Dodaj do ulubionych

dreszcze w połogu

02.01.11, 22:16
Pani Kasiu, urodziłam super synka miesiac temu i od tego czasu jest mi stale zimno. Wiem, ze moze to brzmiec smiesznie, ale przy 21st w mieszkaniu doslownie szczekam zebami, mam stale dreszcze.Nie jestem przeziebiona, a pije herbate za herbata, co pomaga ledwie na chwile. chodze po domu w szaliku, 2 swetrach, pod kocem, do tego w nocy musze zmieniac pizame ze 2razy, bo budze sie cala mokra, wlacznie z wlosami.I oczywiscie jest mi tym bardziej zimno ;)
O co chodzi? czy to pozbywanie sie wody po ciazy? Jestem dosyc szczupla - czy to moze miec znaczenie?
dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam,
marta
Obserwuj wątek
    • matylda07_2007 Re: dreszcze w połogu 02.01.11, 22:23
      Też to miałam. Nie wiem ile to trwało. Teraz synuś ma prawie 7 tygodni. Przez miesiąc to na pewno tak było, albo miesiąc z hakiem. Przykrywałam się po zęby. I też budziłam się mokra ;) Jak Młody miał 3 tygodnie, trafiłam do szpitala i tam spałam w koszuli i polarowym szlafroku.
    • malgosiek2 Re: dreszcze w połogu 02.01.11, 22:34
      Zrób badania na tarczycę czyli tsh i ft3 i 4.
      Takie objawy mogą choć oczywiście nie muszą sugerować kłopoty z tarczycą.
    • dominikanj1 Re: dreszcze w połogu 03.01.11, 00:56
      to raczej normalne pociążowe wahania hormonalne, ale poziomy hormonów możesz zbadać.
      dodam jeszcze, ze herbata wbrew pozorom nie rozgrzewa a wychładza organizm:)
      • orzeszek2 Re: dreszcze w połogu 03.01.11, 12:30
        A czy mozna jakos wyregulowac te wahania hormonow? Co w takim razie rozgrzewa, poza wkladka procentowa? ;)
        • oliwkowa75 Re: dreszcze w połogu 04.01.11, 21:23
          Alkohol też nie rozgrzewa, tzn rozgrzewa, ale tylko pozornie. Najlepsza będzie ciepła zupa, szczególnie rosół. Herbatki ziołowe, z sokiem malinowym. Czarna herbata, czy kawa wyziębiają organizm i są moczopędne mimo, że dają uczucie rozgrzania.
    • ieb Re: dreszcze w połogu 03.01.11, 13:00
      Ja z kolei miałam tak, że od początku ciąży było mi zawsze bardziej ciepło niż wszystkim wokół mnie - ludzie chodzili wiosną w swetrach po ulicy, a ja już w krótkim rękawku. Natomiast po porodzie wszystko wróciło do normy z przed ciąży i teraz jest mi często o wiele zimniej niż mężowi (przy 21 st. w mieszkaniu też chodzę w grubym swetrze)
      • katarzynaoles Re: dreszcze w połogu 04.01.11, 23:13
        To, że w ciąży jest cieplej niż zwykle jest reakcją fizjologiczną. Na skutek działania min. progesteronu naczynia krwionośne rozszerzają się, przyspiesza się akcja serca i zwiększa się ilość płynu krążącego w naczyniach - wszystko to powoduje, że kobietom w ciąży jest cieplej niż innym. Pozdrawiam :)
    • lilabe1 Re: dreszcze w połogu 04.01.11, 17:14
      Zrób jak radzi małgosiek2 - hormony tarczycy + morfologia krwi
    • katarzynaoles Re: dreszcze w połogu 04.01.11, 23:26
      Proszę jeszcze trochę wytrzymać - niedługo wszystko powinno się skończyć. Tak, jak piszą dziewczyny to prawdopodobnie efekt przestrojenia hormonalnego. Jeśli interesują Panią pokarmy, któe działają rogrzewająco lub wychładzająco to proszę poszukać informacji np. o tradycyjnej chińskiej kuchni 5 przemian. Długo gotowany rosół działa bardzo rozgrzewająco i wzmacniająco. Pozdrawiam :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka