kruszynka27 16.09.05, 00:29 JAKIE SĄ KONSEKWENCJE MAŁEJ MACICY W ZAJSCIU I DONOSZENIU CIĄZY??????? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malgosiek2 Re: DO PANI DOKTOR -mała macica 16.09.05, 13:52 A skąd tak dokładnie wiesz,że masz małą macicę? Pozdrawiam Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
kruszynka27 mała macica 18.09.05, 21:43 Hej na dwóch ostatnich uzg mojego lekarza ginekologa zaniepokoił rozmiar mijej macicy i powiedział ze moge miec problemy z ciążą Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: mała macica 18.09.05, 22:07 Jak dla mnie to,to co powiedział Tobie lekarz nic nie wnosi i nie wyjaśnia. Poproś następnym razem o ścisłe wytłumaczenie,albo zmień lekarza i poradź się innego. Czy Twój gin.miał na myśli: -macicę niedorozwiniętą -macicę płodową -macicę dziecięcą Taka macica ma zachowane proporcje,choć jest wyraXnie mniejsza.Inna postać małej macicy to macica dystroficzna.Wyróżnia się brakiem prawidłowych proporcji i kształtui pomiędzy trzonem,a szyjką. Tyle co wyczytałam z książki. Więc musisz się dokładniej dowiedzieć o co chodzi lekarzowi i co ma na myśli. Dlatego też wady macicy oraz inne zmiany anatomiczne,a także nieprawidłowości czynnościowe mogą stanowić przyczynę niepłodności. Możesz spróbować dowiedzieć sie więcej na forum "Niepłodność"może tam sa dziewczyny,które mają podobny problem. Jeszcze raz może spróbuj pójść do innego gina. Pozdrawiam Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
kruszynka27 Re: mała macica 18.09.05, 22:37 A moze mogłabysmi pomóc w innej sprawie naisze krótko- jestem po wywoływaniu owulacji bo miałam cykle bezowulacyjne i wszysto poszło pozytywnie obecnie jestemw 21 dniu cyklu i mam wielką nadzieje ze zaszłam w ciąze! Moje pytanie kiedy najwczesnie moge zrobic test ciązowy na obecnośc hcg z krwi? Moge go wykonać np jutro w 22 dniu?????????? odpisz prosze pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: mała macica 18.09.05, 22:45 Oj tak szybko to raczej nie. niestety musisz uzbroić się w cierpliwość,choić wiem,że to bardzo trudne zadanie. Najlepiej hcg z krwi zrobić po tygodniu,do dwóch po owulacji,czy ostatniego współżycia.Wtedy pewność jest 100%. Pozdrawiam Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: DO PANI DOKTOR -mała macica 19.09.05, 16:47 macica jest narzadem który pod wpływem hormonów ulega powiekszeniu. czasem macica, która w badaniu ginekologicznym wydaje się bardzo mała, w ciązy nie powoduje żadnych kłopotów, ponieważ jej wzrost nadąża za wzrostem jaja płodowego. Są oczywiście wady macicy, które uniemożliwiaja jej prawidłowe powiekszanie, ale nie mui tak wcale być u Ciebie. Dopóki nie zajdziesz w ciążę nikt tego na 100 % nie stwierdzi czy ciąża będzie powikłana czy nie. co do testu, to jesli nie podano Ci Pregnylu bądx innego preparatu hCG to test powinien być pozytywny od 9-12 dnia po zaplodnieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: DO PANI DOKTOR -mała macica 19.09.05, 16:53 Nie ma jak to fachowa odpowiedź jednak :-))) Pozdrawiam Gosia Odpowiedz Link Zgłoś