Dodaj do ulubionych

Zioła w ciąży

05.12.11, 16:06
Pani Kasiu, jak to jest z ziołami w różnych postaciach (herbatki, kapsułki, wyciągi) w ciąży?
Których nie należy stosować pod żadnym pozorem i dlaczego?
Ostatnio chciałam kupić sobie żeń-szeń na poprawę koncentracji, ale farmaceutka mi odradziła ze względu na ciążę. Jednak zapytana dlaczego nie mogę, nie potrafiła udzielić informacji.
Proszę o mały spis tych ziół, których absolutnie nie wolno w ciąży stosować (szczególnie na początku) oraz tych, które można od początku lub w późniejszym etapie ciąży.

Pozdrawiam:)
Obserwuj wątek
    • nomya Re: Zioła w ciąży 06.12.11, 11:15
      Znalazłam coś takiego:
      Zioła – warto unikać herbatek, których dokładny skład i działanie nie jest znane. W ciąży zioła, które dotychczas były dla Twojego organizmu błogosławieństwem, mogą stać się niebezpieczne. Szczególnie niebezpieczny jest żen-szeń, rozmaryn, tymianek, chmiel i cząber. Wystrzegaj się też moczopędnej kruszyny i aloesu, bo mogą powodować odwodnienie i przekrwienie narządów w obrębie miednicy. Czytaj etykiety na opakowaniach: na wielu jest podana informacja o zakazie stosowania przez kobiety w ciąży.
    • katarzynaoles Re: Zioła w ciąży 09.12.11, 00:30
      To bardzo obszerny temat - od dawna interesuję się zielarstwem i ciągle nie mam poczucia, że zgłębiłam tę dziedzinę. Nie bardzo chyba umiem odpowiedzieć na tak rozlegle zadane pytanie. Może na początek wymienię zioła, których na pewno lepiej nie stosować i te, które są wskazane bez zastrzeżeń.
      A więc nie używamy w ciąży:

- ziół stymulujących krwawienie miesiączkowe takich jak pluskiwca groniasta, caulophyllum thalictroides, mięta polej, arcydzięgiel, serdecznik pospolity, krwawnik pospolity, andżelika

-ziłół toksycznych np. ruty, wrotyczu pospolitego

- ziół bardzo silnie działających - np. z alkaloidami takich jak pochodne maku (nie dotyczy to nasion maku) albo bielunia - dotyczy to także leków zrobionych na bazie ziół np. atropina, papaweryna, kodeina, morfina -można je stosować jedynie w stanach wyższej konieczności

- ziół, które uczulają - np. dziurawiec może wywołać fotouczulenia

Niektóre z wymienionych powyżej ziół (lub ich pochodne) stosowane są podczas porodu - wtedy można je wykorzystywać.

W ciąży na pewno nie zaszkodzą:

liść maliny, liść pokrzywy, rumianek, melisa, mięta pieprzowa i zielona, liść poziomki, kalina śliwolistna i koralowa, lawenda, kozłek lekarski, kwiat lipy, mniszek lekarski, drapacz lekarski, imbir, lucerna, męczennica lekarska, przywrotnik pospolity, spirulina, anyż, koper włoski, cynamon - to te, które najczęściej możemy spotkać.

Wiele ziół można stosować w ciąży bezpiecznie, ale należy sięgać po nie z rozwagą, a kiedy nie jest się pewnym - to po prostu unikać lub poradzić się doświadczonego zielarza (proszę nie pytać, skąd go wziąć!) . Chciałabym zwrócić jeszcze uwage, że także nie wszytkie olejki do aromaterapii są wskazane w ciąży - np. rozmarynowy, z mięty polej - ale to osobny i też rozległy temat.

Pozdrawiam :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka