Dodaj do ulubionych

praca z laptopem

18.08.11, 15:49
Witam
Pracuję każdego dnia 8 godzin przy laptopie. W przepisach BHP napisane jest, że kobiety w ciąży nie mogą pracować przy monitorze ekranowym więcej niż 4 godz. dziennie. Czy przepis ten dotyczy też laptopów? Nie znalazłam jak dotąd jednoznacznej odpowiedzi, jestem w 12 tyg. ciąży.
Pozdrawiam, Ania
Obserwuj wątek
    • katarzynaoles Re: praca z laptopem 18.08.11, 23:55
      Niestety, nie umiem pomóc. Może któraś z forumek wie jak interpretować przepisy w tym wypadku? Pozdrawiam :)
    • klarci Re: praca z laptopem 19.08.11, 00:09
      co do przepisów nie pomogę.
      chyba komputer i monitor dotyczy zarówno PC jak i laptopów.

ja siedzę sporo na laptopie i mój m mnie straszy, że fale Wi-fi są kilka razy mocniejsze niż komórki, której w ciąży nie noszę w okolicach brzuszka, bo podobno nie powinno się.

ja bym zadzwoniła do odpowiedniego urzędu i tam zapytała. ewentualnie do Inspekcji Pracy - ale to raczej osobiście, przynajmniej w Warszawie się nie dodzwonisz.
    • kijek82 Re: praca z laptopem 19.08.11, 08:23
      Tak, dotyczy tez laptopow - komputerow W OGOLE
      Jesli chodzi o bezpieczenstwo to raczej kwestia niezmienianej pozycji przy siedzeniu. Laptop/komputer (chyba,ze ma kineskopowy monitor) nie szkodzi tak jak komorka (prosty przyklad-czy zaburza inne"fale"kiedy sie go przysunie?Tak jak telefon komorkowy?).Jedynie co moze draznic dziecko to bliskosc jednostajnego szumu (dla nas nieslyszalnego)
      • kijek82 Re: praca z laptopem 19.08.11, 08:29
        wiki.answers.com/Q/What_is_the_effect_of_computer_to_a_pregnant_woman
        Ten schemat postępowania znajdzie zastosowanie również do pracownic w ciąży zatrudnionych przy obsłudze monitorów ekranowych (załącznik do wyżej wymienionego rozporządzenia). W tym przypadku istotny jest bowiem stopień narażenia pracownicy na działanie niepożądanych czynników, gdyż praca taka jest wzbroniona kobiecie w ciąży jedynie wówczas, gdy przekracza cztery godziny na dobę. Jeśli zatem pracodawca pomimo przedłożonego zaświadczenia o stanie ciąży w dalszym ciągu nakazuje pracownicy pracę przy komputerze ponad cztery godziny dziennie, popełnia wykroczenie zagrożone karą grzywny (art. 281 pkt 5 k.p.). Polecenie wydane pracownicy nakazujące jej wykonanie pracy wbrew zakazowi wynikającemu z art. 176 k.p. nie wiąże pracownicy. Tym samym może ona odmówić jego wykonania. Przekonuje o tym treść art. 210 k.p. Przepis ten dopuszcza możliwość powstrzymania się pracownika od wykonywania pracy, z zachowaniem prawa do wynagrodzenia, m.in. wówczas, gdy warunki pracy nie odpowiadają przepisom bhp i stwarzają bezpośrednie zagrożenie dla zdrowia lub życia pracownika. Podobnie powinien zachować się pracownik, jeśli wykonywana przez niego praca grozi niebezpieczeństwem innym osobom.
        • 1mzeta Re: praca z laptopem 19.08.11, 10:21
          No właśnie- monitorów ekranowych, a nie ledowych jak w laptopach.
      • klarci Re: praca z laptopem 19.08.11, 12:16
        z tego co m mi tłumaczył, to zawsze najgorsze są fale 'nadawcze'.
        chodzi o to, że komórka loguje się do sieci co jakiś czas, a wi-fi w kompie kiedy korzystasz z netu praktycznie pracuje ciągle. więc fal jest więcej.

ale nie jesteśmy specjalistami w temacie.
        • kijek82 Re: praca z laptopem 19.08.11, 14:07
          a promieniowanie jesli takowe jest - jest "z tylu" nie przez monitor
    • 1mzeta Re: praca z laptopem 19.08.11, 10:19
      Jeśli laptop ma ekran LCD- a pewnie ma bo wszystkie takie dzisiaj mają- chyba,że masz sprzęt sprzed 10-ciu lat- to możesz bez problemu. Tobie chyba chodzi o zapis odnośnie pracy z monitorem ekranowym -CRT- a to duża różnica.
      Napiszę tylko tyle- ja z laptopem w ciąży non-stop i nic małemu nie jest.
      • klarci Re: praca z laptopem 19.08.11, 15:51
        to akurat fakt, że przepis dotyczy przestarzałych monitorów kineskopowych.

ale fakt faktem, że praca p0rzy kompie to kilka różnych oddziaływań, w tym siedzenie w jednej pozycji, więc gdyby przepis miał działać w tej sytuacji, to uważam, że warto z tego prawa skorzystać
    • rannie.kirsted Re: praca z laptopem 24.08.11, 23:47
      a ja mam pytanie jak mialaby wygladac praca kobiety w ciazy, jezeli bylaby zredukowana faktycznie o polowe czasu. z 8 godzin na 4. to w takim razie na czas ciazy powinno sie przejsc na pol etatu. co ja mam robic przez te 4 pozostale godziny?
      • klarci Re: praca z laptopem 25.08.11, 18:54
        robić coś nie przy komputerze.
        z tego co wiem (ale dotyczy to warunków szkodliwych), jeżeli pracodawca ma możliwość musi dostosować Ci stanowisko i obowiązki nie zmniejszając płacy, jeżeli nei ma możliwości ma obowiązek wysłać do domu płacąc normalnie pensję.
        jak to się ma do 4 godzin przy kompie - nie wiem. w przypadku warunków szkodliwych jest łatwiej, bo zasady są jaśniej określone - tu pewnie dużo zależy od chęci współpracy szefa :/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka