michalgajzler 28.08.03, 12:26 www1.gazeta.pl/trojmiasto/1,35612,1634799.html Czyli 4 SH-2G MW są już wszystkie w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
myth2004 Re: Kolejne Seasprite'y dotarły do Gdyni 28.08.03, 12:44 Bardzo to wszystko ładnie, ale naszym SH-2G trzeba przecież to i owo dokupić (Americanos przekazali nam je w wersji mocno uproszczonej - eufemistycznie mówiąc) i to raczej za grube pliki zielonej "sałaty". Z drugiej strony te Seasprite’y to jedyne polskie lotnictwo pokładowe ;-). Pzdrv Odpowiedz Link Zgłoś
michalgajzler Re: Kolejne Seasprite'y dotarły do Gdyni 28.08.03, 12:58 myth2004 napisał: > Bardzo to wszystko ładnie, ale naszym SH-2G trzeba przecież to i owo dokupić > (Americanos przekazali nam je w wersji mocno uproszczonej - eufemistycznie > mówiąc) i to raczej za grube pliki zielonej "sałaty". Np. Systemy samoobrony idt. A części wyposażenia, które bierze pod uwagę MW nigdy na nich nie było (sonary zamurzane). Do tego jak narazie nie ma w MW nowych boi hydroakustycznych (przetarg chyba już rozpisano). > Z drugiej strony te Seasprite’y to jedyne polskie lotnictwo pokładowe ;-) I przez jakis czas będą jedynym lotnictwem pokładowym...(oby nie przeciągnął się ten okres w nieskończoność). Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
myth2004 Re: Kolejne Seasprite'y dotarły do Gdyni 28.08.03, 14:15 michalgajzler napisał: > Np. Systemy samoobrony idt. > A części wyposażenia, które bierze pod uwagę MW nigdy na > nich nie było (sonary zamurzane). Do tego jak narazie nie > ma w MW nowych boi hydroakustycznych (przetarg chyba już > rozpisano). Zgadza się. Ponadto znając wieczne problemy MW ze znajdowaniem funduszy na różne projekty (o czym też trochę poniżej) obawiam się o jakość wyposażenia polskich SH-2G. Na razie śmigłowiec nadaje się bardziej do obsługi Love Parade niż do działań wojskowych, a nie o to przecież chodzi. > I przez jakis czas będą jedynym lotnictwem > pokładowym...(oby nie przeciągnął się ten okres w > nieskończoność). > Pozdr. Póki co, mamy zapewnione 100% lotnicze wyposażenie okrętów ORP "Pułaski" i "Kościuszko" (po 2 SH-2G per capita). A co z Gawronami? Jak na razie projekt stoi w miejscu, ale kto wie? A jak już Gawrony będą "latać" po morzu, warto umieścić na ich pokładach jakieś śmigłowce... Oczywiście na razie to tylko daleko idące wybieganie w przyszłość. Patrząc realnie, należałoby się raczej modlić (dosłownie i w przenośni) o sensowne doposażenie Seasprite’ów , a nie myśleć o powiększanie stanu posiadania lotnictwa pokładowego. :-) Pzdrv Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pierce Re: Kolejne Seasprite'y dotarły do Gdyni IP: *.tarchomin.pl / 192.168.8.* 28.08.03, 14:23 Póki co nie planuje się zabudowania na gawronach hangaru a więc spokojnie. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
myth2004 Re: Kolejne Seasprite'y dotarły do Gdyni 28.08.03, 19:58 Gość portalu: pierce napisał(a): > Póki co nie planuje się zabudowania na gawronach hangaru a więc spokojnie. > pzdr. Zgadza się, ale: 1. Śmigłowiec może z powodzeniem koczować na lądowisku. 2. Nic nie stoi na przeszkodzie by w procesie budowy (jeżeli będzie ona kontynuowana) zmienić jednak nieco projekt, wprowadzając hangar. 3. Zawsze można przebudować gotową jednostkę wygospodarowując trochę miejsca na hangar. Pzdrv PS Zastanawia mnie także to czy kiedykolwiek zbudujemy chociaż jednego "Gawrona"? Odpowiedz Link Zgłoś
michalgajzler Re: Kolejne Seasprite'y dotarły do Gdyni 29.08.03, 11:32 myth2004 napisał: > Zgadza się, ale: > 1. Śmigłowiec może z powodzeniem koczować na lądowisku. Czego przykładem jest pierwsza seria niszczycieli "Arleigh Burke". Choc na pewno hangar znacząco ułatwia operowanie śmigłowca - II seria wspomnianych niszczycieli hangary juz posiada... > 2. Nic nie stoi na przeszkodzie by w procesie budowy (jeżeli będzie ona > kontynuowana) zmienić jednak nieco projekt, wprowadzając hangar. Wydaje się że będzie - podpisano jakieś porozumienia dotyczące napędu korwety...tak więc coś się ruszyło (choć nieśmiało). Jak narazie to sam projekt chyba nie jest jeszcze w pełni ukończony. Nieskąpletowane są także systemy uzbrojenia. > 3. Zawsze można przebudować gotową jednostkę wygospodarowując trochę miejsca na > > hangar. Sam hangar nie jest problemem (na fregatach MEKO 200 ma on formę specjalnego kontenera). Za to o wiele bardziej kłopotliwe jest wygospodarowanie miejsca na okręcie itp. Pozdr. > PS Zastanawia mnie także to czy kiedykolwiek zbudujemy chociaż > jednego "Gawrona"? Wedle ostatnich informacji (lipiec) jednego prawdopodobnie tak (max 2). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Speedy Re: Kolejne Seasprite'y dotarły do Gdyni IP: *.3w.pl 28.08.03, 20:33 michalgajzler napisał: > A części wyposażenia, które bierze pod uwagę MW nigdy na > nich nie było (sonary zanurzane). Do tego jak narazie nie > ma w MW nowych boi hydroakustycznych (przetarg chyba już > rozpisano). To dziwne co piszesz. Ja widzialem w TV przylot tych Kamanów i mialy te sonary jak najbardziej (tzn. widac bylo te zanurzaną "antene" na zewnetrznym podwieszeniu). Oczywiscie moze masz lepsze informacje, moze mialy tylko same anteny jako swego rodzaju atrapy, a sonarow nie mają rzeczywiscie, a moze nasza TV zilustrowała swój materiał zdjęciami jakichkolwiek Kamanów a nie tych polskich akurat. Odpowiedz Link Zgłoś
michalgajzler Re: Kolejne Seasprite'y dotarły do Gdyni 28.08.03, 20:58 Gość portalu: Speedy napisał(a): > To dziwne co piszesz. Ja widzialem w TV przylot tych Kamanów i mialy te sonary > jak najbardziej (tzn. widac bylo te zanurzaną "antene" na zewnetrznym > podwieszeniu). Oczywiscie moze masz lepsze informacje, moze mialy tylko same > anteny jako swego rodzaju atrapy, a sonarow nie mają rzeczywiscie, a moze > nasza TV zilustrowała swój materiał zdjęciami jakichkolwiek Kamanów a nie tych > polskich akurat. SH-2G (amerykańskie) nie miały sonarów zanurzanych. Pierwsze SH-2G jakie posiadały sonar należą do Egiptu - który wyraźnie zarzyczył sobie ich zamontowania. Działania SH-2G w US Navy (jeśli chodzi o ZOP) opierały się na systemie boi hydroakustycznych i detektorze MAD (Raytheon AN/ASQ-81) - to właśnie to urządzenie zamontowane jest na wysiegniku po prawej stronie kadłuba. www.mw.mil.pl/news2003/sierp03_KamanFoto2.html www.airforce-technology.com/projects/sea_sprite/sea_sprite4.html Antana sonaru na egipskich SH-2G (E) wciągana jest do wnętrza śmigłowca www.airforce-technology.com/projects/sea_sprite/sea_sprite5.html Odpowiedz Link Zgłoś
myth2004 Re: Kolejne Seasprite'y dotarły do Gdyni 28.08.03, 21:31 Ja również dziękuję za ciekawe linki. Mam jeszcze takie uwagi: SH-2G wycofane zostały już z użycia w USA, niemniej są to chyba nasze najnowocześniejsze śmigłowce (oczywiście z odpowiednim wyposażeniem). Natomiast nic mi nie wiadomo czy MW planuje jakiekolwiek inne inwestycje w tym kierunku (tzn. zakupu nowych śmigłowców, choćby ZOP). Mi-14 PŁ nadają się już raczej na żyletki, a zamiast je modernizować, już chyba lepiej wysupłać więcej grosza na nowe (lub w miarę nowe) konstrukcje, co w perspektywie wieloletniej bardziej się opłaca. Pzdrv Odpowiedz Link Zgłoś
michalgajzler Re: Kolejne Seasprite'y dotarły do Gdyni 29.08.03, 11:50 myth2004 napisał: > Ja również dziękuję za ciekawe linki. > Mam jeszcze takie uwagi: SH-2G wycofane zostały już z użycia w USA, niemniej są > > to chyba nasze najnowocześniejsze śmigłowce (oczywiście z odpowiednim > wyposażeniem). Jak narazie to wyposażenie niestety jest mocno zdekąpletowane - brak systemów samoobrony, zdemontowano także system LANTERN (choć to akurat można przeboleć - chyba że MW zamierzałaby zwiększyć swe możliwości walki z minami). > Natomiast nic mi nie wiadomo czy MW planuje jakiekolwiek inne inwestycje w tym > kierunku (tzn. zakupu nowych śmigłowców, choćby ZOP). Mi-14 PŁ nadają się już > raczej na żyletki, a zamiast je modernizować, już chyba lepiej wysupłać więcej > grosza na nowe (lub w miarę nowe) konstrukcje, co w perspektywie wieloletniej > bardziej się opłaca. Jakiś czas temu pisano o konieczności zakupienia nowych smigłowców dal zastapienia Mi-14PL kolo 2010 roku... Jak narazie jeszcze pilniejszą sprawą są chyba smigłowce SAR dla zastąpienia Mi-14PS które będą wycofane wczesniej (2007 rok? - nie jestem pewnien). Jedną z propozycji zastapienia Mi-14PS był zakup Mi-17 i dostosowanie go do misji SAR. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Speedy Re: Kolejne Seasprite'y dotarły do Gdyni IP: *.3w.pl 28.08.03, 22:09 Dzieki!! Cóż czlowiek sie uczy cale zycie...:) myslalem ze to sonar. Odpowiedz Link Zgłoś
myth2004 Re: Kolejne Seasprite'y dotarły do Gdyni 28.08.03, 22:17 Gość portalu: Speedy napisał(a): > Dzieki!! > Cóż czlowiek sie uczy cale zycie...:) Na dokładkę, ten co bardziej światły zdaje sobie sprawę z tego, że wie, że nic nie wie ;-))) Pzdrv Odpowiedz Link Zgłoś