Dodaj do ulubionych

Badanie przesiewowe a połówkowe

17.11.10, 19:53
Witam serdecznie. Chciałabym spytać czy konieczne jest badanie połówkowe (w 20tc), jeśli w 12 tc miałam wykonane szczegółowe badanie przesiewowe (test podwójny), z pobraniem krwi (ocena ryzyka trzech wad). Badanie to wyszło bardzo dobrze, opisane zostały narządy maluszka, pomiar serduszka, zmierzona przyzierność karkowa. Teraz jestem w 60 tc i zastanawiam się, czy badanie połówkowe jest zatem konieczne. Dodam, że w mojej miejscowości nie ma możliwości wykonania go bezpłatnie, a prywatnie kosztuje 300 zł, co jest dla mnie dużym wydatkiem (zwłaszcza, że bad. przesiewowe kosztowało mnie majątek...). Uprzejmie proszę o odpowiedź, pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • han-iak Re: Badanie przesiewowe a połówkowe 17.11.10, 19:55
      Teraz jestem w 16tc - przepraszam za pomyłkę.
      • boo-boo Re: Badanie przesiewowe a połówkowe 17.11.10, 20:17
        Tak, jest konieczne- dla twojego zdrowia i zdrowia dziecka. Na tym etapie można wykryć nieprawidłowości które można leczyć w życiu płodowym albo zaraz po narodzinach.
        To badanie przysługuje ci bezpłatnie- przejedź się do najbliższego szpitala gdzie takie badanie muszą ci bezpłatnie wykonać- tylko nie daj się zbyć jakimiś dyrdymałami.
    • katarzynaoles Re: Badanie przesiewowe a połówkowe 19.11.10, 18:15
      Koleżanka ma rację, że badanie USG w połowie ciąży należy do schematu postępowania - jeśli korzysta Pani z opieki prywatnej, to byc może będzie trzeba za niego zapłacić. Ale proszę rozpoznać możliwości - być może uda się go zrobić bepłatnie - wystarczy zapisać się na wizytę w państwowej poradni. Pozdrawiam :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka