Dodaj do ulubionych

DO MILI25!!!!

22.03.04, 19:45
Witaj,chcilam zapytav o ten napar z pokrzywy gdzie ja mialabym ta pokrzywe
kupic?a aptece? i poprostu poprosic o ziola z pokrzywy? po jakim czasie widac
rezultaty? a czy on nie przyciemnia koloru wlosow?bo ja mam kolor ciemny
blond u raczej wolalabym rozjasnic je troszke ale naturalnie i sa bardzo
matowe wiec chcialabym je wzmocnic i dodac polysku i bardzo mnie zaciekawil
ten napar z pokrzywy . bardzo prosze o odpowiedz
Obserwuj wątek
    • mila25 Re: DO MILI25!!!! 22.03.04, 20:44
      Heyka! Napar z pokrzywy przygotowujesz z ziela pokrzywy (konkretnie liścia)
      który jest ogólnie dostępny zarówno w zielarniach (taniej niż w aptekach)jak i
      w aptekach. A najprościej uzbierać sobie samemu w okresie lipiec/wrzesień :)
      Wychodzi najtaniej! Napar taki przygotowujesz w sposób podany na opakowaniu
      ziela. Najczęściej jest to 1 łyżka stołowa na 3/4 szklanki wody. Łyżkę liści
      pokrzywy zalewasz w/w ilością wrzącej wody, przykrywasz i odstawiasz na ok.10-
      15 min. Po tym czasie odcedzasz a jeśli jest na tyle ostygnięty to nadaje się
      już do spłukania włosów (najlepiej swieżo umytych, co nie znaczy że należy go
      tylko stosować na umyte włosy-ale tak najlepiej).Możesz np. nie planować mycia
      włosów a spłukać je tylko w/w naparem i wysuszyć jak zwykle. Według mnie aby
      napar z pokrzywy bardziej przyciemnił włosy musi byc naprawdę stosowany
      regularnie i przez długi okres. Zioła bowiem wymagają systematyki i
      cierpliwości wówczas wtedy osiagasz porządany efekt.
      Jeżeli chodzi o efekt połysku to powinnaś go uzyskac dość szybko nawet po około
      3 uzyciu, pod warunkiem że nie masz BARDZO zniszczonych włosów np. zabiegami
      fryzjerskimi. Napar z pokrzywy może troszkę bardziej włosy wysuszyc dlatego też
      nie polecam go osobom co mają bardzo zniszczone włosy-a jeśli już to, najwyżej
      po okresie ich regeneracji.
      Taki napar dobrze jest też wmasować w skórę głowy ponieważ poprawi jej
      ukrwienie przez co zmniejszy wypadanie włosów oraz będzie stymulował ich wzrost.
      Naparu z pokrzywy (i innych ziół też) najlepiej nie przetrzymywać dłużej niż 2
      dni ponieważ czasem może "zatęchnąć" i niezbyt ładnie pachnąć. Firmy
      kosmetyczne łączą często wyciagi ziołowe z alkoholami które sa jakby ich
      srodkami konserwującymi. Ja nie jestem zwolenniczką tego ponieważ alkohol lubi
      podraznić skórę a w niektórych przypadkach wcale nie byc pomocny ponieważ może
      zbytniow wysuszyć włosy i spowodować ich łamliwość.
      P.S.
      Postaw na produkty naturalne bez domieszek ponieważ ciało ludzkie tylko te
      najbardziej lubi.
    • oksana.zarewicz Re: DO MILI25!!!! 17.04.04, 20:09
      Witam
      Podcinanie włosów, nawet regularne, nie ma większego wpływu na szybkość ich
      wzrostu. Jeżeli włosy wyglądały tak od zawsze oraz w najbliższej rodzinie
      (tata, mama, dziadkowie) było podobnie chociaż u jednej z tych osób, to problem
      P. nie jest łatwy do rozwiązania, bo dzieje się tak z powodu genów. W takim
      przypadku pozostaje tylko odpowiednia fryzura oraz sposoby pielęgnacji i
      układania włosów, które poprawią optycznie wygląd włosów. Radzę wypróbować w
      tym celu serię Pantene Większa Puszystość (szampon, odżywkę, piankę lub żel).
      Jeżeli zaś przyczyna rzadkich, „chudych” włosów nie jest dziedziczna, można
      wówczas spróbować niektóre nowoczesne metody leczenia, które może P.
      zaproponować specjalista dermatolog.
      Pozdrawiam
      Oksana

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka