Dodaj do ulubionych

ACARD w ciazy

21.12.05, 09:44
Szanowna Pani Doktor,
I Pani na forum i moj lekarz polecili mi profilaktycznie brac Acard w
ciazy.Tymczasem na ulotce dolaczonej do leku napisane jest, ze leku nie
nalezy stosowac w ciazy.... i zagubilam sie.Wiec-jak to jest z Acardem?jesli
moze byc szkodliwy dla plodu, czy zatem zaleca sie go brac dopiero od 2
trymestru, czy tez od samego poczatku ciazy?
Obserwuj wątek
    • malgosiek2 Re: ACARD w ciazy 21.12.05, 10:43
      Nie masz się co martwić.
      Spokojnie Acard można zażywać.
      To co pisza na ulotkach to jedno,a lekarze jeśli przepisują to chyba wiedzą co
      robia i nie szkodzą.
      Firmy farmaceutyczne muszą tak pisać w razie jakiś komplikacji i nie chcą brać
      na siebie odpowiedzialności.
      Zresztą na każdej ulotce każdegoniemal leku tak jest napisane.
      Pzdr.Gosia
    • mdulniak Re: ACARD w ciazy 29.12.05, 10:46
      Ja w ciąży brałam acesan o podobnym działaniu. Miał pomagać na lepszą pracę
      łożyska. Zgodnie z zaleceniem lekarza miałam go odstawić w 37 tyg ciąży, aby
      nie doszło w czasie porodu do krwotoku. Tak w sumie nie wiem po co go musiałam
      brac bo z badań wynikało że łożysko pracuje prawidłowo. Ale lekarz stwierdził
      że synek mało przybywa na wadze. U mnie skończyło się to tak że urodziłam w 38
      tyg i tylko szybkiej interwencji lekarzy zawdzięczam zycie. Krwotok był tak
      duzy że podobno cudem żyję. Tak sie zdarza (być może i bez tego leku tak by
      było). Ale ja zawsze uważam, że leki w ciąży powinny być stosowane w
      ostateczności i po rozsądnym rozważeniu wszelkich za i przeciw. Lekarze zapewne
      wiedzą co robią ale na moim przykładzie wiem że może jednak czasami warto tu
      głębiej pomysleć. Zresztą w czasie całej ciąży waszerowano mnie lekami i tak do
      końca nie wiem czy pomagały. Brałam leki przeciwskurczowe i po ich połykaniu
      wcale skurcze nie były ani mniejsze ani żadsze. Słynna Nospa w ogóle na mnie
      nie działała a i fenoterol tez nic nie działał poza kołataniem serca. Dopytaj
      więc i o tem acard bo może to też na wszelki wypadek a powikłania dot. ew.
      krwotoku są bardzo ciężkie. A i tak ostatecznie dopiero po porodzie znalezione
      przyczynę tej niskiej wagi ale nie będę się tu rozpisywać bo przyszłe mamy
      muszę spokojenie czekać na to fantastyczne wydarzenie a nie zamartwiać się za
      wczasu.
      Pozdarwiam
      • dragica Re: ACARD w ciazy 29.12.05, 13:32
        mialam tez krwotok , odklejenie lozyska. Synek w 35tc mial tylko 1540gr. i tez
        ledwo mnie uratowali. acard powinnam brac w celu polepszenia pracy
        lozyska...ale sie boje...poydrawiam
        • malgosiek2 Re: ACARD w ciazy 29.12.05, 13:35
          A czy miałaś zdiagnozowany zespół antyfofofolipidowy?
          Nawet jeśli nie to tym bardziej powinnas brać acard.Nie ma czego si eobawiać.
          pzdr.Gosia
          • dragica Re: ACARD w ciazy 29.12.05, 14:50
            malgosiek2 napisała:

> A czy miałaś zdiagnozowany zespół antyfofofolipidowy?
            > Nawet jeśli nie to tym bardziej powinnas brać acard.Nie ma czego si eobawiać.
            > pzdr.Gosia

Nie, preeklampsija.
            • malgosiek2 Re: ACARD w ciazy 29.12.05, 14:53
              Czyli stan przedrzucawkowy.
              Jednym słowem dopadła Cię silna postac gestozy.
              Nic dziwnego,że teraz masz acard.
              Więc lepiej go brać.Zmniejsza ryzyko wystapienia podobnych objawów.
              Pzdr.Gosia
    • betty69 Re: ACARD w ciazy 29.12.05, 13:45
      zajrzyj na forum Trudna ciaza:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20515&w=33241476pozdrawiam
      • betty69 Re: ACARD w ciazy 29.12.05, 13:46
        jeszcze raz wklejam
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20515&w=33241476
    • musmon Re: ACARD w ciazy 19.02.16, 14:07
      Zdaniem mojego lekarza należy odstawić po 26 tyg ciąży, aby dziecko nie miało problemów z serduszkiem, na necie są różne informacje więc boję się co dalej. Jestem po dwóch ciąża obumarłych i czekam z niecierpliwością chociaż do 36 tyg ciąży.
      • katarzynaoles Re: ACARD w ciazy 20.02.16, 11:40
        Podsumowując dyskusję: leki w ciąży to domena lekarzy i od nich trzeba koniecznie wymagać dokładnego wyjaśnienia działania każdego zalecanego środka. Zanim pacjent wyjdzie z gabinetu powinien (wg Karty Praw Pacjenta) otrzymać pełną informację o działaniu leku, spodziewanych efektach i skutkach ubocznych. Dlatego radziłabym egzekwownie tego prawa od osoby zalecającej lek (od tego roku mają to prawo również położne). Pozdrawiam :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka