Dodaj do ulubionych

17 tc - łożysko przodujące

16.11.11, 10:09
witam
Jestem obecnie w 17 tc, wiem, ze na tym etapie ciąży generalnie nie mówi się o łożysku przodującym. Mój lekarz stwierdził że "łożysko przoduje" (tak wpisał w kartę ciaży), ale powiedział ze może przesunąć się w górę. Na razie całkowicie zakrywa szyjkę macicy, jest ok. 3 cm na przedniej ścianie. Czy to jest "silne przodowanie"? Tzn. jakie są szanse na przesunięcie się przy takim przykryciu szyjki?
I druga rzecz: wiem, że nie powinnam współżyć. Ale chodzi również o pieszczoty i orgazm? Przyznam ze w ciąży potrzeby mam ogromne, gdy nie współżyjemy to mam erotyczne sny, po których i tak mam orgazm.
Proszę o odpowiedź, pozdrawiam serdecznie
Obserwuj wątek
    • dominikanj1 Re: 17 tc - łożysko przodujące 16.11.11, 10:28
      forum.gazeta.pl/forum/w,548,117503104,,lozysko_nisko_ulozone_do_P_Kasi.html?v=2

forum.gazeta.pl/foru/w,548,116803253,,lozysko_przodujace_dotrwac_do_konca.html?v=2

forum.gazeta.pl/forum/w,585,122787943,,Krwotok_plamienie_nisko_lozysko_.html?v=2

forum.gazeta.pl/forum/w,548,125922895,,Ulozenie_lozyska.html?v=2

forum.gazeta.pl/forum/w,548,125647784,,Czy_lozysko_przodujace_jest_wskazaniem_do_cc_.html?v=2

wszystko co wiem opisałam w tych wątkach.

na tym etapie kosmówka/łożysku przykrywa całkowicie ujście szujki, więc mówimy o przodowaniu centralnym.
      sytuacja dość groźna-leżenie, unikanie skurczów PROFILAKTYKA ZAPARĆ-jest szansa, ze się podniesie.

o orgazmach niestety zapomnij, bo tu o nie penetrację chodzi tylko o skurcze
      • panna.sarabella Re: 17 tc - łożysko przodujące 16.11.11, 10:35
        właśnie czytam wątki które podałaś.

> o orgazmach niestety zapomnij, bo tu o nie penetrację chodzi tylko o skurcze

Czy jest zatem coś na obniżenie libido? Ja serio mam z tym problem, bo gdy nie współżyjemy to staje się to niejako niezależne ode mnie i budzi mnie w nocy orgazm.
        • dominikanj1 Re: 17 tc - łożysko przodujące 16.11.11, 13:07
          miałam to samo...
          nie wiem niestety co obniży libido :(
    • katarzynaoles Re: 17 tc - łożysko przodujące 16.11.11, 23:10
      Na razie łożysko przoduje centralnie - jeśli tak by pozostało, to pewne jest rozwiązanie cc. Ale w tym okresie ciąży to jeszcze nic przesądzonego, bo jest duża szansa, że łożysko się przeieści ku górze wraz ze wzrostem macicy. Współżycie nie jest wskazane ze względu na następujące po orgazmie skurcze macicy, ale nie mam sposobu na zmniejszenie libido... Liczyłabym, że na razie niebezpieczeństwo krwawienia nie jest wielkie, a potem łożysko powędruje ku górze. Pozdrawiam serdecznie :)
    • karolla808 Re: 17 tc - łożysko przodujące 17.11.11, 09:51
      Miałam podobnie. W 18 tc trafilam na IP, bo mnie niepokoily bole brzucha. Zrobili mi usg, okazalo sie ze wszystko ok. Jak wrocilam do domu w opisie usg zobaczylam, ze mam lozysko przodujace. Zadzwonilam do mojego lekarza prowadzacego, powiedzial zeby sie nie martwic, bo to sie jeszcze moze zmienic. Nawet nic nie powiedzial o zakazie seksu, a w II trymestrze tez mi libido szalało:)W 21 tc poszlam na usg polowkowe i lozysko bylo juz na odpowiednim miejscu.
      • dominikanj1 Re: 17 tc - łożysko przodujące 17.11.11, 11:09
        karolla808 napisała:

> Miałam podobnie. W 18 tc trafilam na IP, bo mnie niepokoily bole brzucha.

łozysko przodujące nie powoduje bólów brzucha - charakterystyczne są bezbolesne krwawienia

Zrobi
        > li mi usg, okazalo sie ze wszystko ok. Jak wrocilam do domu w opisie usg zobacz
        > ylam, ze mam lozysko przodujace.
        Zadzwonilam do mojego lekarza prowadzacego, po
        > wiedzial zeby sie nie martwic, bo to sie jeszcze moze zmienic. Nawet nic nie po
        > wiedzial o zakazie seksu, a w II trymestrze tez mi libido szalało:)

łożysko przodujące nie jest ok- myślę że gdyby faktycznie takie było, to lekarz poinformował by cię o tym, bo to bardzo niebezpieczna patologia.
        może nie było napisane że przodujące ale że na przedniej ścianie? (oczywiście mogę się mylić...)
        • karolla808 Re: 17 tc - łożysko przodujące 17.11.11, 11:44
          Oczywiscie ze bole brzucha nie byly z powodu lozyska przodujacego. Z tego powodu trafilam na Izbe Przyjec, bo mnie to niepokoilo, a przy okazji wyszla kwestia lozyska przodujacego.

Bylo dokladnie napisane w opisie, ze lozysko przodujace. ZŁa bylam ze nikt mi o tym podczas badania nie powiedzia. Zgadzam sie, ze powinien mi ktos powiedziec, zebbym uwazala.

Nie mniej jednak, gdyby nie to dodatkowe usg na IP, nawet bym sie nie dowiedziala, ze byl taki problem.
        • panna.sarabella Re: 17 tc - łożysko przodujące 17.11.11, 14:18
          > łożysko przodujące nie jest ok- myślę że gdyby faktycznie takie było, to lekarz
          > poinformował by cię o tym, bo to bardzo niebezpieczna patologia.

niekoniecznie. Ja się dowiedziałam dopiero od drugiego lekarza - plamiłam na brązowo, byłam w przeciągu 10 dni 3 razy u lekarza z tego powodu, za każdym razem mówił "taka uroda ciąży". Nie dawało mi to spokoju, poszłam do innego lekarza na konsultację - on mi to właśnie powiedział.

W 13 tc miałam robione usg prenatalne (wyszło ok), lekarka wpisała mi w wynik "łożysko nisko". Czy mogło od tamtego czasu przesunąć się jeszcze w dół?
          • polinetka Re: 17 tc - łożysko przodujące 18.11.11, 16:53
            Ja miałam cc ze względu na łożysko przodujące. Też wszyscy lekarze mi mówili że się podniesie ale niestety nie podniosło się ( z tym podnoszeniem to chyba zaklinanie rzeczywistości, każdy lekarz tak mówi bo dobrze by było gdyby sie podniosło). Wiedziałam o tym, że łożysko jest nisko od 15-17 tygodnia ciąży. Też musiałam prowadzić oszczędny tryb życia i mimo krwotoku w 24 tygodniu ciąży wszystko skończyło się dobrze.
    • naana26 Re: 17 tc - łożysko przodujące 19.11.11, 00:13
      ja tez chce sn bardzo tylko jedyne czego sie znow boje to ze bede po terminie i z braku mozliwosci undukowania mnie potna :-( i ze w ogole
      • naana26 Re: 17 tc - łożysko przodujące 19.11.11, 00:15
        pisalam post pod watkiem sn po cc, nie wiem jakim cudem sie tu znalazl :-) sorki :-D
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka