beluszka 24.03.05, 12:46 Czym są tak naprawdę badania prenatalne i na czym polegają? Mój lekarz powiedził mi, że to m.in. USG... Czy są inne badania prenatalne i jakie niosą ryzyko dla ciąży? Czy mogę je wykonać mimo, że lekarz ich nie zalecał? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
koala.mb Re: badania prenatalne 24.03.05, 13:29 Kazde badanie w ciązy oprócz badań obrazowych (rtg, MRI,CT) możesz wykonać bez skierowania i zalecenia lekarza. Badania prenatalne wykonuje się w kierunku otwartych wad cewy nerwowej i wad genetycznych u płodu. Nie odpowiadaja one jednak na pytanie czy urodzisz z cała pewnościa zdrowe dziecko, ponieważ badania stwierdzajacego coś takiego jak dotad nikt nie wymyślił. Oznaczenia hormonów i zwiazków znajdujących się w Twojej krwi jak również badanie USG są dla Ciebie i dziecka w 100% bezpieczne, natomiast amniopunkcja lub biopsja trofoblastu, w późniejszej ciąży kordocenteza mogą prowadzić do rożnych powikłań. Dlatego też w pierwszej kolejności wykonuje się badanie usg, o którym wspomniał Twój lekarz oraz badania z krwi. Moje zdanie jest takie: przed wdrozeniem jakiejkolwiek diagnostyki prenatalnej trzeba zadać sobie pytanie co zrobię jeśli wyniki wyjdą niekorzystnie. Każda z nas oczywiscie liczy na to że bedzie super, bo tak w wiekszości przypadków najczesciej jest. Ale co dalej jeśli nie? Ale to jak zaznaczyłam moje osobiste zdanie na ten temat i można je brać pod uwage albo nie. Bardzo dziękuje za życzenia i również życze Wesołych Świąt. ps. Czasem mnie dziwi, że lekarze nie wspominają kobietom we wczesnej ciąży, że siedzenie przed komputerem jest dla ciąży conajmniej niekorzystne. Czyżby zakładali, że będzie to pierwsza rzecz jakiej pacjentki dowiedzą się śledząc internet? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
beluszka Re: komputerek 24.03.05, 13:34 Ja nie jestem jeszcze w ciąży... To pytanie o różyczkę dotyczyło tak naprawdę mojej przyjaciółki. Ale dziękuję za subtelne ostrzeżenie i jeszcze raz najlepszego. Odpowiedz Link Zgłoś
true_blue Re: badania prenatalne 24.03.05, 20:18 Ja leze przed komputerem, czy to tez niekorzystne? :-))) Moze nie przestrzegaja pacjentek dlatego, ze nie podejrzewaja jeszcze jak wiele z nas przed tym komputerem siedzi :-) Moze wkrotce bedzie to na liscie rzeczy, ktorych nie nalezy robic w ciazy (tak jak podnosic rece do gory, podobno :-) ). Pozdrwaiam serdecznie i zycze Wesolych Swiat. Odpowiedz Link Zgłoś