Dodaj do ulubionych

Późna cukrzyca?

27.04.14, 10:44
Skończyłam 34 tydzień ciąży. W ostatnim badaniu moczu wyszedł mi cukier, powtórzyłam krzywą cukrową i szok - po godzinie poziom 166, a po 2 godzinach poziom cukru 206! Czy to możliwe, że miałam nierozpoznana cukrzycę - wcześniejsze badania cukru były OK, choć ze względu na wywiad test obciążenia miałam robiony już w 21 tygodniu... Nie byłam na diecie, jadłam również słodycze.
Bardzo się martwię o dziecko.
Obserwuj wątek
    • ziarenko-piasku Re: Późna cukrzyca? 27.04.14, 12:55
      A jakie miałaś ostatnie wyniki po teście? Czy był wykonany zgodnie z zasadami?
      • jerzonek Re: Późna cukrzyca? 27.04.14, 12:59
        na czczo - 89, po dwóch godzinach - 102
        • ziarenko-piasku Re: Późna cukrzyca? 27.04.14, 19:41
          A nie byłaś pod opieką diabetologa Mialas wskazania do robienia testu wcześniej...dlaczego? Jeśli miała c. ciazowa poprzednio to test należało wykonać na początku ciąży, potem ew powtórzyć Mierzyć cukier po posilkach - coś gdzieś zostało przeoczone ... teraz powinnas pozostać pod stała opieką specjalisty ! Zrobić porządne szczegółowe usg, żeby nie załatwiać się na zapas!
    • katarzynaoles Re: Późna cukrzyca? 28.04.14, 11:10
      Proszę się nie martwić na zapas tylko pójść do specjalisty. Pewnie cukrzyca ujawniła się później niż w czasie pierwszych badań. Jeśli dotychczas nie było żadnych wątpliwości co do rozwoju dziecka to znaczy, że może Pani spokojnie spoglądać w przyszłość. W każdym razie na forum nie ustalimy sposobu postępowania i powinna Pani jak najszybciej znaleźć się pod odpowiednią opieką. Powodzenia, pozdrawiam :)
      • jerzonek Re: Późna cukrzyca? 29.04.14, 14:18
        Dziękuję za odpowiedź - jestem juz po konsultacji ze specjalistą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka