Dodaj do ulubionych

Ile z Was urodzilo sn po jednym cc?

04.12.12, 17:17
Czy wiekszosc jednak konczy sie drugim cc? Ile z Was bez komplikacji i wywolania oxy urodzilo sn przy naturalnym przebiegu porodu?
Obserwuj wątek
    • pstrabiedronka Re: Ile z Was urodzilo sn po jednym cc? 05.12.12, 11:46
      ja

I poród - cc, brak postępu w II fazie, XI.2006
      II poród - sn, bez żadnych ingerencji, indukcji, X.2008 (dodam, że dziecko ważyło 4300 ;) )
      III poród - sn, bez ingerencji, indukcji, XII 2011

:)
      • miacasa Re: Ile z Was urodzilo sn po jednym cc? 05.12.12, 12:45
        I ja

I sn
        II cc
        III sn
      • sunsine26 do Pstrabiedronka 07.01.13, 10:29
        hejk.a tez bardzo chce urodzic za drugim razem sn ale nie wierze we wlasne sily i sluzbe zdrowia. powiedz mi prosze czy przygotowywalas sie jakos specjalnie do drugiego porodu?? mialas wlasna polozna?
    • farfallina35 Re: Ile z Was urodzilo sn po jednym cc? 05.12.12, 13:16
      Dzieki dziewczyny.
      Wlasnie wrocilam od lekarza i rozmawialam na ten temat. W tym szpitalu jest mozliwosc zrobienia cc na zyczenie i teraz mam dylemat poniewaz mam do usuniecia torbiel na jajniku i wowczas mozna to zrobic za jednym razem.Inaczej krotko po porodzie musialabym znow wrocic na operacje.
      No to mam problem..
      A czy mialyscie cc na zimno? Podobno gorzej taka zrobic a moj lekarz twierdzi ze nie.mozecie cos powiedziec na ten temat?Chcialabym wiedziej jaknajwiecej wiec chyba zaloze nastepny watek
      • ashraf Re: Ile z Was urodzilo sn po jednym cc? 05.12.12, 14:51
        A jak masz miec usuwana ta torbiel? Szczerze mowiac to w twojej sytuacji nie rodzilabym sn, bo sie nameczysz, a przyjemnosci "okolocesarkowe" czyli znieczulenie, cewnik, blizna, gojenie itd. i tak cie nie ominie, po co fundowac sobie podwojny bol?
        • farfallina35 Re: Ile z Was urodzilo sn po jednym cc? 05.12.12, 19:56
          Mialam miec usuwany laparoskopowo ale nie zmienia to faktu ze tez po takiej operacji musze dojsc do siebie.Zastanawia mnie tylko ta cesarka na zimno, nasluchalam sie ze gorzej boli po, krwotok podczas...
          Moj dr twierdzi, ze nie ma roznicy na zimno czy po oxy, hmmm
          • a_lex Re: Ile z Was urodzilo sn po jednym cc? 05.12.12, 21:20
            a twój doktor nie bierze pod uwagi samoczynnego rozpoczęcia się porodu, tylko dwie opcje - na zimno albo oxy? :)
            ja rodziłam sn, skończyło się cc. teraz mam nadzieję na sn - bez wspomagania.
            • farfallina35 Re: Ile z Was urodzilo sn po jednym cc? 05.12.12, 21:46
              Oczywiscie,ze bierze a moze inaczej... Powiedzial,ze oczywiscie tak moze byc ze zacznie sama akcja porodowa tylko ja zadalam konkretne pytania odnosnie ewentualnego ciecia, oxy po jednym juz cc i dowiedzialam sie,ze mozna w tym szpitalu na zyczenie.Decyzje pozostawia mi, wiec chyba to bardzo dobrze ze mam wybor
              • a_lex Re: Ile z Was urodzilo sn po jednym cc? 05.12.12, 23:37
                pewnie, że dobrze :)
                ja się nastawiam na sn. a jeśli już cc, to tylko w akcji, nie na zimno. i na pewno BEZ oxy.
                • farfallina35 a_lex 06.12.12, 08:13
                  A mozesz cos wiecej napisac na temat cc na zimno? Wlasnie tez tak slyszalam ale bez konkretnego potwierdzenia, tymbardzie moj lekarz twierdzi ze nia ma znaczenia.wlasnie to mnie mocno interesuje.A moze nalegac wtedy( jak juz taka decyzja bedzie) zeby podali triche oxy na rozgrzanie macicy?Jakie sa minusy cc na zimno?
                  • a_lex Re: a_lex 06.12.12, 11:29
                    ale ja nie wiem, niestety, bo miałam cc w akcji, rodziłam sn, ale z braku postępu zrobiono mi cc.
                    teraz nawet o tym nie myślę, lekarz mówi, że jeszcze mamy czas na decyzję, póki co nie ma wskazań do cc, więc tego się trzymam (jestem w 23 tc)
                    aha, nie wiem też jak wygląda podejście do sn po cc w moim szpitalu. no, ale o tym też pogadam z lekarzem bliżej terminu.
                    • farfallina35 Re: a_lex 06.12.12, 19:43
                      Acha, bo w poprzednim piscie napisalas ze gdyby cc to napewno nie na zimno i bez oxy wiec myslalam,ze wiesz cos na ten temat- dlaczego nie
                      • a_lex Re: a_lex 06.12.12, 21:05
                        :) może mogłaś to tak zrozumieć... napisałam, że nie na zimno, bo nie chcę w ogóle cc, nie biorę tego pod uwagę, nie mam wskazań, więc czemu miałabym mieć cc na zimno?
                        nie wyobrażam sobie sytuacji, że przychodzi termin porodu i ktoś każe mi iść do szpitala i mnie tną... wychodzę z założenia, że kiedy dziecko będzie gotowe się urodzić, to się urodzi. a jaki będzie finał akcji - dowiem się wiosną :)
                        • farfallina35 Re: a_lex 06.12.12, 22:35
                          Teraz jest jasne:) jestesmy z podobnym terminem chyba ja mam na 14 kwietnia choc na polowkowym wyszedl 11
                          • a_lex Re: a_lex 06.12.12, 23:40
                            tak, ja mam ciut wcześniej, widzę cię nawet na forum kwietniowym, ale jakoś nie piszesz nic do nas...
                            :)
                            • farfallina35 Re: a_lex 07.12.12, 08:28
                              No wlasnie:) zapomnialam o nim ostatnio i wiecej czytam niz pisze.Tu pisze i zadaje pytania,ktore mnie najbardziej interesuja,martwia.. Jestem tez na innym forum i tam wiecej w kwietnioweczkach sie udzielam ale obiecuje pouczestniczyc tez u Was:)
                        • ciociacesia cc w akcji jest lepsze z wielu względów 18.12.12, 21:58
                          i dla dziecka i dla matki. naturalny poczatek porodu wyzwala mieszanke hormonów nie do konca jeszcze zbadaną i majaca wpływ u matki chocby na połóg, lepsze gojenie blizny na macicy, u dziecka adaptacje oddechowa i nie tylko.
                          pamietajmy ze cesarka moze byc planowa i wykonana w czasie 'akcji' i moze byc nagła - czyli wykonana na cito dla ratowania zycia - i o ile nagla nie jest za fajna to planowa w czasie akcji jest na ogół najlepszym wyborem
          • ashraf Re: Ile z Was urodzilo sn po jednym cc? 06.12.12, 09:28
            Wlasnie z uwagi na to dochodzenie do siebie po operacji nie podjelabym decyzji o sn. Ja bede miec cc i omawialam z lekarka kwestie czy na zimno, czy czekamy do terminu i ona stanowczo stwierdzila, ze na zimno, ale tydzien przed terminem - kiedy dziecko jest maksymalnie rozwiniete. Powiedziala, ze oczywiscie moze sie w rzadkich przypadkach zdarzyc, ze dziecko "nie zrozumie", ze juz sie urodzilo, ze moze miec problem z plucami, ale pierwsze jest kwestia kilku godzin, a drugie nie grozi zyciu i nie powinno sie tym straszyc rodzacych. Wazna jest opieka po porodzie, duzo kontaktu dziecka z Toba, kangurowanie u meza (zapytaj o taka mozliwosc), b.szybkie przystawienie do piersi itd. Co do cesarki w terminie porodu, to u nas zarezerwowana jest dla naglych przypadkow - lekarka tlumaczyla, ze zespol musi byc w gotowosci do zabiegu, a jak przyjade np. w srodku nocy, to moga miec personel zaangazowany przy cesarce "emergency" i ze taka opcja jest bardziej niebezpieczna dla matki. Wywolywania oxy nie stosuje sie u nas do cc.
      • drzewachmuryziemia Re: Ile z Was urodzilo sn po jednym cc? 07.12.12, 01:35
        ha, masz taką samą sytuację jak ja
    • anka-2607 Re: Ile z Was urodzilo sn po jednym cc? 05.12.12, 14:05
      I - cc zaplanowane z uwagi na ułożenie miednicowe (bez komplikacji)
      II - sn
    • amy.28 Re: Ile z Was urodzilo sn po jednym cc? 05.12.12, 14:44
      Ja mam termin na 12.12, jak nic nie ruszy to 18 indukcja i zobaczymy przez dwa dni czy nie pójdzie samo, jak nie to potem już20 go cięcie więc się odezwę jak będę po. Mam wielką nadzieję na sn ale mój 6 zmysł mi mówi że nic z tego nie wyjdzie. Poprzedni poród miałam cc bo 2 tyg po terminie i wszelkich próbach wywoływania się nie udało :(
      • miacasa Re: Ile z Was urodzilo sn po jednym cc? 07.12.12, 10:13
        Mam wielką nadzieję na sn ale mój 6 zmysł mi mówi że nic z tego nie wy
        > jdzie.

Amy, popracuj nad tym swoim zmysłem bo w dużej mierze od niego zależy czy uda się sn, jak się zaprogramujesz, że nie da rady to nie da rady, jak dasz sobie szansę i się odblokujesz to zwiększasz prawdopodobieństwo powodzenia planu.
    • sledznaostro Re: Ile z Was urodzilo sn po jednym cc? 10.12.12, 16:24
      Ja. Na dodatek w domu i bez wykwalifikowanej asysty.
      • farfallina35 Re: Ile z Was urodzilo sn po jednym cc? 10.12.12, 16:48
        Omg! To kto odebral porod??Rzadko juz sie slyszy takie historie, mam nadzieje ze wszystko ok??
        • pstrabiedronka Re: Ile z Was urodzilo sn po jednym cc? 10.12.12, 17:56
          farfallina35 napisała:

> Omg! To kto odebral porod??

:) położne w domu zazwyczaj PRZYJMUJĄ poród zamiast go odbierać ;)
          taki niby niuans słowny ale jednak wiele znaczy....

i ja baaaatdzo chciałam rodzic w domu, ale oficjalnie cc w wywiadzie dyskwalifikuje a ja nie bylam az tak zdeterminowana zeby walczyc i szukac poloznej, ktora by sie zdecydowala. Troche załuję - patrząc na to jak łatwy i szybki miałam poród :)

gratuluję - a to tak wyszlo ze nikt nie dojechał czy z zalozenia chcialas całkiem sama ?
          • farfallina35 Re: Ile z Was urodzilo sn po jednym cc? 10.12.12, 18:53
            pstrabiedronka napisała:

> farfallina35 napisała:
            >
            > > Omg! To kto odebral porod??
            >
            > :) położne w domu zazwyczaj PRZYJMUJĄ poród zamiast go odbierać ;)
            > taki niby niuans słowny ale jednak wiele znaczy....

:) no patrz, a ja sie spotykam glownie z takim okresleniem:)

• sledznaostro Re: Ile z Was urodzilo sn po jednym cc? 20.12.12, 21:13
          Pierwszy na rękach miał małą jej obecny ojciec chrzestny. Tak, z młodą jest wszystko w porządku, od początku było :).

Wegański blog
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka