Dodaj do ulubionych

poważny problem

21.03.05, 07:25
na początku marca robiłam test ciążowy, którego wynik był negatywny, dodatkowo podczas wizyty u ginekologa stwierdził on, iż za kilka dni powinnam dostać okres. Byłam więc pewna, że nie jestem w ciąży. 3 marca postanowiłam się zaszczepić na odrę świnkę i różyczkę. Użyto szczepionki MMR II.
Jednak do tej pory nie dostałam okresu, a zrobiony przed kilkoma dniami test ciążowy dał pozytywny wynik!
Co mam robić? Jak zniwelować skutki szczepionki i jak uchronić dziecko?
Błagam pomóżcie!
Obserwuj wątek
    • koala.mb Re: poważny problem 21.03.05, 08:19
      Nie panikuj. Zrobić nie możesz nic. Dla pocieszenia przytoczę dane dotyczące
      szczepienia rózyczki w ciąży. " W badaniach przeprowadzonych w USA i w
      Niemczech nie wykryto objawów różyczki u 943 noworodków, których matki zostały
      przypadkowo zaszczepione w czasie ciąży". Oraz drugi cytat "CDC ( Centers for
      Disease Control and Prevention) nie prowadzi już rejestru kobiet, które
      otrzymały szczepionkę przeciwko odrze-śwince-różyczce w ciągu 3 miesięcy przed
      lub po zapłodnieniu. Ten rejestr umożliwiał CDC informowanie środowiska
      medycznego o takich przypadkach, jak nienaumyślne szczepienie przeciwko tym
      chorobom w ciąży. Stanowiło to źródło wiedzy dla lekarzy na przykład o tym, ze
      podanie żywych atenuowanych wirusów w szczepionce, KIEDYŚ UWAŻANE ZA
      POTENCJALNA TRAGEDIĘ, właściwie stwarza BARDZO NIEWIELKIE LUB W OGÓLE NIE
      STANOWI RYZYKA DLA ROZWIJAJĄCEGO SIĘ PŁODU". Dlatego też uspokoj się i bądź
      dobrej myśli. Trzeba kontrolować rozwój dziecka ultrasonograficznie i wierzyć,
      że Twój przypadek nie musi koniecznie być jeden na ileś tam gdzie szczepionki
      dziecku zaszkodzą. Pozdrawiam Cie i trzymam kciuki.
    • beluszka Re: poważny problem 21.03.05, 12:40
      lekarz ginekolog nastraszył mnie że moga być poważne wady płodu. czy to prawda?
      byłam kiedyś szczepiona przeciw różyczce jako dziecko, może więc organizm wogle nie zauważył tej szczepionki? co jeśli okarze się że są poważne wady rozwojowe płodu? czy taką ciążę należy usunąć?
      • koala.mb Re: poważny problem 21.03.05, 14:51
        Nie mam do powiedzenia nic więcej na temat wad u płodu niż to co Ci napisałam.
        Źrodło jest wiarygodne. Wady u płodu owszem jesli chorujesz na chorobę zakaźna
        w I trymestrze ciąży, ale to też nie na 100%. Jeśli zostaną stwierdzone poważne
        wady u płodu decyzja co do zachowania czy usunięcia ciąży zależy od Ciebie.
        Nikt Ci nie powie co NALEZY zrobić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka