nie jest oglupiony antystalinowska propaganda potrafi docenic jego
      talent, wole i sprytnosc...

Do Zulu:

> Proponowalbym zrobic cos dobrego dla niego
      > i powoli my wytlumaczyc jak swiat jest ulozony i jak cywilizowany swiat
      funkcjonuje

Naprawde dziekuje za troske (az sie wzruszylem - lezka w oku kreci ;))
      Wiem "jak swiat jest ulozony" , ale nie chce zeby taki swiat byl w Rosji.

Do zwiadowcy:
      przybij piatke. Wlasciwa analiza sytuacji. Gratuluje

Do mjabola:

> o Stalinie to włos mi sie jeżył na głowie

Zawsze dziwilem sie jak zakute lby jeszcze sa na naszym swiecie. Jesz dalej
      propagandowa kasze ktora ci gotuja profesjonaly z CIA. Smacznego ;))

Do czarownika:

Wybacz ze oberwales za przyjazny stosunek do mnie. No pasaran :)

> Misza to człowiek wschodu.

Nie. Ja czlowiek Rosji. Ona jest po srodku miedzy zachodem i wschodem.

> Dla człowieka zachodu najważniejsza jest jednostka.

:) Zartujesz chyba. Pindosi, Francuzi i Angole zabili razem
      miliony "najwaznejszych jednostek" - wiecej niz wschodnie Chiny i centralna
      Rosja ;)))

> Dla Miszy najważniejsze jest państwo

Uscislam - ROsyjskie panstwo :)

> Chociaż niestety Miszy brak wiedzy o prawdziwym przebiegu wojny 1920.
      > Nie ma się co tu jednak dziwić.

Wlasciwie spieramy sie tylko o tym kto na kogo napadl. Z reszta to chyba nie
      mamy problemow, nie?

> W końcu w Rosji o tej wojnie nic uczciwie chyba jeszcze nie napisano.

To same moge powiedziec o POlsce. Chyba ze naprawde uwazasz
      samozachwalajace "opusy" Pilsudskiego za dowod :))

Do dreaded88:

> mechanicznym triumfie demokracji, wolnego rynku i
      > ideologii praw człowieka są fałszywe.

Chyba musze przyznac ze to jest najbardziej sensowne zdanie ze wszystkich
      ktore czytalem na tym forum! "demnokracja" swietnie "zatryumfowala" w Iraku i
      Jugoslawii, wolny rynek w zasadzie nie istneje, sa tylko stosunkowo wolne
      rynki. kazdy kraj broni swych interesow na rynku. "Ideologia praw czlowieka"
      jest tylko instrumentem polityki i dziala na korzysc tego panstwa ktore go
      stosuje. Kiedy trzeba to nam, my mowimy o lamaniu praw czlowieka w panstwach
      NATO, kiedy to jest potrzebne USA, to oni robia to w przypadku Rosji.
      Moge jeszcze dodac ze nie istneja "niezalezne" czy "wolne" media. Oni zawsze
      sa zalezne, a w kazdym chocby troche waznym panstwie istneje cenzura
      (nazywana "ochrona interesow panstwa" lub jej "bezpieczenstwa
      informacyjnego")...

Do JOrla:

Witam i musze przyznac ze niemialem racji 1,5 roku temu kiedy mowilem ze Rosja
      i USA sa partnerami i beda w przyszlosci sojusznikami. Niestety Pan mial
      absolutna racje. Konflikt jest nieunikniony. Mam nadzeje ze nastapi on nie
      wczesniej niz Rosja bedzie do niego pzygotowana...

do barnaby:

zawsze cenilem ludzi, mogacych mowic kritko i tresciwie ;))

POzdrawiam wszystkich (oprocz sami wiecie kogo ;)))

Misza

• swiatlo Re: Do wszystkich po trochu :)) 09.05.03, 22:07
        Gość portalu: Misza napisał(a):

> Witam i musze przyznac ze niemialem racji 1,5 roku temu kiedy mowilem ze
        > Rosja i USA sa partnerami i beda w przyszlosci sojusznikami. Niestety Pan
        > mial absolutna racje. Konflikt jest nieunikniony. Mam nadzeje ze nastapi on
        > nie wczesniej niz Rosja bedzie do niego pzygotowana...

Bzdura ta cala teza o rzekomej konfrontacji USA i Rosji. Ameryka nawet juz nie
        traktuje Rosji jako rownego wroga. Rosja jest na to za mala. Jezeli jednak
        Rosja zamierza podskakiwac jak to juz robil Afganistan i Irak, to prosze bardzo.
        Na wasza zgube.
        Jednak mysle ze Rosja w miedzyczasie sama sie skasuje.
        • Gość: miki Re: Do wszystkich po trochu :)) IP: *.dip.t-dialin.net 09.05.03, 23:58
          swiatlo napisał:

> Gość portalu: Misza napisał(a):
          >
          > > Witam i musze przyznac ze niemialem racji 1,5 roku temu kiedy mowilem ze
          > > Rosja i USA sa partnerami i beda w przyszlosci sojusznikami. Niestety Pan
          > > mial absolutna racje. Konflikt jest nieunikniony. Mam nadzeje ze nastapi o
          > n
          > > nie wczesniej niz Rosja bedzie do niego pzygotowana...
          >
          > Bzdura ta cala teza o rzekomej konfrontacji USA i Rosji. Ameryka nawet juz
          nie
          > traktuje Rosji jako rownego wroga. Rosja jest na to za mala. Jezeli jednak
          > Rosja zamierza podskakiwac jak to juz robil Afganistan i Irak, to prosze
          bardzo
          > .
          > Na wasza zgube.
          > Jednak mysle ze Rosja w miedzyczasie sama sie skasuje.
          Jesli nie sama,to przyjda Chinczycy i zasypia Wielkorusow czapkami.
          >
      • Gość: mjabol Re: Do wszystkich po trochu :)) IP: *.acn.waw.pl 09.05.03, 22:22

>> Do mjabola:
        >
        > > o Stalinie to włos mi sie jeżył na głowie
        >
        > Zawsze dziwilem sie jak zakute lby jeszcze sa na naszym swiecie. Jesz dalej
        > propagandowa kasze ktora ci gotuja profesjonaly z CIA. Smacznego ;))
        > ")...
        > >
        >> Misza

Ja jem kasze ty jesz odchody radzieckich ideologów. Smacznego !

>
        >
        >
        >
    • Gość: jarek Re: Bojkot Miszy-hitlerka. IP: *.fastres.net 09.05.03, 21:56
      Zanim, ojciec mnie poslal do szkoly do Polski, zbrodnie hitlerowskie byly dla mnie niepojetne, po pobycie w Polsce i poznaniu zbrodni kommunistow i ich sposobu rzadzenia , zaczylem powoli miec watpliwosci, ale Mischa mnie przeraza, czasami mi sie wydaje ze na takich jak on Hitler i Stalin zbudowali swoje maszyny smierci..czyzby tacy sami byli dominikanie z ich swieta inkwizycja?
      • being28 Re: Bojkot Miszy-hitlerka. 09.05.03, 23:00
        Dac dla Miszy wladze i wybije z usmiechem na ustach wszystkich Polakow i pol
        Europy. Przeciez jest on idealnym materialem na Hitlera, Stalin, Pol Pot i
        innych kolesiow. Jestesmy dla niego smieciami, nic nie wartym podnarodem, po
        prostu nikim. Na szczescie nikt z nas nie dal sie przekrecic i miejmy go dalej
        w dupie...
        • Gość: Misza Co ty pleciesz ? ;)) IP: 80.80.119.* 10.05.03, 00:17
          being28 napisał:

> Dac dla Miszy wladze i wybije z usmiechem na ustach wszystkich Polakow i pol
          > Europy.

Z takim samym prawem moge powiedziec "Dac dla beinga28 wladze i wybije z
          usmiechem na ustach wszystkich Rosjan i pol Azji", bo nie roznimy sie od
          siebie. No moze tylko tym ze ja lubie POlakow i mam wsrod nich wiele
          przyjacieli, a ty Rosje nie l;ubisz i jej pogardzasz i nie sadze zebys mial
          przyjacieli wsrod Rosjan :))

> Przeciez jest on idealnym materialem na Hitlera, Stalin, Pol Pot i
          > innych kolesiow.

Aha. Co jeszcze powiesz durniu ? (wybacz nie wytrzymalem ,ale jestes sam tego
          winny - takie bzdury oczekiwalem od swiatla ,a el nie od ciebie)

> Jestesmy dla niego smieciami, nic nie wartym podnarodem, po
          > prostu nikim.

Tylko 3 osoby na tym forum sa dla mnie smieciem: swiatlo, miki i ten dupek co
          zalozyl ten watek. Czy chcesz zeby lista sie przedluzyla o twoja ksywe? :)

Ale mowiac objektywnie, ci troje nie nazleza do wielbicieli ROsji wiec
          jestesmy kwita ;))

Nie mieszaj do tergo caly polski narod...

> Na szczescie nikt z nas nie dal sie przekrecic i miejmy go dalej w dupie...

Nono. Miej durniu - jest was kretynow juz czterech :))))

• Gość: mjabol MISZA! - nie zapomnij o świeczce! IP: *.acn.waw.pl 10.05.03, 00:20

O świeczce dla Koby oczywiście!
          Zapal ją jak co wieczór na ołtarzyku; niech Wielki Generalissimus, Ojciec
          Narodu, Geniusz Wszechczasów natchnie Cię siłą, abyś mógł mężnie, własną
          radziecką piersią odpierać ataki zakutych imperialnych łbów, karmionych przez
          speców z CIA, żebyś zawsze stał na straży Wielkiej, Niezwyciężonej,
          Imperialnych Rosji, Twojej Pierwszej i Najważniejszej Matki.
          Tak Misza. Twój kochany wujaszek Koba, Twój mały Stalinek z pewnością
          chichocze teraz z głębin piekła, a jego dziobatą twarz rozpłomienia uśmiech,
          pełen życzliwości i szczęścia : tak oto mój Syn - Misza sól tej ziemi teraz w
          piędziesiąt lat po mej fizycznej śmierci broni mnie z honorem, prawdziwy
          radziecki bohater.
          Praszczaj!
        • Gość: miki Re: Bojkot Miszy-hitlerka. IP: *.dip.t-dialin.net 10.05.03, 00:34
          being28 napisał:

> Dac dla Miszy wladze i wybije z usmiechem na ustach wszystkich Polakow i pol
          > Europy. Przeciez jest on idealnym materialem na Hitlera, Stalin, Pol Pot i
          > innych kolesiow. Jestesmy dla niego smieciami, nic nie wartym podnarodem, po
          > prostu nikim. Na szczescie nikt z nas nie dal sie przekrecic i miejmy go
          dalej
          > w dupie...
          To nic nowego.Stalin i jego banda byli nauczycielami Hitlera i jego bandy.Obozy
          koncentracyjne zostaly zbudowane na wzor gulagow.Nawet prycze w obozach
          nieemieckich byly na licencji sowieckich.W Rosji Stalina Hitlerowscy zolnierze
          uczyli sie zabijac,na wzor NKWD zbudowano GeStaPo.Hitlerowski sedzia R.Freisler
          ktory skazywal na smierc zamachowcow jezdzil do Moskwy ogladac pokazowe
          procesy "wrogow" ojczyzny prowadzone przez oslawionego stalinowskiego
          prokuratora Wyszynskiego.Podobienstwo NSDAP i Sowieckiej Parti Komunistycznej
          bylo uderzajace.Dosc powiedziec ze komunistow przyjmowano do NSDAP BEZ
          ReKOMENDACJI.Mordercy Rosyjscy swietnie sie dogadywali z swymi hitlerowskimi
          kompanami w sprawie np.mordowania Polakow.Pomoc Stalinowcow byla niezbedna dla
          zywienia wojny prowadzonej przez IIIRzesze.Jeszcze po zdradzie Hitlera,pociagi
          sowieckie z dostawami dla Niemiec jechaly na zachod.
          Jeszcze dodam ze wtwdy kiedy miliony ludzi umieraly na Ukrainie z glodu,zywnosc
          byla pierwszym towarem eksportowym Rosji.
          Uwazam ze bojkot Miszy jest bez sensu.Bylby nawet szkodliwy.Przeciez jego
          wypowiedzi sa najlepszym z mozliwych ostrzezeniem przed Rosja.Gdyby to co pisze
          Misza powiedzial jakis Polak,to zostalby okrzyczany klaustrofobem,nacjonalista
          itd.Pozwulcie Miszy mowic i postarajcie sie aby jak najwiecej ludzi Jego
          slyszalo.
      • Gość: Misza Re: Bojkot Miszy-hitlerka. IP: 80.80.119.* 10.05.03, 00:10
        Gość portalu: jarek napisał(a):

> Mischa mnie przeraza, czasa
        > mi mi sie wydaje ze na takich jak on Hitler i Stalin zbudowali swoje maszyny
        sm
        > ierci..czyzby tacy sami byli dominikanie z ich swieta inkwizycja?

Masz jakas paranoje czy jak? Jestem bardzo spokojny i nierzadny krwi
        czlowiek. Z czego wy wszyscy pomysleliscie ze ja chce kogos zabic czy zrobic
        im jakas krzywde ? Chcialbym zobaczyc link na moje slowa ze chce kogos
        zabic :)) A z inkwizycja napewno niemam nic wpsolnego. Jestem z Rosji :))

Pozdr
        Misza

• being28 Re: Bojkot Miszy-hitlerka. 10.05.03, 00:54
          Misza, podaj adres to wyslemy ci paczke z zywnoscia, tzn z prawdziwa kielbasa,
          szynka, moze dolozymy czekolade...
          Pisze sobie pisz. Im wiecej piszesz tym wiecej osob ma cie gleboko w dupie.
          Pewnie popieprzysz o rusofobii i znikniesz ale jak zawsze pojawisz sie
          znowu...

PS. Napisz mi jeszcze co Putin zrobi z Bushem i cos jeszcze o Piotrze Wielkim.
          I dodaj jeszcze czemu Rosja zgodzila sie na interwencje USA w Iraku.
        • Gość: jarek Re: Bojkot Miszy-hitlerka. IP: *.fastres.net 10.05.03, 09:41
          Ja sie czyta gazetty po jakiej masowej strzelaninie nie wazne gdzie czy w USA, we Wloszech, BRD, to sie dowiaduje, ze ten co zaczal strzelac po przechodniach byl
          " bardzo spokojny i nierzadny krwi czlowiek", ktory moze mial wielka milosc do militaer.

Hitler tez byl jeden, co bardzo lubil psy i male dzieci, chyba Stalin tez mial slabosci?
          • Gość: Misza :)) IP: *.mp109.aaanet.ru 10.05.03, 11:50

> Ja sie czyta gazetty po jakiej masowej strzelaninie nie wazne gdzie czy w
            USA,
            > we Wloszech, BRD, to sie dowiaduje, ze ten co zaczal strzelac po
            przechodniach
            > byl
            > " bardzo spokojny i nierzadny krwi czlowiek", ktory moze mial wielka milosc
            do
            > militaer.

No to w takim razie kazdy z nas (forumowiczow "Militaria") jest doskonalym
            materialem na terryryste (lub bojownika o wolnosc jak kto woli :)). Wyluzujcie
            sie chlopaki. Myslalem ze rozmawiam z doroslymi i twardymi facetami, a
            rozmawiam w wiekszosci z zakompleksowanymi babami. Jk ktos powie cos
            pozytywnegoo Stalinie, to wrzeszczycie, a jesli powie ze Stalin mial przyczyny
            do likwidacji oficerow w KAtyniu to dostajecie szalu. I ne daj Boze ktos powie
            cos o losi naszych jencow w POlsce - JEST WOWCZAAS WROGIEM I HITLERKIEM,
            trzeba go izolowac itd. Szkoda mowic.. POpatrzcie na siebie :)))

• Gość: Tommy Re: :)) IP: *.abrahama.net.pl 10.05.03, 13:10

> Jk ktos powie cos
              > pozytywnegoo Stalinie, to wrzeszczycie, a jesli powie ze Stalin mial
              przyczyny
              > do likwidacji oficerow w KAtyniu to dostajecie szalu. I ne daj Boze ktos
              powie
              > cos o losi naszych jencow w POlsce - JEST WOWCZAAS WROGIEM I HITLERKIEM,
              > trzeba go izolowac itd. Szkoda mowic.. POpatrzcie na siebie :)))
              >
              Sa rzeczy oczywiste z ktorymi nie ma co polemizowac. Taka rzecza jest Katyn. I
              jesli ktos mowi Polakowi ze to co sie tam zdarzylo to normalna sprawa to sorry,
              nie jest partnerem do rozmowy. To tak jakby sie kwestionowalo ze Ziemia jest
              okragla.

Tommy

• Gość: Misza Re: :)) IP: *.mp109.aaanet.ru 10.05.03, 15:22
                Gość portalu: Tommy napisał(a):

> Sa rzeczy oczywiste z ktorymi nie ma co polemizowac. Taka rzecza jest Katyn.

Dla ludzi ktorzy wieraz bez apelacyjnie w to co mowi propaganda polska nt.
                tego faktu oczywisice ;))
                Ale na wszystko trzeba patrzec globalniej. Nie mozna mowic o Katyniu bez
                uwzgledniania sytuacji z jenacmi sowieckimi. A ten temat jst w POlsce mocno
                przeklamowany...

> jesli ktos mowi Polakowi ze to co sie tam zdarzylo to normalna sprawa to
                sorry, nie jest partnerem do rozmowy.

No i w czym problem? Nie rozmawiaj ze mna. Znajde innych syktutantow ;))
                Zrozum ze kazde wydarzenie w historii i w zyciu ma swoje uzasadnienie. Nikt
                nie bedzie robil nieczego bez przyczyn. Tyle ze POlsce za tluimaczenia Katynia
                wybrali przymitywna i wersje: "Stalin byla maniakiem antypolskim" Jsli wam
                jest latwiej zyc z takim przekonaniem, to wasza sprawa...

> To tak jakby sie kwestionowalo ze Ziemia jest okragla.

Nie. To jak dyskutowac byl Jezus Bogiem czy nie ?

Ja uwazam ze nie.

Pozdr
                Misza
                • Gość: Tommy Re: :)) IP: *.abrahama.net.pl 10.05.03, 21:06

> Ale na wszystko trzeba patrzec globalniej. Nie mozna mowic o Katyniu bez
                  > uwzgledniania sytuacji z jenacmi sowieckimi. A ten temat jst w POlsce mocno
                  > przeklamowany...

Alez mozna mowic. W Katyniu bestialsko zamordowano tysiace oficerow polskich.
                  Nie stanowili oni dla ZSRR zadnego zagrozenia bo byli jencami wojennymi. Jesli
                  mowisz ze jest to ok to tym samym mowisz ze ok byly niemieckie obozy
                  koncentracyjne...
                  >
                  > > jesli ktos mowi Polakowi ze to co sie tam zdarzylo to normalna sprawa to
                  > sorry, nie jest partnerem do rozmowy.
                  >
                  > No i w czym problem? Nie rozmawiaj ze mna. Znajde innych syktutantow ;))
                  > Zrozum ze kazde wydarzenie w historii i w zyciu ma swoje uzasadnienie. Nikt
                  > nie bedzie robil nieczego bez przyczyn. Tyle ze POlsce za tluimaczenia
                  Katynia
                  > wybrali przymitywna i wersje: "Stalin byla maniakiem antypolskim" Jsli wam
                  > jest latwiej zyc z takim przekonaniem, to wasza sprawa...

Moze byl, moze nie byl. Faktem jest ze dal "dupy" w wojnie z Polska i pewnie
                  chcial sie jakos odegrac. Ja nie mowie ze zabil ich bez przyczyny.
                  >
                  > > To tak jakby sie kwestionowalo ze Ziemia jest okragla.
                  >
                  > Nie. To jak dyskutowac byl Jezus Bogiem czy nie ?
                  >
                  > Ja uwazam ze nie.

Nie wiem czy jestes wierzacy i jakiej religii ale wg Pisma Swietego byl.
                  >
                  > Pozdr
                  > Misza

PZDR
                  Tommy
            • mako75 Re: :)) 10.05.03, 13:45

> No to w takim razie kazdy z nas (forumowiczow "Militaria") jest doskonalym
              > materialem na terryryste (lub bojownika o wolnosc jak kto woli :)).
              Wyluzujcie
              > sie chlopaki. Myslalem ze rozmawiam z doroslymi i twardymi facetami, a
              > rozmawiam w wiekszosci z zakompleksowanymi babami. Jk ktos powie cos
              przyczyny
              > do likwidacji oficerow w KAtyniu to dostajecie szalu. I ne daj Boze ktos
              powie
              > cos o losi naszych jencow w POlsce - JEST WOWCZAAS WROGIEM I HITLERKIEM,
              > trzeba go izolowac itd. Szkoda mowic.. POpatrzcie na siebie :)))
              >

Jakoś nie zabierałem głosu w tych dyskusjach..ale jedno zdanie.
              Jak tylko ktos napisze cos na Rosje lub Rosjan zaczynasz zachowywać sie troche
              jak ta przysłowiowa baba.
              Popatrz też na siebie.

Pozdrawiam
              • Gość: Misza Re: :)) IP: *.mp109.aaanet.ru 10.05.03, 15:15
                mako75 napisał:

> Jakoś nie zabierałem głosu w tych dyskusjach..ale jedno zdanie.
                > Jak tylko ktos napisze cos na Rosje lub Rosjan zaczynasz zachowywać sie
                troche
                > jak ta przysłowiowa baba.
                > Popatrz też na siebie.

Nie trafne porownanie. Ja podaje fakty i zdania rosyjskiej strony i jesli ktos
                ze mnanie zgadza sie to nie nazywam go hitlerowca czy stalinwca i nie
                prowadze "kapmpanie" po zabanowaniu mego opponeta z tego powodu ze nia mam
                argumentow oprocz "Jest hitlerowca!" :))))

Wlasnei ten fakt ze ja podaje FAKTY, moje "opponenci" zaczyna wresciec jak
                baby. Bo brakuej im argumentow. Smiesznie na nich patrzec :)) Jak w
                dziecinstwie plakali i mowili "Idz z mej piaskownicy" :))))

Pozdro
                Misza

• Gość: jarek Re: :)) IP: *.fastres.net 15.05.03, 13:52
                  Przykro mnie stwierdzic, ze czasami naciagasz fakty, myslac , ze jako interlutora masz kogos, co nie jest na twoim poziomie!!
            • Gość: zwiadowca Re: :)) IP: 141.18.6.* 10.05.03, 14:00

Jk ktos powie cos
              przyczyny
              > do likwidacji oficerow w KAtyniu to dostajecie szalu.

>>> Chyba musze wycofac swoje zdanie o Twojej inteligencji... Jezeli probujesz
              uzasadnic ludobojstwo, to chyba cos nie tak z Toba... Misza, wlasnie
              udowodniles, ze zaslugujesz na te wszystkie wyzwiska jakimi Cie tu ludzie
              obrzucaja. Myslalem, ze bede w stanie zignorowac ta kolejna juz dyskusje z
              Toba, ale to co napisales powyzej nie pozwala mi milczec. Moze rzeczywiscie
              Rosjanie naleza do zupelnie innej cywilizacji?? W ktorej zycie ludzkie nic nie
              znaczy?? Zle swiadectwo wystawiasz swojemu narodowi...
              • Gość: Misza Re: :)) IP: *.mp109.aaanet.ru 10.05.03, 15:11

> >>> Chyba musze wycofac swoje zdanie o Twojej inteligencji...

:) Jestes najlepszym dowodem tego co powiedziales. Macie swoej "jedynie
                sluszne" zdanie nt. Stalina, Katynia i jencow sowieckich i kazdego kto nie
                gadza sie z tym zdaniem uwazacie za "wrofga narodu".. polskiego ;)))

• Gość: mjabol Re: :)) IP: *.acn.waw.pl 10.05.03, 16:18

> > >>> Chyba musze wycofac swoje zdanie o Twojej inteligencji... Jezeli p
                > robujesz
                > uzasadnic ludobojstwo, to chyba cos nie tak z Toba... Misza, wlasnie
                > udowodniles, ze zaslugujesz na te wszystkie wyzwiska jakimi Cie tu ludzie
                > obrzucaja.
                Czekałem aż to zrobisz, Misza z każdym postem pogrąża siebie i całą swą
                ideologie. Niegdyś czytałem jego posty z uwagą, a poruszane przez niego tematy
                polityczne poprostu ignorowałem. Tak było do tej pory, ale nie potrafię
                przejść do porządku dziennego nad osobą która w sprytny sposób starając się
                przedstawić system "tak jak to Rosjanie widzą" i wykorzystując naszą mniejszą
                na ten temat wiedzę ( nad rzeczywistym podejściem Rosjan )najzwyczajniej w
                świecie ten system gloryfikuje.
                Fakty przedstawiam - grzmi Misza. Dla mnie faktem jest iż część mojej rodziny
                została schwytana ( bo trudno mówić o aresztowaniu ) przez NKWD we Lwowie w
                1940r i wywieziona do Kazachstanu. Kilkanaście lat morderczej pracy kamienną
                motyką w kazaskim stepie wyniszczyło je (były to same prawie kobiety) i
                fizycznie i psychicznie. Za co? Były żonami oficerów WP. W imię czego? Pewnie
                szczścia Rosji, jak napisał kiedyś Misza, dla dobra ZSRR. Ja po prostu piepsze
                taką szczęśliwość. Tutaj właściwie nie ma sensu rzeczowo dyskutować.
                Stalin pomimo całego geniuszu którego nie można mu odmówić był potworem. Zdaje
                sobie sprawę że Misza jest człowiekiem wschodu i zupełnie inaczej zapatruje
                się na miejsce jednostki w społeczeństwie oraz wobec państwa. Jest świadomym
                Rosjaninem a więc zdaje sobie sprawę z upadku własnego państwa, stąd taka
                nostalgia za dawną chwałą i próby uzasadnienia potworności stalinizmu
                twierdzeniem : " naród który nie wykorzystuje swej mocnej pozycji na świecie
                do dalszego jej umocnienia jest narodem głupim " ( nie pamiętam jaki pisarz to
                wymyślił". Ale do cholery, Misza piszę na polskim forum więc powinien zdawać
                sobie sprawę jak dla części Polaków takie niby rzeczowe są drażniące.

Myslalem, ze bede w stanie zignorowac ta kolejna juz dyskusje z
                > Toba, ale to co napisales powyzej nie pozwala mi milczec. Moze rzeczywiscie
                > Rosjanie naleza do zupelnie innej cywilizacji?? W ktorej zycie ludzkie nic
                nie
                > znaczy?? Zle swiadectwo wystawiasz swojemu narodowi...

Podróżując po Rosji poznałem naprawdę świetnych ludzi, powiem więcej : nigdzie
                na świecie nie poznałem tak serdecznych, bezinteresownych i dobrych ludzi jak
                w Rosji na Kaukazie, Syberii czy płw Kolskim. Rosja to nie tylko Misza...
                • Gość: zwiadowca Re: :)) IP: *.fbk.fh-aalen.de 10.05.03, 16:52
                  To moj ostatni post w sprawie Miszy

Gość portalu: mjabol napisał(a):

> Czekałem aż to zrobisz,

>>> Nawet moja wyrozumialosc ma swoje granice...

Niegdyś czytałem jego posty z uwagą, a poruszane przez niego tematy
                  > polityczne poprostu ignorowałem.

>>> Bol jednak polega na tym, ze przez te jego polityczne brednie stracilem
                  zaufanie do niego jako hobbysty militariow. Podejrzewam, ze solidnie naciaga
                  fakty.

Dla mnie faktem jest iż część mojej rodziny
                  > została schwytana ( bo trudno mówić o aresztowaniu ) przez NKWD we Lwowie w
                  > 1940r i wywieziona do Kazachstanu. Kilkanaście lat morderczej pracy kamienną
                  > motyką w kazaskim stepie wyniszczyło je (były to same prawie kobiety) i
                  > fizycznie i psychicznie. Za co? Były żonami oficerów WP. W imię czego?
                  Pewnie
                  > szczścia Rosji, jak napisał kiedyś Misza, dla dobra ZSRR.

>>> Moich przodkow szczesliwie minal ten los - uciekli przed "pomoca" radziecka
                  po 17.09.1939 do lasu.

> Podróżując po Rosji poznałem naprawdę świetnych ludzi, powiem więcej :
                  nigdzie
                  > na świecie nie poznałem tak serdecznych, bezinteresownych i dobrych ludzi jak
                  > w Rosji na Kaukazie, Syberii czy płw Kolskim. Rosja to nie tylko Misza...

>>> Ja mam z kolei doswiadczenia z Ukraincami. Swietni ludzie, serdeczni,
                  uczciwi i goscinni. Niemniej jednak lata propagandy radzieckiej odbily na nich
                  swoje pietno. Po prostu lepiej nie wdawac sie w dyskusje polityczno -
                  historyczne. Nawet na zachodniej Ukrainie.
    • Gość: J. T. Radosny Na temat Miszy IP: *.chello.pl 10.05.03, 01:34
      Bracia Polacy (fajnie to brzmi, nie?), prosze, nie spłycajmy tematu (problemu)
      Miszy w taki sposób.Jestem baaardzo daleki od obrony naszego kolegi zza
      wschodniej granicy ale w sumie należy go też zrozumieć.Postawcie się w jego
      sytacji:Imć Misza zapewne pamięta czasy gdy jego kraj był drugim (jedymym po
      USA) hipermocarstwem na świecie.Takiego dziedzictwa nie jest łatwo się wyzbyć
      (szczególnie z głowy tzn psychiki).Dzisiejsza Rosja zasługuje na miano kolosa
      na glinianych nogach chyba jescze bardziej niż ówczesny ZSRR.Rozkład
      gigantycznej i wciąż bardzo potężnej armii, quasi demokratyczny ustrój, mega
      korupcja, mafia, terroryzm, problem czeczeński itp, itd. Czym moze żyć w miarę
      młody Rosjanin pamiętający czasy potęgi?Wspomnieniami, mitami, fantastyką i
      wreszcie nadzieją.Oczywiście jakakolwiek pochwała stalinizmu, poprzednich metod
      i traktowania jenców przez "Crweną Zwezdę" jest zupełnie poniżej pasa i
      skrajnie podłą.Z drugiej strony nie skazujmy Miszy na banicję ponieważ:Ciekawie
      czasem popatrzeć jak miłośnik wojskowej techniki rosyjskiej (nota bene swietnej
      i zaawansowanej) patrzy na osiągnięcia zachodniej (amerykańskiej) myśli
      technicznej (przeważnie krytycznie:).Czasem od Miszy można się dowiedzieć kilku
      ciekawych rzeczy i (nie prowokując go do wypisywania bolących nas Polaków
      tekstów) rzeczowo podyskutować.Można się z Miszą (nieraz nawet trzeba) nie
      zgadzać ale ogólnie proponuje wyluzować (to się odnosi też do Miszy) i
      prowadzić dalej dyskusje na forum.To tyle ode mnie.Pzdr
      • Gość: jarek Re: Na temat Miszy IP: *.fastres.net 10.05.03, 09:54
        Pozatym pisze duzo lepiej po polsku niz ja sam i moze duzo innych i moze tez ma w siebie czesc krwi polskij, moze tez zydowskiej ktorej musi sie wyprzec bo jak sam mowi, ze jest Kozakiem, nie wiem jak tam w Rostocku nad Donem ale w Ekaterinburgu prawie 2/3 osobnikow z ktorymi mialem do czynienia nie byli czystymi rosjanami ( dlatego tez kosciol prawoslawny jest przeciwko innym kosciolom chrzescijanskim, bo ci ludzie odkrywaja, ze nie sa rosjanami) sam governator jest czystym niemcem, znam 6 osob kto mowia po polsku, po ukrainsku prawie polowa, 2 osoby co mowia po bielorusku i to najlepsze ze 3 co mowia Jidish, jedyna osoba , czysta rosjanka, byla ta co miala tez pradziadkow z Ekaterinburga i ta co miala w domu zdjecia, jak byl Ekaterinburg przez "wyzwoleniem" sowieckim, bylo 60 cerkwi, 2 synagogi, i inne koscioly...teraz sa 3 cerkwie ( za niedlugo moze 8), jakis kosciolek katolicki (wiecej kaplica) , boznic zadnego sladu... biedna Rosyja zrobila zeczewiscie duzy skok pod wladza tego co wszystko wiedzial, bo mi sie wydaje ze Lenin juz w 1920 roku doszedl do rosadku , ze kommunizm nigdzie nie prowadzi.., i dlatego przeszczegal przed Stalinem.
      • Gość: DSD Parę uwag IP: 212.33.88.* 10.05.03, 10:14
        Wszystko to prawda, co napisałeś. Wystarczy zresztą spojrzeć po III RP, dla wielu np. Gierek to
        najwspanialszy okres historii Polski, inni będą bronić zasług całego PRLu ('bo inaczej byśmy jaja
        bykowi u dziedzica klepali') etc. Jeżeli my, Polacy nie potrafimy się pogodzić co do wydarzeń sprzed
        kilkudziesięciu-kulkunastu lat, to co dopiero mówić o przedstawicielach, było nie było, różnych narodów
        (różnych cywilizacji?). Problem w tym, że mało kto zdzierży jeśli rozmówca wspomina mimochodem
        'Wiesz, na razie jestem za słaby, ale jak się odkuję, to cię pobiję'. A tak często można odebrać koemntarze
        Miszy (nigdy tego nie napisał wprost, zgoda, ale ja mam takie wrażenie).

Jak szybko zmodernizować kraj? - czyli 'Czy można zrobić omlet bez rozbijania jaj?' - to stary
        problem. Na początku lat 20-tych XX wieku miał go i ZSRR (produkcja żelaza była podobno na
        poziomie cara Piotra I), i Polska (jak zlepić ze sobą 3 zabory?). ZSRR uzyskał bez wątpienia
        lepsze wyniki, dzięki możliwościom (chyba wszystkie możliwe bogactwa naturalne) i absolutnej
        bezwzględności Stalina. Wielu znanych mężów stanu w podobnej sytuacji też postępowało
        nieciekawie (choćby Filip Piękny i templariusze). Churchill nie uczynił nic, żeby ratować
        Coventry, w imię racji stanu Zjednoczonego Królestwa. To wszystko może być przytoczone na
        obronę Stalina, ale faktem jest jedno - mało który polityk był tak bezwzględny wobec swoich
        własnych obywateli. 'Koszty transformacji' mogły być dużo niższe. Ale nikt nie może zabronić
        Rosjanom czcić człowieka, który zabił najwięcej Rosjan w historii (wiele ofiar Hitlera to pośrednio
        ofiary Stalina).

PS. I Moja babcia podczas II WS pracowała u bauera w Brandenburgii. Było tam też co najmniej
        dwóch Rosjan. Jeden był bardzo szczęśliwy ze swego losu i marzył, żeby zostać w tym raju.
        Drugi nie.

PS. II Ciekawy artykuł z dzisiejszej Rzeczypospolitej
        www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_030510/publicystyka/publicystyka_a_4.html
        Autor: Sławomir Popowski
        Tuż przed tegorocznym Dniem Zwycięstwa uroczyście
        pogrzebano szczątki 2,5 tys. radzieckich żołnierzy, którzy zginęli
        w rejonie Nowogrodu Wielkiego i Pskowa. Wszystkie zebrano w
        okolicznych lasach, w ciągu ostatnich dwóch tygodni, w ramach
        społecznej akcji - tzw. Wachty Pamięci - 2003. 58 lat po wojnie!
        To najczarniejsza strona "pobiedy", świętowanej w Rosji jako
        największy triumf w jej historii. Jak podała wczoraj moskiewska
        "Nowaja Gazieta", według różnych szacunków do dziś na polach
        bitewnych ziemi smoleńskiej, nowogrodzkiej, briańskiej i orłowskiej, a
        także w Karelii, obwodzie twerskim oraz murmańskim, a nawet pod
        Moskwą i Petersburgiem - ciągle jeszcze leżą niepogrzebane szczątki
        ponad pół miliona radzieckich żołnierzy. To jest 50 dywizji strzeleckich.
        I to nie gdzieś tam w Polsce, na Węgrzech czy w Czechach - tam
        akurat stosunek do poległych, kim by oni nie byli, jest zupełnie inny - ale
        w samym sercu Rosji, której bronili.
        Wszystkiemu był podobno winien Stalin, który - zanim wojna się zaczęła
        - wierzył w triumfalny pochód na Berlin i odmówił formowania
        specjalnych oddziałów, które zajęłyby się zbieraniem zabitych i ich
        pochówkiem. Potem, kiedy poległych liczono już na miliony, obowiązek
        taki nałożono ma miejscowe "sielsowiety" - tj. w praktyce na
        kołchozy... I jeszcze raz powtórzono rozkaz generalissimusa w lutym
        1946 r., dając na jego wypełnienie tylko trzy letnie miesiące. Do centrali
        popłynęły oczywiście meldunki i dumne raporty o zadaniach
        wykonanych przed terminem, w miastach stawiano zwycięzcom
        monumentalne pomniki, ale o zabitych zapomniano... Bardzo długo nie
        chciano nawet przyznać, ilu ich było naprawdę. Ich czaszki i kości do
        dziś walają się po lasach i leżą w zarośniętych dawnych okopach.
        Trzy lata temu, po interwencjach społecznych rosyjska Duma
        Państwowa przyjęła uchwałę, w której apelowała do prezydenta, aby
        państwo wzięło na siebie obowiązek zebrania i pogrzebania szczątków
        poległych żołnierzy radzieckich. Jednakże - jak pisze "Nowaja Gazieta"
        - na apelu się skończyło. (...)

Tyle Rzepa. Niedaleko domu w moim rodzinnym galicyjskim miasteczku
        znajduje się C. i K. cmentarz z I WS. Leżą tam Węgrzy, Austriacy, Bośniacy
        z cesarskiej Armii, a obok nich 'unbekanntete Russiche Soldaten'. I choćby z
        tego powodu wolę na Zachód.
        • Gość: jarek Re: Parę uwag IP: *.fastres.net 10.05.03, 11:12
          Na początku lat 20-tych XX wieku miał go i ZSRR (produkcja żelaza była podobno na poziomie cara Piotra I), - to co zostalo po propagandzie kommunistycznej, Rosja nie byla taka zacofana jak to chcieli wmowic kommunisci, miedzy 1907 a 1913 rokiem byla krajem o jednym z najwiekszych wzrostow gospodarczych i bez I wojny swiatowej i kommunizmu chyba byla by bardiej dalej niz jest teraz, po moim 6 miesiecznym pobycie w Ekaterinburgu moge to powiedziec z przekonaniem..
          • Gość: DSD Re: Parę uwag IP: 212.33.88.* 10.05.03, 11:49
            Jarku, wiem że Rosja tuż przed I WS rozwijała się całkiem fajnie i sporo osób zastanawia się, co
            by było gdyby nie 1914. Pisząc o produkcji stali na poziomie cara Piotra I zaznaczyłem że
            chodzi mi o początek lat 20-tych XX wieku, czyli okres tuz po I wojnie, rewolucji i wojnach
            domowych. Czywtedy tak było naprawdę - nie wiem, ale jest to prawdopodobne.
          • Gość: Misza Jarku, co ma piernik do wiatraka ? IP: *.mp109.aaanet.ru 10.05.03, 11:54

> Na początku lat 20-tych XX wieku miał go i ZSRR (produkcja żelaza była
            podobno
            > na poziomie cara Piotra I), - to co zostalo po propagandzie kommunistycznej,
            Ro
            > sja nie byla taka zacofana jak to chcieli wmowic kommunisci, miedzy 1907 a
            1913
            > rokiem byla krajem o jednym z najwiekszych wzrostow gospodarczych i bez I
            wojn
            > y swiatowej i kommunizmu chyba byla by bardiej dalej niz jest teraz, po moim
            6
            > miesiecznym pobycie w Ekaterinburgu moge to powiedziec z przekonaniem..

Przeciez Stalin otrzymal Rosje nie w 1910 i nawet nie w 1917 roku, a w 1930.
            Mial nie "progressywny" (choc ten "progress" byl wylacznie effektem od
            sprzedazy surowcow), a dwazdy rozwalony kraj - przez glupa i meczka Nikolaja
            II (WWI) i przez Lenina i Trockiego (Wojna domowa i wojna z Interwentami). I
            wlasnie z tego zalozenia trzeba wychodzic.

• Gość: jarek Re: Jarku, co ma piernik do wiatraka ? IP: *.fastres.net 10.05.03, 20:22
              1. Co do Lenina i Trotzkiego to oni bardzo szybko zrozumieli ze kommunizm do niczego nie prowadzi, choc on w na X congresie utrzymywal ze represja polityczna jest potrzebna ( bo by bardzo szybko skonczyl na szubienicy za zbrodnie ktore popelnil) ale otworzyl ekonomie (to sama droge wybrali towarzysze kitajscy w latach 1980 i potem), co do Trotzkiego to on by za demokratyzacja polityczna i krytykujac Stalina za dzialanie w Caricynu ( Wolgograd - gdzie moze pojade do pracy na 6 miesiecy , i mam nadzieje ze ta sprawe sobie postudjuje na miejscu), mu sie strasznie narazil.
              2. Co do Stalina to mi sie wydaje ze juz na XII kongresie (1923) , razem z Zinonienem, Kamenevem wzial wladze w Unii Sowieckiej i do czego ja doprowadzil, lepij nie mowic. W dniu smierci Lenina (1924), byl w doskonalym humorze i pil sobie swoje ulubione wino czerwone( sie mowi ze wypil 2 flaszki).
    • being28 Moral 10.05.03, 16:28
      Moral powyzszych wpisow jest taki, ze Misza to po prostu chore dziecko systemu
      i nie ma szans na leczenie. Niech zyje w swoim swieci wujka Stalin i jego
      kolesiow co chcieli swiat naprawic. Szkoda klawiatury i proponuje pozostwic
      dzielnego wojaka samego sobie...
    • Gość: JOrl Do miki IP: *.dip.t-dialin.net 12.05.03, 19:31
      Drogi miki Twoje slowa:
      >Wreszcie powiedz ktore niemiekie ksiazki nieprzeinaczaja.Czy te ktore mowia ze
      >byly komory gazowe w Aschwitz,czy te ktore mowia ze nie?

Te zdania charakteryzuja Twoj poziom. Nadajesz z Niemiec. Jezeli troche
      potrafisz czytac (i rozumiec) po niemiecku, musiales sie juz dowiedziec, ze w
      Niemczech pod kara wiezienia jest zakazane zaprzeczanie zbrodni niemieckich na
      zydach w czasach Hitlera. Fakt, czasami zdazaja sie kamikadze, ktorzy
      publicznie zaprzeczaja takim stwierdzeniom. Np zaprzeczaja sprawe komor
      gazowych w Oswiecimiu o czym Ty twierdzisz, ze sa na temat niemieckie ksiazki.
      Powinienes wiedziec, ze sa tacy stawiani przed sad i skazywani. A wydanie
      ksiazki z takim zaprzeczeniem jest NIEMOZLIWE. Bo zadne wydawnictwo czegos
      takiego NIE zrobi. A jesli by zrobilo, to sie tego NIE sprzeda. Natychmiastowa
      konfiskata.
      A wiec, drogi mike, jak TY MOGLES takie ksiazki czytac??? A jesli czytales, to
      POWINIENES natychmiast zglosic na policje!!. I co, zrobiles to? Zglosiles? No
      bo twierdzisz ze czytales przeciez. Bo tylko przez ich przeczytanie moglbys
      wiedziec co w nich jest.
      A moze jestes po prostu taki malutki klamca, pomogajacy sobie w ten sposob w
      dyskusji?
      Przemysl to. Jak potrafisz.
      Pozdrawiam.
    • Gość: JOrl Misza IP: *.dip.t-dialin.net 12.05.03, 19:42
      Wiem dlaczego o tym piszesz. O nieuniknionym konflikcie Rosja-USA. Bedzie? Jest
      zawsze. Ale jakie formy osiagnie, jest ciekawe.
      Interesuje sie historia. Dlugo i dokladnie analizowalem dlaczego Hitler a
      wlasciwie Niemcy takie sie staly. Przeciez byl to wysokorozwiniety, solidny,
      humanistyczny kraj. Ale fakt, droga do czegos takiego jak faszyzm jest z
      zachodnich demokracji otwarta. Ale musza nastapic wiele warunkow aby kraj ta
      droga podazyl. Niektore warunki sa juz teraz spelnione. Ale duzo waznych
      jeszcze nie. Nie musi cos takiego nastapic. Ale kraj wysokouprzemyslowiony,
      ktory sie na cos takiego zdecyduje rozwija potworna sile. Wiem do czego byly
      zdolne Niemcy. A mialy slabe surowcowe i geograficzne polozenie. A USA?
      Z jednej strony uwazam, ze nie jest to za duze prawdopodobienstwo. Ale nic nie
      mozna zostawic przypadkowi. I do tego jest potrzebna silna Rosja. Dla Swiata. I
      to przedewszystkim dla Swiata.
      Pozdrowienia
    • Gość: Cykloop czarna lista ma wyjatki! IP: *.kennisnet.nl 14.05.03, 12:02

Witam!
      Lepiej uzwyac moja (na razie nie zapatentowana :)) prosta i skuteczna
      metode: zakladasz wlasna liste ludzi z ktorymi nie chcesz rozmawiac i... nie
      rozmawiasz. Ja taka liste mam.

Miszka wykazuje zawsze tendencje do konfabulowania ze zlosci.Onegdaj
      nadepnalem mu bolesnie na odcisk i konsekwencja bylo ulokowanie mnie na owej
      czarnej liscie, o czym w stylu "urbi en orbi" powiadomil cale forum .Jednakze w
      praktyce okazalo sie cos innego.Wystarczyla bowiem subtelna szpileczka i Miszka
      zagadal,jak chcialem.Ilustruje to zabawny incydent z niedalekiej przeszlosci
      (16.01.03):

Cykloop, obiecalem ze nie bede odpisywal na twe posty, ale nie wytrzymalem, bo
      takich marazmow nawet od ciebie nie oczekiwalem :))
      Cykloop: Macak,mam nawet dobry ruski tekst:"skarzy kak diadia wied' nie
      darom Maskwa spalionnaja pażarom Paliakom addana".
      W oryginale u Lermontowa bylo:"Skazi-ka (wlasnie ka, a nie kak!) diadia, wed'
      nie darom Moskwa, spalennaja pozarom, FRANCUZU otdana..."
      Chodzilo o wojne 1812 roku i o to ze Moskwe specjalnie spalili i oddali
      Francuzom :))

Cykloop: Pewnie krew cie zaleje ,ale wlasnie wtedy
      bylismy drugim narodem po Tatarach,ktory w ogole zdobyl Moskwe.

Radzilbym ci nauczyc sie historii i literatury przed tym jak pisac podobne
      txty ;))

• Gość: piosza Re: Bojkot Miszy-hitlerka. IP: *.recluce.one.pl / 192.168.0.* 14.05.03, 20:36
      Wielokrotnie wymieniałem e-maile z Miszą i też po pewnym czasie przestałem to
      robić. Każdy ma prawo do swoich poglądów ale poglądy Mikhaila z Rostowa są
      bardzo trudne do zakceptowania i to w prawie każdej dziedzinie.
      Jedno mnie tylko dziwi że mu się chce ?
      • _misza Misza, 14.05.03, 23:59
        A skad ty wiesz ze tak jest? Podpadasz mi coraz bardziej. Mam wrazenie ze Misza
        nie jest jedna osoba i niekoniecznie pisze z Rosji: "To same moge powiedziec o
        POlsce. Chyba ze naprawde uwazasz samozachwalajace "opusy" Pilsudskiego za
        dowod :))"
        Z tego co wiem o Pilsudskim to podobno byla wieksza menda.

Misza, czy mozna ciebie prosic zebys przestal uzywac slowa 'pindos'? Mimo
        twojego metnego tlumaczenia z ktorego niewiele zrozumialem, wiem ze oznacza ono
        to samo co 'karaputek' i dlatego mnie to fqurvia.

PS To juz poltora miesiaca z krav maga, przygoda mojego zycia. Nie wyobrazam
        sobie zyc bez tego. Uszanowanie dla p. Wielkiego Czarownika za zwrocenie mi na
        to uwagi. Poltora miesiaca przynosi niezwykle rezultaty. Zachecam do
        sprobowania.

• Gość: wrr krav maga IP: *.lubin.dialog.net.pl 15.05.03, 09:07
          _> PS To juz poltora miesiaca z krav maga, przygoda mojego zycia. Nie wyobrazam
          > sobie zyc bez tego. Uszanowanie dla p. Wielkiego Czarownika za zwrocenie mi
          na
          > to uwagi. Poltora miesiaca przynosi niezwykle rezultaty. Zachecam do
          > sprobowania.

Chyba przeoczyłem pierwszą inforację na ten temat. Czy mógłbym prosić o wiecej
          informacji?
          Pozdrowienia
          • wielki_czarownik Była tu na forum dyskusja o tym 15.05.03, 15:15
            Poszukaj niżej - tytuł szkuki walk lub style walk lub coś takiego. - Około 1,5-
            2 miesiące temu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka