Dodaj do ulubionych

Paciorkowiec a odejście wód

02.05.11, 20:11
Pani Kasiu, w posiewie z pochwy wyszedł mi paciorkowiec. Czy w tej sytuacji jeśli mój poród miałby się rozpocząć odejściem wód (tak miałam przy pierwszym porodzie) to czy mogę pozostać parę godzin w domu i poczekać na skurcze (przy założeniu że wody są czyste) czy też powinnam jak najszybciej jechać do szpitala żeby od razu dostać antybiotyk i zminimalizować niebezpieczeństwo zakażenia dziecka?

dziękuję i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • quick-share Re: Paciorkowiec a odejście wód 02.05.11, 23:26
      wg mnie odrazu powinnaś jechać do szpitala żeby dostać antybiotyk, zwłaszcza że to druga ciąża i sprawy mogą potoczyć sie szybciej niż sie spodziewasz ;)
      • mysza_myszynska Re: Paciorkowiec a odejście wód 04.05.11, 09:02
        gwoli sprostowania - to moja trzecia ciąża i trzeci poród. Pani Kasiu, czy w świetle powyższego Pani również sugerowałaby wyprawę do szpitala od razu po odejściu wód nawet jak nie bedzie jeszcze skurczy? Z mojej perspektywy chciałabym jak najmniej czasu spędzić w szpitalu...
        • domiangli Re: Paciorkowiec a odejście wód 04.05.11, 19:32
          Ja mialam pacirokowca. Wody sie saczyly pojechalam do szpitala choc nic sie nie dzialo. Dostawalam co 4h antybiotyk i coreczka urdzila sie zdrowa.
    • katarzynaoles Re: Paciorkowiec a odejście wód 04.05.11, 21:37
      Wg schematu postępowania przyjętego w Polsce w razie wykrycia u kobiety GBS powinna być stosowana osłona antybiotykowa - pierwsza dawka antybiotyku co najmniej 4 godiny przed urodzeniem dziecka. Po porodzie dziecko ma dwa razy, w odstępie doby, badane CRP (po praz pierwszy zaraz po porodzie z pępowiny) oraz pobierany jest wymaz (najczęściej z ucha), który ma wykazać ewentualną kolonizację GBS. W wypadku 3-go porodu trudno powiedzieć, jak rozwinie się akcja porodowa i jak szybko dziecko przyjdzie na świat. Wobec tego zaraz po pierwszych oznakach porodu lub po odpłynięciu wód matka powinna otrzymać pierwszą dawkę antybiotyku. Przy planowanych porodach domowych matki biorą receptę na odpowiedni lek i zaczynają go brać, kiedy pojawiają się objawy porodu. Jeśli planuje Pani poród w szpitalu to radziłabym omówić sprawę ze swoim lekarzem, byc może będzie skłonny zaopatrzyć Panią w receptę, żeby mogła Pani zabezpieczyć malucha i nie denerwować się, jeśli akcja będzie bardzo intensywna. Pozdrawiam serdecznie :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka