zuchtor 08.01.10, 09:57 Pani Kasiu, kochane dziewczyny. Wczoraj wyszłam ze szpitala po cc i oto lekarz przepisał mi receptę na diclofenac. Czy muszę go brać? Czuję się nieźle i nie narzekam na ból. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anirolak Re: Leki po cc 08.01.10, 11:04 Dołącze do pytania rozszerzając - jakie leki otrymuje kobieta standardowo w czasie i po cc. Mam planowane CC niebawem i chcę wiedzieć na co być przygotowaną aby ewentualnie ocenić czy to koniecznie i wg mnie bezepieczne dla dziecka, ktore chce karmic piersią. Odpowiedz Link Zgłoś
aammsstt Re: Leki po cc 09.01.10, 17:01 W pierwszej dobie dostałam 3 kroplówki - z Dolagranem, z Tramalem i trzecią chyba tylko nawadniającą (bo na butelce nie było nic napisane oprócz NaCl). Nie konsultowano ze mną podania tych leków. Do domu, czyli od 4 doby dostałam Amoksiklav na 10 dni i Fragmin w zastrzykach do samodzielnych wstrzykiwań - na 5 dni. Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynaoles Re: Leki po cc 12.01.10, 09:52 Nie ma standardowej listy leków - raczej zależy to od konkretnego szpitala i zwyczajów w nim panujących. Są wytyczne, żeby podawać kobietom po zabiegach operacyjnych leki p/zakrzepowe - stąd coraz więcej Pań dostaje zastrzyki do domu. Nie obawiałabm bym się leków standardowo podawanych w danym szpitalu, ale można się dowiedzieć co zwykle podają i sprawdzić sobie przed zabiegiem - na przykłąd na forum o karmieniu piersią. POzdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
anta1981 Re: Leki po cc 08.01.10, 22:29 Po cesarce dostawałam leki jedynie w szpitalu i były to leki przeciwbólowe( zaraz po operacji) do domu nie dostałam żadnych medykamentów. Odpowiedz Link Zgłoś
gos85 Re: Leki po cc 08.01.10, 23:16 ja w szpitalu dostawałam od razu po operacji kroplówkę ale nie pamiętam co to było(silny przeciwbólowy ale mozna karmic) potem jedną dobę paracetamol w czopku plus jakies zastrzyki(tez mozna karmic) a potem juz tylko paracetamol. do domu tez powiedzieli zeby kupic zapas paracetamolu i brac. Faktycznie przez pierwszy tydzien byłam taka obolała(moze dłużej, już nie pamiętam;)) ze brałam ten paracetamol,on jest absolutnie bezpieczny przy karmieniu piersią.. Bolał mnie brzuch ale też całe wnętrzności, żebra..taki ból pooperacyjny podobno.. Odpowiedz Link Zgłoś
lilly811 Re: Leki po cc 09.01.10, 10:57 W szpitalu poza przeciwbólowymi - zastrzyki przeciwzakrzepowe- clexane, w pierwsze 2 dni dostawałam też kroplówkę za kroplówką- wydaje mi się, że poza przeciwbólowymi było tam coś aby mnie postawić na nogi- bo posiłek dali następnego dnia i to bardzo dietetyczny, potem też ketonal w zastrzyku lub w tabl na życzenie, dali mi też antybiotyki.Do domu wypisno mnie na 5 dobę i już nic nie musiałam brać. Odpowiedz Link Zgłoś
lilly811 Re: Leki po cc 09.01.10, 10:59 No i akurat mnie w chwili wyjścia ze szpitala już raczej nic nie bolało i nie musiałam brać żadnych leków przeciwbólowych :) Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: Leki po cc 09.01.10, 10:51 zuchtor napisała: > Pani Kasiu, kochane dziewczyny. Wczoraj wyszłam ze szpitala po cc i oto lekarz > przepisał mi receptę na diclofenac. Czy muszę go brać? Czuję się nieźle i nie > narzekam na ból. Wg mnie na pewno nie musisz go brać - bo i po co? (Tym niemniej diklofenak jest przy karmieniu dozwolony,co potwierdzała ekspert forum). Jakby co, lepiej może łagodniejszy ibuprofen, ktory jest przy karmieniu polecany i bezpieczny, a obok działania przeciwbólowego ma także (tak jak diklofenak) przeciwzapalne, co może byc istotne po CC. Odpowiedz Link Zgłoś
anirolak Re: Leki po cc 09.01.10, 11:03 Sorki ale dla mnie informacja "jakiś zastrzyk", " chyba antybiotyk" nie przemawia. Nie rozumiem jak mozna nie wiedzieć co mi podają w kroplówce i po co. Leki przeciwbólowe jeśli są koniecznie bo zdechnąć można mogę pojąć i zdecydować czy potrzebuję czy nie. Chciałam natomiast wiedzieć czy antybiotyki i jakie są standardowe. "Ponoć bezpieczne" to też żadna informacja. Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: Leki po cc 09.01.10, 11:14 anirolak napisała: > Chciałam natomiast wiedzieć czy antybiotyki i jakie są > standardowe. Z tym pytaniem najlepiej zwróć się do eksperta forum Ciąża bez Lęku, ginekolożki pracującej w szpitalu. forum.gazeta.pl/forum/f,1144,Ciaza_bez_leku.html Odpowiedz Link Zgłoś
lilly811 Re: Leki po cc 09.01.10, 11:22 Powiem ci, że byłam w takim stanie przez 2 pierwsze dni, że było mi obojętne co mi dają- nie miałam siły usiąść na toalecie, rozczesać włosów, podnieść coś z podłogi, podnieśc oparcie od łóżka- nikt nie pomagał i jescze trzebabyłó zajmować się dzieckiem, a odwiedzin nie było z powodu grypy- więc naprawdę mogli mi dać nawet cyjanek- ufałam, żę w szpitalu dają mi to co trzeba- a potem się nie pytałam bo miałam na głowie dziecko itd.na wypisie mam m.in perfalgan, tarcefoksyn, fraxiparyna, diphergan, ketonal, paracetamol Odpowiedz Link Zgłoś
zuchtor Re: Leki po cc 09.01.10, 11:28 Dzięki dziewczyny za odzew, zatem nie wykupuję recepty, bo rana coraz mniej boli i czuję się świetnie:) Odpowiedz Link Zgłoś
icarium2009 Re: Leki po cc 09.01.10, 12:27 Ja dostawałam tylko leki w szpitalu - ketonal, roztwory nawadniające (dużo), oxy, dolargan. Te pamiętam... Do dzisiaj się zastanawiam czemu dostawałam dolargan już po? Może ktoś wie? Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynaoles Re: Leki po cc 12.01.10, 09:45 Nie brałabym leku przeciwbólowego jak nie boli. Diclofenac jest też p/zapalny - ale jak nie boli to nie ma stanu zapalnego. Pozdrawiam i gratuluję! Odpowiedz Link Zgłoś