Dodaj do ulubionych

Co stosować na gojenie krocza?

08.01.12, 18:45
J/w właśnie kompletuje wyposażenie torby do szpitala i zastanawiam się co spakować do pielęgnacji krocza, co może przyspieszyć jego gojenie.
Obserwuj wątek
    • settimana Re: Co stosować na gojenie krocza? 08.01.12, 19:09
      przede wszytkim powalcz troche zeby Ci tego krocza nie nacinanao, ale jesli juz to moze Octenisept? dobre tez pozniej do pielegnacji pepuszka u malenstwa:)
      • mom6 Re: Co stosować na gojenie krocza? 08.01.12, 20:32

Zobaczymy czy da się uniknąć....a może brzuch trzeba będzie goic a nie krocze.....? Kto to wie lepiej się przygotować na każda okoliczność.
        • kasienka43 Re: Co stosować na gojenie krocza? 08.01.12, 21:04
          ja proponuje, aby wziąść tantum rosa i przede wszystkim kupić majteczki siatkowane (o ile jeszcze ich nie masz..) i kółko ( w razie co - dla mnie było to jedyna możliwość siadania - bez tego odczuwałam ból nie do wytrzymania - miałam zwykłe do pływania) , no i ręczniki kuchenne do wyszuszania rany. Są bardziej higieniczne. W domu - częsty prysznic z letniej wody, suszarka i 30 min relaksu na łózku z otwartą raną.

Pozdrawiam
      • elcia.bory Re: Co stosować na gojenie krocza? 09.01.12, 14:07
        No ja właśnie kupiłam sobie ten Octenisept. Poleciła mi Pani w aptece, że dobre i do pępuszka i do dezynfekcji krocza. Niby przyśpiesza gojenie. Zobaczymy. Na ulotce jest dość fajnie opisane, uniwersalny produkt, odkaża, dezynfekuje i jest wygodny w użyciu, a poza tym można go używać nawet na otwarte rany i błonę śluzową. Nie tani, bo ja zapłaciłam 27 zł ale to 50 ml z rozpylaczem więc myślę, że na długo starczy.
        Oprócz tego mam zamiar zastosować to co przy pierwszej ciąży, czyli tantum rosa, częste podmywanie i w miarę możliwości wietrzenie, bo chodzenie cały czas z podpaską nie sprzyja gojeniu ;)
    • malamuszelka Re: Co stosować na gojenie krocza? 08.01.12, 21:05
      Miałam pęknięcie III stopnia + nacięcie, więc co nieco o gojeniu wiem ;)
      Przede wszystkim zrezygnowałam z Rivanolu, który mi wciskali w szpitalu. Sprawiał że rana cały czas była mokra.
      U mnie świetnie się wygoiło, mogę doradzić. Cały czas chodziłam (leżałam raczej) bez majtek. Często się podmywałam (żel Tołpa dla kobiet po zabiegach gin.), a po każdym podmyciu suszyłam sobie krocze zwykłą suszarką do włosów ;) Raz dziennie, już po powrocie do domu naświetlałam się lampą kwarcową po jakieś 10-15 min. To tyle. Żadnych specyfików nie stosowałam.
    • karolla808 Re: Co stosować na gojenie krocza? 08.01.12, 21:30
      w szpitalu doradzono mi pielegnowanie rany szarym mydlem, czesty prysznic, osuszanie recznikiem papierowym, wietrzenie itp. Jednak najbardziej pomoglo mi podmywanie sie Tantum Rosa.
    • misi84 Re: Co stosować na gojenie krocza? 09.01.12, 09:40
      Podmywanie pod prysznicem każdym wyjściu do toalety szarym mydłem, a potem osuszanie rany ręcznikiem papierowym,u mnie tantum rosa spowodowało reakcje alergiczną.
    • anielka05 Re: Co stosować na gojenie krocza? 09.01.12, 12:40
      Na obrzęk stosowałam okłady z Rywanolu, poza tym pryskałam Octeniseptem (mi sie trochę paprało krocze:()
    • katarzynaoles Re: Co stosować na gojenie krocza? 09.01.12, 22:57
      Dziewczyny dobrze radzą - na pewno pomocna jest suszarka, papierowe ręczniki, wietrzenie. Duże znaczenie mają te siatkowe majtki i częsta zmiana podpasek. Jeśli chodzi o środki farmaceutyczne to doradzałabym doustnie homeopatyczną Arnikę (można stosować już kilka dni przed porodem, bo chroni przed urazami i usprawnia gojenie). Dodatkowo do uzywania na ranę Octenisept (zdecydowanie mój ulubiony), ale także preparaty z nagietka, Cicatridynę (też lubię). Ale myślę, że najlepiej - jeśli miałaby Pani wybrać tylko jeden środek- to kupić Octenisept, bo przyda się także po pordzie. I życzę, żeby wcale nie musiała Pani uzywać żadnych środków do gojenia krocza :).
      • mom6 Re: Co stosować na gojenie krocza? 10.01.12, 09:29

Dziękuje bardzo za cenne rady i czekam na ten wieli dzień:)@"
        • aagaaz Re: Co stosować na gojenie krocza? 16.10.13, 16:39
          Ja stosuję Octenisept i kiedy mogę to wietrze. Lekarz oraz położna poradzili mi okłady z soli fizjologicznej 0,9%. To mi bardzo pomogło. Rana ładnie się goi. Spróbuje jeszcze sposób z tym proszkiem do pieczenia. Ciekawy sposób.
      • kowalskiwona Re: proszek do pieczenia 12.01.12, 18:38
        witam,
        moze sie to wydac innym dziwne, ale ja polecam PROSZEK DO PIECZENIA:) nie stosowalam zadnych medycznych specjalow tylko plukanie krocza woda z proszkiem do piczenia. polecila mi to moja polozna i jestem jej za to wdzieczna, potem polecilam to mojej przyjaciolce, ktora miala naprawde powazne problemy z gojeniem po porodzie oraz innym znajomym, wszystkie wyprobowaly i rowniez byly bardzo zadowolane.
        w malej miski z ciepla woda wsypywalam opakowanie proszku do pieczenia, a potem w wannie albo na toalecie polewalam tym krocze. juz po pierwszym zastosowaniu czulam mniejsze ciagniecie blizny i bardzo szybko sie wszystko zagoilo. dlatgo szczerze polecam ten sposob.
        polozna mowila, ze przy powazniejszych przypadkach mozna po prostu w duzej misce z ciepla woda ropuscici wieksza ilosc proszku do pieczenia i w niej posiedziec.
        pozdrawiam serdecznie
        • dorota.wiewiorka Re: proszek do pieczenia 16.10.13, 17:04
          proszek do pieczenia czyli chodzi o sodę oczyszczoną...
    • aneczka816 Re: Co stosować na gojenie krocza? 18.11.13, 10:57
      Wznawiam temat ponieważ chciałabym się z wami podzielić swoimi doświadczeniami. Po porodzie oczywiście troche popękałam i niestety musiałam być szyta. Jach, ból straszny.Mój poród to przy tym pikuś:(. Zaraz po porodzie stosowałam:
      - Octanisept oraz Tantum Rosa po toalecie
      - suszenie suszarką również po każdej wizycie w WC
      - cicatridina 2 razu dziennie na ranę
      To pomogło i rana się zagoiła ale niestety pojawił się inny problem. Nadal miałam bardzo brzydkie "upławy", brudne i brzydko pachnące. "Tam w środku" miałam ranę i wiedziałam, że nie jestem tak wygojona. Odczuwałam z tego powodu bardzo duży dyskomfort:(. Zastosowałam Hydrovag, który pomógł natychmiastowo. Już po zaledwie dwóch globulkach wydzielina zniknęła. Preparat zawiera kwas hialuronowy, kwas mlekowy oraz glikogen, więc zarówno regeneruje i nawilża uszkodzone tkanki jak i przeciwdziała infekcjom które mogą się pojawić po porodzie. Polecam wszystkim kobietom po porodzie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka