Dodaj do ulubionych

Pytanie o cc i jedzenie

21.05.11, 07:07
Witam,
Wiem, że do cc należy być na czczo.
Ale proszę mi powiedzieć co w przypadku kiedy zjem sobie konkretną kolację a zaraz potem dostanę skurczy (takich do porodu). Oczywiście rozumiem, że od tego momentu już nic nie jem i nie piję.
Ale co jeżeli dziecko będzie się juz pchało na świat a nie minie jeszcze wystarczająco długi okres bycia "na głodzie", czy są jakieś metody które mogą zahamować akcję porodową/skurcze , tak aby spokojnie wykonać cc?
Obserwuj wątek
    • kaeira Re: Pytanie o cc i jedzenie 21.05.11, 11:56
      Zobacz o jedzeniu w czasie porodu i przed CC bardzo długi i chyba wyczerpujący post tu:
      forum.gazeta.pl/forum/w,548,115124128,115213997,Re_Pani_Kasiu_jesc_i_pic_podczas_porodu_.html
    • aniaurszula Re: Pytanie o cc i jedzenie 29.05.11, 08:29
      miałam dwa cc, pierwsze cc dopiero jak rozwijała sie akcja porodowa, poranna wizyta , badanie ginekologiczne, jak spytałam sie czy moge cos zjeść pielęgniarka pozwoliła, po kilku minutach przyszła i powiedziała że bedę miała cc była to ok 8.00już byłam pośniadaniu, cesarkę miałam o 12.00 i nic się nie działo po narkozie a byłam znieczulona ogólnie, druga cesarka (przez cały dzień jadłamnormalnie była 5 tygodni przed terminem)była podjęta alarmowo po godz. 18.00 a o 20.00 byłam już cieta ,znieczulenie miejscowe, w trakcie zabiegu robiło mi się niegobrze ale pielegniarka stała z nerka naszczęście nie wymiotowałam, podczas rozmów z innymi pacjentkami dowiedziałam sie że tez miały mdłości podczas cc. co mogę ci polecić to miej butelkę wody mineralnej z usnikiem, po cc bardzo sie przyda jak jeszcze nie można sie ruszać a należy pić
    • aga.1975 Re: Pytanie o cc i jedzenie 02.06.11, 19:46
      anestezjolog poda ci lek metoklopramid i w miare mozliwosci odczekaja troche;)
    • katarzynaoles Re: Pytanie o cc i jedzenie 04.06.11, 00:09
      Wcale nie trzeba nic hamować, bo zwykle cc robi się w zzo a nie w znieczuleniu ogólnym, a to różnica. Zawsze mozna tez podać specjalne leki powodujące zmniejszenie możliwości powikłań w razie zachłyśnięcia, które i tak nie zdarza się często. Wbrew temu, co się powszechnie uważa robienie operacji u osób z pełnym żołądkiem wcale nie jest rzadkością -na chirurgii przecież zdarza się codziennie. Pozdrawiam serdecznie :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka