Dodaj do ulubionych

kłopot fińsko-szwedzki

30.12.03, 10:33
Wczoraj późnym wieczorem za pomocą pilota sprawdzałem ofertę kulturalną
proponowaną przez kilka europejskich stacji telewizyjnych, i na szwedzkim
kanale 4 natknąłem się na jakąś wojenną jatkę: czołgi, żołnierze,
strzelanina, krew. Oczywiście zainteresowałem się, usiłując dociec co to za
wojna i co to za film.

Okazało się, że to fiński film o wojnie z ZSRR. Sowieci chyba nacierali, bo
Finowie padali gęsto i cofali się. Nic oczywiście nie rozumiałem, bo
znajomość fińskiego stanowi wstydliwą lukę w mojej edukacji, zwłaszcza że był
bardzo zagłuszany przez wystrzały radzieckich czołgów i nieartykułowane
krzyki własnych rannych. Podtytuły były natomiast po szwedzku, co pozwoliło
mi przynajmniej zorientować się, że walki toczą się gdzieś w okolicah Wyborga.

W sumie jedyne czego się dowiedziałem to że fińskie mundury bardzo
przypominały kolorem uniformy Strzelców. Co mnie natomiast zdziwiło i czego
nie rozumiem, to że wojna toczyła się jaką piękną letnią porą, a wojna zimowa
była przecież zimowa. Może to był już rok 1944? Ktoś oglądał ten film?
Obserwuj wątek
    • fikol2 Re: kłopot fińsko-szwedzki 30.12.03, 11:37
      Ogladałem. Refleksje językowe bardzo zbliżone. Wygląda na to, ze był to
      czerwiec 1944. W wyniku ofensywy Armii Czerwonej rozpoczętej w nocy z 8 na 9
      czerwca (Stalin czekał na efekty lądowania w Normandii) Finowie zostali
      odrzuceni bardzo daleko i 20 czerwca już było po wszystkim. Przesmyk Karelski
      znowu był w rękach Rosjan - znowu, bo został przez nich zajęty już w czasie
      wojny 1939/40, po czym od 1941 byli tam Finowie.
      PZDR
      • Gość: greg Re: kłopot fińsko-szwedzki IP: *.man.polbox.pl 30.12.03, 12:01
        Ten film można zdobyć w polskich wypożyczalniach video. Akcja dzieje się w
        czasie wojny 1939-1940
        • windows3.1 jakim cudem 1939-1940? 30.12.03, 12:08
          przecież wojna zimowa trwała od listopada do marca, a na filmie piękne lato.
          Chyba mówisz o innym filmie.
          • Gość: greg Re: jakim cudem 1939-1940? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 30.12.03, 17:19
            Aha, jeśli lato to OK. W każdym razie istnieje fiński film wojenny ("Wojna
            zimowa") czy coś takiego, który opowiada historię fińskiego oddziału walczącego
            w Wojnie Zimowej z Rosjanami. Pamiętam, że w tym obrazie też jest niezła jatka-
            tak na 3 godziny filmu, przez mniej więcej dwie trwa walka.
            • dreaded88 Może to? 30.12.03, 18:15
              us.imdb.com/title/tt0090215/
              ewentualnie to:

us.imdb.com/title/tt0048752/
              Sam widziałem tylko "Talvisotę", ale sądząc z opisów obie wersje "T.s." by
              pasowały.
              • Gość: greg Re: Może to? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 31.12.03, 16:48
                Jeśli już, to ten pierwszy z 1985 roku. Anyway, z łatwością można go zdobyć w
                wypożyczalniach.
    • Gość: BRvUngern-Sternber Re: kłopot fińsko-szwedzki IP: *.man.lodz.pl / *.man.lodz.pl 30.12.03, 18:48
      Jesli to byl film wojna zimowa to juz mielismy go w Polsce ale skoro bylo lato
      to moze 44 rzeczywiscie.Gesto padajacy Finowie to jakis ewenement.Czyste Sajens
      Fikszyn poniewaz w wojnie zimowej straty wyniosly 70 tys Finow i 300 tys
      sowietow o ile sowieci nie klamia.A wiadomo ze klamia.A wiec gdy tu jeden padal
      to tam 4-5.Moze po to aby podkreslic kleske Finow?Akurat Finowie w tej wojnie
      mieli za dowodce jednego z najwiekszych wodzow swiata i walczyli ile sie dalo a
      juz sie nie dalo wycofywali sie.Pomysl walki do ostatniego zolnierza gdy juz
      nie ma amunicji to pomysly sowiecko-schylkowo-hitlerowskie...
      • hki Re: kłopot fińsko-szwedzki 30.12.03, 23:09
        Swoja droga bardzo chetnie obejrzałbym film na temat Jatkosoty czyli wojny
        kontynuacyjnej. zmagania te sa praktycznie nieznane w Polsce. Co do Talvisoty
        to dla mnie jest to jeden z lepszych filmów wojennych dotyczacych II w.ś.
    • Gość: Piotr Re: kłopot fińsko-szwedzki IP: *.bredband.comhem.se 01.01.04, 20:38
      Film pod szweckim tyt. "Övergivna hus" ( na polski bym
      przetumaczyl: "Opuszczone domy") emitowany na szwekiej "4-ce" 29 grudnia o
      godz. 22.30. Akcja filmu toczy sie latem 1944 podczas sowieckiej ofensywy, jak
      to swietnie opisal kolega "fikol2"
      Natomiast 3-godziny "Tuntematon sotilas" ("Nieznany zolnierz") to czasy Wojny
      Zimowej, w ktorej tak dzielnie i skutecznie walczyli finowie.

Pozdrowienia z Krolestwa Szwecji
      Piotr
      • Gość: Piotr Re: kłopot fińsko-szwedzki IP: *.bredband.comhem.se 01.01.04, 20:51
        Przepraszam !
        Napialem:
        >Natomiast 3-godziny "Tuntematon sotilas" ("Nieznany zolnierz") to czasy Wojny
        > Zimowej, w ktorej tak dzielnie i skutecznie walczyli finowie.
        A chcialem napisac:
        Natomiast 3-godziny "Tuntematon sotilas" ("Nieznany zolnierz") to czasy Wojny
        Kontynujacej w czasie ofensywy zimowej w 1942 roku,w ktorej tak dzielnie i
        skutecznie walczyli finowie jak w Wojnie Zimowej (1939-1940).
        Niestety juz zapominam myslec i pisac po polsku. Ale mam nadzieje ze sie
        poprawi , bo juz jutro lece do polski na tydzien.

Pozdrowienia z Krolestwa Szwecji
        Piotr

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka