Dodaj do ulubionych

pęknięte krocze - puścily szwy

25.05.11, 10:31
witam jestem 2 tydzien po porodzie mialam lekko pekniete krocze i zalożone rozpuszczalne szwy, wszystko bylo super az do czasu gdy zle siadlam i poczulam ze szwy rozeszly sie, po sprawdzeniu w lusterku okazało sie ze mialam racje tuż przy wejsciu do pochwy pęknięcie się rozeszło czy można coś zrobić i jak takie pękniecie może miec wpływ na zycie intymne i zdrowie tych okolic czy ktoś wie?
Obserwuj wątek
    • katarzynaoles Re: pęknięte krocze - puścily szwy 25.05.11, 10:52
      Krocze goi się zwykle 6-7 dni, więc jesli miała Pani to uczucie rozejścia się po tym czasie to albo krocze od razu się nie zrosło i trzymały je tylko szwy, albo wszystko jest ok i po prostu krocze wygląda tak, bo jest krótko po porodzie. Trzeba to pokazać położnej (może Pani zadzwonić i poprosić o wizytę domową, bo do 6 tygodni po porodzie jest Pani pod opieką swojej położnej rodzinnej) albo pójść na wizytę do lekarza. Nie sądzę, żeby w tej chwili dało się coś zrobić, bo krocze na pewno jest już zagojone - ale trudno oceniać sytuację internetowo. Pozdrawiam :)
      • liliana13131313 Re: pęknięte krocze - puścily szwy 06.01.16, 22:22
        Mój szew rozszedł się. Szew mam jeden ale długi Rozcięcie pierwszego stopnia. Rozcięcie zarośnie i pozostawi bliznę Jaki to może mieć wpływ na współżycie?? Czy to oznacza, że będzie dużo gorzej? ;/
        Zmartwiona
        • katarzynaoles Re: pęknięte krocze - puścily szwy 08.01.16, 09:52
          Nie bardzo wiem co ma Pani na myśli pisząc "nacięcie pierwszego stopnia", bo nie ma takiego terminu w położnictwie. W stopniach ocenia się pęknięcia krocza, o nacięciach mówi się uzywając innych zwrotów. Niemniej, jeśli była Pani szyta szwem ciągłym to prawdopodobnie uraz krocza (obojętnie jak powstał) nie jest duży. Nie sądzę wobec tego, zeby po zrośnięciu się rany miała pozostać jakaś znacząca blizna. Najczęściej miejsce urazu daje o sobie znać przez kilka tygodni, potem zwykle nawet trudno stwierdzić, gdzie się znajdował szew. I tego właśnie Pani życzę :)
    • 1mzeta Re: pęknięte krocze - puścily szwy 25.05.11, 23:10
      Wiesz...przez internet to trudno ocenić. Idź do lekarza albo poproś położną. Na pocieszenie napiszę ci,że u mnie to też tak wyglądało ale wszystko jest w najlepszym porządku i nie ma problemów. 2 tygodnie to jednak jeszcze mało- daj sobie czas.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka