malgosiaw32
02.11.14, 23:00
Witam, jestem obecnie w 30 tygodniu, to moja trzecia ciąża.Pierwszy poród w 2007roku cc, drugi 2009sn. W ostatnim usg lekarz dopatrzył się zbyt dużej ilości wód płodowych (AFI27), nigdy wcześniej nie miałam takich komplikacji. W związku z tym zalecił mi kontakt z ip szpitala o IIIstopniu refencyjności. Nie mam cukrzycy ani problemów z nerkami. Mam nadzieję, że z moim synkiem jest wszystko w porządku, jak do tej pory ciąża przebiegała bez powikłań i niespodzianek, jedyną niepewnością są powiększone miedniczki nerkowe u małego, widoczne już na usg z 20tygodnia, ale czy to może mieć związek z wielowodziem. Dodam jeszcze, że na chwilę obecną dziecko jest dość duże (jakieś 2 tygodnie w stosunku do swojego wieku), jego obecna przypuszczalna masa to 1740g. Wiem, że wielowodzie może mieć związek z wadami wrodzonymi dziecka (ale nie musi). Wiem też, że może być przyczyną przedwczesnego porodu i tu moje pytanie czy zdarza się, że udaje się donosić taką ciążę do terminu (do tej pory rodziłam moje dzieci po terminie). I drugie pytanie czy mogę zrobić coś by ewentualnie zapobiec dalszemu przyrostowi ich ilości? Będę wdzięczna za wszelkie rady i wskazówki Pani ekspert jak i za Wasze doświadczenia jeśli macie w takim temacie. :)