Dodaj do ulubionych

Wielowodzie

02.11.14, 23:00
Witam, jestem obecnie w 30 tygodniu, to moja trzecia ciąża.Pierwszy poród w 2007roku cc, drugi 2009sn. W ostatnim usg lekarz dopatrzył się zbyt dużej ilości wód płodowych (AFI27), nigdy wcześniej nie miałam takich komplikacji. W związku z tym zalecił mi kontakt z ip szpitala o IIIstopniu refencyjności. Nie mam cukrzycy ani problemów z nerkami. Mam nadzieję, że z moim synkiem jest wszystko w porządku, jak do tej pory ciąża przebiegała bez powikłań i niespodzianek, jedyną niepewnością są powiększone miedniczki nerkowe u małego, widoczne już na usg z 20tygodnia, ale czy to może mieć związek z wielowodziem. Dodam jeszcze, że na chwilę obecną dziecko jest dość duże (jakieś 2 tygodnie w stosunku do swojego wieku), jego obecna przypuszczalna masa to 1740g. Wiem, że wielowodzie może mieć związek z wadami wrodzonymi dziecka (ale nie musi). Wiem też, że może być przyczyną przedwczesnego porodu i tu moje pytanie czy zdarza się, że udaje się donosić taką ciążę do terminu (do tej pory rodziłam moje dzieci po terminie). I drugie pytanie czy mogę zrobić coś by ewentualnie zapobiec dalszemu przyrostowi ich ilości? Będę wdzięczna za wszelkie rady i wskazówki Pani ekspert jak i za Wasze doświadczenia jeśli macie w takim temacie. :)
Obserwuj wątek
    • basiaikarol Re: Wielowodzie 04.11.14, 11:45
      witam. MAM podobny problem i pozwoliłam się podpiąć : mój poziom AFI wynosi 32,9 . Wady u dziecka po konsultacji u specjalisty od USG wykluczone. Czy ciąże z wielowodziem rozwiązuje się tylko przez CC i czy jest możliwe ,że przy takiej ilości wód możliwa będzie ich resorpcja do "bezpiecznego" poziomu ? Będę wdzięczna za pomoc zwłaszcza od Pani ekspert
    • basiaikarol Re: Wielowodzie 05.11.14, 08:59
      ?
      • dwustumilowylas Re: Wielowodzie 05.11.14, 21:44
        ja nie Pani expert, ale kobieta.. po przejściach :)
        u mnie (też wielowodzie), lekarz prowadzący bardzo liczył, że uda się urodzić naturalnie (choć było ryzyko wypadnięcia pępowiny), właściwie do końca był o tym przekonany, ale niestety przy skurczach stricte porodowych nie postępowało rozwarcie, a brzuch był jak głaz, po 3 dniach zdecydowali o cesarce.

Co do drugiego pytania - od 25 tygodnia miałam 3 amnioredukcje.
        • basiaikarol Re: Wielowodzie 06.11.14, 14:01
          A jaki miałaś wskaźnik AFI i czy po porodzie miałaś problem z obkurczaniem macicy bo wiem ,że przy wielowodziu często to występuje ? I czy rozwiązanie było w terminie czy wcześniej ? Przepraszam ,że tyle pytań ale moje dwie poprzednie ciąże "książkowe" ,a tu taki stres :(
          • ikka135 Re: Wielowodzie 06.11.14, 18:02
            To ja cię trochę pocieszę. Moja kuzynka też miała wielowodzie. wskaźnik AFI chyba 28, to było gdzieś około 33 tygodnia. W 37 tygodniu AFI było w granicach górnej normy. Wody nieustannie się wymieniają, ich ilość nie jest stała i niezmienna przez całą ciążę. Ważna jest kontrola. Wielowodzie nie wyklucza porodu sn.
            • malgosiaw32 Re: Wielowodzie 06.11.14, 20:15
              I u mnie okazało się, że jest lepiej w kolejnym usg 2 dni temu wyszło AFI20
              • ikka135 Re: Wielowodzie 06.11.14, 20:28
                No to chyba dobra wiadomość. Z wiekiem ciążowym wód raczej "ubywa". AFI na poziomie 20 to norma, więc największy stres chyba za tobą.
          • dwustumilowylas Re: Wielowodzie 06.11.14, 20:36
            Nie pamiętam dokładnie - musiałabym zerknąć na wypis, ale ok 28 robili mi już amnio. Druga sprawa, że różni lekarze, różnie mogą mierzyć. Miałam USG co 2 dni i raz robił mi taki młody doktorek i powiedział 13, prawie padłam z radości, choć czułam się okropnie, ale po godzinie przyszedł do mnie i powiedział, że chyba się pomylił i mam iść raz jeszcze na USG do speca - wyszło 25 :D). Wytrzymałam do 37 ale na fenoterolu max przez ponad 10 tygodni.
    • katarzynaoles Re: Wielowodzie 06.11.14, 23:24
      W podobnym przypadku przede wszystkim wyklucza się u dziecka wady wrodzone - i szczęśliwie to się u Pani właśnie wydarzyło. Jeśli chodzi o to, czy uda się donosić ciążę to zależy to od tego, co będzie się działo dalej z ilością wód. Zwykle jednak się udaje :). Często też ciąża z kłopotami kończy się porodem naturalnym i na to bym liczyła. Pozdrawiam serdecznie :)
    • basiaikarol Re: Wielowodzie 07.11.14, 15:49
      witam. U mnie niestety na drugim USG wody nadal na wysokim poziomie AFI 32 . Szyjka długa ,ale niestety doszło rozwarcie 1,5 cm -dziś mam otrzymać pierwszą dawkę sterydów na rozwój płuc , a po 24h następną. To 33 tydzień więc jeszcze wcześnie na poród:(
      • bullet-proof Re: Wielowodzie 07.11.14, 18:17
        Warto też sprawdzić czy przełyk dziecka jest prawidłowo zrośnięty. W przypadku mojej koleżanki to było przyczyną wielowodzia.
        • malgosiaw32 Re: Wielowodzie 07.11.14, 22:00
          Mnie ostatnie usg robiono na izbie przyjęć w szpitalu Św. Zofii w Warszawie (tam właśnie wyszło 20AFI), robiła je raczej doświadczona Pani doktor, powiedziała też, że pomiar wód może być różny w zależności od pozycji jak ułożyło się dziecko. Zaleciła powtórzenie próby cukru ale i ta wyszła ok.
      • dwustumilowylas Re: Wielowodzie 08.11.14, 18:57
        Bardzo dobrze, że dostałaś sterydy. Nie stresuj się - musi być dobrze. Mi lekarz w 27 tygodniu powiedział, że jak damy radę do 32 tygodnia to jesteśmy w domu :D po 32 tygodniu co prawda zaczął gadać o 34 itd.itd. ale wg niego to właśnie ten 32 tydzień miał być bezpieczną cezurą. Trzymaj się, nie daj się!!!

Dodam, że u mnie - jak u koralika - obkurczanie macicy też poszło idealnie, choć lekarze byli przygotowani na kłopoty.
    • koralik27 Re: Wielowodzie 07.11.14, 23:25
      ja miałam wielowodzie dokładnie jak Ty w 3ciej ciąży stwierdzone po 30tyg.
      pierwsze 2 ciaze (2005 i 2008) były w miare bezproblemowe, tu doszło to wielowodzie, przez które prawie osiwialam, bo zamartwialam się, czy dzidziuś będzie zdrowy i jak będzie przebiegal porod, wiedziałam, ze dziecko jest duże, ale ponieważ 2 wcześniejsze male nie były (3880 i 3890), wierzyłam ze sobie poradzę
      ze względu na wielowodzie (AFI27) bylam 2 tyg w szpitalu na patologii ciąży, ktg 3x dziennie, usg codziennie, wazenie i pomiar obwodu brzucha, ponieważ nic się nie dzialo, ani wod nie ubywalo ani nie przybywalo, dziecko fikalo sobie cale szczęśliwe, a ja już w depresje wpadałam, bo wakacje i piekna pogoda, a ja leze w szpitalu, poprosiłam lekarke, by wstawila się u ordynatora, by wypuscil mnie do domu :-) w 37tc AFI było ok. 25
      termin z om miałam na 16.09, z usg na 09.09, w szpitalu zjawiłam się zgodnie ze skierowaniem 08.09 bez oznak porodu, bez najlzejszyc skurczy przepowiadających, no naprawdę nic się nie dzialo..., jedyna dobra wiadomość to taka, ze wod ubylo i w 40tc AFI wynosilo 13! nadal usg robiono mi codziennie, ale wsyzstko było w jak najlepszym porządku
      urodziłam naturalnie w 41tc+0, piękne skurcze, piekna akcja porodowa, w sumie na porodówce bylam niecale 2,5godz., macica obkurczala się prawidłowo, ale w 3ciej fazie porodu podano mi oxy, wlasnie by wspomóc obkurczanie się i zapobiec krwotokowi
      corcia piekna i zdrowa, 4210gr, teraz ma prawie 14miesiecy i jest naszym najsłodszym słoneczkiem
      zycze Ci, by wielowodzie minelo bez powiklan jak u mnie i by porod był piękny i szybki, bez zadnych komplikacji
      trzymaj się!
      • basiaikarol Re: Wielowodzie 09.11.14, 14:06
        Serdecznie dziękuję za wszelkie odpowiedzi - mam nadzieje, że i u nas wszystko się dobrze skończy i tej wersji staram się trzymać :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka