Dodaj do ulubionych

Kilka pytań o 1 trymestr

19.11.13, 20:26
Witam, na początku chciałam podziekować Pani za liczne porady, które uzyskałam na tym forum. Mam kilka pytań w związku z moją ciążą. Obecnie jestem w 11 tc. Może jestem troche przewrazliwiona, ale wolę zapytać:
1. Czy mogę stosować w tym okresie ciąży żel Lacibios Femina?
2. Ile razy dziennie mogę brać żuravit w kapsułkach, jak czuję że coś mnie piecze to biorę 3 razy dziennie.
3. Czy mozna bezpiecznie pić herbatki owocowe, ja niestety piłam po kilka szklanek dziennie i nie zwróciłam uwagi, że w składzie jest hibiskus i lukrecja. Dziś wyczytałam, że jest to niewskazane w ciąży i boje się że zaszkodziłam dziecku.
Obserwuj wątek
    • katarzynaoles Re: Kilka pytań o 1 trymestr 25.11.13, 10:25
      Witam serdecznie. Żel do higieny intymnej jak najbardziej może Pani stosować. Co do Żuravitu nie mam wskazówek innych niż te, które znajdzie Pani na opakowaniu - może się Pani upewnić co do dawkowania u lekarza. Co do lukrecji to musiałaby jej Pani jeść naprawdę sporo, żeby można było posądzić ją o możliwość negatywnego wpływu. Badania, które wywołały to zamieszanie robione były w krajach, gdzie lukrecja jest bardzo popularna (np. w Skandynawii). Dopiero przy spożyciu 100g lukrecji tygodniowo (500mg glicyryzyny) można mówić o ewentualnych skutkach ubocznych. Podobnie z hibiskusem. Napar z jego kwiatów ma wiele korzystnych działań i spokojnie można go pić w umiarkowanych ilościach. Herbatki owocowe dostępne na naszym rynku zwykle mają tylko dodatek hibiskusa, może je Pani pić w rozsądnej ilości bez obaw. Pozdrawiam serdecznie :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka