Dodaj do ulubionych

Pani Doktor czy mozna brac acard

21.07.05, 21:22
Dzien dobry
Pani Doktor jestem w 32 tygodniu ciazy. Podczas badania USG lekarz okreslil
wage dzicka na 1400 g. Stwierdzil, ze jest ono mniejsze o jakies 2 tygodnie.
Zalecil mi brac acard. Zaniepokoilo mnie to, gdy powiedzial mi, zebym w
aptece nie mowila, ze to ma byc dla mnie, gdyz sa jakies przeciwwskazania. Co
powinnam robic? Boje sie o to, ze lek moze zaszkodzic dziecku, a jednoczesnie
sie martwie, ze wagowo jest ponizej normy.
Pozdrawiam i dziekuje
Obserwuj wątek
    • koala.mb Re: Pani Doktor czy mozna brac acard 22.07.05, 14:25
      nie zaszkodzi, a wręcz przeciwnie może pomóc. Bierz go koniecznie. na ulotce
      rzeczywiście jest napisane że w ciąży p/wskazany, ale to jest na wielu lekach
      które można w ciąży stosować.
      • okruszek8 Re: Pani Doktor czy mozna brac acard 22.07.05, 18:37
        Dziekuje bardzo. Bardzo mnie pani uspokoila. Pozdrawiam
    • dodadada Re: Pani Doktor czy mozna brac acard 27.07.05, 13:17
      ja też brałam w ciąży akard (ostatnie 3 m-ce) bez ukrywania - moje dziecko też
      było 2 tyg . do tyłu z wagą. pani doktor która mnie prowadziła wytłumaczyła mi
      że acard zmienia nieco skład chemiczny krwi przez co do dziecka łatwiej
      dochodzą substance odżywcze i tlen. Pozdrawiam dorota
    • piotrzz Do mam które biorą/brały acard 02.08.05, 15:47
      Witam,ja jestem w 33 tyg. ciąży a waga mojego dziecka odpowiada 29 tygodniom.
      Poza tym że mam anemię to moja ciąża przebiegała dotąd bez zarzutu.
      Czy wiecie skad sie taka niedowaga u dzieci bierze, czy anemia u mamy ma na to
      wpyw, czy wy tez mialyscie anemie w ciazy.
      pozdr. Aneta
      • okruszek8 Re: Do mam które biorą/brały acard 11.08.05, 22:17
        Czesc.
        Moja ciaza przebiega ok. Tyle tylko, ze jak juz pisalam dziecko jest malutkie.
        Nia mam anemi, ale mysle, ze w moim przypadku jets to rodzinne. Ja tez sie
        urodzilam mala, a moj pierwszy synek wazyl nie cale 2,5 kg. Teraz biore acard a
        w przyszlym tygodniu ide na wizyte wiec sie przekonam czy to pomaga.
        Dorota dzieki za wyjasnienie jakie jest dzialanie tego leku.
        Pozdrawiam
        • piotrzz Re: Do mam które biorą/brały acard 12.08.05, 10:39
          Moje pierwsze dziecko urodziło się z wagą 3600, ale za to mój mąż nie jest
          olbrzymem (jak się urodził miał 2700)więc może poprostu dziecko będzie nieduże?
          17.08 idę na usg z przepływami. Może ono coś wyjaśni?
          Dziękuję i pozdrawiam
          Aneta
          • okruszek8 Re: Do mam które biorą/brały acard 15.08.05, 00:04
            Mam nadzieje, ze wszystko bedzie po Twojej mysli. trzyma kciuki. Daj znac ja
            wyszlo. Ja ide dzien po Tobie i jestem dobrej mysli.
            Pozdrawiam
            Kasia
      • dodadada Re: Do mam które biorą/brały acard 17.08.05, 15:22
        Moje ciąże przebiegały bez komplikacji, a to że dziecko nie przybiera tyle ile
        powinno i brzuch jest chudy to moja pani doktor coś wspomniała o słabszej
        przepustowości łożyska.
        • piotrzz jestem po usg z przepływami 17.08.05, 18:03
          Byłam dziś na usg, wszystko jest OK, dziecko zdrowe, przepływy dobre, łożysko
          też w dobrej kondycji, wód płodowych tyle ile trzeba. Dziecko urosło o 300 gram
          (od 01.08.), nie wiem czy to wystarczająco dużo? (Ma teraz ok. 1800 g i 32 tyg.)
          Ale cieszę się że rośnie. Wg usg jest nadal 2-3 tyg rozbieżność w wieku ciąży,
          wygląda na to że nie jestem w 35 tc tylko w 33:) Lekarz powiedział że może to
          wynikać z moich nieregularnych i długich cykli przed zajściem w ciążę. Jestem
          dobrej myśli. Chyba czeka mnie kolejna słoniowa ciąża:) Poprzednio urodziłam
          ostatniego dnia 43 tygodnia:)
          A jeśli chodzi o łożysko to już sama sobie taką teorię wymyśliłam na podstawie
          rozmów ze znajomymi i wyczytanych inf. że może łożysko nie jest już w pełni
          wydolne. Ale dopóki mała rośnie to może nie jest tak źle?

A czy ten acard wam pomagał?
          Pozdrawiam
          Aneta
          • okruszek8 Re: jestem po usg z przepływami 19.08.05, 21:48
            Czesc
            Ja tez bylam na usg. Wlasciwie troche sie zdenerwowalam. Co prawda maly
            przybiera na wadze, (w 36 tygodniu wazy 2200), ale to nadal jest o 2 tygodnie
            za malo. Ale to nie chodzi juz o wage dziecka. Zdenerwowalam sie tym, ze lekarz
            powiedzial, ze przeplywy sa na gornej granicy i to moze oznaczac, ze cos sie
            dzieje z dzieckiem. Z usg nic jednak nie wynika i pocieszal, ze moze to byc
            spowodowane tym, ze tego dnia bylo strasznie duszno w gabinecie, ale ja juz
            zaczelam sie denerwowac. Wlasciwie zastanawiam sie co moga tak dokladnie
            oznaczac wysokie przeplywy. Moze potrafisz mi pomoc, a moze ktos inny.
            Pozdrawiam
            • piotrzz Re: jestem po usg z przepływami 21.08.05, 15:44
              Niestety nic praktycznie na temat przepływów nie wiem. U mnie w opisie badania
              jest napisane:" prędkość maksymalna przepływu 66-67 cm/s" i że przepływy są
              prawidłowe. Jeśli się denerwujesz to pójdź jak najszybciej do swojego lek.
              prowadzącego, niech on ci to wyjaśni.
              A te 2-3 tyg. różnicy u mnie też nadal jest.
              Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka