Dodaj do ulubionych

Termin porodu

06.06.14, 15:00
Dzień dobry po długich staraniach jestem obecnie w drugiej ciąży (w pierwszą ciążę zaszłam w drugim cyklu starań) i kolejny raz mam problem z wyznaczeniem terminu porodu. Termin porodu według miesiączki (bardzo nieregularnej, co 30-70 dni plus pco) mam wyliczony na 03.11. Natomiast według USG termin wychodzi na 12.11. USG wykonane zostało w 12tc zgodnym z drugim terminem przewidywanego porodu.

Z pierwszą ciążą było podobnie (4,5 roku temu). Termin wg miesiączki 29.09., a wg USG 30.10. tj. 4 tygodnie później. Wówczas ciąża, z powodu tachykardii dziecka i silnych obrzęków u mnie, została rozwiązana sn po indukcji 23.10 bez widocznej żadnej akcji porodowej.

Domniemam, ze tym razem również powinnam sugerować się raczej terminem z USG. Zwłaszcza, że już na samym początku ciąży lekarz podczas USG sugerował, ze ciąża zapewne jest mniejsza (pęcherz płodowy widoczny, zarodka brak). Czy rzeczywiście mam rację?

Dodam jeszcze, że w pierwszej ciąży dokonano korekty terminu porodu i wszelkie zalecenia co do terminowości wykonywania badań miałam wykonywane w oparciu o termin porodu z USG. Tym razem jest inaczej lekarz prowadzący poinformował mnie, że owszem będzie brał pod uwagę rozbieżność terminów , ale w związku z tym, że okres ten nie przekracza 14 dni nie powoduje on korekty terminu a co za tym idzie nie ma przesunięć co do wykonywanych badań. Czy powinnam się tym martwić? Czy może to mieć wpływ na jakość prowadzenia ciąży przez lekarza.

Przyznam, ze najbardziej niepokoi mnie brak przepływu informacji między lekarzem prowadzącym, a szpitalem w którym będę rodziła co może znacząco wpłynąć na podejście do mojej osoby w końcówce ciąży.

Poproszę o odp.

Obserwuj wątek
    • katarzynaoles Re: Termin porodu 08.06.14, 13:46
      Nie liczyłabym na przepływ informacji między lekarzem prowadzącym a szpitalem, dlatego sądzę, że powinna Pani poprosić lekarza prowadzącego, żeby poprawił termin porodu na późniejszy (bo tak wynika z tego, co pani pisze) w karcie ciąży, która honorowana jest jako dokument w szpitalu, do którego się Pani zgłasza. Pozdrawiam :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka