Dodaj do ulubionych

Krążenie u matki

07.04.14, 10:59
Pani Kasiu, przepraszam,że zakładam nowy wątek,ale nie wiedziałam gdzie to podpiąć. chodzi mi o krążenie matki. Ostatnio na spotkaniu z pewna połozną zrozumiałam, że matka mając problemy z krążeniem np. w przypadku leżenia na plecach może spowodować problemy z dotlenieniem dziecka , a sama nie ma tego żadnych symptomów. Czy to prawda? Bo do tej pory z tego co czytałam, to myślałam, że leząc w pozycji na plecach można owszem zmniejszyć podaż tlenu, ale tylko przy zespole żyły głównej dolnej? Czy ja czegos nie zrozumiałam?
Obserwuj wątek
    • dosotos Re: Krążenie u matki 07.04.14, 15:01
      Troche xle to ujęłam, chodzi o matkę, która ogólnie ma zdrową ciążę, ale leżąc na plecach może spowodować zaburzenie krążenia i że to może spowodować problem z podażą tlenu dla płodu bez żadnych objawów dla matki, czy to prawda? I czy jeśli jestem już w zaawansowanej ciąży 30 tydzień, to czy jesli jest mi tak wygodnie to mogę układać się do snu na plecach bez żadnych obaw?
    • dosotos Re: Krążenie u matki 08.04.14, 14:48
      Pani Ekspert jamam okropne problemy ze spaniem, ciąża coraz wyższa, a juz nie mogę spać na lewym boku, dziecko tak sie chyba ułozyło, że mnie mocno kopie, na prawym dam radę kilka godzin, bo bok mnie boli i potem juz od 4:00 nie śpię, bo na plecach nie bardzo mozna. Czy to będzie bardzo nieodpowiedzialne jesli pozwolę sobie na spanie na plecach , czuje sie dobrze w tej pozycji jak w raju, tylko,że nie dam rady na pół siedząco, owszem nie na całkem płasko, ale dwie poduchy pod głowę wystarczą,? nie zasnę mając poduchy pod plecami, bo mi za wysoko.

Pozdrawiam
      • miacasa Re: Krążenie u matki 08.04.14, 16:25
        Wystarczy, że sobie pod prawy bok/pośladek podłożysz małą poduszkę by uzyskać lekki przechył ciała na lewą stronę (tak ok.25 stopni). Możesz też spać na prawym boku, nie musisz koniecznie na lewym. Odnośnie zespołu żyły gł. dolnej to faktycznie u części kobiet nie występują alarmujące objawy skłaniające w naturalny sposób do zmiany pozycji.
    • katarzynaoles Re: Krążenie u matki 08.04.14, 19:29
      Kobiety! ostanie 6 wątków o pozycjach, w których dziecko może być niedotlenione.. Naprawdę nie słyszałam o takich przypadkach żeby od siedzenia/leżenia na plecach/spania na prawym boku itd. stało się coś poważnie zagrażającego maluchowi. Ale na pewno - to nie ironia, proszę wierzyć - niekorzystny wpływ na dziecko ma brak snu matki i jej ciągły stres. Dlatego zamiast ciągłej analizy ułożenia ciała proponuję napar z lawendy albo melisy. Życzę spokoju wewnętrznego :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka