Dodaj do ulubionych

Wysokość dna macicy

11.01.12, 14:49
Witam,
Jestem w 22 tc. - znam dokładną datę poczęcia. Ciąża II. Wysokość dna macicy to 2 palce powyżej pępka, wiem, że to wysoko jak na ten etap ciąży. Do tej pory wszystkie usg, które wykonywałam były ok, ostatnie w 14 tc też nie wykazały żadnych nieprawidłowości. Ilość płyny w normie. Czy to, że dno znajduje się tak wysoko może świadczyć o czymś poważnym? Z góry dziękuję za odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • katarzynaoles Re: Wysokość dna macicy 11.01.12, 18:21
      A jaka Pani jest wysoka? I mąż? I jakie duże urodziło się poprzednie dziecko? Czy jest Pani szczupła czy wręcz przeciwnie? A poza wszystkim innym to w kolejnych ciążach macica jest nieco większa niż w pierwszej, bo nie jest juz taka spoista. Pozdrawiam :)
      • olivetti1 Re: Wysokość dna macicy 11.01.12, 19:29
        Ja mam 1.70, mąż 1.80, córka urodziła się długa 54 cm a teraz mając 5.5 roku ma 120 cm. Jestem raczej szczupła.
        • katarzynaoles Re: Wysokość dna macicy 11.01.12, 22:13
          W takim razie pudło - bo nawet jeśli maluch jest dłuższy niż zwykle to jednak proporcjonalny w stosunku do Pani wzrostu...Być może to ta lekko rozluźniona macica. W każdym razie jeśli jedyną wątpliwość budzi wysokość dna macicy to nie ma się czym specjalnie martwić, pewnie po prostu taka "uroda" tej ciąży. Pozdrawiam :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka