Dodaj do ulubionych

żylaki a cc

01.08.13, 12:41
witam serdecznie jestem w 22 tyg. ciąży. jest to moja druga ciąża, w czasie pierwszej ciąży miałam bardzo duży żylak prawej nogi i pachwiny, po pierwszej ciąży żylak został usunięty. druga ciąża i ten sam problem. tzn. zylak pojawił się już wcześniej jednak dopiero teraz w ciąży zaczął się uaktywniać- boleć. byłam u chirurga naczyniowego, który zalecił w trzecim trymestrze branie dożylnie heparyny. im dalej tym bardziej boję się w ze w czasie porodu dojdzie do jakiegoś zatoru, tym bardziej iż w czasie załatwiania się, gdzie oczywiście jak prawie każda kobieta mam zaparcia, bardzo mnie boli noga. moje pytanie jest takie jakie mam szanse, aby mieć cięcie cesarskie, które w tym przypadku uważam za bardziej bezpieczne. co powinnam zrobić i jak rozmawiać z lekarzem. bardzo proszę o pradę. dziękuję i pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • katarzynaoles Re: żylaki a cc 01.08.13, 17:01
      Wcale niekoniecznie cc jest w tym wypadku bezpieczniejsze. Profilaktyka zapalenia żył i tym samym wystąpienia powikłań (np. zatoru) wymaga podawania heparyny, co nie jest najkorzystniejsze przy zabiegu operacyjnym. Przy porodzie sn dobrze jest zabezpieczyć się dobrze dobraną pończochą przeciwżylakową, zresztą przy cc także. Umiarkowany ruch i wypoczynek z uniesionymi nogami są elementami profilaktyki wystąpienia powikłań. Jeśli jednak obawia się Pani, że żylaki mogą sprawiać kłopot podczas porodu sn zwróciłabym się do lekarza flebologa o zaświadczenie, że w Pani wypadku cc jest polecanym sposobem rozwiązania ciąży. Pozdrawiam :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka