Dodaj do ulubionych

nefrostomia w ciąży

02.12.12, 19:48
czy ktoś może mi coś powiedziec na temat tego jak szybko pozbęde się drenu z nerki po porodzie. od 20tc mam w nerce dren (wyprowadzony przez plecy - po zablokowaniu przez kamień moczowodu) na dzień dzisiejszy lekarze na moje pytanie kiedy coś z tym zrobią - rozkładają ręce i mówią zobaczymy po porodzie. czy któraś z Was ma jakieś doświadczenia, wiedzę w tym temacie. boję się że po porodzie będę nadal chodziła z tym workiem a to uciążliwe lub co gorsza będę musiała przejśc jakiś zabieg i nie będę mogła zając się dzieckiem tak jakbym chciała.pomózcie
Obserwuj wątek
    • mama.rozy Re: nefrostomia w ciąży 02.12.12, 20:58
      to pewnie będzie zależało od tego,jak będzie dalej w ciąży(który teraz tydzień?),jakie będą wyniki moczu,usg,bo tona pewno zrobią.musiał byc duży,skoro zdecydowali się na nefrostomię.a mówią coś o samym porodzie?
      trzymaj się ciepło:)
      • agat.ka13 Re: nefrostomia w ciąży 03.12.12, 09:33
        to już 32tc teraz, a lekarze urolodzy ze szpitala tylko na wymiane drenu mnie zaprosili ( taki z latexu zmienia sie co 6-8tygodni, z silikonu co 3 miesiące nawet - tyle wyczytałam z netu).poszłam prywatnie na wizytę do innego urologa ale bezradnie rozłożył ręcę i kazał zaufac lekarzom ze szpitala - znają się przecież ;)
        mój gin zleca mi oczywiście badania moczu - on jedyny z wszystkich chyba martwi się moją sytuacją - ale to robię badania ogólne i posiewy moczu normalnie wydalonego (przez pęcherz), natomiast nerką nikt się za bardzo nie przejmuje, mimo że mnie pobolewa, i co do barwy to raz leci jasny raz ciemny mocz z tego drenu.
        jeżeli chodzi o poród to mój gin powiedział że nie jest to przeciwskazanie, natomiast urolog zapytał "aż tak bardzo chce pani rodzic naturalnie" więc nie wiem co mam myślec. jakbym internetu nie przeszukała to nawet nie wiedziałabym jak dbac o tą ranę na plecach itp. ;(
        • mama.rozy Re: nefrostomia w ciąży 03.12.12, 09:51
          to nieładnie Cię zaniedbali
          może na tej wymianie dowiesz się więcej?
          co do barwy moczu-ciemniejszy może(MOŻE)oznaczac jakiś zastój.co z usg nerki?jak nie robią,na gwałt o to walcz.
          gdzieś daleko mieszkasz?w sensie-od dużego miasta?
          czekam na odp.p.Kasi,bo z ciężarną z nefrostomią się nie spotkałam;)
          na mój gust ,poród sn jest możliwy-pytanie,jak jest zamocowany dren i co się stanie,jeśli w czasie porodu wypadnie?czy masz wtedy zastój i na cito operacja?czy nic się przez jakiś czas nie będzie działo?dopytuj intensywnie,kiedy zamierzają go wyjąc i jakie są procedury w takim wypadku.jakie leki,czy bedziesz mogła karmic.domagaj się wiedzy i to już,poród za progiem.potem nie będziesz miała mózgu do takich rzeczy;)
          pozdrawiam serdecznie:)
          • agat.ka13 Re: nefrostomia w ciąży 03.12.12, 10:05
            nie mam już siły do tych wszystkich lekarzy ;( dodam bo nie pisalam wczesniej że miałam już sytuację że dren się zapchał - po 3tygodniach od zalożenia - zakamienił się po prostu i nie pomogło płukanie - musieli wyjac i wsadzic nowy!!! - bolało strasznie - myslałam że tam im zejdę.dren wygląda w ten sposób ( wiem z netu;)) że to taka igła zakręcona niby osadzona w nerce i do niej przyczepiony jest wężyk - ja mam lateksowy własnie - przy wyjściu ten wężyk jest przyszyty kilkoma szwami do skóry pleców - żebym sobie nie wyrwała;) uważam na to bardzo! ale jak widzisz mogli kobiecie w ciazy założyc dren z silikonu do obyłoby się może bez wymiany a nawet o takiej możliwości mi nie powiedzieli;( mieszkam w dużym mieście, szpital jest bardzo dobry pod względem położnictwa, natomiast co do urologii to mam zastrzeżenia.jak byłam na kontroli w przychodni - u lekarza który pro0wadził mnie w szpitalu - to nawet o usg nie wspomniał, ten prywatny urolog (dodam że ponoc światowej sławy) też usg mi nie zrobił, ale kasę wziął.ja rozumiem że może tego kamienia teraz nie widzą dokładnie bo dziecko zasłania ale jakby trochę dlużej dokładniej to badanie wykonywali to może coś by zobaczyli ;(
            • mama.rozy Re: nefrostomia w ciąży 03.12.12, 11:29
              aż tak dokładnie nie wiem,zajmowałam się nefrostomiami u pacjentów bez lokatora w środku;)
              jak masz dostęp do innego szpitala,zmień lekarza.mi czwartą ciążę prowadził specjalistyczny szpital,gdzie traktowano mnie jak normę(bo mieli dużo takich przypadków).dopiero,jak przypadkiem trafiłam do powiatowego,to się okazało,że nie tędy droga...
              Twoja sytuacje jest specjalna,musisz,niestety,sama trochę powalczyc.pytaj i pytaj.jak Ci nie odpowiadają,albo masz wrażenie,że i tak nic nie wiesz(masz prawo do klarownej informacji,nie musisz miec dostępu do internetu i w ogóle mają Cię traktowac tak,jakbyś nie miała pojęcia o niczym.anie,że sobie gdzieś doczytasz.)idź wyżej,do przełożonego.
    • katarzynaoles Re: nefrostomia w ciąży 03.12.12, 22:35
      No nie pomogę za wiele, niestety. Problem znam teoretycznie, bo to jednak dość rzadka sprawa, a ja z założenia zajmuję się głównie kobietami w fizjologicznej ciąży. Pozostaje więc liczyć na lekarzy - wymagać, aby dokładnie tłumaczyli Pani co i dlaczego - to, w świetle ustawy o prawach pacjenta, obowiązek a nie dobra wola. Może jeszcze znajdzie się jakaś forumowiczka, która zna kwestię nefrostomii z doświadczenia. Pozdrawiam serdecznie i życzę hartu ducha w dochodzeniu swoich praw i duuużo zdrowia. Pozdrawiam :)
    • 098ewa Re: nefrostomia w ciąży 16.12.13, 14:08
      Witam, czy któraś z was miała w niedawnym czasie nefrostomię w ciązy? Ja jestem w 33 tyg. ciązy i z powodu ucisku macicy na nerke prawą i moczowody załozono mi nefrostomię w 29 tyg. ciązy. Jakos daje radę z tym woreczkiem, rurkami itp. Ale mam pytanie bo sama nie wiem, jakie są wasze doświadczenia odnośnie porodu. czy decydować się na cesarskie cięcie czy drogami natury.\Pierwszy poród miałam drogami natury( bez nefrostomii) a teraz sama nie wiem na co sie zdecydować. Poza tym nie wiem kiedy mi to wyjmą.W szpitalu , w którym mam zamiar rodzić- bo jest najbliżej nie ma oddziału urologii, jest tylko chirurgia.Prosze napiszcie jak było w waszym przypadku
    • darciuniaaa Re: nefrostomia w ciąży 30.01.16, 11:11
      witam czy ktos jeszcze jest zainteresowany nefrostomia? lub ma wlasne doswidczenia. Chetnie odpowiem na pytania badz dowiem sie czy macie podobne problemy z tym jak ja
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka