Dodaj do ulubionych

toksoplazmoza

17.03.05, 12:47
Zamierzam zajść w ciążę, zrobiłam wszystkie badania krwi, ale jakoś nikt nie wpadł na pomysł zbadania mnie pod kątem toksoplazmozy. Co jeśli się okarze, że mam? Czy można się na to zaszczepić? Jak w ogóle należy z tym postępować i o tym myśleć? Czy przy szczepionce na t. tak jak przy szczepionce na różyczkę trzeba odczekać jakiś czas? Nie mam bladego pojęcia o co chodzi, a wszędzie się o tym mówi i się boję!
Obserwuj wątek
    • koala.mb Re: toksoplazmoza 17.03.05, 14:42
      Toxoplazmoza jest choroba odzwierzęcą i zapada na nią ponad 75 % populacji, nie
      zdziwię sie wiec jeśli badania wykażą że na nią chorowałaś. Szczególnie ze
      najczęsciej przebiega ona bezobjawowo. Szczepionki nie ma. Jeśli przechorowałaś
      toxoplazmozę to istnieje bardzo mała szansa, że infekcja uaktywni sie w ciąży,
      choć niewielkie ryzyko istnieje. Tylko tzw. świeża infekcja w ciąży jest
      niebezpieczna dla dziecka.
      • beluszka to co robić? 17.03.05, 15:21
        to co robić? czy jest sens w ogóle się badać? skoro nie ma żadnych środków zapobiegających? jedynym logicznym wyjściem jest unikanie w ciąży kontaktów z kotami i ich otoczeniem?
        • koala.mb Re: to co robić? 17.03.05, 15:31
          Napisalam, że nie ma szczepionki. Toxoplazmozę sie w ciąży leczy jeśli istnieje
          podejrzenie że doszło do zakażenia lub reinfekcji. Dlatego warto zrobić badanie
          przed ciążą, żeby wiedzieć czy jesteś w grupie zwiekszonego ryzyka zachorowania
          na toxo w ciąży. A jesteś jesli nie chorowałaś.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka