Dodaj do ulubionych

Ważne pytania...

21.03.05, 16:50
Czy kobieta ktora nie rodzila moze wczesniej przypalic nadzerke? Czy blizna
po nadzerce ma wplyw na przebieg porodu? Czy dziewczyna przed operacja
wymiany zastawki aortalnej na sztuczna moze urodzic dziecko silami natury? I
czy ciaza jest dla takiej kobiety duzym obciazeniem?
Obserwuj wątek
    • koala.mb Re: Ważne pytania... 21.03.05, 19:45
      Metoda likwidowania nadżerek bardziej wskazana niż elektrokoagulacja, u kobiet
      które nie rodziły jest albo krioterapia albo laseroterapia. Blizna po glębokiej
      elektrokoagulacji moze utrudnić porod.
      Rodzaj porodu u kobiet z wadami serca zależy od ich wydolności hemodynamicznej.
      Decyzje podejmuje położnik wraz z kardiologiem. W ciąży moze nastąpic
      pogorszenie wydolności serca, dlatego też kobiety w III i IV stopniu wg. NYHA w
      ciążę zachodzić nie powinny. Najbardziej niebezpieczny okres dla kobiet z
      wadami serca to 28-32 tydzień, ponieważ zwieksza się wowczas najbardziej
      objętość osocza i nie w pełni wydolne serce moze nie poradzić sobie ze
      zmienionymi warunkami hemodynamicznymi. Podobnie podczas porodu. Preferowany
      jest poród w zzo.
      • panna_nikt2 Re: Ważne pytania... 22.03.05, 15:08
        No to teraz nie bardzo wiem co zrobic. Mam dużą nadżerke ktora byla dwa razy
        poddawana zamrażaniu i nie podzialalo. Lekarz u ktorego sie lecze nie
        powiedzial dokladnie jak nalezy postapic w tej sytuacji, gdyz zajelismy sie
        innym problemem. Mialam torbiel jajnika, ale na szczescie jestem juz po laparo
        i czuje sie dobrze. Za miesiac mam sie zglosic na kontrole do lekarza i zapewne
        pojawi sie temat nadzerki. Jestem w stalym zwiazku od kilku lat i bardzo z
        nazeczonym chcemy miec dziecko, ale jestem po komisurotomii zastawki aortalnej
        i boje sie ryzyka jakie niesie dla mojego serca ciaza, tymbardziej ze czeka
        mnie w przyszlosci wymiana zastawki na sztuczna. Z tego co wyczytalam w necie
        to chyba naleze do drugiego stopnia wg NYHA. Lekarz kardiolog zaleca mi zajscie
        w ciaze teraz, gdyz jestem osoba ponoc zdrowa i moge zyc jak zdrowa osoba. Nie
        ma przeciwskazan. Czy laserterapia jest drogim zabiegiem i czy Pani tez
        podziela zdanie ze lepiej teraz zajsc w ciaze niz pozniej gdy serce bedzie
        gorzej pracowalo? Czy jesli zajde w ciaze to jest szansa ze nadzerka sama
        zniknie bo i takie glosy slyszalam? Pozdrawiam. Ania
        • koala.mb Re: Ważne pytania... 22.03.05, 20:02
          Nadżerka poddawana dwukrotnie wymrażaniu, która się odnawia moim zdaniem
          powinna jeszcze raz być zdiagnozowana zanim wykonany zostanie jakikolwiek
          zabieg. Mała szansa że zagoi się w ciąży lub po samoistnie. Ile kosztuje
          laseroterapia nie wiem. Jeśli Twój kardiolog jest zdania, że w tej chwili
          możesz zajść w ciążę, to musisz mu zaufać. Rzeczywiście, w miarę upływu lat
          wydolność Twojego serca może się pogarszać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka